Povežimo se

Uradi sam

Prekrasne i unikatne lampe od papira

Tajnu izrade takvih predmeta otišli smo pronaći u britansko veleposlanstvo u Zagrebu jer supruga ambasadora je umjetnica oblikovanja papira.

Lampe od papira – zanimljiva rasvjetna tijela djelo su supruge britanskog veleposlanika u Hrvatskoj, Aline Dalgleish. Ova francusko – britanska umjetnica otkrila nam je kako je sve to naučila za vrijeme boravka u Južnoj Koreji. Umjetnost oblikovanja papira usavršavala je nekoliko godina uz pomoć tamošnjih majstora.

lampa-dalekoistočni-stil-umjetnica-domnakvadrat

Ljepota tog papira je u njegovim vlaknima. Ona su istovremeno lagana i čvrsta te se u kombinaciji s vodom i ljepilom ponovno spajaju u kompaktnu cjelinu.

umjetnica-aline-domnakvadrat

Papir nikad ne reže škarama jer ostaje trag, već ga trga na trakice. Nakon toga ti se sitni komadići vodom učvršćuju na podlogu koja je u ovom slučaju napuhani balon. U kasnijim slojevima koristi se ljepilo, ali za prvi je sloj važno da se stavlja vodom kako bi se kasnije jednostavnije odvojio od balona.

lijepljenje-papira-na-balon-domnakvadrat

Kod ponovnog sljubljivanja komadića papira, treba paziti da među slojevima ne ostanu zračni mjehurići. Možda će trebati i do četiri sloja kako bi sjenilo bilo čvrsto, a istovremeno prozirno. Kad se papir osuši, balon se jednostavno izvuče iz njega.

izrada-postolja-umjetnica-domnakvadrat

I sjenilo za lampu je gotovo, sada nam treba još samo postolje. I ono je izrađeno od papira, ovog puta novinskog. Korejski je papir vrlo debeo pa se od njega mogu raditi i skulpture. Za Aline je to, kako kaže, kiparenje bojama.

gotove-lampe-umjetnica-domnakvadrat
Kako je stari telefon postao originalna svjetiljka?

A zaista i radi prava mala umjetnička djela. Njene lampe od papira do sada su već bile izložene javnosti u Hrvatskoj i Sloveniji, a publika ih ima priliku vidjeti u Klovićevim dvorima u Zagrebu do 16.svibnja 2021.

lampa-okrugla-umjetnica-domnakvadrat

To će ujedno biti njena posljednja izložba u Hrvatskoj s kojom će ujedno zaokružiti vrijeme provedeno ovdje.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Uradi sam

Šest jednostavnih trikova kojima ćete produljiti vijek rezanom cvijeću

Produljite život buketu cvijeća

Predivne boje i mirisi buketa svježeg cvijeća uvijek su drag dodatak u svakom domu… Svi znamo da se rezanjem skraćuje život cvijeta, ali ipak možemo nešto učiniti kako bi ono što dulje trajalo i uljepšavalo prostor. Puno svježe vode koja će spriječiti razvoj bakterija, važan je korak, a i ostali savjeti su jednostavni i lako ih je slijediti.

1. Koristite čistu vazu

kako bu buket ostao svjež, važno je očistiti vazu u koju ćete ga staviti kako biste eliminirali potencijalni štetne bakterije i spriječili njihov rast. Možete biti sigurni da je čista tako što ćete dodati malo izbjeljivača u vodu te nakon pranja dobro isprati.

Ovo su najvažnija pravila kod sadnje hortenzija – ako želite da cvjetaju cijelo ljeto

2. Pazite kako režete stabljike

Uvijek je potrebno stabljike rezati pod kutem od 45 stupnjeva jer će taj korak spriječiti da one leže na na dnu vaze i zauzimaju puno mjesta. Ovako ćete im omogućiti i potpuno apsorpciju vode. Koristiti škare ili nož, a ako je moguće učinite to u vodi.

3. Uklonite višak lišća

Uz listove, uklonite i male grančice koje se mogu nalaziti na stabljiki. To je ustvari prva stvar koju morate napraviti kada buket unesete u kuću. Pravilo je da uklonite sve do linije gdje počinje voda jer lišće će trunuti i bakterije u vodi će skratiti život buketu.

4. Nahranite svoje cvijeće

Njemu će koristiti malo šećera i određene kiseline, kako bi bolje apsorbirale vodu. Možete kupiti i već gotove pripravke koji će hraniti vaše cvijeće, a potrebno ih je samo staviti u vodu.

5. Redovito mijenjajte vodu

Cvijeće uvijek mora imati svježu vodu kako bi se zaštitilo od bakterija. Savjet je da vodu mijenjate svaki dan jer ćete tako produljiti život buketu.

Želite biljke posaditi u pijesku? To je odlična ideja, a stručnjaci otkrivaju zašto

6. Cvijeće ne voli vrućinu

Baš kao i ostale biljke koje sadite u teglama, i vaš buket ima svoje potrebe. Ako ga stavite na mjesto gdje nema direktnog sunca, on će sigurno trajati dulje. Što je hladnija prostorija to će vaš buket biti sretniji.

Nastavite čitati

Uradi sam

Napravite sami omekšivače za rublje s mirisom po želji

Zašto biste omekšivač kupovali kad ga možete napraviti sami?

Omekšivači su sastavni dio pranja rublja, i malo tko će izostaviti ovaj dodatak koji naše rublje čini mekšim i mirisnim.

Martha Stewart američka je uspješna poslovna žena, spisateljica i poznata televizijska ličnost, a na svom portalu često otkriva jednostavne trikove za kućanstvo. Ovog puta doznajemo kako pripremiti omekšivač kod kuće i tako jednostavno kontrolirati njegove sastojke. Metoda je jednostavna, a većinu stvari već imate u kući.

5 odličnih trikova za čišćenje perilica rublja

Kako napraviti omekšivač od octa

Odlično za okoliš, odlično za vaše rublje! Ocat je odličan omekšivač i ako ga već niste koristili u tu svrhu, obavezno isprobajte. Osim što će omekšati rublje, uništava i sve potencijalne bakterije na rublju i ostatke praška. Ako se bojite mirisa octa na rublju, uvjeravamo vas da će on nestati kad rublje izvadite iz perilice.

Što je potrebno?

Destilirani bijeli ocat
Esencijalno ulje za miris po želji
Bocu s čepom

Kako napraviti?

500 ml octa stavite u bocu, dodajte 20-ak kapi esencijalnog ulja, zatvorite bocu i dobro promiješajte.

Jednostavne trikove za čišćenje sjenila i unutarnjih žaluzina otkriva stručnjakinja

Kako koristiti? Baš kako koristite i kupovni omekšivač.

Kako napraviti omekšivač s regeneratorom?

Ovo je odlična i svima dostupna metoda, ali je dobro znati da on neće biti dobar odabir za sve materijale te da će njegov miris ostati na odjeći.

Što je potrebno za pripremu? Regenerator za kosu, Destilirana voda i Boca s čepom. Kako napraviti? Otprilike 300 ml omekšivača stavite u bocu te dodajte destiliranu vodu. Kako koristiti? Baš kao i obični omekšivač ili onaj od octa.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice