Lifestyle
U vrtu radijskog voditelja FIlipa Hana: Moje iskustvo s vrtlarenjem i kako uzgajam povrće
Iako je kraj sezone, u njegovim gredicama još je puno predivnih plodova
Radijski voditelj Filip Han već drugu sezonu uzgaja povrće u gredicama. Iako je kraj sezone, u njegovim gredicama još je puno predivnih plodova. Posjetili smo ga i doznali koliko su sočne domaće rajčice.
Kako si se uopće počeo baviti vrtom?
Pa počeo sam se baviti vrtom slučajno, zapravo je na mene utjecao moj kum koji je na neki način moj mentor, on se bavi time već dugo, ja sam nekako stalno o tome slušao, gledao i samo jedan dan je bilo dobro, ajmo sad napravit vrt. I evo.
I odakle si počeo? Jesi gredice sam radio?
Sve zapravo u vrtu je home made, odnosno sam sam napravio i gredice i sve neke druge stvari koje se u vrtu nalaze. Počeo sam sa dvije i evo sad se već proširio na četiri i nekoliko vreća.

Osim što si sad posadio rotkvice, šta još imaš u vrtu?
E, sad smo na kraju sezone tako da je vrt malo onako pri kraju i stvari onako prolaze, ali sve ono što je ljetno imam – nekoliko sorti paradajza, patlidžane koji su ove godine bili vrhunski, nekoliko sorti paprika, mrkvu, blitva je bila dobra do nedavno i evo nadam se da će tu uskoro biti niski grah odnosno niske mahune.
Kakva je bila sezona? S obzirom na to da je bilo jako vruće, dosta suše, malo kiše, koliko je povrće uspijevalo?
Pa sezona je bila zahtjevna, baš zbog te vrućine i suše, dosta sam se borio sa svime i bojao sam se da neće rodit vrt tako dobro kao što je rodio prošle godine, no da pokucam u drvo, sve je bilo odlično osim tikvica, tikvice su ove godine, meni bar, bile fail.

Ali koliko vidim imaš i različite vrste rajčica…
Da, više vrsta, više ni ne znam na pamet koliko, evo tu je cherry, koji je jako lijep ove godine. Tu je volovsko srce, tako zvani amerikanac, imam tu i dvije sorte za koje zapravo nit ne znam koje su, dobio sam flance i posadio sam ih pa šta bude. Uglavnom, ima.
Tu su i chilli papričice?
Da, ovo je jalapeno, koji je super i jako je lijepo rodio, plodovi su isto baš dobri, to mi je zapravo najdraža ljuta papričica, tamo je obični chilli koji je malo sporiji pa mu malo treba, ali je isto ok.
Ovo je zapravo dosta malo sve skupa. Nisam očekivao da će biti toliko puno povrća na tako maloj površini i s tolikim brojem biljaka, tako da, s obzirom na veličinu, urod je stvarno dobar.

Koliko imaš posla oko vrta?
A to sad varira i od dana do dana i od tjedna do tjedna, na kraju krajeva i do toga koliko ti se da gnjavit s tim vrtom. Gnjavit pod navodnicima. Ti tu možeš imat i 3 sata posla, ako želiš ima posla 3 sata i možeš tu oko svake travke radit nešto i s tim se borit, a ako ti se to baš ne da, možeš izdvojit, ne znam 15 minuta svaki dan, možda ni toliko, da napraviš ono osnovno, a da vrt i dalje funkcionira i da sve buja i da sve bude dobro.
Koliko se tebi onda da baviti time?
Meni se da. Ja budem tu dosta, dosta stvarno. Kad god mogu, kad god imam nekog slobodnog vremena, kad god je dan lijep, ja sam tu i nešto radim.
I sad se bliži kraj sezone – kakav ti je plan, hoćeš raditi nekakav staklenik da imaš i zimski vrt ili?
Hoću. Zimski vrt je u planu, bio je i prošle zime, bit će i ove. Još uvijek radim na točnoj konstrukciji, ajmo reći, ali da, sve gredice će postat dio zimskog vrta i sve će imat nešto.

Daj nam neki savjet, za nekoga tko želi početi i napraviti svoje gredice?
Pa prvi savjet je da se krene od nečeg malog i sitnog i s nečim jednostavnim. Za početak možda samo posadit salatu u neku malu gredicu, možda čak u neku kantu, samo da se dobije osjećaj da tu treba imati zemlje, tu treba stavit sjeme, za to sjeme se treba brinut, što treba napravit s tim, uglavnom, poruka je da se počne s nečim manjim i onda da se raste postepeno. Mislim da je to najbitnije i da je to ono što odbije ljude koji žele ući u vrtlarenje, svi bi krenuli odmah sa pola hekatara nečeg, što je nemoguće, tako da bolje krenut po malo i onda postepeno rast tako da si neće ni zgadit ovo sve, a zavoljet ćeš sigurno puno više.
Lifestyle
Požar! Kako ga nehotice možemo uzrokovati i što ako se u njemu nađemo
Pročitajte koje svakodnevne navike mogu nehotice izazvati požar i ugroziti sve oko vas

Svake godine s dolaskom ljetnih vrućina i suhih dana, Hrvatsku pogode brojni požari. I dok neke od njih izazovu prirodni uzroci poput udara groma, većinu ipak uzrokuje čovjek – i to najčešće nehotice. Zbog toga je važno znati kako svojim ponašanjem možemo spriječiti požar, ali i kako reagirati ako se nađemo u požarnom području.
Ovo su najvažniji savjeti koje treba slijediti u slučaju požara u kući ili stanu
Kako možemo nehotice izazvati požar?
Mnogi od nas ni ne pomisle da bi obična svakodnevna radnja mogla izazvati požar. Ipak, upravo zbog tih sitnica, svake godine gori na stotine hektara šuma, maslinika i poljoprivrednih površina, a ugroženi su i ljudski životi i domovi.
Bacanje opušaka kroz prozor automobila
Jedna od najopasnijih navika je bacanje opuška cigarete kroz prozor automobila. Dok vozimo autocestom ili lokalnim cestama kroz šumska i travnata područja, zapaljeni opušak pada na suhu travu uz rub ceste i vrlo lako izazove požar koji se širi velikom brzinom, osobito ako puše vjetar.
Roštiljanje i kampiranje
Ako volite kampirati ili roštiljati u prirodi, nikada nemojte ostaviti vatru bez nadzora, pa čak ni žar. Nakon što završite, dobro ugasite ostatke vatre ili roštilja vodom i zemljom. Provjerite rukom iznad pepela je li potpuno hladan. I najmanja iskra koju vjetar odnese na suhu travu može zapaliti požar.
Staklo koje može izazvati požar
Možda zvuči nevjerojatno, ali staklena boca ili komad stakla ostavljen u prirodi mogu izazvati požar. Na suncu staklo djeluje poput povećala – koncentrira zrake svjetlosti i zagrijava suhu travu ili lišće do točke samozapaljenja. Zato, čak i ako niste vi bacili bocu, dok šećete prirodom pokupite staklene predmete koje vidite i odložite ih u za to predviđene spremnike.
Spaljivanje korova i rad s motorima
Mnogi još uvijek spaljuju travu i korov u vrtovima i maslinicima, često bez dozvole. Dovoljno je malo vjetra i plamen se više ne može kontrolirati. Također, rad s kosilicama, trimerima i drugim motorima s unutarnjim izgaranjem na suhom terenu može stvoriti iskre koje zapale travu.

Kako reagirati ako se nađete u požarnom području?
Ako primijetite dim ili plamen u blizini, ne oklijevajte:
- Nazovite 193 (vatrogasci) ili 112 (centar za hitne situacije) i jasno opišite lokaciju i što vidite.
- Ako ste u vozilu, zatvorite prozore, ugasite ventilaciju i napustite područje u smjeru suprotnom od vatre.
- Ako ste pješice, udaljite se od požara niz vjetar i prema otvorenom prostoru bez vegetacije.
- Nemojte se vraćati po stvari niti pokušavati gasiti veliki požar sami.
Zašto je važno razmišljati unaprijed?
Požari ne uništavaju samo prirodu i domove. Oni mijenjaju mikroklimu područja, uništavaju tlo, biljke i životinje, a posljedice se osjećaju godinama kroz eroziju, poplave i smanjene poljoprivredne prinose. Osim toga, mnogi ljudi ostanu bez svojih domova, maslinika ili vinograda, a neki izgube i život.
Požari ne ostavljaju posljedice samo tijekom trenutka kada bukte. Njihovi učinci na prirodu traju godinama, ponekad i desetljećima. Kada vatra zahvati šumske i travnate površine, uništava biljni pokrov koji sprječava eroziju tla. Bez korijenja koje drži tlo, kiše ispiru zemlju, što dovodi do klizišta i smanjuje plodnost zemljišta.
Mnoge biljke i drveće potpuno nestaju s opožarenih područja, a povratak šumske vegetacije često traje desetljećima. U nekim slučajevima, zbog promjene mikroklime, određene vrste se više nikada ne vrate, čime se mijenja cijeli ekosustav.

Požari imaju razoran učinak i na životinje. Mnoge manje životinje, poput guštera, zmija, ježeva i kukaca, stradavaju u samom požaru jer nemaju vremena pobjeći. Veće životinje, iako uspiju pobjeći od vatre, ostaju bez hrane i skloništa te su prisiljene napustiti područje ili ugibaju od gladi i stresa. Dugoročno, požari smanjuju bioraznolikost područja, narušavaju prirodnu ravnotežu i ostavljaju trajne posljedice na cijeli živi svijet tog staništa.
Požar se ne događa nekome drugome. Dovoljan je jedan neugašeni opušak ili komad stakla na suncu da se cijelo ljeto pretvori u katastrofu. Zato razmišljajte o svojim postupcima, upozorite druge ako ih vidite u rizičnom ponašanju i, ako primijetite požar, odmah nazovite nadležne službe. Vaša brza reakcija može spasiti nečiji život.
Lifestyle
Propuh: Istina ili mit?
Zašto se Hrvati toliko boje propuha i ima li znanstvenog razloga za strah?

„Zatvori ta vrata, napravit ćeš propuh!“ – rečenica koju su gotovo svi čuli barem jednom u životu. U mnogim hrvatskim domovima, propuh je proglašen gotovo smrtonosnom pojavom: izaziva glavobolju, bolove u vratu, upale uha, a možda čak i prehladu. No je li taj strah opravdan ili je riječ o mitu koji se prenosi generacijama?
Odakle Hrvatima strah od propuha?
Strah od propuha ima duboke korijene u narodnoj predaji, posebice na Balkanu, gdje je zdravlje često povezano s „hladnoćom koja ulazi u tijelo“. U doba kada nije bilo centralnog grijanja ni klimatizacije, nagli dotok hladnog zraka kroz otvorene prozore i vrata smatran je prijetnjom zdravlju – i to ne bez razloga. Ljudi su često sjedili oznojeni nakon fizičkog rada, a nagli udar svježeg zraka mogao je uzrokovati ukočenost mišića, što se doživljavalo kao „napad propuha“.
S vremenom je taj oprez prerastao u kulturološki refleks – sličan vjerovanju da ćeš se razboljeti ako ideš van s mokrom kosom ili sjediš na hladnom kamenu.
Kako rashladiti prostor bez klima uređaja?
Što se stvarno može dogoditi ako stojimo na propuhu
Znanost kaže: propuh sam po sebi nije opasan – to je samo strujanje zraka. No, može doći do lokalne iritacije mišića ili živaca ako dugo stojimo na mjestu gdje zrak direktno udara u tijelo, posebice vrat, leđa ili glavu. U tim slučajevima može se javiti:
- Ukočenost vrata
- Blaga upala uha ili sinusa kod osjetljivijih osoba
- Prolazna glavobolja zbog napetosti mišića ili dehidracije
Ipak, u većini slučajeva riječ je o privremenim i blagim tegobama, a ne o ozbiljnoj prijetnji zdravlju.
Koji je propuh “najopasniji”?
Ako baš moramo rangirati, „najopasniji“ propuh bio bi onaj dugotrajan, direktan i hladan – primjerice kada sjedite više sati ispred otvorenog prozora ili na pragu između dvije otvorene strane. U takvim situacijama može doći do prehlađivanja određenog dijela tijela, posebice ako ste znojni ili umorni.
Također, kod djece, starijih osoba ili ljudi s kroničnim problemima s mišićima i zglobovima, treba biti nešto oprezniji.

Zašto nam propuh zapravo paše?
Unatoč svim strahovima, mnogi priznaju da nema ništa ugodnije od laganog povjetarca u pregrijanom prostoru. Razlog? Vjetar fizički miče sloj toplog zraka s površine kože, čime dolazi do hladnijeg osjećaja i lakšeg disanja. Taj efekt je sličan onome koji osjećamo kad se znojimo – zrak koji prolazi po koži ubrzava isparavanje i hladi nas.
Zato se osjećamo osvježeno, posebno ljeti kada stojimo na propuhu: on doslovno “skida” toplinu s nas i vraća energiju.