Uradi sam
Preslatki vjenčić za glavu, savršen za svečane prigode
Za svečane prigode, vjenčić je upečatljiv, ali i jednako dostojanstven modni detalj. Pogledajte kako izgleda proces izrade jednog vjenčića za glavu!
Vjenčići za glavu mogu se koristiti u raznim prigodama. Bilo za pričesti, krstitke, krizme ili vjenčanja.
Kako izgleda proces izrade jednog vjenčića?
Vjenčić za glavu se može napraviti od pravoga ili umjetnoga cvijeća, no naša kreativna suradnica Dea Gajdek je odabrala suho. Bež, rozi i plavi falaris, lavanda, ruže i statica bit će zvijezde ovoga vjenčića.
Izradite proljetno-uskrsnu dekoraciju
“Za početak će nam trebati jedna žica, po mogućnosti malo čvršća. Ne mora biti predebela, ali čisto da drži formu dok radimo. Žica se reže na duljinu od otprilike 30 centimetara. Ako je predugačka, lako se skrati po potrebi”, objasnila nam je cvjetna dizajnerica Dea Gajdek i dodala:
“Za početak ćemo ju uviti, odnosno napravit ćemo kukicu na koju ćemo kasnije zavezati ukrasnu svilenu traku s kojom će se vijenac povezati oko glave.”
Suho cvijeće koje se koristi za pletenje vijenca potrebno je odrezati na kraće stabljike, na otprilike 5 centimetara. I pletenje može početi.
Pletenje
Izradu započinjete tako da floral tape vrtite oko žice, što bliže kukici koju ste napravili za svilenu traku.
Potom se uzima nekoliko stabljika suhog cvijeća, formira mali buketić i trakom pričvrsti na žicu. Dea voli stavljati po duplo, čisto da ne bude prešareno. Uzima plave i roze falarise, te bijelu staticu.
I tako se redom nižu mali buketići na žicu. Treba paziti na krhke stabljike suhog cvijeća kako ih ne biste oštetili. Buketići se nižu sve dok ne dođete do zadnje trećine žice.
Kada dođete do željene dužine vijenca, zadnji kraj okrenete na drugu stranu. Niz ne nastavljate kao što ste radili do sada, nego okrenete biljke na drugu stranu kako bi kraj bio ljepši.
Eventualne praznine koje ostanu lako se popune stabljikama koje se u ovom slučaju, za vijenac lijepe vrućim ljepilom.
Kad je pletenje završeno, preostaje napraviti kukicu i na drugom kraju kako bi se mogla privezati ukrasna vrpca.
Ukrasna vrpca
Uzmete trakicu, provućete ju i zavežete u dupli čvor. S drugom trakom jednako napravite na drugom kraju vijenca. I vjenčić za glavu je spreman biti zvijezda neke svečane prigode.
Ako biste ga željeli na vjenčanju, razmislite o izradi sličnih revera. Ovaj će biti sačinjen od istog suhog cvijeća uz dodatak cvijeta pamuka.
Izrada revera
Ako je stapka dosta kratka, a trebala bi biti dužine kao i ostalo bilje, koristi se jedna žica.
Odrežete je na dužinu otprilike 15 centimetara i uzmete pamuk. Savijete ga, zabite u lopticu i onda zavrtite oko stapke.
Oko takve stabljike lakše će se posložiti ostalo suho bilje. Bogatstvo revera ovisi o pojedinačnim željama i ukusu.
Stabljike se potom omotavaju trakom. Kada su fiksirane, stavlja se takozvani križić s pripadačom i također omotava trakom. Višak koji viri iz revera se odreže, a potom se ukrasi ukrasnom vrpcom.
Ukoliko se odlučite na ovakve vjenčiće i revere, to će zaista biti nešto posebno. Nije uobičajeno da se za vjenčanja koristi suho bilje, ali za mladenke koje žele da njihov veliki dan bude u veselim i šarenim tonovima, svakako je savršen izbor.
Uradi sam
Pisanice u vinu i ubrusima
Većina nas voli kada su pisanice pripremljene na prirodan način. Osim na neke klasične načine kao što su one u luku, možete ih pripremiti i u vinu te ubrusima.
Tajne pisanica u vinu i ubrusima otkrio nam je hobi slastičar Marko Strižak koji nas već godinama oduševljava slasticama.
Većina nas voli kada su pisanice pripremljene na prirodan način. Osim na neke klasične načine kao što su one u luku, možete ih pripremiti i u vinu te ubrusima.
Pisanice u vinu
Svježa jaja stavite u manji lončić i u potpunosti ih prelijte crnim vinom.
Pisanice možete napraviti i s bijelim vinom u koje ćete dodati prehrambenu boju.
„Preporučum crvenu i zelenu, jer su jače boje i lijepo se vide. Intenzitet boja pisanica ovisit će o omjeru vode i prehrambene boje. Jako je bitno da su jaja prekrivena u potpunosti sa vinom. Kad ste sve pripremili, jaja mogu na kuhanje. Prvo trebaju prokuhati, a nakon toga ih kuhate osam minuta. Znači kad su skuhana, ostavite ih da tako stoje, ne smijete ih dirati i trebaju u vinu odstajati osam sati ili preko noći“, objašnjava Marko.
Nakon toga jaja izvadite na rešetku, povremeno ih okrenite kako bi se svi dijelovi ravnomjerno osušili.
„One sad ne izgledaju savršeno naravno, ali kad se osuše pojavit će se kristalići koji će njima i dati njihovu čar. Ono što je bitno svakako je da ne ispirete pisanice. Mnogi naprave tu grešku i onda nema kristalića, pitaju se zašto. Znači ostavite ovako kako je da se osuši, bez ispiranja“, naglašava.
Ove pisanice nije potrebno mazati jestivim uljem.
Pisanice u vinu odlično će izgledati u prirodnoj košarici. Njena jednostavnost dodatno će u prvi plan staviti predivne kristaliće koji se presijavaju.
Pisanice u ubrusima
Marko predlaže i pisanice u ubrusima.
„Uzmete ubrus, jedno jaje, znači ovaoga puta to mora biti već kuhano jaje i zamotate ga u ubrus, što čvršće, naravno da ubrus ne pukne i onda uzmete gumicu i zavežete odozgora.
I sada uzmete boju. Znači malo kapate crvenu pa malo na primjer zelene. I sad možete stati na tome ili na primjer dodati još žutu. To je na vama, tu se igrate“, kaže.
Kada ste prehrambenom bojom pokapali ubruse, vrijeme je za drugi korak.
„Sada vam treba mješavina vode i octa, ja sam tu stavio primjerice 200 mililitara vode i 50 mililitara octa, ako ne radite više pisanica smanjite. Uzmite svaku pisanicu i dobro ju poprskajte tom mješavinom. I na kraju kad ste to napravili, onda stisnite dobro u ruci da se priljubi papir i znači tu vam je isto bitno da imate rukavice jer je ovo prljav posao. I ostavljate da se suši. I opet malo okrenite da se ravnomjerno suši“, objašanjava Marko.
Kad se ubrus skorz osuši, jaja lagano izvadite iz ubrusa i iznenadite se dizajnom koji ste dobili. Pisanice zatim premažite jestivim uljem.
Sretan Uskrs!
Uradi sam
Uskrsni vijenci
Uskrs nam je sve bliže, a uz osobnu duhovnu pripremu za ovaj blagdan poželjno je ukrasiti i vlastiti dom. Dekoraterka Dea Gajdek, dala nam je odličan primjer kako.
Uskrsni vijenci ukrasit će vrata svakog doma ili unutrašnje zidove. Možete ih napraviti u raznim verzijama, a mi vam donosimo dvije verzije uskršnjeg vijenca.
Prva verzija je od maslinovih grančica, a druga od suhog bilja. Vijenci se pletu na krug sačinjen od grančica Cica Maca.
Vijenac od maslinovih grančica
Na jedan kraj vijenčiča pričvrstite vikler žicu. Motate ju oko vijenca jedan i pol krug i nakon toga ju učvrstite napravivši čvor, odnosno vrtite jedno oko drugoga te napravite još jedan krug.
Maslinu narežite na jednake dijelove, tj. na jednake dužine. Napravite buntiće po pet grančica maslina i nižete ih na vjenčić te osiguravate žicom. Nižite buntić za buntićem dok krug nije pun.
„Dobra stvar u izradi vijenaca od maslina je to što ne možete pogriješiti. Što je čupavije, to je simpatičnije“, kaže dekoraterka Dea Gajdek.
Kaže kako je izabrala maslinu kao materijal s kojim radi uskršnje vjenčiće zato što je ona blisko povezana sa Uskrsom i ovim razdobljem, a također i zato što je s njom kaže vrlo je lako raditi dok je svježa. „Kada se posuši nakon nekog vremena, ona i dalje izgleda lijepa i ostaje u svojem obliku“, ističe Dea.
Napominje i da kod završetka nizanja buntića maslinovih grančića može biti ‘malo zeznuto’, zato što kraj prekrivaju početne grane. „Kada vežete te krajnje grančice, malo podignite rukom desnom dok vežete s lijevom te grančice kako ne bi zahvatili sa žicom ove druge grančice. Ove zadnje grane također možete malo skratiti kako one ne bi podizale prednji dio vijenca“, objašnjava dekoraterka.
Na kraju žicom napravite malo veći luk i kroz njega provucite vikler žicu te zategnite. Tako ćete biti sigurni da su sve masline osigurane i da se neće pomicati.
Kad ste gotovi s pletenjem, vrijeme je za trakicu i mašnicu u veselim bojama. Traku režete na bilo koju željenu dužinu, na koju želite objesiti vjenac. Trakicu stavite na dio gdje se spaja početak i kraj vijenca.
Mašnicu vrućim ljepilom pričvrstite na sredinu vjenčića, a njegov izgled upotpunite leptirićima.
Vijenac od šarenog suhog cvijeća
Druga verzija uskrsnog vijenčića bit će u žarkim bojama. Fuksija, roza, narančasta, ljubičasta i roza činit će savršenu cjelinu.
„Izabrala sam vrstu biljaka koja se zove falaris, ona dolazi u fuksija rozoj i narančastvoj boji, narančaste nigele, posprejani, rozi lan i ljubičastu staticu. Ona nije sprejana. Radimo isto kao i vjenčić od maslina, uzimamo male buketiće i vežemo na vijenac sa žicom“, objašnjava dekoraterka Dea Gajdek.
Isiče kako buketiće treba stavljati raznoliko kako bi vijenac bio živahniji, a ne sortiran po bojama.
„Ovaj vijenac nećemo oplesti do kraja, već ćemo ostaviti mjesta za trakicu i kako bi dobili lijepi kraj, ove zadnje biljke ćemo okrenuti na drugu stranu i plesti obrnuto kako bi kraj bio ljepši“ kaže Dea.
Na sredinu vijenčića stavila je traku koju je zaljepila vrućim silikonskim ljepilom kako bi imala elegantno spajanje.
Dea napominje kako je odlična stvar kod vjenčića napravljenih od suhog bilja što mogu trajati ne samo mjesecima već godinama.
You must be logged in to post a comment Login