Povežimo se

Uradi sam

Divlji zec – recept za pripremu

Zec je jedna od divljih životinja koja se veoma često i puno koristi u našoj kuhinji, a smijem reći da se još više koristio ranije nego danas.

Logično jer ga je više bilo po našim brdima i šumama. On je vrlo ukusan i od sve divljači može se spremati na mnogo načina. Ovo jednako važi za mladoga kao i za staroga zeca. Mladoga zeca poznajemo po ušima koja se veoma lako gule i paraju, dok srednje staroga zeca poznajemo po veoma složenoj i masnoj dlaki – točno onako kako to zeca volimo vidjeti i naslikati. Stariji se poznaju po ogrebotinama i mjestimično sjajnoj ali i derutnoj dlaki.

Mnoga jela se prave od zečevine. Možda jedino krumpir i teletina su jači po broju recepta. Stari župnici su se natjecali nedjeljom popodne tko će ga bolje i ukusnije spremiti. Nešto su lovili sami, a veći dio su dobivali od lovaca koji nikada od dobra lova ne preskaču svoga fratra-ujaka.

Najčešće se sprema na divljač, ali i pogledajmo ostale mogućnosti: može se spremiti i na običnu juhu, na rižot kao pile, pohati kao pile i teletina, pripremiti sa gljivama, u vrhnju ili u foliji kao pile, osobito ako je mlađi, na roštilju, na odreske i na mljevene odreske, u vinu, pečenje kao i druga pečenja, kao kunić, pa na marinadu ili čak hladetinu….

Svi veliki kuhari ili kuharski priručnici će vam i danas uz obilate začine koje imamo u vrtovima ili trgovinama reći da se i domaći, pitomi zec, kunić treba prije nego se počne obrađivati, staviti u tekuću vodu sat-dva, pa onda pristupiti obradi. Razlog je da izađe iz mesa silina, ili divljina iz divljega. Dakle, eto razloga za početak.

Poslije toga se zec isiječe na pristojne komade kao da ćemo ga peći u pećnici. Ne smiju biti preveliki komadi, ali ne i presitni. Neka stoje u vodi dok dođe vrijeme na njih.Ne može vam biti puno povrća u loncu za ovu prigodu. Naime, na vrelo ulje stavljajte mnogo kapule i mrke i neka se dugo pirja, potom dodajte začinsko bilje gdje će biti vriska i kadulje, a na koncu i bijeloga vina. Imajte pri ruci uvijek jedan ili dva kisela vrhnja jer nikada nisu od viška. Zeca stavljajte kada se sve lijepo ujedinilo i neka se kuha naredni sat vremena. Tada možete nadodati krumpir rezan na ploške kao za gulaš.

Ako se odlučite za to, onda vam kasnije neće trebati prilog osim kruha.

No, ako ne želite tako krumpir unutra, možete ga kuhana pripremiti posebno, kao i rižu ili koju od tjestenina, ali je ničim ne začinjati osim malo ulja ili margarina i ubaciti kao dekoraciju zeleni svježi celer i peršin.

Uz divljač svake vrste ide dobro piće. Žilavka i Blatina Zadro dobro prate ovaj recept. Tanka i kiselkasta vina udaljite jer ćete pokvariti kuharov trud. Slično je i s pivom.

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Uradi sam

Ovo je najlakši način za popravak drevnog poda u vašem domu

Popravite i obnovite izgled vašeg drvenog poda ovim jednostavnim trikom

Kada se drveni podovi u vašem domu oštete, razmislite o metodama popravka kako biste uklonili tragove kandži, brazde i ogrebotine.

Dubinsko brušenje električnom brusilicom za pod će ukloniti mnoge ogrebotine, ali brušenje je neuredno i invazivno. Također, brušenje se ne preporučuje na drvenim podovima budući da je gornji sloj furnira od tvrdog drva pretanak. Ostale jednostavne, jeftine mogućnosti brušenja uključuju izblijeđivanje, stapanje i bojanje ogrebotina kako bi se popravio njihov izgled i očuvalo zdravlje vaših drvenih podova.

Odredite vrstu podova

Procijenite podove i ogrebotine i odredite svoju vrstu podova. Podovi izrađeni od punog drva gotovi su na gradilištu, postavljaju se nedovršeni i kasnije se dovršavaju na mjestu. Zbog svoje debljine mogu se više puta brusiti i premazivati.

Ponekad je teško razlikovati obrađeno drvo od konstruiranog drva.

Konstruirano drvo je napravljeno u tvornici i dopremljeno u daskama, obično sa kosinama ili razmacima između dasaka.

Je li luksuzni vinil doista luksuz?

Temeljito očistite drveni pod

Prije početka bilo kakvog popravka ogrebotina, temeljito očistite pod na području ogrebotina.

Prebrišite pod od eventualne prašine, zatim ga operite sa sredstvom za pranje podova. Za posebno prljave podove od tvrdog drva odaberite sredstvo za čišćenje podova s ​​kisikom koje će mjehuriće istjerati prljavštinu s površine.

Planirate premjestiti namještaj? Stručnjaci kažu da ta navika potiče dobro raspoloženje

Ne koristite sredstva za čišćenje koja koriste vosak, pastu ili sredstva za poliranje za zaštitu, sjaj ili premazivanje poda; namjera je samo očistiti ga, a ne zapečatiti. Zatim prijeđite na sljedeće korake kako biste popravili sitne ili dublje ogrebotine.

Kako popraviti sitne ogrebotine

Sitne ogrebotine na drvenim podovima su tanke i plitke. Ogrebotine paralelne sa vlaknima drva mogu se lakše uklopiti u boju nego ogrebotine s križnim vlaknima.

Kako popraviti vrata koja škripe? Uz pomoć pet jednostavnih trikova riješite problem

Za uklanjanje sitnih ogrebotina utrljajte plod oraha po dužini ogrebotine. Trljajte ga oko 30 sekundi. Pričekajte dvije,tri minute dok ulje iz oraha ne prodre u drvo. Prirodna ulja od oraha prodjet će u drvo i pomoći će zacijeliti ružne tragove. Područje zatim nježno ispolirajte krpom od mikrovlakana i vaš pod ( ili drugi drveni namještaj ) izgledati će kao nov!

Duboke ogrebotine

Duboke ogrebotine dubine duge su preko 30cm. Obično su uzrokovane psećim kandžama ili klizanjem teškog namještaja ili uređaja po podu. Ako postoje brojne duboke ogrebotine i imate čvrsti drveni pod, najbolje je da drveni pod u potpunosti izbrusite.

Za više lokaliziranih dubokih ogrebotina, ispunite ih punilom za drvo, a zatim pomiješajte boju. Evo što možete učiniti kako bi spasili vaše drvene podove:

  • Utisnite drveno punilo u ogrebotinu nožem za kit, pažljivo zadržavajući se unutar oštećenog područja.
  • Zagladite mokro punilo.
  • Obrišite višak dok je punilo za drvo još mokro.
  • Ostavite punilo da se suši najmanje dva sata.
  • Nakon što se punilo osuši, izbrusite ga ručno. Izbjegavajte brušenje poda oko mjesta popravka ogrebotina.
  • Nijansirajte stvrdnutu punilu bajcem za drvo da odgovara boji poda.

Ako su udubljenja izuzetno duboka ispod završnog sloja poda i vidite znakove savijanja i čašice, truleži ili oštećenja od vode, vrijeme je da pozovete stručnjaka. Stručnjak za restauraciju drvenih podova može procijeniti i popraviti ploče pomoću veće brusilice, provjeriti razvoj plijesni ili po potrebi zamijeniti neke ploče.

Zašto je višeslojni parket dobar odabir? Ovo su osobine i prednosti dvoslojnih i troslojnih parketa

Nastavite čitati

Uradi sam

Kako jednostavno ukloniti i zamijeniti silikon na kadi i pločicama? Slijedite ove korake

Nemorate mijenjati pločice kako bi osvježili izgled vaše kupaonice ili kuhinje – samo slijedite ove korake

Silikonsko brtvilo oko pločica u kupaonici ili kuhinji često može izgubiti boju tijekom vremena. Može postati pljesniv, osobito ako je brtvilo oštećeno ili istrošeno i voda uđe unutra. Međutim, to je lako riješiti uklanjanjem i zamjenom silikonskog brtvila kako bi se obnovio izgled pločica.

Materijali potrebni za ukloniti i zamijeniti silikonsko brtvilo

Sredstvo za uklanjanje brtvila
Sanitarno brtvilo
Sredstvo za uklanjanje plijesni

Alat za uklanjanje brtvila i alat za glačanje brtvila – ili možete nabaviti kombinirane alate za uklanjanje brtvila i alate za glačanje brtvila.

Podna keramika svugdje, zidna samo na zid!

Kako ukloniti i zamijeniti brtvilo

1. Nanesite sredstvo za uklanjanje brtvila na postojeće brtvilo slijedeći upute proizvoda.

2. Upotrijebite alat za skidanje brtvila za uklanjanje postojećeg brtvila. Alat ima šiljasti vrh za bušenje brtvila i struganje.

3. Ako je silikonsko brtvilo bilo pljesnivo, očistite površinu sredstvom za uklanjanje plijesni. Ostavite sredstvo za uklanjanje plijesni onoliko dugo koliko je navedeno u uputama proizvoda.

4. Isperite sredstvo za uklanjanje plijesni prema uputama proizvođača proizvoda.

5. Pustite da se površina temeljito osuši.

6. Ponovno nanesite vodootporno brtvilo protiv plijesni, prema uputama u uputama za proizvod. Radite od jednog do drugog kraja popločanog zida. Pokušajte zadržati stabilan pritisak i brzinu dok to radite.

7. Zagladite brtvilo alatom za glačanje brtvila i ostavite da se osuši. Alternativno, možete prstom zagladiti brtvilo, ali pazite da bude mokar inače će se brtvilo zalijepiti za kožu.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice