Lifestyle
U vrtu radijskog voditelja FIlipa Hana: Moje iskustvo s vrtlarenjem i kako uzgajam povrće
Iako je kraj sezone, u njegovim gredicama još je puno predivnih plodova
Radijski voditelj Filip Han već drugu sezonu uzgaja povrće u gredicama. Iako je kraj sezone, u njegovim gredicama još je puno predivnih plodova. Posjetili smo ga i doznali koliko su sočne domaće rajčice.
Kako si se uopće počeo baviti vrtom?
Pa počeo sam se baviti vrtom slučajno, zapravo je na mene utjecao moj kum koji je na neki način moj mentor, on se bavi time već dugo, ja sam nekako stalno o tome slušao, gledao i samo jedan dan je bilo dobro, ajmo sad napravit vrt. I evo.
I odakle si počeo? Jesi gredice sam radio?
Sve zapravo u vrtu je home made, odnosno sam sam napravio i gredice i sve neke druge stvari koje se u vrtu nalaze. Počeo sam sa dvije i evo sad se već proširio na četiri i nekoliko vreća.

Osim što si sad posadio rotkvice, šta još imaš u vrtu?
E, sad smo na kraju sezone tako da je vrt malo onako pri kraju i stvari onako prolaze, ali sve ono što je ljetno imam – nekoliko sorti paradajza, patlidžane koji su ove godine bili vrhunski, nekoliko sorti paprika, mrkvu, blitva je bila dobra do nedavno i evo nadam se da će tu uskoro biti niski grah odnosno niske mahune.
Kakva je bila sezona? S obzirom na to da je bilo jako vruće, dosta suše, malo kiše, koliko je povrće uspijevalo?
Pa sezona je bila zahtjevna, baš zbog te vrućine i suše, dosta sam se borio sa svime i bojao sam se da neće rodit vrt tako dobro kao što je rodio prošle godine, no da pokucam u drvo, sve je bilo odlično osim tikvica, tikvice su ove godine, meni bar, bile fail.

Ali koliko vidim imaš i različite vrste rajčica…
Da, više vrsta, više ni ne znam na pamet koliko, evo tu je cherry, koji je jako lijep ove godine. Tu je volovsko srce, tako zvani amerikanac, imam tu i dvije sorte za koje zapravo nit ne znam koje su, dobio sam flance i posadio sam ih pa šta bude. Uglavnom, ima.
Tu su i chilli papričice?
Da, ovo je jalapeno, koji je super i jako je lijepo rodio, plodovi su isto baš dobri, to mi je zapravo najdraža ljuta papričica, tamo je obični chilli koji je malo sporiji pa mu malo treba, ali je isto ok.
Ovo je zapravo dosta malo sve skupa. Nisam očekivao da će biti toliko puno povrća na tako maloj površini i s tolikim brojem biljaka, tako da, s obzirom na veličinu, urod je stvarno dobar.

Koliko imaš posla oko vrta?
A to sad varira i od dana do dana i od tjedna do tjedna, na kraju krajeva i do toga koliko ti se da gnjavit s tim vrtom. Gnjavit pod navodnicima. Ti tu možeš imat i 3 sata posla, ako želiš ima posla 3 sata i možeš tu oko svake travke radit nešto i s tim se borit, a ako ti se to baš ne da, možeš izdvojit, ne znam 15 minuta svaki dan, možda ni toliko, da napraviš ono osnovno, a da vrt i dalje funkcionira i da sve buja i da sve bude dobro.
Koliko se tebi onda da baviti time?
Meni se da. Ja budem tu dosta, dosta stvarno. Kad god mogu, kad god imam nekog slobodnog vremena, kad god je dan lijep, ja sam tu i nešto radim.
I sad se bliži kraj sezone – kakav ti je plan, hoćeš raditi nekakav staklenik da imaš i zimski vrt ili?
Hoću. Zimski vrt je u planu, bio je i prošle zime, bit će i ove. Još uvijek radim na točnoj konstrukciji, ajmo reći, ali da, sve gredice će postat dio zimskog vrta i sve će imat nešto.

Daj nam neki savjet, za nekoga tko želi početi i napraviti svoje gredice?
Pa prvi savjet je da se krene od nečeg malog i sitnog i s nečim jednostavnim. Za početak možda samo posadit salatu u neku malu gredicu, možda čak u neku kantu, samo da se dobije osjećaj da tu treba imati zemlje, tu treba stavit sjeme, za to sjeme se treba brinut, što treba napravit s tim, uglavnom, poruka je da se počne s nečim manjim i onda da se raste postepeno. Mislim da je to najbitnije i da je to ono što odbije ljude koji žele ući u vrtlarenje, svi bi krenuli odmah sa pola hekatara nečeg, što je nemoguće, tako da bolje krenut po malo i onda postepeno rast tako da si neće ni zgadit ovo sve, a zavoljet ćeš sigurno puno više.
Lifestyle
Rapsodija Uskrsa gdje se tradicija, nasljeđe i ljepota susreću s rajskom raskoši egzotočnog voća
Uskrsni stol s porukom

Uskrs je blagdan zajedništva, obiteljske topline i duboke duhovne simbolike. Upravo zato središnje mjesto blagdanskog jutra zauzima uskrsni stol – prostor okupljanja, molitve i slavlja. Ove godine, inspiraciju za njegovo uređenje donosi Marija Zdilar, čiji pristup spaja prirodne elemente, mediteransku estetiku i osobnu priču prožetu simbolima ljubavi, zahvalnosti i novog početka.
Uskrsni stol kao produžetak duše i tradicije
„Uskršnje jutro za mene predstavlja tišinu s kojom započinje novo razdoblje. Sve počinje molitvom, a zatim slijedi objed s hranom koju smo nosili na blagoslov,“ kaže Marija. Njezin uskrsni stol ne predstavlja samo estetsku kompoziciju, već i duboku emocionalnu priču. Tradicionalne delicije poput sira, vrhnja, šunke, mladog luka i pinca isprepliću se s osobnim dodirom i duhovnim značenjem.

Cvjetna i simbolična rapsodija inspirirana Mediteranom
Ovogodišnje uređenje stola Marija je zamislila kao „cvjetnu rapsodiju s dodirima Mediterana“, gdje se plavo-bijeli porculan naslijeđen iz obiteljske ostavštine savršeno uklopio s maslinovim grančicama, palmama i cvijećem. Vizualni dojam nadopunjuje egzotično voće sa simboličkim značenjem, što stolu daje i emocionalnu dubinu.
„Ananas simbolizira dobrodošlicu i toplinu doma, banana podsjeća na jednostavnost i obilje, a zmajsko voće govori o unutarnjoj snazi i nježnosti čovjekove duše,“ pojašnjava Marija.
Kruh kao središnji element duhovne i nutritivne vrijednosti
Na etažeru, posebno mjesto zauzima domaći kruh, koji Marija sama priprema. Obogaćen sjemenkama lana, buče i suncokreta, kao i suhim voćem i orašastim plodovima, taj kruh ima višestruko značenje. Osim što donosi benefite za zdravlje, simbol je zajedništva, truda i posvećenosti.
„Za mene kruh ima dominantnu notu na stolu. On prenosi poruku rada, hranjenja tijela i duše,“ ističe.

Detalji koji stvaraju atmosferu
Estetika stola oslanja se na spoj tradicije i suvremenog izraza. Mediteranski duh naglašen je porculanom koji podsjeća na spoj mora i neba, dok prirodni elementi – masline, palma i sezonsko cvijeće – unose toplinu i autentičnost. Egzotično voće povezuje suvremeni svijet s biblijskim motivima i donosi priču o univerzalnosti simbola.

Uređenje uskrsnog stola ne traži raskoš, već pažnju i iskrenost. Kako poručuje Marija Zdilar, na stol treba staviti ono što vašim najmilijima prenosi poruku ljubavi, zahvalnosti i nade. Uskrs je, u svojoj srži, slavlje novog početka – i svaki detalj na stolu može to odražavati.
Lifestyle
Kako uštedjeti u kuhinji: Jednostavni savjeti za manju potrošnju energije
Bilo da kuhate na štednjaku ili pečete u pećnici, svaka sitnica može imati utjecaj na mjesečni račun za struju

U doba energetske krize i rasta troškova, pitanje kako uštedjeti u kuhinji postaje sve važnije. Uz male promjene u navikama korištenja štednjaka i pećnice, moguće je ostvariti znatne uštede energije – i novca. Donosimo praktične savjete koji će vam pomoći u tome.
Štednjak: mala prilagodba, velika razlika

Uvijek koristite poklopac dok kuhate – tako možete smanjiti potrošnju energije i do 20%. Grijače ploče birajte prema veličini lonca – manja posuda na velikom kolu samo rasipa energiju.
Ako pripremate malu količinu hrane, birajte i manju posudu.
Provjerite i donju površinu posuda – ravno dno bolje prianja uz ploču, a samim time i brže zagrijava sadržaj.
Pripazite da na plinskom štednjaku plamen ne kruži oko posude. Osim što to može biti potencijalno opasno, uz to i dodatno rasipa energiju.

Nakon što voda prokuha, snizite jačinu ploče za kuhanje – veća snaga neće ubrzati kuhanje, samo će povećati potrošnju.
Kako uštedjeti u kuhinji prilikom pečenja?

Pećnicu isključite 10 minuta prije no što je jelo gotovo. Pećnica će još neko vrijeme zadržati potrebnu temperaturu, a hrana će se nastaviti peći. Isto vrijedi za grijače ploče, no njih ugasite nekoliko minuta prije.
Vrata pećnice otvarajte što rjeđe – svaki put kad to učinite, izgubi se oko 20% topline. Redovito je čistite pećnicu jer naslage masti i prljavštine otežavaju zagrijavanje.
Preporučuje se i pečenje više jela odjednom ili uzastopno – na taj način koristite već zagrijani prostor bez dodatne potrošnje.

Pećnice s ventilatorom pokazale su se kao posebno učinkovite prilikom pečenja. Mogu uštedjeti 10-15% energije.
Dodatni savjeti: kako uštedjeti u kuhinji uz male trikove
- Koristite kuhalo za vodu za manju količinu tekućine – ono je energetski učinkovitije od štednjaka.
- Isključite aparate iz struje kad ih ne koristite – i na stand-by troše energiju.
- Planirajte obroke unaprijed kako biste smanjili vrijeme pripreme i uključivanja uređaja.
- Ne stavljajte tople obroke u hladnjak – pričekajte da se ohlade kako ne bi povećavali unutarnju temperaturu i opterećivali uređaj.

Ako vas zanima još konkretnih preporuka i izračuni potrošnje energije u kuhinji, posjetite službenu stranicu HEP Opskrbe – Kako uštedjeti energiju u kuhinji.
Uz malo pažnje i primjenu jednostavnih trikova, brzo ćete otkriti kako uštedjeti u kuhinji bez narušavanja kvalitete pripreme obroka. Bilo da kuhate na štednjaku ili pečete u pećnici, svaka sitnica može imati utjecaj na mjesečni račun za struju.