Povežimo se

Uradi sam

Kako izbijeliti jaja i obojati ih prirodnim bojama

Naše su bake pisanice najčešće bojale na prirodan način – kuhanjem u luku. Iako se još uvijek ponegdje koristi i ta metoda, najčešće se koriste umjetne boje. Zato će vas Ana naučiti kako izbijeliti jaja i obojati ih vinom i kupusom.

Ana Ivančić Šola, blogerica, najviše voli raditi pisanice koristeći prirodne boje.

Za Dom na kvadrat kaže kako se voli voditi prirodom. Ona misli da je to najljepše jer boje ispadnu predivne i ono što je najbitnije, jaja ( i ako uđe boja unutra) se mogu normalno jest. Ne voli kupovne boje jer se jaja ne mogu pojest i tako imate samo dekoraciju, a nemate hranu.

Kuhanje u crnom vinu

Želite li dobiti pisanice sa šljokicama, skuhajte jaja u crnom vinu. 

“Znači crno vino potrebno je kupit neko najobičnije, doslovno neko jeftino jer ono obično ima više šećera, što je dobro. Nakon što se to iskuha i nakon što ostane bit će kristalići, kad ih stavite na sunce doslovno se presijavaju. Ako slučajno imate domaće ili nešto pa znate da je manje šećera ili ako je neko kvalitetnije pa je manje šećera, super je dodat sol jer se dogodi ista stvar. Malo su manji ti kristalići ali se isto presijava.

Jaje se stavi u hladno vino, na srednje jaku vatru i kuha se 15, 20 minuta. Bolje bi bilo 20, da jaja budu dobro skuhana i onda se ostavi u toj vodi preko noći. Znači bilo bi najbolje 24 sata, tad se dogodi najljepša kristalizacija i najljepša boja. A ako slučajno nema šećera ili ne dodajte sol, onda će jaja biti mramorna. Što je isto super, neće imati te kristaliće ali će biti kao mramor. ” rekla je Ana.

“Ovdje je u vinu jaje koje stoji 24 sata i ono izgleda tako. Sad se baš ne vide kristalići ali će se vidjeti nakon što se osuši. 

Da bi se vidjele šljokice treba se sušit nekih tridesetak minuta. “, pokazuje.

Uskršnji aranžman a la Boška Bahtijarević

Izbijelite jaja kako bi se boja bolje primila

Da bi boje što bolje primile, Ana će prvo izbijeliti jaja. 

“Jednostavno je skroz, uzmete jednu mjericu, uzet ćemo istu količinu vode, istu količinu octa, bitno je samo da jaja budu prekrivena. Pa ćemo ih najprije staviti u tećicu.”

Jaja se kuhaju na srednje jakoj vatri. 

“Nakon nekih 7 do 10, 15 minuta kuhanja stvorit će se pjenica koju je potrebno micati. I ostaviti da se kuha još nekih desetak minuta.”

Nakon kuhanja, jaja se ispiru pod mlazom hladne vode i spužvicom za suđe lagano skida boju. Kad su se ohladila, mogu se bojati. Ana će ih bojiti ljubičastim kupusom. 

Kuhanje u ljubičastom kupusu

“Polovicu ljubičastog kupusa nareže se stavi se u hladnu vodu i stavi se kuhat sat vremena i nakon što se prokuha sat vremena onda se procijedi. U tekućinu se doda jedan decilitar vinskog octa, odnosno alkoholnog octa, bijelog. 

Znači, procijedit ćemo ovu vodu od ljubičastog kupusa. Super je u male posudice stavit jedno do dva jaja, ali je super i ovako u manje stavit jedno jer onda neće primit kolutiće od drugog jaja ako se sljubljuju jedno uz drugo. Pošto je ovo manja posudica dodat ćemo malo octa. I stavljamo jaje. 

Ostavi se na primjer recimo 4 sata, pa izvadite recimo jedno jaje, onda još dva sata pa izvadite drugo i tako svaka dva sata. Izvadite jedno jaje onda će biti različitih svih boja i na primjer ovdje je jaje u kojem je dodano ocat u vodu od ljubičastog kupusa, a recimo ako se ne doda ocat onda jako slabo primi boju, pa bude ovako svijetlo, svijetlo plavo. I ovo je maksimalna boja koju poprimi to jaje. 

A ako se doda, znači jedan decilitar alkoholnog octa, onda baš imaju predivne nijanse i budu različite od svijetlo plave do tamno plave. “

Inspirativne ideje za proljetno i uskrsno dekoriranje doma

“Evo recimo ovo je jaje stajalo 24 sata i ono je najtamnije. Nakon što se izvadi iz tekućine, stavit ćemo na rupčić nekih desetak minuta da upije višak tekućine. I onda može ići među druga jaja i evo ovdje se vidi razlika u bojama. Evo ovo je bilo 24 sata, možda čak malo i duže. Prvo sam izvadila ovog, pa ovog, zatim ovog koje vuče čak na zelenkasto tako da uopće nema pravila i nikad se ne zna koje će boje bit.” 

Flomasterom i bojicom dodatno ukrasite pisanice

Ana voli od jaja izrađivati i male čovječuljke, za što koristi flomaster i bojicu. 

“I može ukras na glavu, ne znam može biti svježe cvijeće iz vrta ili recimo ovo sam imala neki buketić suhog cvijeća pa sam  jednostavno na konopčić zalijepila i ovako su mi najslađa. 

Ja dolazim iz jednog malog sela u Hercegovini i kod nas je običaj da kad se obojaju jaja da se mora vidjet koje je najjače, obično na Uskrs ali mi ćemo i sad vidjeti. ” našalila se na kraju naša blogerica.

Želimo vam puno dobre zabave!

Oglas

Uradi sam

Šest jednostavnih trikova kojima ćete produljiti vijek rezanom cvijeću

Produljite život buketu cvijeća

Predivne boje i mirisi buketa svježeg cvijeća uvijek su drag dodatak u svakom domu… Svi znamo da se rezanjem skraćuje život cvijeta, ali ipak možemo nešto učiniti kako bi ono što dulje trajalo i uljepšavalo prostor. Puno svježe vode koja će spriječiti razvoj bakterija, važan je korak, a i ostali savjeti su jednostavni i lako ih je slijediti.

1. Koristite čistu vazu

kako bu buket ostao svjež, važno je očistiti vazu u koju ćete ga staviti kako biste eliminirali potencijalni štetne bakterije i spriječili njihov rast. Možete biti sigurni da je čista tako što ćete dodati malo izbjeljivača u vodu te nakon pranja dobro isprati.

Ovo su najvažnija pravila kod sadnje hortenzija – ako želite da cvjetaju cijelo ljeto

2. Pazite kako režete stabljike

Uvijek je potrebno stabljike rezati pod kutem od 45 stupnjeva jer će taj korak spriječiti da one leže na na dnu vaze i zauzimaju puno mjesta. Ovako ćete im omogućiti i potpuno apsorpciju vode. Koristiti škare ili nož, a ako je moguće učinite to u vodi.

3. Uklonite višak lišća

Uz listove, uklonite i male grančice koje se mogu nalaziti na stabljiki. To je ustvari prva stvar koju morate napraviti kada buket unesete u kuću. Pravilo je da uklonite sve do linije gdje počinje voda jer lišće će trunuti i bakterije u vodi će skratiti život buketu.

4. Nahranite svoje cvijeće

Njemu će koristiti malo šećera i određene kiseline, kako bi bolje apsorbirale vodu. Možete kupiti i već gotove pripravke koji će hraniti vaše cvijeće, a potrebno ih je samo staviti u vodu.

5. Redovito mijenjajte vodu

Cvijeće uvijek mora imati svježu vodu kako bi se zaštitilo od bakterija. Savjet je da vodu mijenjate svaki dan jer ćete tako produljiti život buketu.

Želite biljke posaditi u pijesku? To je odlična ideja, a stručnjaci otkrivaju zašto

6. Cvijeće ne voli vrućinu

Baš kao i ostale biljke koje sadite u teglama, i vaš buket ima svoje potrebe. Ako ga stavite na mjesto gdje nema direktnog sunca, on će sigurno trajati dulje. Što je hladnija prostorija to će vaš buket biti sretniji.

Nastavite čitati

Uradi sam

Napravite sami omekšivače za rublje s mirisom po želji

Zašto biste omekšivač kupovali kad ga možete napraviti sami?

Omekšivači su sastavni dio pranja rublja, i malo tko će izostaviti ovaj dodatak koji naše rublje čini mekšim i mirisnim.

Martha Stewart američka je uspješna poslovna žena, spisateljica i poznata televizijska ličnost, a na svom portalu često otkriva jednostavne trikove za kućanstvo. Ovog puta doznajemo kako pripremiti omekšivač kod kuće i tako jednostavno kontrolirati njegove sastojke. Metoda je jednostavna, a većinu stvari već imate u kući.

5 odličnih trikova za čišćenje perilica rublja

Kako napraviti omekšivač od octa

Odlično za okoliš, odlično za vaše rublje! Ocat je odličan omekšivač i ako ga već niste koristili u tu svrhu, obavezno isprobajte. Osim što će omekšati rublje, uništava i sve potencijalne bakterije na rublju i ostatke praška. Ako se bojite mirisa octa na rublju, uvjeravamo vas da će on nestati kad rublje izvadite iz perilice.

Što je potrebno?

Destilirani bijeli ocat
Esencijalno ulje za miris po želji
Bocu s čepom

Kako napraviti?

500 ml octa stavite u bocu, dodajte 20-ak kapi esencijalnog ulja, zatvorite bocu i dobro promiješajte.

Jednostavne trikove za čišćenje sjenila i unutarnjih žaluzina otkriva stručnjakinja

Kako koristiti? Baš kako koristite i kupovni omekšivač.

Kako napraviti omekšivač s regeneratorom?

Ovo je odlična i svima dostupna metoda, ali je dobro znati da on neće biti dobar odabir za sve materijale te da će njegov miris ostati na odjeći.

Što je potrebno za pripremu? Regenerator za kosu, Destilirana voda i Boca s čepom. Kako napraviti? Otprilike 300 ml omekšivača stavite u bocu te dodajte destiliranu vodu. Kako koristiti? Baš kao i obični omekšivač ili onaj od octa.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice