Povežimo se

Uradi sam

Adventski vijenac za velike blagdanske stolove

Najveseliji dio godine je pred nama, a tada uvijek prorade mašta i kreativnost. Pripreme za Božić započinju izradom adventskog vijenca koji nas vodi kroz 4 tjedna Došašća.

Adventski vijenac sastoji se od kruga koji simbolizira vječnost, zimzelenih graničica koje označavaju život te četiri svijeće koje su znak svjetlosti i spasenja. Adventski vijenac za velike blagdanske stolove napravio je florist Andrija Šebek.

adventski-vijenac-andrija-sebek-dom-na-kvadrat

Izrada adventskog vijenca koji će biti primjećen

Za izradu adventskog vijenca treba vam slamnati vjenčić, vikler žica i naravno bor koji je izvrsne kvalitete i izvrsne izdržljivosti. I lagano s vanjske strane treba dodavati grane i plesti ih vikler žicom. Andrija je koristio bor nobelix, koji je kaže, dosta je popularan. Lijepe je boje, izvrsnog mirisa i može trajati cijeli adventski ciklus.

Kombinirao je veće i manje grančice. „Manje grane idu u sredinu, veće grane idu uzduž izvan koluta. Bitno kod vjenčića je da bude sve lijepo opleteno da nema ispod koluta borove grane da bi to bilo sve lijepo stabilno za naš advent“, objasnio nam je Andrija.

Moderne verzije adventskog viječića obavezno imaju detalje poput trendi kuglica i cimeta, a elegantno izgledaju kada se stave na povišeni stakleni podložak. Idealno za velike blagdanske stolove.

Unutar vijenca potrebno je umetnuti cvjećarsku spužvu i učvrstiti je silikonskim ljepilom. Ona će biti podložak za svijeće koje moraju biti kvalitetne. „Bitno kod svijeća je da izgaraju prema unutra kako ne bi došlo do izlijevanja svijeća ili do nedaj Bože do nekog požara“, savjetuje Andrija.

Satenskom trakicom svijeće treba čvrsto povezati i staviti ih u sredinu adventskog vijenca. Uzmite još borove grančice koje su vam ostale tijekom pletenja. Svijeće pričvrstiti tim borovim grančicama s čijih ste rubova očistili iglice. Birajte malo jače grane da drže svijeće i svakako maknite višak iglica. Grančice upiknite pored svjeće, u spužvu.

Dekoriranje adventskog vijenca

Preostaje još najljepši dio izrade adventskog vijenca – dekoriranje. Zlatne grančice eukaliptusa, izvrsno idu uz sivkaste svijeće. Andrija je koristio i bijeli umjetni šipak.

Velika mašna zlaćane boje koju sami možete napraviti, vijencu će pružiti dašak glamura. Miris adventskom vijenčiću, uz borovinu dat će i cimet. A poseban sjaj, prozirne staklene kuglice i one u prljavo rozoj boji.

roze-kuglice-dom-na-kvadrat

„Roza boja je danas dosta popularna, roza i gold boja. I u namještaju i u samom Božiću. Da nije sve samo klasično crveno. Da malo razbijemo tu klasiku“, objašnjava Andrija.

I za kraj na dva mjesta dodajte umjetne bijele smrznute grane, dočarat će zimski ugođaj. Bit će ovo adventski vijenac koji će svakako biti primjećen. Tradicija izrade adventskog vijenca kakvog danas poznajemo seže u 19. stoljeće. Njegov izgled se s novim trendovima pomalo i promijenio, no radost izrade ostala je ista.

Uradi sam

Isplati li se restauracija antiknog namještaja?

Restauracija namještaja možda nije uvijek isplativa, ali sentimentalne vrijednosti ipak nemaju cijenu. Restauracija antiknog namještaja posebna je vještina koja zahtjeva puno strpljenja i znanja iz različitih područja, od poznavanja materijala do stila u kojem je namještaj izrađen. Samo rijetki se danas bave ovim hvalevrijednim zanatom.

Restaurator posjeduje brojne vještine

Poznavanje starih tehnika izrade namještaja, prepoznavanje različitih stilova i njihovih karakterističnosti, samo su neke od vještina koje posjeduje dobar restaurator antiknog namještaja.

Dominik Šoštarić bavi se restauracijom namještaja. S obzirom na njegovo veliko iskustvo, već na prvi pogled može zaključiti je li riječ o novijem komadu ili replici. Antikni namještaj od replike se razlikuje u nekoliko detalja, koje stručno oko može lako prepoznati.

Namještaj u prošlosti bio je kvalitetniji

U vrijeme kada nije bila razvijena industrija kao danas, stolari su radili ručno, od kvalitetnijeg drveta, okovi su bili od mesinga i te komadi namještaja smatramo majstorskim.

Dominik kaže kako se danas sve radi sa strojevima koji olakšavaju i ubrzavaju posao. Ipak, ističe da osobno smatra da je namještaj koji je pravljen u prošlosti bio puno kvalitetniji od ovog današnjeg.

Ljepota je u oku promatrača i o tome se ne raspravlja, kao niti oko vrijednosti namještaja koji ima sentimentalnu vrijednost.

Sentimentalna vrijednost

Namještaj koji Dominik dobije od klijenata ne mora nužno imati neku vrijednost, barem ne onu materijalnu. Ljudi se za restauraciju odlučuju dobrim dijelom iz sentimentalnih razloga jer ih podsjeća na nekog voljenog.

Restaurirati se može sve, a Dominik osobno preferira starije komade jer su mu zanimljiviji budući da su rađeni rukom. Obično za restauraciju uzima komade namještaja koji su napravljeni do Drugog svjetskog rata.

Taj stari namještaj najčešće je bio napravljen sa shelakom, odnosno politiran s njim. Shelak je prirodna smola koja se dobiva uz pomoć kukaca, zatim se to prerađuje i dobivamo listiće koji se tope u špiritu, te se s time polira, a premazuje se i unutrašnjost ladica, ormara. Sve je dezinficirano te se unutra može stavljati i donje rublje, roba, majice, apsolutno sve.

Vijek trajanja teško je odrediti

U pravilu, svaki drveni namještaj moguće je restaurirati, ali trajanje je teško odrediti. Količina posla ovisi o stanju drvenine. Što je komad stariji, više pažnje zahtjeva. Dobra restauracija traži korištenje starih tehnika, ali i starih materijala. Ako na originalnom komadu nije bilo vijaka, tijekom obnove se također ne smiju koristiti.

Dominik u svom radu uglavnom koristi stare materijale, primjerice stari ormar koji je u lošem stanju te ga se ne isplati restaurirati. Koristi masivna drva, a komad od orahovine uvijek je dobrodošao.

Dok se jednostavnije politiranje može koristiti za obnovu drva koje je ogrebano te mu tako vratiti stari sjaj, kod antiknog namještaja politiranje zahtjeva proces koji traje nekoliko tjedana.

Posao u kojem uživa

Dominik se u svojoj radionici Restauracija Šoštarić s ljubavlju posvećuje svakom komadu antiknog namještaja, a veliki izazovi ne predstavljaju mu nikakav problem.

Restauraciju uvijek prepustite stručnjaku, jer on će vašem starom namještaju udahnuti novi život.

Nastavite čitati

Uradi sam

Kreativno zamotavanje poklona

Možda je ponekad dovoljno poklon zamotati u novinski papir, no lijepo omotani pokloni ispod bora, izazvati će bujicu osmijeha i uljepšati božićno jutro. Naša modna savjetnica pokazati će vam kako reciklirati ono što imate kod kuće.

Reciklirajte stare vrećice i dajte im novo ruho

Zamotavanje poklona može biti kreativan i zabavan proces, a originalne ideje ostavit će upečatljiv dojam. Prije kupnje novih papira, pregledajte vlastitu zalihu papira i ukrasnih vrećica.

Prošlogodišnja vrećica koja je malo iskidana ili prelomljena, može poslati potpuno krivu poruku domaćinu ili nekome kome ju daruješ. Zapravo, ona pokazuje da se niste potrudili, da je poklon unutra možda kupljen na brzinu, ili da ste uzeli nešto od kuće.

Umjesto toga, tu vrećicu možemo iskoristiti na kreativan način. Možete izrezati dio slike, pretvorite od vrećice ukrasni škarnicel ili neko drugo slično rješenje.

I najmanji papirići se mogu iskoristiti za neke fora stvari. Možete napisati lijepu čestitku, možete ih implementirati u neki dobar mozaik i slično.

Uložite trud, isplatit će se

Omot poklona govori o našoj posvećenosti i osjećajima prema osobi koju darujemo.  Zato izaberite jedan faktor iznenađenja – to mogu biti prirodne grane s češerima, napravite  mašnu od viška papira ili dodajte lampice.

Ako još uvijek niste kupili božićne darove, Alma savjetuje kako izabrati poklon i učiniti ga osobnijim.

Neka poklon bude smislen i osoban

Kupite personalizirane poklone, svaki poklon drugačije zapakirajte i ukrasite ga na način da izazove wow efekt. Nemojte kupovati svima isto niti darivati ono što već imate kod kuće. Pazite da na poklonima ne ostane cijena. Sve u svemu, neka poklon bude smislen, a ne kupljen reda radi.

Vrijeme koje provodimo zajedno najbolji je božićni dar, a uz svaki poklon, darujte i osmijeh.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice