Povežimo se

Interijeri

Zeleni dizajn

Većina nije još u potpunosti shvatila ni ulogu dizajna kao nečeg što izmišlja i oblikuje proizvod, unoseći više ili manje inovativnosti u cijelu priču, a već odnekud dolaze podgrupacije i opisi “vrsta” dizajna.

Pojam koji dizajnu daje epitet „zelenog“ zadnjih je godina stalno prisutna tema. Točnije, nazivamo ga dizajn za očuvanje okoliša, dizajn za eko-učinkovitost ili održivi produkt dizajn. Pitanje je jesu li njegovi ambiciozni ciljevi u skladu sa stvarnošću kapitalističkog društva, ali razlog eko-koncepcije dolazi iz dobro poznatog scenarija u kojem pretjerana proizvodnja, efekt staklenika, globalno zatopljenje i onečišćenje planeta dovode do osiromašenja prirodnih resursa, pa je eko-dizajn razuman poziv na odgovornu potrošnju.

Šta sve podrazumjeva zeleni dizajn

Zeleni dizajn podrazumijeva realizaciju proizvoda koji su u suglasju s očuvanjem okoline te poštuju niz ciljeva kao što su: produžetak trajanja proizvoda, smanjenje količne opasnih tvari koje onečišćuju okolinu i smanjenje utroška materijala i energije. Govorimo li o prestanku korištenja, tj. o rastavljanju i mogućnostima recikliranja, ponovno dolazimo do zahtjeva: minimalizirati broj dijelova i različtih materijala te izabrati materijale koji se mogu jednostavno reciklirati.

Zeleni dizajn Dom2

Govoreći o smanjenju utroška materijala eko-dizajner mora znati svesti škart u proizvodnji na minimum. Tako se na primjer javljaju nove linije namještaja sa svim nepravilnostima drva gdje je škart sveden gotovo na nulu, a dizajn time što je ekološki osviješten, dobiva na šarmu. Sve u svemu, eko-dizajn noviji je i kompleksniji pojam koji sadrži nešto više od same estetike i funkcionalnosti proizvoda. Brine o funkcionalnosti i estetici prirodnog i budućnosti.

Zbog pažnje koja se pridaje uvjetima rada eko-proizvod je u konačnici 10 do 20 posto skuplji. No jednostavnom matematikom, promišljanjem i iskrenim priznanjem činjenica, dolazimo do zaključka da taj namještaj štedi naš novac i prirodu. Cijeli razvijeni svijet to je uvidio.

Zeleni dizajn Dom2

Primjeri zelenog dizajna

Proizvodi i projekti koji su se istaknuli upravo tom koncepcijom pridonijeli su širenju i popularnosti zelenog dizajna. Projekt koji je počeo od jednog proizvoda davne 1993. godine danas broji više tisuća ponosnih vlasnika tog sad već kultnog proizvoda. Naziv tog projekta je Freitag i proslavili su se recikliranim torbama. Oni su primjer genijalne ideje koja je uz malo ulaganja izrasla u uspješnu tvrtku koja u svom konceptu vodi računa o ekologiji, održivom razvoju a pritom ima prepoznatljiv ekskluzivan imidž.

Sve je počelo kada su braća Freitag kupila staru kamionsku ceradu i preko nje iscrtali nacrt prve Freitag torbe. Reciklirani materijal kao slučajni dio otiska neke stare cerade pokazao se kao odlična ideja. Bio je izdržljiv, ekološki prihvatljiv i samim time ispred svog vremena, a dovoljno je izražavao stil i osobnost pojedinca. Naime, na svijetu ne postoje dva identična proizvoda upravo zbog recikliranih materijala. Slučajni otisak uvijek je drugačiji i reciklirani su materijali različito “potrošeni”. Posao se proširio i na druge proizvode poput novčanika, malih torbica, ruksaka, košuljica za mobitele i sličih stvarčica.

Zeleni dizajn Dom2

Još jedno dobro poznato ime u svijetu dizajna je Droog – nizozemska platforma koja je spojila konceptualni dizajn u prepoznatljiv proizvod. Droog (nizozemski “suh”) vrlo je brzo postao jedna od najutjecajnijih dizajnerskih grupa u svijetu koja je postavila Nizozemsku na svjetski dizajnerski vrh dizajnirajući s kritičkim pristupom prema potrošačkom društvu, suprotno trendu visokoestetiziranih dizajnerskih predmeta. U nedostatku industrije potiču samoinicirane dizajnerske projekte. Upravo su im takvi projekti, kao i zanimljiv koncept reciklaže i dizajnerskog ready madea, osigurali visoko mjesto u dizajnerskim visinama.

Dizajn se zeleni i u Brazilu gdje su braća Campana još prije petnaestak godina počeli kreirati svoje prve radove uglavnom od sekundarnih sirovina (kartona, užeta, ostataka tkanine, žice, plastičnih boca). Dizajniraju iz rabljenih, odbačnih i jeftinih svakodnevnih materijala i industrijskog otpada, kartona, konopa, komadića drveta, plastičnih cijevi ili aluminijske žice koje na neočekivan način uz pomoć moderne tehnologije pretvaraju u nešto bogato i unikatno. Danas su njihovi radovi izloženi u svjetskim muzejima moderne umjetnosti, ali su poželjni i u interijerima diljem svijeta.

Zeleni dizajn Dom2

Podrška slavnih

Čak su i celebrityji, poput Georgea Clooneyja ili Bona iz grupe U2, odigrali ulogu pozitivaca u podizanju svijesti o ekološkim problemima. Iako, i dalje se ne može ignorirati nesrazmjer rasta svijesti o tim problemima i odgovora industrije. Osim navedenih dizajnera postoje iznimke koje su odavno primjer cijeloj industriji. Toyota Prius pionir je hibridnih automobila o kojima smo prije nekoliko godina mogli samo čitati, a sad su barem mali dio svakodnevnice modernog društva. Stella McCartney je recimo, organski proizvedenom linijom kozmetike uvela pojam eko-aktivizma u ženski svijet glamura i luksuza.

Zeleni dizajn Dom2

U svijetu produkt dizajna, eko-koncepcija sve je češće baza projekta. Od dizajnera se očekuje visok stupanj ekološke osviještenosti i brige za budućnost ili dugim riječma – zeleni dizajn.

Tekst: Marita Bonačić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Najljepši božićni doručak uz Villeroy and Boch

Čekanje je konačno gotovo, Božić je pred vratima! Blagdansko razdoblje donosi posebnu toplinu i radost, a božićnu atmosferu stvaramo ukrašavanjem svojih domova. Stol za božićni doručak može postati pravo malo umjetničko djelo, gdje se posebno ističu Villeroy and Boch dekoracije. 

Djed Božićnjak dolazi u posjet

Kad bi pričali o jednom  postavu kako će nam Djed Božićnjak doći na doručak, u postavu stola imamo saonice, znači nešto što nas podsjeća na djetinjstvo, možda će nam Djed Mraz odnosno Božićnjak doći sa vlakom, a jedna od najnovijih, najmodernijih tema definitivno, on će doći sa svojim okićenim autom, rekla je Mirela Sušić, dizajnerica cvjetnih aranžmana za vjenčanja. 

Božićno izdanje posuđa Villeroy and Boch budi ljubav prema tradicionalnom božićnom ozračju koje dijelimo s našim najbližima. Ovi posebni setovi posuđa ne samo da dodaju elegantnost blagdanskom stolu, već i bude osjećaj topline i zajedništva koji je jedinstven za blagdanski period. 

Villeroy and Boch posuđe nam svake godine pruža predivnu paletu tog božićnog posuđa gdje svaki detalj na tom tanjuru ili posuđu podsjeća na Božić. Tu su mali medenjaci, lizalice, mali borići, mašne, medvjedići, a svake godine se božićna kolekcija proširuje. Tu su prekrasne muzičke kutije, šalice, vrčevi i  Villeroy and Boch nam pruža da upravo u vrijeme Božića uživamo u njihovom posuđu, izjavila je Sušić za Dom na kvadrat.  

Kako dekoracijama ispričati božićnu priču

Dekoracija na božićnom stolu nikada nije previše. To blagdansko vrijeme nudi nam glamur, sjaj i sreću.

Božić je vrijeme kad nam Villeroy and Boch posuđe najavljuje svečanost, veselje i gozbu oko stola tako da nikad ne možemo pretjerati. Smatram da možete pustiti mašti na volju, ali svake godine birajte neku novu temu oko koje ćete ispričati svoju božićnu priču, kaže Sušić. 

Ja sam ove godine izabrala crnu kao podlogu na kojoj će posuđe, šalice, tanjurići doći do izražaja, a onda na tu crnu podlogu, kao baznu, temeljnu podlogu stavljamo te nekakve vesele detalje poput crvene, mahovine, poput šipka, da nam sve to zamiriši i da nas prilikom ulaska u prostor odmah osjetimo tu dozu Božića, nastavila je Sušić. 

Dodajte osobni pečat detaljima na stolu koji za vašu obitelj i goste imaju poseban značaj. Mirela se ove godine odlučila za slasne, zelene boriće. 

Zeleni borić iz razloga što se zeleni bor uvijek i ponavlja na Villeroy and Boch posuđu i dakle imamo ga u svim segmentima, šalice, salvete, čajnici, apsolutno zeleni bor uvijek je prisutan, objasnila je Sušić. 

Ukrasi za božićno drvce

Središnji element ukrašavanja doma uvijek je božićno drvce. Bez obzira odabirete li umjetno ili pravo, okitite ga s ljubavlju. 

Ja definitivno biram da lampice koje su na boru budu neutralne, zato što će svaki detalj biti vrlo poseban i osebujan. Tu će biti Villeroy and Boch medvjedić, anđeli, prekrasna zvona i bomboni, sve ono što nas podsjeća na Božić. Jako je bitno da taj bor izgleda vrlo putopisno i da bude pun uspomena, ispričala je Mirela Sušić. 

S ovim posebnim ukrasima stvaramo jedinstvenu atmosferu koja sjedinjuje tradiciju i suvremenost, dodajući poseban ugođaj iščekivanju Božića te radosti dijeljenja s obitelji i prijateljima. 

Nastavite čitati

Interijeri

Božićna čarolija u Ljubljani

Za Marku Karpan Božić traje cijelu godinu. Izložbeni prostor svoje trgovine Pro mak u Ljubljani počinje uređivati već u kolovozu, a uvijek krene od ideje kako svojim klijentima dočarati postavljanje i usklađivanje božićnih dekoracija u stvarnom prostoru. Njena božićna bajka prikazuje trendove i tradiciju uz obilje kreativnosti. 

Ove godine, kao i posljednje tri ili četiri godine, naglašena je zlatna boja. Zato sam napravila kombinaciju zlatna i bijela, zatim ide crvena, nakon nje ide bordo i ružičasta i zatim ove godine imamo puno noviteta, poput dekoracija u obliku slatkiša, ružičaste boje s kontrastom tirkizne, mint boje, žute. Taj Barbie svijet nas je privukao. Cijeli svijet je privukao, pa tako i nas mora privući taj Barbie film, rekla je Marka Karpan iz trgovine Pro Mak. 

Umjetna božićna drvca nove generacije

Sva okićena drvca u ovom prostoru su umjetna. Radi se o novom, izdržljivom i fleksibilnom materijalu koji se može oblikovati, stvarajući tako realniji dojam bora. 

Božićna drvca su nove generacije, nisu više napravljene od PVC-a već su polietilenska. Svaka grančica je za sebe napravljena pa jednostavno možemo dobiti različite vrste poput jelke, bora, ariša, sve vrste crnogoričnih drva. Imamo ih u različitim veličinama, od vrlo malih, od 90 centimetara ali mogu biti i manji, od 30 centimetara do tri metra, četiri metara, rekla je Marka. 

Marka je s nama podijelila nekoliko savjeta kako okititi božićno drvce, a prvo ćemo odabrati vrh. 

Matematika ukrašavanja božićnog drvca

Ove godine, kao i prošle, naglašavamo vrhove za borove da to nisu one klasične špice koje su se koristile zadnjih sto godina, i to je lijepo, ali danas nije potrebno s time podizati božićna drvca nego ih želimo napraviti raspršene, bogate, s različitim granama, cvijećem, pticama, s različitim dekoracijama, raširimo taj vrh, objasnila je Marka. 

Za idealno ukrašeno drvce, postoji jednostavna matematika koju treba pratiti ako ovakvu božićnu bajku želite napraviti u svom domu. 

Prvo si postavimo jednu centralnu kuglicu, na tu centralnu kuglicu u obliku trokuta postavljamo druge kuglice i unutar tog trokuta dobijemo prostor za iduću vrstu kuglica. I tako jednostavno te trokute ponavljamo preko cijelog drvca i tako se dobije jedno vrlo uravnoteženo božićno drvce, objasnila je Marka za Dom na kvadrat. 

Svaka jelka priča svoju priču, bilo da odiše klasičnim šarmom, slatkom slastičarskom kreativnošću ili razigranim šašavim detaljima, a svaki se ukras nadopunjava s drugim. 

Kako kombinirati ukrase za božićno drvce

Široka mašna obavijena oko cijelog božićnog drvca može biti vrlo efektna, ona napravi okvir u koji onda stavljamo ukrase. Također ih možemo rasporediti u trokute ili u spirale i dobijemo neki novi oblik. Takve nove stvari obično se rade za ugostiteljske objekte, za izloge trgovina, zato što su vrlo efektne i privlače klijente. Posebno se trudimo pokazati takve modele koji su učinkoviti za izloge. Te dekoracije nisu preskupe, ali su pridonijele prodaji, izjavila je Karpan. 

Ako su vaše kuglice različitih veličina, nije svejedno gdje ćete ih staviti, a Marka ima savjet kako postići atraktivan i raskošan izgled božićne jelke. 

Velike kuglice, najveće naravno, idu od dna pa sve do sredine gdje još uvijek idu velike kuglice, a zatim se nižu manje kuglice. Te velike kuglice stvaraju vrlo impozantna božićna drvca. One manje kuglice, od 6 centimetara, uopće ne raspoređujemo po boru, takve male kuglice, ako ih imate kod kuće, grupirajte ih u skupine po tri kuglice, različitih kombinacija, tako ćete dobiti od malih kuglica jednu veliku masu koju onda stavimo na božićno drvce, objasnila je Marka. 

Ispreplitanje svjetlosti i boja savršeno ukrašenih božićnih jelki u prostor unose radost i veselje stvarajući čarobnu atmosferu koja nas obuzima. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice