Povežimo se

Rasvjeta

Odabir idealnog lustera – elegantnom rasvjetom transformirajte prostor

Evo odgovora na neka od najčešće postavljanih pitanja koja se tiču kupnje lustera

Bilo da tražite rasvjetno tijelo koje će krasiti vaš foaje, postaviti ton u vašoj blagovaonici ili dodati karakter drugoj prostoriji u vašem domu, lusteri su klasičan izbor za postizanje velikog dojma.

Današnji moderni, suvremeni i prijelazni stilovi nude sve širi spektar dizajna rasvjetnih tijela. Osim stila i materijala, postoji niz drugih faktora koje treba uzeti u obzir pri odabiru idealnog lustera, uključujući veličinu, svjetlosni izlaz, vrstu izvora svjetlosti, opcije zatamnjivanja i još mnogo toga.

Na što treba obratiti pažnju pri odabiru lustera

Osim stila, tri glavna faktora za odabir lustera su: veličina/razmjer, smjer svjetlosnog izlaza (odsjaj naspram sjaja) i kontrola (zatamnjivanje).

Imati nešto preveliko ili premalo može rezultirati nesrazmjernim izgledom u vašem prostoru. Luster visine 70 cm koji visi u sredini sobe sa stropom od 2 i pol metra će se činiti vrlo nisko i izgledati čudno.

Ako kupite nešto premalo, komad će izgledati patuljasto u prostoriji. Kada ste u nedoumici, bolje je odabrati veću veličinu, jer su lusteri upečatljivi komadi.

Također, želite biti sigurni da svjetlo koje izlazi iz rasvjetnog tijela nije zasljepljujuće. Nema ništa gore nego sjediti za blagovaonskim stolom s odsjajem jake žarulje usmjerene prema licu. U kojem smjeru ide svjetlo? Jesu li žarulje skrivene ili izložene? Ako su žarulje izložene, trebali biste razmisliti o dodavanju prigušivača na svoj luster kako biste kontrolirali svjetlosni izlaz.

Koliko velik bi trebao biti luster u blagovaonici?

Lusteri se mjere prema promjeru i visini. Broj žarulja također može utjecati na veličinu. Preporučujemo da promjer lustera bude 1/2 do 2/3 širine vašeg blagovaonskog stola. Današnji prosječni luster za blagovaonicu ima četiri do šest žarulja i promjer od 66-76 cm.

Prije kupnje uzmite u obzir visinu stropa i visinu lustera. Luster bi trebao visiti otprilike 76-91 cm od vrha vašeg stola do dna samog lustera. Luster koji je previše visok mogao bi završiti gotovo na samom stolu! Međutim, ako imate visoke stropove, dizajn s dva ili tri sloja mogao bi se odlično uklopiti.

Kreativna rješenja za maksimalno iskorištavanje prostora

Gdje postaviti luster (osim u blagavaonici) ?

Lusteri se često nalaze u foajeima i formalnim ulazima, kuhinjama, dnevnim sobama, spavaćim sobama, pa čak i u kupaonicama ili toaletima. Opet, izbor mjesta za postavljanje lustera ovisi o veličini prostorije, visini stropa, veličini rasvjetnog tijela i okolnom dekoru. Oni mogu ići bilo gdje!

Imate problema s koncentracijom? Krivac za to može biti i loša rasvjeta

Muški brlog u industrijskom stilu

Koliko svjetla očekivati od lustera?

Lusteri su dekorativna rasvjetna tijela, namijenjena dodavanju stila i ambijenta, pa ne očekujte da će vaš luster biti glavni izvor svjetla u prostoriji. Ovo je jedna od najvećih grešaka koje možete napraviti s lusterom. Postavljanje jednog rasvjetnog tijela u sredinu prostorije i očekivanje da će osvijetliti cijelu prostoriju recept je za loše osvjetljenje. Ovo se pogoršava ako su žarulje lustera izložene, što je čest slučaj kod mnogih lustera.

Lusteri najbolje funkcioniraju kao dopunski izvor svjetla i još bolje kada se uključe u slojevitu shemu rasvjete. Na primjer, ugradnja ugradbenih svjetiljki, skrivene rasvjete ili zidnih svjetiljki u prostoriji su odlični načini za naglašavanje prostora, isticanje zidova, slika, biljaka, radnih ploča i ormarića.

Za moderniji izgled i dizajn, fokusirajte se na završne obrade od satiniranog nikla ili kroma. Brončane završne obrade češće se nalaze u prijelaznim svjetiljkama koje kombiniraju elemente dizajna iz tradicionalnih i suvremenih stilova. Moderni dizajni teže prema kromu i satiniranom niklu. Također, tražite čiste linije s minimalnom količinom ukrasnih detalja. Imajte na umu da završna obrada i materijali vašeg lustera trebaju također nadopunjavati ostale završne obrade u vašem prostoru.

Uređenje interijera s niskim budžetom: Uz malo kreativnosti i znanja, sve je moguće

Oglas

Interijeri

Kako se rashladiti ovog ljeta? Učinkovito rješenje su ventilatori, a ovi neobični modeli će vas oduševiti

Ventilatori su sjajni uređaji za cirkulaciju zraka u prostoru i hlađenju kad počnu vrućine. Koliko su doista učinkoviti i kako ih izabrati, otkrili smo u Lesnini.

Svi obožavamo tople dane, no ekstremne vrućine koje su postale sve učestalije mogu biti nepodnošljive. Zato tražimo načine kako rashladiti prostorije u kojima boravimo. Prvo odabir je obično klima uređaji koji uvlače zrak i procesom isparavanja ga hlade te ispuštaju u prostoriju, a topla isparena tekućina zatim se kondenzira i ispušta van. Tako zrak u prostoriji se aktivno hladi. Drugi način rashlađivanja je ventilator.

U odnosu na klimu, njegova razlika je to što on ne hladi prostor, pojašnjava Dragiša Sarafijanović, prodajni savjetnik u Lesnini , nego svojim propelerima cirkulira taj zrak kroz prostor – puhanjem on zrak potiskuje prema podu, odbija od strane poda, zidova i vraća opet u prostor i tako vas rashlađuje.

Tri su vrste ventilatora, stolni, podni i stropni

Ventilatori ne hlade zrak već puhanjem zraka iznad nas uzrokuju da vlaga u našoj koži nakon znojenja počne isparavati i to nas hladi. Tri su vrste ventilatora, stolni, podni i stropni. Dolaze u nekoliko dimenzija, a biraju se prema veličini prostorije.

“Oni su u nekoliko promjera, od nekih pedesetak centimetara pa do metar i 15, 20, tako da ima ventilatora za nekakvu kvadraturu desetak, 12 kvadrata pa do ventilatora koji pokrivaju čak i nekakvih tridesetak kvadrata prostorije.”, dodaje sugovornik.

Stropni ventilatori mogu biti isključivo predviđeni za rashlađivanje, a noviji modeli imaju ugrađeno i rasvjetno tijelo koje može biti ambijentalno ili poslužiti kao glavna rasvjeta u prostoriji. Podni ventilatori manjih su gabarita, za rad trebaju samo priključak struje, a vrlo su učinkoviti u hlađenju određenih područja. Idealni su za stvaranje protoka zraka unutar manje prostorije uz minimalne troškove. Još manji ventilatori su oni stolni koji će koristiti samo vama.

Stropni ventilatori mogu se koristiti u eksterijeru i interijeru, a imate li visoke stropove, odaberite onaj s dužom šipkom jer će tako biti učinkovitiji. Općenita učinkovitost ventilatora, nije upitna.

“Pa mogu reći da jesu učinkoviti, nude osvježenje, osjetite nekakvo strujanje zraka, cirkulaciju zraka. Ako vam radi cijeli dan ili cijelu noć, ne rashlade vas toliko da se smrznete, dok od dugotrajnog rada klime može vam u određenom trenutku biti i hladno, što ne mora biti dobro za zdravlje. Sve više se ljudi u zadnje vrijeme odlučuju na ventilatore.

Ventilatori su, za razliku od klima uređaja, ekonomičniji jer troše puno manje električne energije. Iako se s ventilatorom ne može kontrolirati temperatura, oni su svakako cjenovno prihvatljivija opcija za hlađenje samo jedne prostorije. Korištenjem stropnog ventilatora uz klima uređaj, poboljšat će se energetska učinkovitost klime. Ako se propeleri vrte u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, stropni ventilatori guraju hladan zrak prema dolje, omogućujući klima uređajima ekonomičniji rad.

Nakon odabira prostorije i vrste ventilatora, počinje onaj zabavni dio – usklađivanje s dizajnom interijera. A zatim i uživanje u lijepo rashlađenoj prostoriji.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice