Povežimo se

Uradi sam

Ručno rađene furnir lampe

Lampe sa sjenilima od listova furnira stvaraju lijep ugođaj i smanjuju svjetlosno zagađenje.

Ambientalna rasvjeta čija svjetlost prolazi kroz organsku materiju

„Drvena sjenila imaju na neki način ulogu pretvaranja hladne LED svjetlosti u vrlo ugodnu i oku prihvatljivu svjetlost. Svjetlost ove vrste koja prolazi kroz organsku materiju, stvara u kući vrlo vrlo ugodnu atmosferu, čak nalik na peć ili nekakv kamin“, kazao nam je njihov dizajner i tvorac Luka Kovač iz Samobora.  Ovo je ambientalna rasvjeta koja će vam pružiti dovoljno svjetlosti, a da vas pritom neće opteretiti.

furnir-lampe-luka-kovac-dom-na-kvadrat

Luka Kovač fasciniranost prirodnim materijalima i zaljubljenost u rad rukama te kreativan rad općenito, pretočio je u dizajn rasvjetnih tijela pred dvije godine. Nakon što je godinama radio kao restaurator, u svojoj maloj kućnoj radionici počeo je proizvoditi lampe sa sjenilima od listova furnira. Neke u kombinaciji s postoljem od keramike, a neke u kombinaciji s drvom.

Prvu svjetiljku Luka je napravio za sebe, jer je htio rasvjetno djelo koje daje ujedno daje dovoljno svjetlosti i stvara kućni, topao ugođaj. Pokazao nam je kako napraviti najjednostavniji oblik furnir lampe.

Skica, nacrt i odabir materijala

Kaže kako je kod svakog dizajna važno početi sa skicom i poslije to razviti u nacrt sa mjerama.

„Svaka lampa sastoji se od baze, tijela i sjenila. Ja sam u ovom slučaju napravio nacrt baze, sjenila i tijela i to ćemo kombinirati u jedno rasvjetno tijelo“, objašnjava Luka.

Bitno je odabrati i materijale od kojih ćete lampu izraditi. „Za sjenilo odabrao sam javorov list furnira, za bazu odabrao sam hrast i za tijelo odabrao sam lipu. Razlog zbog kojeg sam odabrao javorov list je zbog njegove lijepe razvedenosti samih godova, hrast je dosta težak i masivan stoga je dobar za bazu, a samo tijelo od lipe, obzirom da je lipa vrlo lagano drvo, pogodna je za oblikovanje“, ističe Kovač.

prenosenje-nacrta-na-drvo

Također, odabrao je i kablove za struju lampe, rustikalnog dizjana kako bi se naglasila prirodnost samih materijala lampe.

Rezanje i šmirglanje

Vrlo važan korak je prenošenje nacrta na drvo. Krenuti treba od baze. Nakon toga, vrijeme je za rezanje. Luka je to napravio na stolarskom stroju, a može se napraviti i ubodnom pilom.

rezanje-dom-na-kvadrat

List furnira za sjenilo treba izrezati skalpelom, a dio baze lampe u koje će biti umetnuto tijelo, izbiti dlijetom i čekićem.  Nakon grube obrade, vrijeme je za brušenje.

Prije šmirglanja tijela lampe bitno je na njemu napraviti još utor kako bi sjenilo moglo stajati na mjestu.

Luka savjetuje, utor napravite multialatom.

šmirglanje-dom-na-kvadrat

Prije sastavljanja lampe, bitno je izbušiti rupice na tijelu. Dakle, konkretno četiri rupice kroz koje ćete provući kablove za struju. Svakako koristite borer veličine 10. I još treba na krajeve lista furnira staviti tanke letvice izrezane od dva, kako bi moglo sve sjesti u utor. Za ljepljenje tankih letvica koristite superljepilo.

Sastavljanje lampe

Prva faza sastavljanja je lijepljenje stalka sa bazom. Uzmite drvofix i u tankom sloju nanesite u utor na bazi. Nakon stavljanja ljepila, utaknite stalak u bazu lampe i pričekajte otprilike sat vremena da se osuši.

ljepljenje-lampe-dom-na-kadrat

Kad ste sigurni da je ljepilo dovoljno stegnulo, provucite kablove za struju kroz rupe na stalku. Krenite od gornje rupice. Ukoliko niste vični spajanju struje, najbolje da taj dio prepustite električaru ili prijatelju koji se u to razumije. Na kraju list furnira umetnite u utore na stalku.

Za izradu ove jednostavne lampe od prirodnih materijala bit će vam potreban jedan dan, a ugođaj koji pruža njena svjetlost opuštat će vas godinama.

funira-lampa-luka-kovac-dom-na-kvadrat
Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Uradi sam

Podignite vrijednost vaše nekretnine ovim koracima

Vlasništvo nad nekretninom predstavlja važnu imovinu koja može biti značajna investicija. Bilo da planirate prodati svoju nekretninu u budućnosti ili jednostavno želite poboljšati njenu vrijednost, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste maksimizirali potencijal svoje imovine.

Uređenje interijera

Prvi dojam je ključan. Ulaganje u estetske aspekte vašeg doma može značajno povećati njegovu vrijednost. Razmislite o osvježavanju boja zidova, postavljanju modernih i funkcionalnih namještaja, te dodavanju atraktivnih detalja poput dekorativnih elemenata ili umjetničkih djela.

Dobro organiziran i moderno uređen interijer može privući potencijalne kupce i povećati vrijednost vaše nekretnine.

Obnova ili modernizacija

Obnova ključnih dijelova nekretnine može značajno povećati njenu vrijednost. Razmotrite obnovu kuhinje ili kupaonice, zamjenu starih podova ili postavljanje energetski učinkovitih prozora.

Ulaganje u modernizaciju infrastrukture, poput električnih instalacija ili vodovodnih sustava, također može biti isplativo. Potencijalni kupci često cijene novije i funkcionalnije elemente u nekretnini.

Ekološke karakteristike

Sve veći broj ljudi traži ekološki prihvatljive opcije prilikom kupovine nekretnine. Razmislite o uvođenju zelenih karakteristika u svoj dom kako biste privukli takve kupce i povećali vrijednost nekretnine.

Ovo može uključivati instaliranje solarnih panela, poboljšanje izolacije, ugradnju energetski učinkovitih uređaja ili stvaranje održivih vrtova. Osim što ćete smanjiti utjecaj na okoliš, ove promjene mogu dugoročno donijeti financijske uštede.

Proširenje prostora

Ako vam je dostupan prostor, razmislite o proširenju svoje nekretnine kako biste povećali njenu vrijednost. Dodavanje dodatnih soba, proširenje dnevnog boravka ili stvaranje radnog prostora može privući kupce i pružiti dodatnu funkcionalnost vašem domu.

Vanjski prostor

Ne zaboravite na vanjski prostor koji okružuje vašu nekretninu. Uređenje dvorišta, terase ili balkona može značajno poboljšati vizualni dojam i privlačnost vašeg doma.

Razmislite o stvaranju prostora za odmor ili zabavu, dodavanju biljaka i cvijeća te uređenju prostora za roštilj ili vanjsku kuhinju. Lijepo uređen vanjski prostor može biti privlačan i doprinijeti povećanju vrijednosti nekretnine.

Prednosti lokacije

Iako ne možete mijenjati lokaciju svoje nekretnine, možete istaknuti prednosti koje nudi. Promovirajte blizinu javnog prijevoza, škola, trgovina, parkova ili drugih važnih objekata u okolici.

Održavanje i čistoća

Redovito održavanje i čišćenje nekretnine su ključni faktori za očuvanje i poboljšanje njene vrijednosti.

Osigurajte da se vaša nekretnina redovito održava, uključujući popravke, zamjenu oštećenih elemenata ili obnavljanje boje. Održavanje čistog i urednog prostora pomaže u stvaranju pozitivnog dojma kod potencijalnih kupaca.

Podizanje vrijednosti vaše nekretnine zahtijeva ulaganje vremena, truda i financijskih sredstava. Ulaganje u estetske i funkcionalne aspekte, ekološke karakteristike, proširenje prostora te održavanje i promociju prednosti lokacije mogu imati značajan utjecaj na vrijednost vaše nekretnine.

Imajte na umu da je svaka nekretnina jedinstvena i zahtijeva prilagođeni pristup. Konzultirajte stručnjake kako biste dobili dodatne savjete i smjernice prilagođene vašoj specifičnoj situaciji.

Nastavite čitati

Uradi sam

Kako pravilno i učinkovito prozračiti prostorije

Dobar protok zraka u prostorijama ključan je za održavanje svježeg i zdravog okruženja. Prozračivanje prostora pomaže uklanjanju neugodnih mirisa, smanjenju koncentracije štetnih tvari i poboljšanju kvalitete zraka. U ovom članku pružit ćemo vam korisne savjete o tome kako pravilno i učinkovito prozračiti svoje prostorije.

Otvorite prozore i vrata

Najjednostavniji način za prozračivanje prostora je otvaranje prozora i vrata. Idealno je otvoriti prozore s obje strane prostorije kako biste stvorili protok zraka. Također, otvaranje vrata drugih prostorija u domu može poboljšati cirkulaciju zraka.

Osigurajte da prozori i vrata budu otvoreni dovoljno dugo da se postigne zamjetan protok zraka.

Prozračite ujutro i navečer

Najbolje vrijeme za prozračivanje prostora je rano ujutro ili kasno navečer, kada je vanjska temperatura najsvježija. Izbjegavajte prozračivanje za vrijeme najtoplijeg dijela dana, jer to može dovesti do ulaska topline i prašine u prostoriju.

Ako živite u blizini prometnih cesta ili drugih izvora onečišćenja, možda biste trebali odabrati vrijeme prozračivanja kada je promet manji.

Koristite ventilator

Ventilatori mogu biti korisni u poboljšanju cirkulacije zraka u prostorijama. Postavite ventilatore tako da usmjeravaju zrak prema otvorenim prozorima kako bi potaknuli ulazak svježeg zraka i izbacivanje zagađenog zraka iz prostorija.

Ovo je posebno korisno ako nemate dovoljno prozora ili ako želite pojačati protok zraka.

Koristite sustav klimatizacije s protokom svježeg zraka

Ako imate klima uređaj, provjerite imate li mogućnost uvođenja vanjskog svježeg zraka. Ova opcija omogućuje da klima uređaj povuče svježi zrak izvana i distribuira ga u prostoriju. To je izvrsna opcija kada je vanjska temperatura ugodna i kada nema prevelike količine onečišćenja u zraku.

Pazite na zagađivače unutarnjeg zraka

Zagađivači unutarnjeg zraka mogu značajno utjecati na kvalitetu zraka u prostorijama. Pazite na potencijalne izvore onečišćenja kao što su dim cigarete, isparavanje kemikalija iz kućanskih proizvoda, prašina, plijesan i grinje. Redovito čišćenje prostora, korištenje tepiha, održavanje čistoće zavjese i posteljine, te izbjegavanje pušenja u zatvorenim prostorima pomoći će u smanjenju zagađenja unutarnjeg zraka.

Prozračivanje u kupaonici i kuhinji

Posebna pažnja treba biti posvećena prozračivanju prostora poput kupaonica i kuhinja. Ove prostorije često su izložene povećanoj vlažnosti i prisutnosti mirisa. Nakon tuširanja ili kuhanja, otvorite prozor ili upotrijebite ventilator kako biste uklonili vlagu i mirise.

Ovo je važno za sprječavanje razvoja plijesni i održavanje svježine zraka u ovim prostorijama.

Ugradite mrežu protiv insekata

Ako živite u području gdje su insekti česta pojava, razmotrite ugradnju mreže protiv insekata na prozorima. Ovo će vam omogućiti da otvorite prozore bez straha od ulaska insekata, a istovremeno osigurate protok zraka i održavanje čistoće prostorija.

Redovito održavajte sustave ventilacije

Ako imate sustav ventilacije ili klima uređaj, redovito provjeravajte i čistite filtre. Zagađeni ili začepljeni filtri mogu smanjiti protok zraka i učinkovitost ventilacije. Pratite preporuke proizvođača i provjerite je li sustav pravilno održavan kako biste osigurali optimalnu cirkulaciju svježeg zraka.

Pravilno i učinkovito prozračivanje prostora ključno je za održavanje zdravog i ugodnog okruženja. Otvorite prozore i vrata, koristite ventilatore i provjerite mogućnosti svojih sustava ventilacije kako biste poboljšali cirkulaciju zraka. Pazite na zagađivače unutarnjeg zraka i redovito održavajte svoje prostorije kako biste osigurali svjež i kvalitetan zrak.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice