Uradi sam
Izradite proljetno-uskrsnu dekoraciju
Ušli smo u najljepše doba godine kada sve cvate, a bliži nam se i blagdan Uskrsa. Pa vrijeme je da i svoj dom pripremimo za to. Cvjetna dizajnerica Dea Gajdek nam donosi proljetno-uskrsnu dekoraciju.
Za izradu ove proljetno-uskrsne dekoracije trebat će kolut, gipsofila, grančica, ukrasna traka, žica, posuda spužva, tulipani, mali karanfili, maslinove grančice, pisanice.
Drveni kolut možete kupiti ili ga načiniti od grane te ga pričvrstiti žicom. Slijedi priprema cvijeća. Grane gipsofile treba porezati na manje grančice kako bi se mogli formirati buketići.
Mali buketi potom se pričvršćuju za kolut žicom. Poželjno je ostaviti i pokoju dužu grančicu kako bi vijenac bio zanimljiviji te dodati pokoju običnu grančicu.
Na gotovi vijenac stavlja se uskrasna traka i može zauzeti svoju poziciju na zidu ili vratima.
Kako bi dobio uskršnji izgled, na njega stavite pisanice koje nakon Uskrsa možete maknuti.
Ako biste ga radije kao dekoraciju na blagovaonskom stolu, obogatite ga vazom s cvijećem. U plastičnu posudu prvo se stavlja namočena spužva u koju se potom postavljaju tulipani.
Prazan prostor oko tulipana, ispunite malim karanfilima rezanim na kraće stabiljke, a unutarnji dio maslinovim grančicama.
Kako bi se stabiljke maslinovih grančica, ali i tulipana lakše zapiknule u spužvu, potrebno je taj dio očistiti od lišća.
Cvjetna dekoracija je gotova, a svoje će mjesto pronaći unutar vijenca načinjenog od gipsofile.
Pisanice će ovoj prekrasnoj proljetno-uskrsnoj dekoraciji u bijeloj boji dati uskršnji štih.
Dvije ideje za uskrsne dekoracije inspirirane umjetnošću
Uradi sam
Jesen kao inspiracija za uređenje doma
Nakon ljetnih mjeseci, svi se polako povlačimo u kuće, a sezona jeseni puna je inspiracije kojom svoj prostor možete pretvoriti u ugodno i toplo utočište.
Kruške, grožđe, šipak, orasi… U jesensko doba godine priroda je ta koja nudi cijelu paletu potencijalnih dekoracija. Gotovo da ne postoji prostorija u domu koju ne možete obojiti u jesensko ruho.
Kraljica bundeva
Bundevu s razlogom zovu kraljicom jesenskih plodova. Osim za jelo, ona može poslužiti kao izvor inspiracije za razne vrste dekoracija. Prije samog korištenja, bundevu dobro operite u toploj vodi sapunom, kako biste s nje skinuli bakterije i kako bi što duže trajala. Možete ju ostaviti u prirodnoj boji, a možete ju i obojiti.
Koristite boje na vodenoj bazi i pratite teksturu bundeve. Kako bi dobili punoću boje, obojite bundevu u nekoliko slojeva.
Bezvremensko suho cvijeće
Jesen se posebno voli sa suhim cvijećem. Tada vaši aranžmani mogu izgledati posebno lijepo i njima možete ukrasiti bilo koji dio doma. Zapravo je glavna prednost suhog cvijeća upravo ta što nije vezano uz određeno godišnje doba i uvijek vam može poslužiti kao kreativna dekoracija.
Kao bazu za aranžman od suhog cvijeća možete iskoristiti bundevu, a ispuniti ju možete, kao i ukrasiti, suhim ili svježim cvijećem. Iskoristite razne trave koje ste mogli i ubrati i sušiti preko ljeta. Npr. žito, smilje… što god vam se nađe pod rukom. Aranžmani od suhog cvijeća posebno su popularni u dekoriranju prostora baš zato što ne moraju biti vezani uz godišnje doba i dugo traju.
Jesensko bogatstvo blagovaonskog stola
Dekoraciju stola ljudi najčešće vežu uz blagdane pa blagovaonski stol tako prigodno zovemo i blagdanski stol. U jesen ga možemo oplemeniti jesenskim plodovima, jesenskim voćem, različitim cvijećem, bundevama koje su vrlo zanimljive i koje nam mogu dat razno razne ideje. Isto tako, cvjetni aranžmani ne moraju biti rezervirani samo za vaš ulazni prostor ili dnevni boravak. Uz mnoštvo dekoracija, boja i plodova, za vašim blagovaonskim stolom poželjet ćete podijeliti obrok sa svojim najbližima u raskošnom i toplom ozračju.
Kao osoba koja se dugi niz godina bavi dekoracijama, Željka Dušak preporuča da iskoristite cijelo bogatstvo boja koje vam pruža jesen. Ipak, ako nemate mnogo iskustva, pri uređenju stola budite jednostavni i nemojte pretjerati s više šarenih boja. Možete koristiti i samo jednu boju, koja će onda biti dominantna i lijepo zaokružiti cijelu priču.
Ako vam je pak draže šarenilo, kombinirajte što je više moguće prirodnih materijala i tako ne možete pogriješiti.
Bilje
Kako napraviti bonsai
Obožavate li stabla, a ograničeni ste prostorom da biste posadili vlastito, pokušajte s drvenom japanskom tehnikom koja drvo pretvara u pravo umjetničko djelo.
Bonsai u prijevodu znači drvo u posudi. Iako izvorno potiče iz Kine, tehnika izrade usavršena je u Japanu.
Ja sam se zainteresirao za bonsai tako da htio sam kakav hobi gdje mogu imati doticaj s prirodom, radit s rukama i jednostavno se izraziti. Pošto baš volim prirodu, bonsai je za mene bio nekakav logičan slijed i zaljubio sam se u njega na prvi pogled, kaže Toni Adžić, zagrebački stručnjak za bonsai.
Bonsai možete napraviti sami od bilo koje vrste drveta, poput javora ili glicinije, a jednako dobro izgledaju i zimzelena i listopadna stabla. Toni objašnjava da je zabluda da se za bonsai mora koristiti posebna vrsta drveta, da to mora biti patuljasta vrsta, već da se bonsai može napraviti od bilo kojeg drveta.
Na što paziti pri odabiru drveta?
Pri odabiru drveta za bonsai prvi kriterij je veličina listova. Ako imamo manji list na svom bonsai materijalu dobit će se bolja iluzija veličine, a drugi kriterij je otpornost na rezidbu. Želimo da vrsta na kojoj radimo jako dobro reagira na rezidbu i pušta mnogo izboja što nam u biti onda omogućava i olakšava proces izgradnje tog bonsai drveta, rekao je Adžić.
Da bi napravili bonsai, prvo treba škarama oblikovati grane. Iako se mogu koristiti i obične kuhinjske, Toni koristi konkavne škare koje omogućuju da dublje uđemo u krošnju, napravimo ljepšu liniju reza, da se onda taj rez stopi sa starom granom iz koje raste novi izboj i tako postižemo vizualno bolji dojam, objasnio je Adžić.
Da bi postigao željeni izgled, oko grana treba omotati žicu koju treba stegnuti dovoljno, ali ne prečvrsto da ne bi spriječila rast. Takozvano žicarenje radi se gumiranom ili plastificiranom žicom koja će se prerezati nakon nekoliko mjeseci, kad grana dobije željeni smjer i oblik. Zatim treba ukloniti viška korijena te presaditi stablo u bonsai posudu.
Specifičnosti bonsai posude
Bonsai posuda ona se razliku od drugih posuda estetski, ona je plića od klasičnih posuda i ona upravo naglašava to naše drvo, naglašava deblo, nema vizualnu težinu veliku i jednostavno se ukomponira s tim našim bonsai drvetom. Bitno je samo da ima rupe za drenažu na dnu. Zemlja za bonsai treba dobro zadržavati vlagu, a propuštati višak vode van kroz posudu jer korijen ne smije biti potopljen u vodi. Zato što se uzgaja u plitkim, glinenim posudama, u toplijim danima, bonsai treba svakodnevno zalijevati, a treba li presađivanje to svakako treba napraviti u vrijeme mirovanja stabla, od jeseni do proljeća.
Izgled i vrijeme koje je potrebno da bi se postigao neki bonsai ovisi, ovisi o materijalu s kojim radimo i ovisi o tome koju su naši kriteriji. Ako su nam kriteriji da neka osoba koja vidi taj bonsai da prepozna da je to bonsai to je dosta kratki period, već nakon godinu i pol do dvije godine se može jako efektno drvo postići, ali ako želimo doći na nekakvu razinu izložbe ili časopisa tu su potrebne godine i godine, znači pričamo o deset, petnaest, dvadeset godina rada, rekao je Toni Adžić.
Svatko može isprobati ovu vještinu. Ne zahtijeva previše truda niti troškova, a ono što ćete na kraju dobiti može biti jako vrijedno i podići će estetiku vašeg prostora.
You must be logged in to post a comment Login