Povežimo se

Interijeri

Zeleni dizajn

Većina nije još u potpunosti shvatila ni ulogu dizajna kao nečeg što izmišlja i oblikuje proizvod, unoseći više ili manje inovativnosti u cijelu priču, a već odnekud dolaze podgrupacije i opisi “vrsta” dizajna.

Pojam koji dizajnu daje epitet „zelenog“ zadnjih je godina stalno prisutna tema. Točnije, nazivamo ga dizajn za očuvanje okoliša, dizajn za eko-učinkovitost ili održivi produkt dizajn. Pitanje je jesu li njegovi ambiciozni ciljevi u skladu sa stvarnošću kapitalističkog društva, ali razlog eko-koncepcije dolazi iz dobro poznatog scenarija u kojem pretjerana proizvodnja, efekt staklenika, globalno zatopljenje i onečišćenje planeta dovode do osiromašenja prirodnih resursa, pa je eko-dizajn razuman poziv na odgovornu potrošnju.

Šta sve podrazumjeva zeleni dizajn

Zeleni dizajn podrazumijeva realizaciju proizvoda koji su u suglasju s očuvanjem okoline te poštuju niz ciljeva kao što su: produžetak trajanja proizvoda, smanjenje količne opasnih tvari koje onečišćuju okolinu i smanjenje utroška materijala i energije. Govorimo li o prestanku korištenja, tj. o rastavljanju i mogućnostima recikliranja, ponovno dolazimo do zahtjeva: minimalizirati broj dijelova i različtih materijala te izabrati materijale koji se mogu jednostavno reciklirati.

Zeleni dizajn Dom2

Govoreći o smanjenju utroška materijala eko-dizajner mora znati svesti škart u proizvodnji na minimum. Tako se na primjer javljaju nove linije namještaja sa svim nepravilnostima drva gdje je škart sveden gotovo na nulu, a dizajn time što je ekološki osviješten, dobiva na šarmu. Sve u svemu, eko-dizajn noviji je i kompleksniji pojam koji sadrži nešto više od same estetike i funkcionalnosti proizvoda. Brine o funkcionalnosti i estetici prirodnog i budućnosti.

Zbog pažnje koja se pridaje uvjetima rada eko-proizvod je u konačnici 10 do 20 posto skuplji. No jednostavnom matematikom, promišljanjem i iskrenim priznanjem činjenica, dolazimo do zaključka da taj namještaj štedi naš novac i prirodu. Cijeli razvijeni svijet to je uvidio.

Zeleni dizajn Dom2

Primjeri zelenog dizajna

Proizvodi i projekti koji su se istaknuli upravo tom koncepcijom pridonijeli su širenju i popularnosti zelenog dizajna. Projekt koji je počeo od jednog proizvoda davne 1993. godine danas broji više tisuća ponosnih vlasnika tog sad već kultnog proizvoda. Naziv tog projekta je Freitag i proslavili su se recikliranim torbama. Oni su primjer genijalne ideje koja je uz malo ulaganja izrasla u uspješnu tvrtku koja u svom konceptu vodi računa o ekologiji, održivom razvoju a pritom ima prepoznatljiv ekskluzivan imidž.

Sve je počelo kada su braća Freitag kupila staru kamionsku ceradu i preko nje iscrtali nacrt prve Freitag torbe. Reciklirani materijal kao slučajni dio otiska neke stare cerade pokazao se kao odlična ideja. Bio je izdržljiv, ekološki prihvatljiv i samim time ispred svog vremena, a dovoljno je izražavao stil i osobnost pojedinca. Naime, na svijetu ne postoje dva identična proizvoda upravo zbog recikliranih materijala. Slučajni otisak uvijek je drugačiji i reciklirani su materijali različito “potrošeni”. Posao se proširio i na druge proizvode poput novčanika, malih torbica, ruksaka, košuljica za mobitele i sličih stvarčica.

Zeleni dizajn Dom2

Još jedno dobro poznato ime u svijetu dizajna je Droog – nizozemska platforma koja je spojila konceptualni dizajn u prepoznatljiv proizvod. Droog (nizozemski “suh”) vrlo je brzo postao jedna od najutjecajnijih dizajnerskih grupa u svijetu koja je postavila Nizozemsku na svjetski dizajnerski vrh dizajnirajući s kritičkim pristupom prema potrošačkom društvu, suprotno trendu visokoestetiziranih dizajnerskih predmeta. U nedostatku industrije potiču samoinicirane dizajnerske projekte. Upravo su im takvi projekti, kao i zanimljiv koncept reciklaže i dizajnerskog ready madea, osigurali visoko mjesto u dizajnerskim visinama.

Dizajn se zeleni i u Brazilu gdje su braća Campana još prije petnaestak godina počeli kreirati svoje prve radove uglavnom od sekundarnih sirovina (kartona, užeta, ostataka tkanine, žice, plastičnih boca). Dizajniraju iz rabljenih, odbačnih i jeftinih svakodnevnih materijala i industrijskog otpada, kartona, konopa, komadića drveta, plastičnih cijevi ili aluminijske žice koje na neočekivan način uz pomoć moderne tehnologije pretvaraju u nešto bogato i unikatno. Danas su njihovi radovi izloženi u svjetskim muzejima moderne umjetnosti, ali su poželjni i u interijerima diljem svijeta.

Zeleni dizajn Dom2

Podrška slavnih

Čak su i celebrityji, poput Georgea Clooneyja ili Bona iz grupe U2, odigrali ulogu pozitivaca u podizanju svijesti o ekološkim problemima. Iako, i dalje se ne može ignorirati nesrazmjer rasta svijesti o tim problemima i odgovora industrije. Osim navedenih dizajnera postoje iznimke koje su odavno primjer cijeloj industriji. Toyota Prius pionir je hibridnih automobila o kojima smo prije nekoliko godina mogli samo čitati, a sad su barem mali dio svakodnevnice modernog društva. Stella McCartney je recimo, organski proizvedenom linijom kozmetike uvela pojam eko-aktivizma u ženski svijet glamura i luksuza.

Zeleni dizajn Dom2

U svijetu produkt dizajna, eko-koncepcija sve je češće baza projekta. Od dizajnera se očekuje visok stupanj ekološke osviještenosti i brige za budućnost ili dugim riječma – zeleni dizajn.

Tekst: Marita Bonačić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Kreativne ideje za uređenje malih stanova: Trikovi za proširenje prostora

Život u malom stanu može biti izazovan kada se suočite s ograničenim prostorom. Međutim, s nekoliko pametnih trikova i kreativnih ideja, možete pretvoriti svoj mali stan u funkcionalan i estetski privlačan prostor.

U ovom članku, istražujemo neke od najboljih ideja za uređenje malih stanova koje će vam pomoći proširiti prostor i maksimalno iskoristiti svaki kutak.

Multifunkcionalni namještaj

Odaberite namještaj koji ima višestruku svrhu. Kreveti s ladicama za dodatno spremanje, sofe koje se pretvaraju u krevete ili stolovi s preklopnom funkcijom su samo neke od mogućnosti.

Ovim pametnim komadima namještaja možete uštedjeti prostor i pružiti više funkcionalnosti.

Iskoristite vertikalni prostor

Kada nemate dovoljno prostora u širini, okrenite se prema vertikalnom prostoru. Postavite police duž cijele visine zida kako biste stvorili dodatni prostor za pohranu knjiga, ukrasa i drugih predmeta.

Također možete objesiti kuke ili vješalice na zidove kako biste organizirali svoje stvari i spriječili nered.

Ogledala za iluziju prostora

Postavljanje ogledala na strateška mjesta u vašem stanu može stvoriti iluziju proširenja prostora. Ogledala reflektiraju svjetlost i stvaraju dubinu, čineći prostor otvorenijim i prozračnijim.

Odaberite velika ogledala ili postavite više manjih ogledala kako biste maksimalno iskoristili njihovu optičku iluziju.

Svijetla rasvjeta

Dobro osvjetljenje može stvoriti dojam prostranosti. Koristite prirodno svjetlo koliko je god moguće i držite zavjese i zavjese otvorenima. Ako nemate pristup prirodnom svjetlu, odaberite svijetle žarulje i postavite ih na strategijska mjesta u stanu kako biste osvijetlili sve kutke.

Pregledna organizacija

Održavanje stvari uredno organiziranima može učiniti čuda za proširivanje prostora. Iskoristite kutije, košare i ladice za spremanje stvari i držite ih van vidokruga. Ovo će stvoriti dojam čistoće i prostranosti, čak i u malom prostoru.

Odaberite svijetle boje

Boje imaju veliki utjecaj na percepciju prostora. Kada uređujete mali stan, birajte svijetle boje za zidove, podove i namještaj. Bijela, bež, svijetlo plava ili svijetlo zelena su odlični izbori jer reflektiraju svjetlost i stvaraju dojam prozračnosti.

Također, možete koristiti svijetle tonove za detalje poput jastuka, prekrivača ili ukrasnih predmeta kako biste dodali malo boje bez da opterećujete prostor.

Minimalizam

Manji prostor izgleda vizualno veći kada je uredan i minimalistički uređen. Smanjite količinu namještaja i ukrasa na minimum. Odaberite funkcionalne komade namještaja koji su estetski privlačni, ali ne opterećuju prostor.

Minimalistički stil uređenja stvara dojam prostranosti i olakšava kretanje kroz prostor.

Prostor za rad

Ako radite od kuće, važno je osigurati prostor za rad u malom stanu. Razmislite o postavljanju stola s preklopnom funkcijom koji možete sklopiti kada ga ne koristite. Također, koristite vertikalni prostor za pohranu radnih materijala i organizaciju.

Otvaranje prostora pregradama

Ako vaš mali stan ima pregrade koje stvaraju zatvorene prostore, razmotrite mogućnost uklanjanja ili smanjenja tih pregrada kako biste stvorili otvoreniji prostor. To će stvoriti dojam kontinuiranog prostora i poboljšati protok svjetlosti i zraka.

Uređivanje malog stana može biti izazovno, ali uz kreativnost i pametno planiranje, možete stvoriti funkcionalan i prostran prostor. Iskoristite ove pametne trikove za proširenje prostora, prilagodite ih svojim potrebama i stvorite svoj mali raj.

Nastavite čitati

Interijeri

Boho stil: Inspiracija i savjeti za uređenje prostora s boho šarmom

Boho stil, skraćenica od “bohemian”, je popularan dizajnerski stil koji privlači sve veću pažnju svojom jedinstvenom kombinacijom udobnosti, topline i razigranosti.

Inspiriran slobodnim duhom umjetnika, nomada i putnika, boho stil stvara atmosferu koja je opuštena, prirodna i šarmantna. U ovom članku istražit ćemo neke ključne elemente boho stila te pružiti inspiraciju i savjete za uređenje prostora s boho šarmom.

Kolorit

Boho stil obiluje bogatim i raznolikim koloritom. Slobodno se poigravajte s jarkim i toplim bojama poput narančaste, crvene, žute, smaragdno zelene i tirkizne. Također, prirodne boje poput smeđe, bež i zemljanih tonova mogu pružiti osjećaj ravnoteže i topline.

Teksture

Teksture su ključne za postizanje autentičnog boho izgleda. Koristite različite tkanine, poput šarenih jastuka, presvlaka, tepiha od prirodnih vlakana poput jute i sisala te zavjesa od laganih tkanina. Drveni namještaj i pleteni predmeti također dodaju dozu teksture.

Biljke i zelenilo

Dodavanje biljaka i zelenila u prostor donosi osjećaj svježine i povezanosti s prirodom, što je karakteristično za boho stil. Odaberite različite vrste biljaka, poput visećih kaktusa, paprati i cvjetova, i postavite ih na različite lokacije u prostoru.

Mješavina stilova

Boho stil se temelji na mješavini različitih stilova. Ne bojte se kombinirati različite uzorke, materijale i stilove namještaja. Reciklirani ili vintage komadi namještaja mogu dodati autentičnost i karakter prostoru.

Umjetnost i detalji

Dodavanje umjetnosti i zanimljivih detalja je važan dio boho stila. Postavite galeriju slika ili okvira na zid, izložite ručno izrađene predmete ili suvenire s putovanja te koristite zanimljive svjetiljke i svijeće kako biste stvorili toplu atmosferu.

Boho stil je izvanredan način da se izrazi kreativnost i osobnost u uređenju prostora. Slijedeći ove inspiracije i savjete, možete stvoriti prostor s boho šarmom.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice