Povežimo se

Lifestyle

Pravila za odvajanje plastike, stakla, papira i biootpada

Reciklaža nije rješenje svih problema, ali njome se ipak smanjuju deponiji

Održivi život na planeti podrazumijeva i odvajanje otpada. Iako se čini da je jednostavno odvojiti plastiku, staklo, papir ili biootpad, pravila razdvajanja još uvijek nisu posve jasna. Razjasnila nam ih je Marina Matijević.

Sada već svi znaju da je naš okoliš ugrožen. Iako reciklaža nije rješenje svih problema, njome se ipak smanjuju deponiji, štedi energija i prirodni resursi.

‘Dakle, danas jednostavno nije kako je bilo prije, da svega imamo neograničeno, svi smo do sada svjesni da je sve postalo limitirano. A kada krene reciklaža dođe do te određene uštede’, kaže Marina Matijević, pokretačica Zelene inicijative.

marina-matijević-dom-na-kvadrat

Komplikacije kod kombinacije materijala

Zbog kombinacije materijala u određenim pakiranjima proces reciklaže je složen pa stoga i kod odvajanja otpada postoje iznimke.

‘Ja ću startati od samog tetrapaka. Ionako od milja zovem prvakom pogreške. Ljudi, to je slojevito pakiranje. Najčešće ljudi misle da je to samo papir. No, radi se o papiru, aluminijskoj foliji i plastici. Znači, to je troslojni materijal koji je dosta zahtjevan za reciklažu i treba ga odvojiti kako grad, odnosno općina nalaže’, dodaje Marina.

Tetrapak se izdvaja od drugog otpada i prolazi poseban tip reciklaže. Sljedeći tip otpada koji može zbuniti je papir za zamatanje.

otpad-dom-na-kvadrat

‘Imamo više vrsta papira za zamatanje. Ovdje se radi o kompletnoj plastici gdje upotrijebite test kidanja, koja se vrlo teško kida. Kod pravog papira kidanje ide vrlo lagano, dakle radi se o celulozi. Ovo je kompletno plastično i ono ide u plastiku’, pojašnjava.

Kuda s posudicama od dostavljene hrane?

Tankim slojem plastike obložene su papirnate posudice u kojoj dolazi dostavljena hrana. ‘Neki bi rekli da po toj opni ovo bi automatski trebalo ići ili u miješani komunalni otpad ili u plastiku, međutim, ovdje dominira papir, pa probajmo spasit papir. Zato ga obavezno stavite u papir, jer miješani komunalni otpad bi trebalo bit posljednje rješenje’, dodaje.

Papir se lakše reciklira od plastike, a razlog je taj što plastike ima čak sedam vrsta i svaka prolazi zaseban tip reciklaže.

‘Ovo je napravljeno od plastike broj 1, a sami čep je plastika broj 2. I ne prolaze isti tip reciklaže ove boca i ovog čep. Zato imamo udrugu za koju sakupljamo čepove, od koje oni kupuju lijekove, od novca koji dobiju od reciklaže. Stoga, čepove probajte odvojiti. Ovo je moja kolekcija gdje odvajam sa strane’, govori nam pokretačica Zelene inicijative.

otpad-dom-na-kvadrat

Obzirom na to da Hrvatska ima vrlo dobar sustav naknade 50 lipa gdje se više od 90 posto plastike reciklira, povratne boce ne bi trebalo odvajati u plastiku. 

Poštujmo sustav povratne naknade

‘Molim vas da ljudi poštuju sustav povratne naknade i znamo da neki ljudi, nažalost ,od toga i žive, pa stavite ovo za povratnu naknadu ili vi uzmite te novce ili stavite pored kante, to se za čas razgrabi’, priča.

Primarna uputa za bočice pod tlakom je direktno odlaganje u reciklažno dvorište.

‘Izdvojila bih iskorišteni ubrus ili bilo koji papir koji je dodirnuo vodu ili čak slinu i malo krvi, dakle to sve može u biootpad’, tvrdi Marina.

‘Problematične za odlaganje su i upotrebljene četkice za zube, jer su otpad koji je dodirnuo ljudsku sluz, a također sastoje se često od nekoliko vrsta plastika. Kako je dodirnula ljudsku sluz i po tome ona mora u miješani komunalni otpad, a najbolje što možete učiniti je da odvojite ovu glavu i nju u miješani komunalni otpad, a ovaj preostali dio u plastiku’, detaljno obkašnjava.

Kuda s britvicama?

Isto bi trebalo učiniti i s britvicama. Problematična su i pakiranja raznih grickalica. Međutim, preporuka je odložiti ih u plastiku. ‘U istoj kategoriji je i ovaj tip vrećice, nekakva dječja hrana, plastike i aluminijske folije, kažem, odvojite u plastiku. Ovdje imamo nešto isto zanimljivo, dakle radi se o jestivom ulju u kojem smo pohali i pržili. Najčešće ljudi samo odbace u odvod, što nikako nije dobro rješenje. Radi se o tome da jestivo ulje jest biorazgradivo, međutim, može nanijeti štetu biljnom i životinjskom svijetu, a može i začepiti vaše odvode. Tako, pravilno odlaganje korištenog ulja je reciklažno dvorište ili pojedine benzinske crpke i one će dalje oporabiti ulje’, poručuje.

Zbog zatrpanosti otpadom naša planeta plače. Međutim reciklažom, ali i smanjenjem otpada koji stvaramo, možemo joj obrisati barem dio suza.

Izbor urednice

Ovo su najvažniji savjeti koje treba slijediti u slučaju požara u kući ili stanu

Najčešći uzroci požara s tragičnim završetcima: pušenje, kuhanje, svijeće, električne instalacije, dječja igra i ljudski nemar.

Požari se događaju i toga moramo biti uvijek svjesni. Kako se radi o iznimno opasnoj situaciju za svakog tko se nađe u njegovoj blizini, najvažnije je znati kako se ponašati i zaštiti. U razgovoru sa Sinišom Jembrihom, zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, otkrili smo kako su najčešći uzroci požara s tragičnim završetcima: pušenje, kuhanje, svijeće, električne instalacije, dječja igra i ljudski nemar.

“Najkraće rečeno, uključite mozak, ne radite stvari koje mogu biti opasne: održavajte sve svoje uređaje ispravnim, ne popravljajte sami električne i druge instalacije, čistite dimnjak u redovnim vremenskim intervalima, ne ostavljate svijeće bez nadzora, ne ostavljajte hranu koju kuhate bez nadzora, ako vam se upali ulje na štednjaku ne gasite ga nikako s vodom, ne ostavljajte peći za grijanje prije nego ste se uvjerili da su ugašeni, ne ostavljajte svijeće i lampione upaljene preko noći, ne preopterećujte liftove i održavajte ih, ne palite korov na otvorenom bez mjera zaštite i nemojte piti alkohol i voziti.”, ističe.

U nastavku donosimo i najvažnije savjete za građane kojih bismo se svi trebali pridržavati ako je u pitanju požar!

Što napraviti u slučaju požara?

“U slučaju požara nazovite vatrogasce na broj telefona 193, zatvarajte vrata za sobom jer time izolirate požar i sprečavate širenja opasnog i otrovnog dima, na ulici se maknite se vatrogasnim vozilima s uključenom svjetlosnim i zvučnom signalizacijom, pričekajte nas ispred objekta i pojasnite situaciju (ugrožene osobe, plin, struja…) te se pridržavajte naših uputa.”, naglašava i dodaje kako iskustveno govoreći, najčešći uzroci požara s tragičnim završetcima su: pušenje, kuhanje, svijeće, električne instalacije, dječja igra i ljudski nemar.

Dim je otrovan i dim gori!

Pri izgaranju nastaju otrovni produkti: oksidi dušika (NO i NO2), cijanovodik (HCN), sumporovodik i sumpor dioksid (H2S i SO2), klorovodik (HCl), amonijak i ugljični monoksid (CO) koji je uz svoju otrovnost i jedan od glavnih uzroka plamenih udara.

Važno je znati da:

  • oko 70 % ljudi u požaru pogiba od dima
  • 10 kg. papira razvija između 8 000 i 10 000 m3 dima. U praksi jedan „mali“ požar koša za smeće npr. može ispuniti ured dimom od poda do stropa
  • 10 kg plastične mase može razviti 20 000 m3 dima, frižider pak razvija 2 m3 dima u sekundi
  • Prve 3 minute ponašanja u požaru su presudne za preživljavanje!
  • Pravilo: pet udaha dima je smrtonosno, nastaje panika, izgubljenost i smrt!
  • Požar nije film ili TV gdje je dim samo kulisa a požar samo specijalni efekt.

Nikada se ne vraćajte natrag u požar – izađite van!

Obavijestite sve da je požar, nikada se ne vraćajte nazad u požar (često ljudi stradavaju jer se vračaju po dragocjenosti ili kućne ljubimce), obavijestite vatrogasce o eventualnim nestalim osobama ili posebnim opasnostima. Vatrogasci nikada nisu bili u Vašem prostoru i svaka pomoć oko snalaženja u prostoru je dobrodošla.

  • Čim se pojavi požar, iziđite, ne provjeravajte njegov intenzitet ili lokaciju.
  • Zatvorite vrata prostorije u kojoj je požar (izolacija požara, manje dima, bolje za sve osobe u stambenom objektu)
  • Ne otvarajte vrata kroz koja ne morate prolaziti, ako provjeravate ima li osoba zatvarajte vrata za sobom
  • Kako otvarati vrata: stražnjom stranom dlana provjerite temperaturu vrata, ako su topla iza je požar a temperatura je vrlo visoka.
  • Ako požar nije u Vašem stanu ne ulazite u hodnike i stubišta-efekt dimnjaka, u stanu ste najsigurniji

Ako ste ipak završili na stubištu: krečite se, ako je moguće, prema dolje, pazite na sebe i čvrsto se držite jer ljudi u panici ne paze na druge osobe

Ako ste zatvoreni u požaru u prizemlju, pokrijte ruke i razbijte prozor, ne skačite, spustite se, ako u prostoru ima djece, staraca ili nemoćnih, pomozite im.

Što ako je požar u vašem stanu a nema izlaza?

Postavite se čim dalje od požara, zatvarajte vrata između vas i požara, stavljajte mokre krpe i ručnike ispod vrata i na usta, pokažite se na prozoru, ako je moguće telefonirajte ponovno vatrogascima i obavijestite i o vašem teškom položaju, telefonista će odmah dodatno obavijestiti zapovjednika na terenu o vašoj situaciji,

Može li hladnjak eksplodirati? – Da, ali evo zašto se ne biste trebali brinuti

Za vrijeme požara nikada ne upotrebljavajte lift !

Najčešća stradavanja u požaru: nepoznati prostori (hoteli i slično), starije osobe i djeca (panika, fizički nedostatci)

Razgovarajte o požaru s ukućanima (posebno djecom), što napraviti, kojim izlazima pobjeći, naučiti kako prijaviti požar, kako spriječiti požar, nabavite sredstva za gašenje i detektore dima

Kako prijaviti požar?

Ne pouzdajte da je već netko prijavio požar, nazovite vatrogasce. Česti su slučajevi u velikim zgradama da ljudi ne reagiraju na prve znakove požare i dima jer pretpostavljaju da je netko već obavijestio vatrogasce.

Broj vatrogasaca je 193! 112 samo preusmjeruje pozive.

Nastavite čitati

Čišćenje i održavanje doma

Courtney Cox otkrila svoje navike pri čišćenju – iznenadit će vas što radi svaki dan!

Nastavite čitati kako biste saznali što Cox radi da bi sve bilo čisto i uredno

Kako prenosi portal Real Simple ispostavilo se da Courteney Cox ima nekoliko sličnosti s Monicom Geller iz omiljenog ’90-ih sitcoma Prijatelji. Samoproglašena “čistunka” potvrdila je da uživa u održavanju svog doma urednim – baš kao i Monica. “Jabuka nije pala daleko od stabla. Ja sam manijak za čistoćom. Volim organizaciju”, kaže Cox. “Volim manje stvari. Volim izgledati sređeno.”

Courtney Cox usisava sve, cijelo vrijeme

Ovo je možda malo pretjerano jer naravno radi i druge stvari osim usisavanja, ali Cox priznaje da se jako oslanja na svoj usisavač kako bi pokupila prljavštinu, prašinu i dlake (posebno dlake ljubimaca, ističe) na mjestima na kojima to ne biste očekivali. “Ne mislim da postoji nešto što ne usisavam”, kaže. “Čak usisavam i uzglavlje kreveta jer je napravljeno od mohera.” Cox je u pravu jer bi uzglavlje zaista trebalo redovito čistiti, budući da su istraživanja pokazala da se na njemu vjerojatno nalaze razne vrste bakterija.

Vodič za odabir idealnog kreveta za vašu sobu

Čisti kuhinju svaki dan

Ako postoji jedna stvar koju Cox nikada ne preskače, to je čišćenje podova u kuhinji na kraju dana. To radi svaki dan, s dobrim razlogom: “Postoje određene prostorije koje se jako zaprljaju. Kuhinja je prostorija u kojoj su svi”, objašnjava. “To moraš [usisavati], s psima i svim ljudima, a volim kuhati i organizirati zabave.” Pošteno! Ostaviti puno mrvica na podu zapravo je kao švedski stol za štetočine, pa je usisavanje kuhinje svakodnevno ključno za osnovnu higijenu.

Zavirite u kuhinju Hailey Bieber: Savršen je spoj elegancije i funkcionalnosti

Sumnjamo da bi Monica Geller bila osoba koja ne nosi cipele u kući, ali Cox je potpuna suprotnost i kaže da je “osoba za cipele”. Za nju se radi o praktičnosti. “Ja sam osoba koja stalno ulazi i izlazi iz kuće i jednostavno cijelo vrijeme nosim cipele.” No naglašava da je zbog toga usisavanje toliko važno – kad stalno ulaziš i izlaziš iz kuće, sigurno ćeš unijeti puno prljavštine.

Uvijek napravi tri stvari prije nego što joj stignu gosti kako bi dom izgledao pristojno

Usisava, čisti površine sredstvom iz svog vlastitog brenda, Homecourt, i pali svijeće. Ide i korak dalje igrajući se s rasvjetom (bez stropne svjetlosti!) i puštajući dobru playlistu.

Kako odabrati idealno svjetlo za svaku prostoriju
Čisti dok kuha i zabavlja, a što se tiče pospremanja nakon što gosti odu? Cox kaže da nema puno toga za napraviti jer sve posprema dok kuha ili zabavlja, pa je na kraju večeri ne čeka veliki nered. “Kad kuham, ne čekam da sve bude gotovo pa da onda operem posuđe. Volim čistiti ono u čemu sam kuhala dok idem, i skupljam čaše čim ih ljudi isprazne,” kaže ona. Tako da na kraju zabave možda ostane samo malo posuđa, a sve što treba napraviti je prebrisati površine i, naravno, usisati.

Naslovna fotografija: Instagram



Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice