Povežimo se

Uradi sam

Pet jednostavnih savjeta kako urediti ugodan i funkcionalan kućni ured

Nakon pandemije rad od kuće postao je normalna kao i odlazak u ured.

Neki tako već nekoliko godina svoj posao obavljaju od kuće, a neki su se za to tek odlučili. Iako su neke vrijeme i stolice iz blagovaonice poslužile, ipak je važno osigurati udobno i mirno mjesto na kojem se mogu odraditi i online sastanci i potražiti inspiracija. Ideju kako najbolje urediti kućni ured otkrivaju stručnjaci stranice designstoinspire.com.

1. Lokacija je ključna

Možda imate sreće pa u vašem domu već postoji prazan prostor koji će se lako pretvoriti u ured, ali ako imate obitelj, vjerojatno je svaki slobodan kutak dragocjen. Idealno, radni prostor bi trebao biti smješten gdje neće biti puno ometanja, ali možete iskoristiti neki neiskorišteni kut ili čak prostor ispod stepeništa.

Zanimljiva je ideja iskoristiti prazan ormar za ured tako da maknete vrata, a police prilagodite svojim potrebama i tako stvorite radni prostor za sebe.

2. Rasvjeta je važna

Upravo će pravilno odabrana rasvjeta transformirati izgled prostorije, u kućnom uredu vam može pomoći da ostanete fokusirani. Ako je moguće, radni stol pozicionirajte uz prozor kako bi uvijek dopiralo prirodno svjetlo, a zavjese koje se na prozoru nalaze – maknite.

Planirate adaptirati ili urediti stan? Za uspjeh ove avanture slijedite deset ključnih savjeta

Ako nemate prozor, razmislite o postavljanju rasvjete, ali kombinirajte podne i stolne lampe. Za ljepši ugođaj dodaje osobne predmete, poput fotografija obitelji ili prijatelja.

3. Pravilan odabir namještaja

Važna je stavka namještaj, on mora biti vama ugodan ali se i uklopiti u prostor. Odaberite stol koji ima i ladice kako biste imali što više prostora za pohranu. Ako vam prostor dozvoljava, potrebne će biti i police, a ako želite moderan izgled, neka one budu u tonu zida. Ergonomska stolica je odličan izbor ako puno sati provodite sjedeći.

4. Organizirajte prostor

Dobro organiziran prostor neće samo lijepo izgledati već će vam omogućiti produktivnost, kao i označavanje svih kutija i prostora za pohranu.

Obnova bez majstora: Obojite drvene podne obloge na terasi i balkonu

Žice i kablovi sigurno nisu vizualno privlačni, a niti sigurni. Lijepo ih pospremite ispod stola.

5. Dodajte malo zelenila

Zelena boja živog bilja će unijeti malo razigranosti u prostor, ali će vas i umiriti. One će filtrirati zrak ali i spriječiti prodor buke, što će vam sigurno olakšati posao. Ako vam prostor dozvoljava, poigrajte se pa biljke stavite na različite razine; na prozor, na policu i na pod…

Oglas

Uradi sam

Planirate premjestiti namještaj? Stručnjaci kažu da ta navika potiče dobro raspoloženje

Sretna je osoba ona koja uživa u novim projektima!

Ponekad je premještanje namještaja čista potreba, ali svi znamo što znači premještati namještaj kako bismo malo promijenili prostor u kojem boravimo.

Za mnoge je scenarij premještanja namještaja noćna mora, jer jednom kad se posla primite, morate ga i dovršiti. Ali ako ste barem jednom zaronili u ovaj projekt, dobro vam je poznat osjećaj zadovoljstva koji slijedi kada posao završite.

Kako popraviti vrata koja škripe? Uz pomoć pet jednostavnih trikova riješite problem

Postoji poslovica koja kaže; pokaži mi projekt, i ja ću ti pokazati sretnu osobu, a dr. Carrie Barron, navodi kako ona može otkriti da u pitanju nije novi raspored prostorije već otpuštanju dopamina dok nešto stvaramo. Kako će upuštanje u ovo putovanje djelovati pozitivno na vašu psihu, otkiva liječnica.

Uživanje u trenutku

Prilikom premještanja namještaja svaki predmet koji se nalazi u prostoriji, a dok razmišljate trebate li ga zadržati i što on vama znači, slično je procesu meditacije u kojem ste potpuno prisutni u trenutku.

“Otkrivate tako što volite, a taj je osjećaj oslobađajući. Vaš je ukus povezan s vašim identitetom, a kada svoje stvari dobro rasporedite, ostajte vjerni sebi.

Stvara se osjećaj povezanosti

Namještaj i predmeti u kući često nas vežu za nama drage ljude ili uspomene. Kada predmete koji nam nešto znače uzmemo u ruke kako bismo ih premjestile, javiti se mogu pozitivne emocije zbog kojih ćemo se osjećati dobro.

Pet jednostavnih savjeta kako urediti ugodan i funkcionalan kućni ured

Mijenja se rutina

Prije nego se upustite u avanturu premještanja namještaja, važno se zapitati koje su vam potrebe i kako želite da prostorija u konačnici izgleda, ali nemojte zaboraviti i na druge ukućane jer vaša vizija rasporeda namještaja ne mora odgovarati svima.

“Nekim ljudima se neće svidjeti promjena u prostoru jer se osjećaju sigurno u poznatom i upravo takvo okruženje može poslužiti za oslobađanje kreativnosti”, navodi liječnica.

Ponekad će pozitivan utjecaj na naše raspoloženje premještanje namještaja uzrokovati samo ako se dogodi u pravom trenutku. Isto tako, premještanje stolice iz jednog kuta sobe u drugi neće vaše raspoloženje bitno popraviti. Svakako je važno zapitati se zašto se u taj projekt upuštamo – što je tako važno u ovom trenutku da morate sve promijeniti? Budite sigurni da ste spremni za to.

Nastavite čitati

Uradi sam

Bosiljak, kadulja, ružmarin… Evo kako jednostavno sušiti začinsko bilje

Ako biljke brzo rastu i ne stignete sve koristiti, jednostavno ih osušite

Biljke koristimo tisućama godina kao ukras ali i kako dodatke jelima, radi njihove boje i arome. Dok ćemo tijekom proljeća i ljeta koristiti najčešće svježe začine, ponekad oni tako brzo rastu da ih je nemoguće sve iskoristiti. Lako im možete produljiti život ako ih na vrijeme osušite, pohranite, i koristite za pripremu jela kada više nemate svježe pri ruci.

Sušeni začini su često puno intenzivnije arome i mirisa te puno dulje traju, a najčešće koristimo bosiljak, kadulju, ružmarin… Donosimo najjednostavniji način sušenja začinskog bilja.

Kako sušiti začinsko bilje?

Proces je izuzetno jednostavan i svatko ga može koristiti a potreban vam je samo – zrak.

Uzmite papirnatu vrećicu i napravite rupe.
Uzmite nekoliko biljki i zavežite u malo svežanj.
Stavite ih u papirnatu vrećicu i zavežite ju gumicom.
Objesite ju na mjesto gdje cirkulira zrak.
Ostavite tako par tjedana da se suše i vaši začini su spremni za upotrebu.

Šest jednostavnih trikova kojima ćete produljiti vijek rezanom cvijeću

Kako prepoznati da je bilje suho? Kada je spremno za upotrebu, ono će se početi mrviti. Koliko će vremena biti potrebno za to, ovisi i o temperaturi zraka, vlažnosti ali i začinima koje sušite. Na vama je da prilagodite vrijeme koliko će sušenje trajati.

Kako pohraniti sušeno bilje?

Ovo je važan korak kod sušenja začinskog bilja jer će pravilna pohrana utjecati na njihov okus ali i trajanje. Idealno bi bili pohraniti ih u zatvorene posude na tamno, hladno i suho mjesto. Ako stoje izložene na svjetlu, gube aromu jako brzo.

Koristite staklene posude, jer su najbolje za očuvanje – štite od vlage i insekata.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice