Povežimo se

Uradi sam

Ručno rađene furnir lampe

Lampe sa sjenilima od listova furnira stvaraju lijep ugođaj i smanjuju svjetlosno zagađenje.

Ambientalna rasvjeta čija svjetlost prolazi kroz organsku materiju

„Drvena sjenila imaju na neki način ulogu pretvaranja hladne LED svjetlosti u vrlo ugodnu i oku prihvatljivu svjetlost. Svjetlost ove vrste koja prolazi kroz organsku materiju, stvara u kući vrlo vrlo ugodnu atmosferu, čak nalik na peć ili nekakv kamin“, kazao nam je njihov dizajner i tvorac Luka Kovač iz Samobora.  Ovo je ambientalna rasvjeta koja će vam pružiti dovoljno svjetlosti, a da vas pritom neće opteretiti.

furnir-lampe-luka-kovac-dom-na-kvadrat

Luka Kovač fasciniranost prirodnim materijalima i zaljubljenost u rad rukama te kreativan rad općenito, pretočio je u dizajn rasvjetnih tijela pred dvije godine. Nakon što je godinama radio kao restaurator, u svojoj maloj kućnoj radionici počeo je proizvoditi lampe sa sjenilima od listova furnira. Neke u kombinaciji s postoljem od keramike, a neke u kombinaciji s drvom.

Prvu svjetiljku Luka je napravio za sebe, jer je htio rasvjetno djelo koje daje ujedno daje dovoljno svjetlosti i stvara kućni, topao ugođaj. Pokazao nam je kako napraviti najjednostavniji oblik furnir lampe.

Skica, nacrt i odabir materijala

Kaže kako je kod svakog dizajna važno početi sa skicom i poslije to razviti u nacrt sa mjerama.

„Svaka lampa sastoji se od baze, tijela i sjenila. Ja sam u ovom slučaju napravio nacrt baze, sjenila i tijela i to ćemo kombinirati u jedno rasvjetno tijelo“, objašnjava Luka.

Bitno je odabrati i materijale od kojih ćete lampu izraditi. „Za sjenilo odabrao sam javorov list furnira, za bazu odabrao sam hrast i za tijelo odabrao sam lipu. Razlog zbog kojeg sam odabrao javorov list je zbog njegove lijepe razvedenosti samih godova, hrast je dosta težak i masivan stoga je dobar za bazu, a samo tijelo od lipe, obzirom da je lipa vrlo lagano drvo, pogodna je za oblikovanje“, ističe Kovač.

prenosenje-nacrta-na-drvo

Također, odabrao je i kablove za struju lampe, rustikalnog dizjana kako bi se naglasila prirodnost samih materijala lampe.

Rezanje i šmirglanje

Vrlo važan korak je prenošenje nacrta na drvo. Krenuti treba od baze. Nakon toga, vrijeme je za rezanje. Luka je to napravio na stolarskom stroju, a može se napraviti i ubodnom pilom.

rezanje-dom-na-kvadrat

List furnira za sjenilo treba izrezati skalpelom, a dio baze lampe u koje će biti umetnuto tijelo, izbiti dlijetom i čekićem.  Nakon grube obrade, vrijeme je za brušenje.

Prije šmirglanja tijela lampe bitno je na njemu napraviti još utor kako bi sjenilo moglo stajati na mjestu.

Luka savjetuje, utor napravite multialatom.

šmirglanje-dom-na-kvadrat

Prije sastavljanja lampe, bitno je izbušiti rupice na tijelu. Dakle, konkretno četiri rupice kroz koje ćete provući kablove za struju. Svakako koristite borer veličine 10. I još treba na krajeve lista furnira staviti tanke letvice izrezane od dva, kako bi moglo sve sjesti u utor. Za ljepljenje tankih letvica koristite superljepilo.

Sastavljanje lampe

Prva faza sastavljanja je lijepljenje stalka sa bazom. Uzmite drvofix i u tankom sloju nanesite u utor na bazi. Nakon stavljanja ljepila, utaknite stalak u bazu lampe i pričekajte otprilike sat vremena da se osuši.

ljepljenje-lampe-dom-na-kadrat

Kad ste sigurni da je ljepilo dovoljno stegnulo, provucite kablove za struju kroz rupe na stalku. Krenite od gornje rupice. Ukoliko niste vični spajanju struje, najbolje da taj dio prepustite električaru ili prijatelju koji se u to razumije. Na kraju list furnira umetnite u utore na stalku.

Za izradu ove jednostavne lampe od prirodnih materijala bit će vam potreban jedan dan, a ugođaj koji pruža njena svjetlost opuštat će vas godinama.

funira-lampa-luka-kovac-dom-na-kvadrat
Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Uradi sam

Jednostavna pravila za održavanje perilice i sušilice rublja

Ako želite da vam dugo služe, potrebno je na neke stvari obratiti pažnju

Uz nekoliko jednostavnih strategija možete produljiti život kućanskim aparatima, ali i utjecati na uštedu i to dugoročno. Evo što biste trebali raditi kako biste sačuvali perilicu i sušilicu rublja.

Redovno čišćenje

Ovo je važan kora, a čistiti ih možete mokrom krpom izvana i iznutra kako biste uklonili sve prljavštine i prašinu. Očistite gumu oko vrata i pretince u koje se stavlja deterdžent i omekšivač nakon svakog korištenja.

Provjerite žice

Kako biste spriječili curenje ili oštećenja nastala vodom, važno je provjeriti sve spojeve i žice ako postoje bilo kakve pukotine ili mjesta gdje bi voda mogla curiti, potrebno ih je popraviti.

Vrijeme je za generalku! Profesionalna čistačica otkriva pet trikova za lakše čišćenje

Provjerite nagib

Za što bolje rezultate pranje, pazite da aparati stoje na ravnim površinama kako biste spriječili bilo kakve vibracije ili pomake mašine dok radi. Tako ćete se zaštiti od buke ali ćete i zaštiti perilicu od mogućih udaraca i oštećenja.

Provjeravajte filtere

Filteri imaju važnu ulogu jer zaustavljaju svu prljavštinu i ostale čestice i tako sprječavaju začepljenje. Ako želite da vaši aparati dobro rade, redovito provjeravajte filtere i očistite ih ako je potrebno.

Provjerite ventilaciju sušilice za rublje

Ako je ima, često se na tom mjestu nakuplja prljavština koja može prekinuti dotok zraka što može dovesti do zapaljenja. Redovito provjeravajte i čistite, a bilo bi dobro da jednom godišnje stručnjak pregleda vašu sušilicu te je očisti.

Možete i sami! Evo kako jednostavno popraviti velike i male rupe u zidu

Pregledajte bubanj u perilici

Ako se redovno ne čisti, na njemu će se nakupiti ostaci praška, omekšivača i plijesni što će uzrokovati neugodan miris odjeće.

Ako vam se na pogled čini da je bubanj prljav, koristite poseban sredstava za čišćenje ili kombinirajte vrelu vodu i ocat. Sve dobro očistite čistom krpom kako biste spriječili razvoj neugodnih mirisa.

Rade li svi gumbi?

Kontrolna ploča na perilicama i sušilicama služi kako bismo mogli odabrati program koji želimo koristiti, ali i njih je ponekad potrebno pregledati i provjeriti rade li i jesu li oštećeni. Ako naiđete na problem, pozovite stručnjaka kako bi ga popravio.

Reagirajte na čudne zvukove

Neobični zvuci ili vibracije koji se javljaju dok perilica radi mogu ukazivati na probleme i treba ih odmah popraviti.

Sami možete zaključiti odakle buka dolazi, ako perilica lupa kada pere možda ste stavili premalo rublja, ako čujete škripanje, možda je otišao remen. Ispravite sve probleme na vrijeme kako biste dugo mogli koristite svoje aparate.

Nastavite čitati

Uradi sam

Pet prirodnih pripravaka koji će ukloniti neugodne mirise u prostoru

Neugodnih mirisa iz prostora se lako riješiti!


Čist dom pun svježine nije samo stvar navike već i higijene, posebno ako ste osjetljivi na mirise. Ako u domu primjećujete neugodne mirise, možete ih se riješiti tako da potrebne stvari i površine dobro operete. Ako zrak samo treba osvježiti, onda to možete učiniti prirodnim pripravcima.

Ocat

Ako održavate kućanstvo prirodnim sredstvima onda je uvijek pametno imati ocat pri ruci. Samo mala količina može neutralizirati miris dima, kuhanja i vlage. Možete samo šalicu octa staviti u kut prostorije ili ga ostaviti da se kuha sat vremena kako biste se učinkovito riješili neugodnih mirisa.

Esencijalna ulja

Najlakše je napraviti osvježivač za dom od esencijalnih ulja. Potrebno je samo odabrati jedno po vašem ukusu i par kapi pomiješati sa vodom i staviti u posudu s raspršivačem.

Ako želite osvježiti kuhinju, potrebni su drugi sastojci: 19 kapi ulja limunske trave, 10 kapi ulja peperminta i par kapi ulja bosiljka. Ova su ulja sposobna primiti se za molekule hrane dok im istovremenu daju novi miris.

Muči vas plijesan u kupaonici? Evo jednostavnih načina kako je se riješiti

Limun

On će neutralizirati svaki miris koji ostaje iza jela, potrebno je samo zamrznuti i naribati koricu limuna te je staviti u koš za smeće. Kuća će mirisati ako par kriški limuna kuhate u vodi ili ih pečete u pećnici.

Lavanda

S njom ne možete pogriješiti, a osim što će vas riješiti neugodnih mirisa iz kuće, sigurno će vas i umiriti. Suhu lavandu stavite u vrećice i postavite u prostorije koje želite.

Obnova bez majstora: Obojite drvene podne obloge na terasi i balkonu

Votka

Votka je svemoguća! Dovoljno je njome prebrisati površine da biste ih dezinficirali i neutralizirali mirise. Možete ju pošpricati po odjeći ili zavjesama ako je potrebno.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice