Uradi sam
Adventski vijenac za velike blagdanske stolove
Najveseliji dio godine je pred nama, a tada uvijek prorade mašta i kreativnost. Pripreme za Božić započinju izradom adventskog vijenca koji nas vodi kroz 4 tjedna Došašća.
Adventski vijenac sastoji se od kruga koji simbolizira vječnost, zimzelenih graničica koje označavaju život te četiri svijeće koje su znak svjetlosti i spasenja. Adventski vijenac za velike blagdanske stolove napravio je florist Andrija Šebek.
Izrada adventskog vijenca koji će biti primjećen
Za izradu adventskog vijenca treba vam slamnati vjenčić, vikler žica i naravno bor koji je izvrsne kvalitete i izvrsne izdržljivosti. I lagano s vanjske strane treba dodavati grane i plesti ih vikler žicom. Andrija je koristio bor nobelix, koji je kaže, dosta je popularan. Lijepe je boje, izvrsnog mirisa i može trajati cijeli adventski ciklus.
Kombinirao je veće i manje grančice. „Manje grane idu u sredinu, veće grane idu uzduž izvan koluta. Bitno kod vjenčića je da bude sve lijepo opleteno da nema ispod koluta borove grane da bi to bilo sve lijepo stabilno za naš advent“, objasnio nam je Andrija.
Moderne verzije adventskog viječića obavezno imaju detalje poput trendi kuglica i cimeta, a elegantno izgledaju kada se stave na povišeni stakleni podložak. Idealno za velike blagdanske stolove.
Unutar vijenca potrebno je umetnuti cvjećarsku spužvu i učvrstiti je silikonskim ljepilom. Ona će biti podložak za svijeće koje moraju biti kvalitetne. „Bitno kod svijeća je da izgaraju prema unutra kako ne bi došlo do izlijevanja svijeća ili do nedaj Bože do nekog požara“, savjetuje Andrija.
Satenskom trakicom svijeće treba čvrsto povezati i staviti ih u sredinu adventskog vijenca. Uzmite još borove grančice koje su vam ostale tijekom pletenja. Svijeće pričvrstiti tim borovim grančicama s čijih ste rubova očistili iglice. Birajte malo jače grane da drže svijeće i svakako maknite višak iglica. Grančice upiknite pored svjeće, u spužvu.
Dekoriranje adventskog vijenca
Preostaje još najljepši dio izrade adventskog vijenca – dekoriranje. Zlatne grančice eukaliptusa, izvrsno idu uz sivkaste svijeće. Andrija je koristio i bijeli umjetni šipak.
Velika mašna zlaćane boje koju sami možete napraviti, vijencu će pružiti dašak glamura. Miris adventskom vijenčiću, uz borovinu dat će i cimet. A poseban sjaj, prozirne staklene kuglice i one u prljavo rozoj boji.
„Roza boja je danas dosta popularna, roza i gold boja. I u namještaju i u samom Božiću. Da nije sve samo klasično crveno. Da malo razbijemo tu klasiku“, objašnjava Andrija.
I za kraj na dva mjesta dodajte umjetne bijele smrznute grane, dočarat će zimski ugođaj. Bit će ovo adventski vijenac koji će svakako biti primjećen. Tradicija izrade adventskog vijenca kakvog danas poznajemo seže u 19. stoljeće. Njegov izgled se s novim trendovima pomalo i promijenio, no radost izrade ostala je ista.
Uradi sam
Pisanice u vinu i ubrusima
Većina nas voli kada su pisanice pripremljene na prirodan način. Osim na neke klasične načine kao što su one u luku, možete ih pripremiti i u vinu te ubrusima.
Tajne pisanica u vinu i ubrusima otkrio nam je hobi slastičar Marko Strižak koji nas već godinama oduševljava slasticama.
Većina nas voli kada su pisanice pripremljene na prirodan način. Osim na neke klasične načine kao što su one u luku, možete ih pripremiti i u vinu te ubrusima.
Pisanice u vinu
Svježa jaja stavite u manji lončić i u potpunosti ih prelijte crnim vinom.
Pisanice možete napraviti i s bijelim vinom u koje ćete dodati prehrambenu boju.
„Preporučum crvenu i zelenu, jer su jače boje i lijepo se vide. Intenzitet boja pisanica ovisit će o omjeru vode i prehrambene boje. Jako je bitno da su jaja prekrivena u potpunosti sa vinom. Kad ste sve pripremili, jaja mogu na kuhanje. Prvo trebaju prokuhati, a nakon toga ih kuhate osam minuta. Znači kad su skuhana, ostavite ih da tako stoje, ne smijete ih dirati i trebaju u vinu odstajati osam sati ili preko noći“, objašnjava Marko.
Nakon toga jaja izvadite na rešetku, povremeno ih okrenite kako bi se svi dijelovi ravnomjerno osušili.
„One sad ne izgledaju savršeno naravno, ali kad se osuše pojavit će se kristalići koji će njima i dati njihovu čar. Ono što je bitno svakako je da ne ispirete pisanice. Mnogi naprave tu grešku i onda nema kristalića, pitaju se zašto. Znači ostavite ovako kako je da se osuši, bez ispiranja“, naglašava.
Ove pisanice nije potrebno mazati jestivim uljem.
Pisanice u vinu odlično će izgledati u prirodnoj košarici. Njena jednostavnost dodatno će u prvi plan staviti predivne kristaliće koji se presijavaju.
Pisanice u ubrusima
Marko predlaže i pisanice u ubrusima.
„Uzmete ubrus, jedno jaje, znači ovaoga puta to mora biti već kuhano jaje i zamotate ga u ubrus, što čvršće, naravno da ubrus ne pukne i onda uzmete gumicu i zavežete odozgora.
I sada uzmete boju. Znači malo kapate crvenu pa malo na primjer zelene. I sad možete stati na tome ili na primjer dodati još žutu. To je na vama, tu se igrate“, kaže.
Kada ste prehrambenom bojom pokapali ubruse, vrijeme je za drugi korak.
„Sada vam treba mješavina vode i octa, ja sam tu stavio primjerice 200 mililitara vode i 50 mililitara octa, ako ne radite više pisanica smanjite. Uzmite svaku pisanicu i dobro ju poprskajte tom mješavinom. I na kraju kad ste to napravili, onda stisnite dobro u ruci da se priljubi papir i znači tu vam je isto bitno da imate rukavice jer je ovo prljav posao. I ostavljate da se suši. I opet malo okrenite da se ravnomjerno suši“, objašanjava Marko.
Kad se ubrus skorz osuši, jaja lagano izvadite iz ubrusa i iznenadite se dizajnom koji ste dobili. Pisanice zatim premažite jestivim uljem.
Sretan Uskrs!
Uradi sam
Uskrsni vijenci
Uskrs nam je sve bliže, a uz osobnu duhovnu pripremu za ovaj blagdan poželjno je ukrasiti i vlastiti dom. Dekoraterka Dea Gajdek, dala nam je odličan primjer kako.
Uskrsni vijenci ukrasit će vrata svakog doma ili unutrašnje zidove. Možete ih napraviti u raznim verzijama, a mi vam donosimo dvije verzije uskršnjeg vijenca.
Prva verzija je od maslinovih grančica, a druga od suhog bilja. Vijenci se pletu na krug sačinjen od grančica Cica Maca.
Vijenac od maslinovih grančica
Na jedan kraj vijenčiča pričvrstite vikler žicu. Motate ju oko vijenca jedan i pol krug i nakon toga ju učvrstite napravivši čvor, odnosno vrtite jedno oko drugoga te napravite još jedan krug.
Maslinu narežite na jednake dijelove, tj. na jednake dužine. Napravite buntiće po pet grančica maslina i nižete ih na vjenčić te osiguravate žicom. Nižite buntić za buntićem dok krug nije pun.
„Dobra stvar u izradi vijenaca od maslina je to što ne možete pogriješiti. Što je čupavije, to je simpatičnije“, kaže dekoraterka Dea Gajdek.
Kaže kako je izabrala maslinu kao materijal s kojim radi uskršnje vjenčiće zato što je ona blisko povezana sa Uskrsom i ovim razdobljem, a također i zato što je s njom kaže vrlo je lako raditi dok je svježa. „Kada se posuši nakon nekog vremena, ona i dalje izgleda lijepa i ostaje u svojem obliku“, ističe Dea.
Napominje i da kod završetka nizanja buntića maslinovih grančića može biti ‘malo zeznuto’, zato što kraj prekrivaju početne grane. „Kada vežete te krajnje grančice, malo podignite rukom desnom dok vežete s lijevom te grančice kako ne bi zahvatili sa žicom ove druge grančice. Ove zadnje grane također možete malo skratiti kako one ne bi podizale prednji dio vijenca“, objašnjava dekoraterka.
Na kraju žicom napravite malo veći luk i kroz njega provucite vikler žicu te zategnite. Tako ćete biti sigurni da su sve masline osigurane i da se neće pomicati.
Kad ste gotovi s pletenjem, vrijeme je za trakicu i mašnicu u veselim bojama. Traku režete na bilo koju željenu dužinu, na koju želite objesiti vjenac. Trakicu stavite na dio gdje se spaja početak i kraj vijenca.
Mašnicu vrućim ljepilom pričvrstite na sredinu vjenčića, a njegov izgled upotpunite leptirićima.
Vijenac od šarenog suhog cvijeća
Druga verzija uskrsnog vijenčića bit će u žarkim bojama. Fuksija, roza, narančasta, ljubičasta i roza činit će savršenu cjelinu.
„Izabrala sam vrstu biljaka koja se zove falaris, ona dolazi u fuksija rozoj i narančastvoj boji, narančaste nigele, posprejani, rozi lan i ljubičastu staticu. Ona nije sprejana. Radimo isto kao i vjenčić od maslina, uzimamo male buketiće i vežemo na vijenac sa žicom“, objašnjava dekoraterka Dea Gajdek.
Isiče kako buketiće treba stavljati raznoliko kako bi vijenac bio živahniji, a ne sortiran po bojama.
„Ovaj vijenac nećemo oplesti do kraja, već ćemo ostaviti mjesta za trakicu i kako bi dobili lijepi kraj, ove zadnje biljke ćemo okrenuti na drugu stranu i plesti obrnuto kako bi kraj bio ljepši“ kaže Dea.
Na sredinu vijenčića stavila je traku koju je zaljepila vrućim silikonskim ljepilom kako bi imala elegantno spajanje.
Dea napominje kako je odlična stvar kod vjenčića napravljenih od suhog bilja što mogu trajati ne samo mjesecima već godinama.
You must be logged in to post a comment Login