Uradi sam
Izradite sami ukrase za bor!
Osvježite stare kuglice ili tehnikama decoupagea i patchworka izradite nove. Predlažemo tri ideje kako izraditi, odnosno osvježiti kuglice.
Uradi sam
Upcycling namještaja: Kako obnoviti stari namještaj na kreativan način
Upcycling, proces pretvaranja starih i neupotrebljivih predmeta u nešto novo i korisno, sve više postaje popularan među ljubiteljima održivog načina života. Jedan od najčešćih primjera upcyclinga je pretvaranje starog namještaja u nešto novo i jedinstveno. U ovom članku, objasnit ćemo što je upcycling namještaja i kako ga možete primijeniti u svojem domu.
Što je upcycling namještaja?
Upcycling namještaja podrazumijeva proces kreativnog obnavljanja starih i neupotrebljivih komada namještaja. To može uključivati prebojavanje, preuređivanje, oblikovanje ili dodavanje novih dijelova. Cilj upcyclinga namještaja nije samo obnova komada, već stvaranje novog i jedinstvenog predmeta.
Zašto upcycling namještaja?
Upcycling namještaja je kreativan i održiv način obnavljanja starog namještaja koji ima brojne prednosti. Prvo, to je održiv način života jer pomaže smanjiti otpad i štedjeti prirodne resurse. Drugo, upcycling namještaja često je jeftiniji način obnavljanja starog namještaja u usporedbi s kupovinom novog. Također, upcycling namještaja vam omogućuje stvaranje jedinstvenog komada koji će se savršeno uklopiti u vaš dom.
Kako započeti sa upcyclingom namještaja?
Postoji nekoliko načina na koje možete započeti sa upcyclingom namještaja u svojem domu. Prvo, možete obojati namještaj u drugu boju ili koristiti tehnike poput dekupaža ili šabloniranja kako biste dodali uzorak. Drugo, možete dodati nove dijelove poput drški ili nogu kako biste poboljšali funkcionalnost i izgled namještaja. Treće, možete kombinirati nekoliko komada namještaja kako biste stvorili novi predmet. Na primjer, možete spojiti vrata ormara i stol za stvaranje stola za radni prostor.
Koje su najbolje vrste namještaja za upcycling?
Gotovo svaki komad namještaja može se upcyclingati, ali neki su pogodniji za ovaj proces od drugih. Kada birate komad namještaja za upcycling, razmislite o materijalima i strukturi. Namještaj koji je izrađen od prirodnih materijala poput drva ili kože često je lakše obnoviti. Osim toga, stari komadi namještaja koji imaju dobar okvir ili strukturu, ali su izgubili svoju funkcionalnost, savršeni su za upcycling.
Upcycling namještaja je sjajan način da iskoristite stare komade namještaja i stvorite nešto novo i jedinstveno. Slijedeći nekoliko jednostavnih savjeta, možete pretvoriti stari namještaj u novi predmet koji će vaš dom učiniti ljepšim i funkcionalnijim.
Uradi sam
Kako naoštriti noževe kod kuće
Bilo da koristite ručnu brusilicu ili kamen za brušenje, naučiti oštriti svoje tupe kuhinjske noževe je vještina koja će vam se uvijek isplatiti.
Tupi nož je opasan nož. I to je točno. Vjerojatnije je da ćete se slučajno ozlijediti koristeći tupi nož nego oštri. Tupi nož zahtijeva da pritiskate jače kako biste radili kroz ono što režete. Nasuprot tome, oštri nož lako se kreće kroz stvar koja se reže, zahtijevajući mnogo manje snage.
Ako ste ikada koristili tupi nož za rezanje rajčice, znate o čemu govorimo. Koža rajčice je poznato teška za rezanje ako vaš nož nije vrlo oštar. S tupim nožem obično rezultirate razbijanjem voća prije nego što uspijete probiti kožu.
U još gorem slučaju, ako pokušavate rezati nešto kao što je dinja ili tikva s tupim nožem, nož lako može skliznuti kada pokušavate probiti. Stoga, oštar nož je puno sigurniji nož.
Stolna brusilica za noževe
Najpristupačniji i najčešće korišteni tipovi brušilica za noževe su ručne stolne brušilice, također poznate kao “V brušilice” ili “pull-through brušilice.” Ovo su mali uređaji koji se stavljaju ravno na površinu (poput radne plohe ili stola) s ručkom na jednoj strani i obično dva ili tri malena otvora na drugoj strani kroz koje prolazi oštrica noža.
Unutar otvora postoje dvije strane abrasivnog materijala, svaki različit u zrnu (koliko su velike ili male abrasivne komadiće). Ova dva komada su postavljena u obliku “V”, i uklanjaju metal s noža sa svake strane, stvarajući novi rez. Svaki otvor na brušilici se postupno povećava u zrnu od grubog do finog. Ako ste ikada rukovali brusnim papirom, slična je tekstura i skala.
Ova metoda je manje precizna od drugih metoda brušenja, ali obavlja posao ako želite brzo brušiti nož ili nemate potreban opremu za druge metode brušenja, poput kamena za brušenje.
Glavni nedostatak ove jednostavne metode je da stolna brušilica svaki put uzima malo više materijala s reza noža nego što to čine preciznije metode. S vremenom, to može skratiti životni vijek vašeg noža. Ako ste netko tko rijetko koristi noževe dugo vremena svaki dan, onda je ova metoda vjerojatno dobra jer nećete morati često brušiti da bi utjecalo na životni vijek vašeg noža.
Kako oštriti nož sa stolnom brusilicom:
- Kako biste koristili stolnu brusilicu, prvo oštriti nož kamenom za brušenje. Ako preskočite ovaj korak, riskirate da ne uskladite rez.
- Stavite i povucite nož kroz brusilicu: Nakon što ste naoštrili nož, postavite brusilicu na ravnu površinu i držite ručku svojom “nedominantnom rukom”. Čvrsto držite nož u “dominantnoj ruci” i počevši s grubim zrnom, stavite rez u otvor koji počinje od temelja reza i brzo povucite nož kroz otvor prema sebi. Važno je osigurati da cijeli rez, uključujući vrh i temelj, prođe kroz otvor kako bi se osiguralo jednako brušenje.
- Ponovite ovaj proces 3-4 puta s grubim zrnom, a zatim ponovite 5-6 puta s finijim zrnom.
- Nakon što završite, očistite rez vlažnom krpom i dobro osušite. Normalno je vidjeti crni ili sivi ostaci na ručniku – to je metal koji je brušilica uklonila.
- Brzo oštriti rez još jednom i spremni ste za rad!
Kamen za brušenje
Neki od tih kamena se mogu koristiti mokri ili suhi, pa povremeno čujete kako se nazivaju “mokrim kamenjem”, iako se neki mogu koristiti suhi.
Kamen za brušenje može biti pravi izbor za vas ako ste strastveni kuhar u kućanstvu, netko tko svaki dan koristi nož i ima snažno razumijevanje vještina noža. Investiranje u kamen također je preporučljivo ako imate skuplji nož s kutom koji zahtijeva precizniju njegu, umjesto jeftinijeg noža koji stolna brušilica lako može popraviti.
Vrsta kamena kojeg kupujete uvelike ovisi o vašim specifičnim potrebama. Kao i stolna brušilica, kamen za brušenje dolazi u različitim zrnima, obično jednom na svakoj strani, ali neki su sa jednim zrnom.
Ozbiljni kuhari često imaju više kamenja s različitim zrnima kako bi zadovoljili svoje potrebe. Različita zrna određuju koliko se metala stvarno uklanja s ruba vašeg noža: Grubo zrno uklanja više, a fino zrno uklanja manje.
Preporučujemo korištenje mokrog kamena za sve početnike ili čak srednje korisnike kamena za brušenje. Ako se koriste pogrešno, suhi kameni mogu oštetiti rub noža, moguće nepopravljivo.
Održavanje noža oštrim
Jednom kada se potrudite oštriti svoj nož, željet ćete sačuvati taj svježi rub što je dulje moguće i izbjegavati neplanirano brzo vraćanje nožu do tupog ruba. Da biste to učinili, izbjegavajte dodirivanje noža s drugim metalima.
To znači da ne smijete pohranjivati nož slobodno u ladici s drugim priborom i nikada ga ne bacajte u sudoper. Najvažnije, bez obzira na sve, nikada nemojte stavljati nož u perilicu suđa; to je jednosmjerna karta do uništenog noža. Ručno operite i osušite nož i uvijek ga pohranite u plastičnom omotu.
You must be logged in to post a comment Login