Povežimo se

Uradi sam

Adventski vijenac za velike blagdanske stolove

Najveseliji dio godine je pred nama, a tada uvijek prorade mašta i kreativnost. Pripreme za Božić započinju izradom adventskog vijenca koji nas vodi kroz 4 tjedna Došašća.

Adventski vijenac sastoji se od kruga koji simbolizira vječnost, zimzelenih graničica koje označavaju život te četiri svijeće koje su znak svjetlosti i spasenja. Adventski vijenac za velike blagdanske stolove napravio je florist Andrija Šebek.

adventski-vijenac-andrija-sebek-dom-na-kvadrat

Izrada adventskog vijenca koji će biti primjećen

Za izradu adventskog vijenca treba vam slamnati vjenčić, vikler žica i naravno bor koji je izvrsne kvalitete i izvrsne izdržljivosti. I lagano s vanjske strane treba dodavati grane i plesti ih vikler žicom. Andrija je koristio bor nobelix, koji je kaže, dosta je popularan. Lijepe je boje, izvrsnog mirisa i može trajati cijeli adventski ciklus.

Kombinirao je veće i manje grančice. „Manje grane idu u sredinu, veće grane idu uzduž izvan koluta. Bitno kod vjenčića je da bude sve lijepo opleteno da nema ispod koluta borove grane da bi to bilo sve lijepo stabilno za naš advent“, objasnio nam je Andrija.

Moderne verzije adventskog viječića obavezno imaju detalje poput trendi kuglica i cimeta, a elegantno izgledaju kada se stave na povišeni stakleni podložak. Idealno za velike blagdanske stolove.

Unutar vijenca potrebno je umetnuti cvjećarsku spužvu i učvrstiti je silikonskim ljepilom. Ona će biti podložak za svijeće koje moraju biti kvalitetne. „Bitno kod svijeća je da izgaraju prema unutra kako ne bi došlo do izlijevanja svijeća ili do nedaj Bože do nekog požara“, savjetuje Andrija.

Satenskom trakicom svijeće treba čvrsto povezati i staviti ih u sredinu adventskog vijenca. Uzmite još borove grančice koje su vam ostale tijekom pletenja. Svijeće pričvrstiti tim borovim grančicama s čijih ste rubova očistili iglice. Birajte malo jače grane da drže svijeće i svakako maknite višak iglica. Grančice upiknite pored svjeće, u spužvu.

Dekoriranje adventskog vijenca

Preostaje još najljepši dio izrade adventskog vijenca – dekoriranje. Zlatne grančice eukaliptusa, izvrsno idu uz sivkaste svijeće. Andrija je koristio i bijeli umjetni šipak.

Velika mašna zlaćane boje koju sami možete napraviti, vijencu će pružiti dašak glamura. Miris adventskom vijenčiću, uz borovinu dat će i cimet. A poseban sjaj, prozirne staklene kuglice i one u prljavo rozoj boji.

roze-kuglice-dom-na-kvadrat

„Roza boja je danas dosta popularna, roza i gold boja. I u namještaju i u samom Božiću. Da nije sve samo klasično crveno. Da malo razbijemo tu klasiku“, objašnjava Andrija.

I za kraj na dva mjesta dodajte umjetne bijele smrznute grane, dočarat će zimski ugođaj. Bit će ovo adventski vijenac koji će svakako biti primjećen. Tradicija izrade adventskog vijenca kakvog danas poznajemo seže u 19. stoljeće. Njegov izgled se s novim trendovima pomalo i promijenio, no radost izrade ostala je ista.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Uradi sam

Planirate premjestiti namještaj? Stručnjaci kažu da ta navika potiče dobro raspoloženje

Sretna je osoba ona koja uživa u novim projektima!

Ponekad je premještanje namještaja čista potreba, ali svi znamo što znači premještati namještaj kako bismo malo promijenili prostor u kojem boravimo.

Za mnoge je scenarij premještanja namještaja noćna mora, jer jednom kad se posla primite, morate ga i dovršiti. Ali ako ste barem jednom zaronili u ovaj projekt, dobro vam je poznat osjećaj zadovoljstva koji slijedi kada posao završite.

Kako popraviti vrata koja škripe? Uz pomoć pet jednostavnih trikova riješite problem

Postoji poslovica koja kaže; pokaži mi projekt, i ja ću ti pokazati sretnu osobu, a dr. Carrie Barron, navodi kako ona može otkriti da u pitanju nije novi raspored prostorije već otpuštanju dopamina dok nešto stvaramo. Kako će upuštanje u ovo putovanje djelovati pozitivno na vašu psihu, otkiva liječnica.

Uživanje u trenutku

Prilikom premještanja namještaja svaki predmet koji se nalazi u prostoriji, a dok razmišljate trebate li ga zadržati i što on vama znači, slično je procesu meditacije u kojem ste potpuno prisutni u trenutku.

“Otkrivate tako što volite, a taj je osjećaj oslobađajući. Vaš je ukus povezan s vašim identitetom, a kada svoje stvari dobro rasporedite, ostajte vjerni sebi.

Stvara se osjećaj povezanosti

Namještaj i predmeti u kući često nas vežu za nama drage ljude ili uspomene. Kada predmete koji nam nešto znače uzmemo u ruke kako bismo ih premjestile, javiti se mogu pozitivne emocije zbog kojih ćemo se osjećati dobro.

Pet jednostavnih savjeta kako urediti ugodan i funkcionalan kućni ured

Mijenja se rutina

Prije nego se upustite u avanturu premještanja namještaja, važno se zapitati koje su vam potrebe i kako želite da prostorija u konačnici izgleda, ali nemojte zaboraviti i na druge ukućane jer vaša vizija rasporeda namještaja ne mora odgovarati svima.

“Nekim ljudima se neće svidjeti promjena u prostoru jer se osjećaju sigurno u poznatom i upravo takvo okruženje može poslužiti za oslobađanje kreativnosti”, navodi liječnica.

Ponekad će pozitivan utjecaj na naše raspoloženje premještanje namještaja uzrokovati samo ako se dogodi u pravom trenutku. Isto tako, premještanje stolice iz jednog kuta sobe u drugi neće vaše raspoloženje bitno popraviti. Svakako je važno zapitati se zašto se u taj projekt upuštamo – što je tako važno u ovom trenutku da morate sve promijeniti? Budite sigurni da ste spremni za to.

Nastavite čitati

Uradi sam

Bosiljak, kadulja, ružmarin… Evo kako jednostavno sušiti začinsko bilje

Ako biljke brzo rastu i ne stignete sve koristiti, jednostavno ih osušite

Biljke koristimo tisućama godina kao ukras ali i kako dodatke jelima, radi njihove boje i arome. Dok ćemo tijekom proljeća i ljeta koristiti najčešće svježe začine, ponekad oni tako brzo rastu da ih je nemoguće sve iskoristiti. Lako im možete produljiti život ako ih na vrijeme osušite, pohranite, i koristite za pripremu jela kada više nemate svježe pri ruci.

Sušeni začini su često puno intenzivnije arome i mirisa te puno dulje traju, a najčešće koristimo bosiljak, kadulju, ružmarin… Donosimo najjednostavniji način sušenja začinskog bilja.

Kako sušiti začinsko bilje?

Proces je izuzetno jednostavan i svatko ga može koristiti a potreban vam je samo – zrak.

Uzmite papirnatu vrećicu i napravite rupe.
Uzmite nekoliko biljki i zavežite u malo svežanj.
Stavite ih u papirnatu vrećicu i zavežite ju gumicom.
Objesite ju na mjesto gdje cirkulira zrak.
Ostavite tako par tjedana da se suše i vaši začini su spremni za upotrebu.

Šest jednostavnih trikova kojima ćete produljiti vijek rezanom cvijeću

Kako prepoznati da je bilje suho? Kada je spremno za upotrebu, ono će se početi mrviti. Koliko će vremena biti potrebno za to, ovisi i o temperaturi zraka, vlažnosti ali i začinima koje sušite. Na vama je da prilagodite vrijeme koliko će sušenje trajati.

Kako pohraniti sušeno bilje?

Ovo je važan korak kod sušenja začinskog bilja jer će pravilna pohrana utjecati na njihov okus ali i trajanje. Idealno bi bili pohraniti ih u zatvorene posude na tamno, hladno i suho mjesto. Ako stoje izložene na svjetlu, gube aromu jako brzo.

Koristite staklene posude, jer su najbolje za očuvanje – štite od vlage i insekata.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice