Povežimo se

Lifestyle

8 stvari koje nikada ne biste trebali spremati ispod kreveta

Bilo da ispod kreveta pohranjujete svoju sezonsku odjeću ili ga koristite kao mjesto za napuštene projekte izrade albuma, postoje neke stvari koje je bolje držati podalje od te crne rupe

Ako postoji jedno mjesto za pohranu u vašem domu koje utjelovljuje stav “daleko od očiju, daleko od misli”, to je ispod kreveta. Tamo skladištiti stvari učinkovit je način da se krupni predmeti maknu s puta, ali to je također lako mjesto gdje možete staviti stvari koje ćete brzo zaboraviti – svojevrsna crna rupa za pohranu, ako hoćete.

U nastavku, stručnjaci za organizaciju otkrivaju osam stvari koje nikada ne biste trebali spremati ispod kreveta.

1. Ništa napravljeno od papira ili kartona

Možda ćete biti u iskušenju gurnuti kutiju za cipele ispod kreveta radi sigurnog čuvanja, ali to je loša ideja prema Danici Carson, suosnivačici bloga The Uncluttered Life i kreatorici Declutter Decka, seta kartica s uputama za organizaciju.

“Proizvodi od papira zapravo su izvor hrane za neke insekte, od srebrnih ribica do moljaca i žohara,” kaže Carson. “Govoreći isključivo s aspekta očuvanja, proizvodi od papira poput fotografija, knjiga, dokumenata i kutija nikada ne bi trebali biti pohranjeni ispod kreveta.”

Feng Shui u spavaćoj sobi: Gdje postaviti krevet, ogledalo ili biljke?

2. Posteljina i tekstil

Jeste li ikad udarili stari pokrivač i gledali kako iz njega izlazi oblak prašine? Taj scenarij gotovo je zajamčen ako pohranjujete posteljinu i tekstil ispod kreveta.

Nikada ne pohranjujte deke, jastuke ili bilo što vlaknasto ili porozno ispod kreveta osim ako nisu u spremniku ili barem u vreći,” kaže Monica Fay, stručnjakinja za organizaciju. “Razlog za to je što se prašina lako nakuplja ispod namještaja, posebno kreveta, i taloži u materijalu. To možda nije toliko primjetno kao na plastičnoj ili drvenoj površini.”

Ovo je posebno važno ako patite od astme, dodaje Carson. Kako biste bili sigurni, držite prekrivače podalje od grinja.

3. Kožna obuća ili odjeća

Stavljanje kožnih cipela ili torbi ispod kreveta gotovo je kao da ih izlažete suncu. Okolina može nanijeti štetu.

Prašina može uzrokovati isušivanje, pucanje i promjenu boje kožnih predmeta tijekom vremena,” objašnjava Carson. “Ako ih baš morate pohraniti ispod kreveta, trebali bi biti pohranjeni u plastičnim spremnicima kako bi se spriječilo nakupljanje prašine na njima.”

4. Nezgrapni i teški predmeti

Kada se sagnete da dohvatite stvari ispod kreveta, riskirate ozlijediti leđa. Zato je pametno izbjegavati pohranjivanje teških ili nezgodnih predmeta tamo. “Povećavate rizik od ozljede i rizik od oštećenja predmeta,” kaže Carson.

5. Hrana

Ovo se možda čini očiglednim, ali stručnjaci kažu da bi se iznenadili kad bi vidjeli što sve pronalaze ispod kreveta. Hrana, čak i neotvorene kutije žitnih pločica, nije dobrodošla. Miševi i drugi štetnici mogu prožvakati karton kako bi došli do hrane. (A čak i ako ne mogu, stvarno želite jesti iz prašnjave kutije krekera?)

6. Elektronika

Iza kreveta nije mjesto za stari DVD player ili prethodni model vašeg telefona. “Prašina može s vremenom oštetiti ili uništiti elektroniku,” kaže Carson. “Osim toga, sve što ima bateriju predstavlja povećan rizik od požara ispod kreveta. Budući da prašina može negativno utjecati na elektroniku, te su baterije sklonije kvarovima nego baterije pohranjene na hladnim, suhim mjestima.”

7. Prošlost

Ovo je filozofskija preporuka, kaže Fay. “Nikada ne pohranjujte uspomene na bivše ili odjeću za ‘idealnu težinu’ ispod kreveta,” objašnjava. “Zaslužujete spavati, doslovno i simbolički, u miru svake noći bez fizičkog podsjetnika na prošlost ili život koji trenutno ne živite.”

8. Općenito ništa

Evo nečega što možda niste razmotrili: ništa! Neki stručnjaci za organizaciju preporučuju da ne pohranjujete ništa ispod kreveta. Kristi Perry, profesionalna organizatorica i vlasnica Art of the Space, jedna je od njih.

“Preporučujem da ne pohranjujete ništa ispod kreveta osim ako je to nešto čemu redovito pristupate i vaša leđa mogu podnijeti savijanje kako biste to stalno izvlačili,” kaže ona.

Ako stvarno trebate nešto spremiti ispod kreveta, Carson preporučuje korištenje hermetičkih spremnika koji su prozirni kako biste mogli vidjeti što je unutra. Spremnici s kotačićima također su odlični, pogotovo ako vam je teško izvlačiti ih.”

Želite ukrasiti zid iznad kreveta? Donosimo nekoliko genijalnih ideja

Lifestyle

Propuh: Istina ili mit?

Zašto se Hrvati toliko boje propuha i ima li znanstvenog razloga za strah?

„Zatvori ta vrata, napravit ćeš propuh!“ – rečenica koju su gotovo svi čuli barem jednom u životu. U mnogim hrvatskim domovima, propuh je proglašen gotovo smrtonosnom pojavom: izaziva glavobolju, bolove u vratu, upale uha, a možda čak i prehladu. No je li taj strah opravdan ili je riječ o mitu koji se prenosi generacijama?

Odakle Hrvatima strah od propuha?

Strah od propuha ima duboke korijene u narodnoj predaji, posebice na Balkanu, gdje je zdravlje često povezano s „hladnoćom koja ulazi u tijelo“. U doba kada nije bilo centralnog grijanja ni klimatizacije, nagli dotok hladnog zraka kroz otvorene prozore i vrata smatran je prijetnjom zdravlju – i to ne bez razloga. Ljudi su često sjedili oznojeni nakon fizičkog rada, a nagli udar svježeg zraka mogao je uzrokovati ukočenost mišića, što se doživljavalo kao „napad propuha“.

S vremenom je taj oprez prerastao u kulturološki refleks – sličan vjerovanju da ćeš se razboljeti ako ideš van s mokrom kosom ili sjediš na hladnom kamenu.

Kako rashladiti prostor bez klima uređaja?

Što se stvarno može dogoditi ako stojimo na propuhu

Znanost kaže: propuh sam po sebi nije opasan – to je samo strujanje zraka. No, može doći do lokalne iritacije mišića ili živaca ako dugo stojimo na mjestu gdje zrak direktno udara u tijelo, posebice vrat, leđa ili glavu. U tim slučajevima može se javiti:

  • Ukočenost vrata
  • Blaga upala uha ili sinusa kod osjetljivijih osoba
  • Prolazna glavobolja zbog napetosti mišića ili dehidracije

Ipak, u većini slučajeva riječ je o privremenim i blagim tegobama, a ne o ozbiljnoj prijetnji zdravlju.

Koji je propuh “najopasniji”?

Ako baš moramo rangirati, „najopasniji“ propuh bio bi onaj dugotrajan, direktan i hladan – primjerice kada sjedite više sati ispred otvorenog prozora ili na pragu između dvije otvorene strane. U takvim situacijama može doći do prehlađivanja određenog dijela tijela, posebice ako ste znojni ili umorni.

Također, kod djece, starijih osoba ili ljudi s kroničnim problemima s mišićima i zglobovima, treba biti nešto oprezniji.

Zašto nam propuh zapravo paše?

Unatoč svim strahovima, mnogi priznaju da nema ništa ugodnije od laganog povjetarca u pregrijanom prostoru. Razlog? Vjetar fizički miče sloj toplog zraka s površine kože, čime dolazi do hladnijeg osjećaja i lakšeg disanja. Taj efekt je sličan onome koji osjećamo kad se znojimo – zrak koji prolazi po koži ubrzava isparavanje i hladi nas.

Zato se osjećamo osvježeno, posebno ljeti kada stojimo na propuhu: on doslovno “skida” toplinu s nas i vraća energiju.

Nastavite čitati

Gastro

Kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju? Ovi će vam trikovi pomoći!

Slatku i sočnu lubenicu ili dinju ponekad nije lako prepoznati

Ljeto je sezona najraznovrsnijeg i najsočnijeg voća – od bobičastih plodova do breskvi, smokava i marelica, lubenica i dinja. Mnogi se slažu da se radi o najukusnijem voću, ali za razliku od borovnica i banana, teško je prepoznati je li voće zrelo i ukusno.

Donosimo vam praktične savjete kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju i izbjeći razočaranje nakon rezanja.

Kako odabrati zrelu dinju

One prije svega trebaju biti lijepe žuto – narančaste boje, a nikako zelene. Voće će imati i slatku mirisnu aromu kada je spremno za jelo.

Kod dinje treba obratiti pažnju na boju kore, miris, težinu i trag stabljike.

1. Boja i miris

Savršeno zrela dinja ima žuto-narančastu nijansu, a iz blizine se osjeti intenzivan slatkasti miris.

2. Trag stabljike

Ako dinja još ima stabljiku, vjerojatno je ubrana prerano. Umjesto toga, potražite malu udubinu na tom mjestu – to je znak da je voće prirodno dozrelo.

3. Težina i elastičnost

Zrela dinja uvijek djeluje teža za svoju veličinu. Laganim pritiskom na dno trebalo bi se osjetiti blago savijanje koje se odmah vraća u prvotni položaj.

4. Zvuk

Ako dinju lagano protresete i čujete unutarnji zvuk – to je znak da je prezrela i više nije u najboljem stanju.

Kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju

Tikvice se mogu uzgajati i u teglama na balkonu – pratite ove jednostavne korake

Kako odabrati zrelu lubenicu?

Od svibnja do rujna možemo uživati u lubenicama i nabaviti ih u trgovinama, a zrela lubenica neće biti tako privlačna izgledom, niti će biti sjajne kore, što se često smatra znakom zrelosti.

Za obje vrste voća vrijede slična pravila – ali kod lubenice posebno pazite na boju kore, donju mrlju i zvuk pri kuckanju.

1. Donja mrlja (field spot)

To je dio koji je bio u kontaktu s tlom.

  • Bež ili žuta mrlja: znak zrelosti
  • Bijela mrlja: znak da lubenica nije dozrela
  • Tamno žuta mrlja: lubenica je moguće već prezrela

2. Težina

Kod dvije lubenice iste veličine, uvijek birajte onu koja je teža – veća količina vode znači više slatkoće i sočnosti.

3. Zvuk pri kuckanju

Dubok i šuplji zvuk najčešće je znak zrelosti. Ipak, stručnjaci upozoravaju da se na zvuk ne treba oslanjati kao na jedini kriterij.

Kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju

Voće i povrće iz vrta koje morate oprati prije kuhanja ili jela

Kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju baš svaki put

Savršeno zrelo voće prepoznat ćete kombinacijom više znakova: boje, mirisa, težine i izgleda donjeg dijela ploda. Ako vam je cilj kako prepoznati savršenu lubenicu i dinju, najbolje je razviti vlastiti osjećaj kroz praksu – ali ovi savjeti odlična su polazna točka za svaku ljetnu kupovinu.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice