Povežimo se

Uređenje i opremanje

Tapeciranje namještaja

Stari namještaj – nove mogućnosti

Za stari komad namještaja koji ste odlučili baciti, postoji i druga opcija. Tapeciranje, stari, no i dalje aktualni obrt, dobro je rješenje upravo za komad namještaja kojeg ste se namjeravali riješiti. Potražili smo stručne savjete za uređenje i tapeciranje starog namještaja i provjerili da li je isplativije obnoviti stari namještaj ili kupiti novi. Što smo saznali pogledajte u video prilogu!

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Uređenje i opremanje

Saznajte koliko struje troše različiti uređaji u vašem domu

Kućanski uređaji visoke potrošnje

Kućanski uređaji troše veliki postotak električne energije u kućanstvu- procjena je do 20 % ukupne električne energije potrebne kućanstvu. Među najveće potrošače se ubrajaju hladnjaci i perilice rublja.

Ukoliko posjedujete nove kućanske aparate sa ocjenom A i više, procjenjuje se kako je potrošnja struje manja za čak 50 %. Pri kupnji uređaja, pripazite na njegove karakteristike. Nemojte voditi računa isključivo o cijeni- skuplji uređaji su u većini slučajeva efikasniji od onih nižih cijena.

Žarulje

Uobičajene žarulje su dobar primjer jednog nepotrebnog troška. Njihova učinkovitost je vrlo niska jer samo 5-10 % potrošene energije pretvaraju u svjetlost. Idealnu zamjenu čine štedne žarulje zbog višeg stupnja učinkovitosti i bolje kvalitete, odnosno dugotrajnosti.

Procijenjeno trajanje štedne žarulje je čak do osam puta duže. Iako su su samom startu viših cijena od običnih žarulja, omogućavaju znatnu godišnju uštedu do 100 eura.

Hladnjaci

Već spomenuti hladnjak, ali i zamrzivači kao veliki „žderači“ energije zaslužuju posebnu pozornost pri kupnji. Pripazite na nekoliko čimbenika: veličinu, karakteristike i učinkovitost. Poseban je naglasak na veličini hladnjaka. Veći hladnjaci, logično, više i troše.

Procijenjena veličina hladnjaka za jednočlano kućanstvo iznosi 100-140 litara prostora, a za četveročlano kućanstvo iskoristivo je 50 litara po osobi istog prostora. Optimalna temperatura hladnjaka je 7 stupnjeva. Pri toj temperaturi namirnice će biti dovoljno ohlađene, a potrošnja energije će biti manja nego pri nižim temperaturama.

Perilica rublja

Drugi kućanski aparat na listi najveće potrošnje je perilica rublja. Na što pripaziti pri kupnji perilice? Koristan savjet je da tražite perilice koje imaju opciju prilagodbe potrošnje vode, jer manjom potrošnjom vode štedite i električnu energiju.

Pranje na visokim temperaturama je bolje izbjegavati. Primjerice, pranje na 95 stupnjeva je sasvim nepotrebno. Današnji deterdženti za rublje uklanjaju mrlje na temperaturama od 30 ili 40 stupnjeva, a samo za iznimno prljavo rublje podesite perilicu na maksimalno 60 stupnjeva. Smanjenje temperatura pri pranju rublja smanjuje potrošnju električne energije za jednu trećinu.

Sušilica rublja

Koristite sušilicu za rublje? Sušilica je još jedan aparat koji troši velike količine energije. Naš savjet je da rublje sušite prirodnim putem, no ukoliko to nije zadovoljavajuća opcija za Vas, pripazite na nekoliko stvari. Primjerice, potrošnja energije je manja pri sušenju rublja na 1200- 1400 okretaja u minuti.

Kupujete li sušilicu za rublje, razmislite o kupnji sušilice sa senzorom za vlagu. Naime, ovaj tip sušilice se automatski gasi nakon što se postigne određeni stupanj suhoće rublja. Na taj način nikad nećete doći u situaciju da zaboravite isključiti uređaj, te nepotrebno utrošiti određene količine energije.

Perilica za suđe

Perilica za suđe danas je vrlo popularan uređaj, a posebno je pogodan za velika kućanstva. Za perilicu suđa vrijede ista pravila kao i za perilicu rublja- manja temperatura, manja potrošnja! Optimalna temperatura za pranje suđa je 50 stupnjeva.

Štednjak

Nadalje, gotovo svako kućanstvo danas posjeduje štednjak. Štednjaci na zemni plin smatraju se najboljim uređajem za potrošnju električne energije jer troše čak 30 posto manje energije od konvencionalnih štednjaka. Ako k tome dodate i korištenje ekspres lonca, potrošnja struje je manja za 60 posto naspram ostalih lonaca.

Vrijeme potrebno da se utroši kWh

Obzirom da se cijene struje kreiraju prema potrošenim kilovatsatima, u tablici niže saželi smo koliko vremena je potrebno da pojedini kućanski uređaj utroši 1 kWh električne energije. 

ŽaruljaSnaga (W)Vrijeme potrebno za potrošnju 1 kWh
Žarulja sa žarnom niti6016 sati i 40 minuta
Žarulja sa žarnom niti7513 sati i 20 minuta
Žarulja sa žarnom niti10010 sati
Fluorescentna cijev2050 sati
Fluorescentna cijev4025 sati
Štedna žarulja5200 sati
Štedna žarulja1283 sata i 20 minuta
Štedna žarulja855 sati i 33 minute
Električni štednjak  
Obična grijača ploča10001 sat
Obična grijača ploča150040 minuta 
Brzokuhajuća grijača ploča200030 minuta
Automatska grijača ploča200030 minuta
Električna pećnica240025 minuta
Gril10001 sat
Mikrovalna pećnica7001 sat i 25 minuta
Mikrovalna pećnica135045 minuta
Aparati za hlađenje i grijanje  
Električni hladnjak2005 sati
Zamrzivač4002 sata i 30 minuta
Klima uređaj300020 minuta 
Ventilator5002 sata 
Termoakumulacijska peć300020 minuta
Električna grijalica10001 sat
Aparati za održavanje čistoće  
Perilica za rublje 300020 minuta
Perilica za suđe300020 minuta
Usisavač6001 sat i 40 minuta
Glačalo10001 sat
Sušilo za kosu3003 sata i 20 minuta
Radijski prijamnik3033 sata i 20 minuta
Televizijski prijamnik- crno-bijeli7014 sati i 18 minuta
Televizijski prijamnik- color10010 sati
Nastavite čitati

Interijeri

Kako nastaje savršena kućna knjižnica

Kućne knjižnice su mjesta koja mnogi od nas vole posjetiti. One su kutci u našim domovima gdje možemo uživati u dobroj knjizi i opustiti se nakon napornog dana. Nekima su one samo mali kutak za čitanje, dok su drugima pravi riznica znanja i dragocjenosti koje čuvaju godinama. Bez obzira na to za koju se skupinu odlučili, kućne knjižnice su uvijek vrijedna investicija.

Postoje mnogi načini na koje se kućna knjižnica može organizirati i urediti. Neke ljude privlače velike police s puno knjiga, dok druge privlače manje police s različitim predmetima i dekorativnim detaljima. Važno je imati na umu da vaša kućna knjižnica ne mora izgledati kao nešto što ste vidjeli u knjižari ili na internetu. Ona mora biti prilagođena vašim potrebama i stilu života.

Ako ste novi u svijetu kućnih knjižnica, možete početi s nekoliko osnovnih koraka. Prvo, odaberite prostor u svom domu koji će biti posvećen čitanju i čuvanju knjiga. To može biti soba, kutak u dnevnoj sobi ili čak kutak u vašoj spavaćoj sobi. Zatim nabavite police ili ormariće koji će vam omogućiti da organizirate svoje knjige i druge predmete. Ako želite, možete dodati i neke ukrasne elemente koji će vašu knjižnicu učiniti toplijom i ugodnijom.

Jedan od načina na koje možete organizirati knjige u svojoj kućnoj knjižnici je po žanrovima. Na primjer, možete imati police s klasikama, police s popularnom književnošću, police s knjigama za djecu i sl. Također možete organizirati svoje knjige po autorima ili čak po bojama korica. Važno je imati na umu da ne postoji jedan ispravan način organiziranja knjiga. To ovisi samo o vašim preferencijama i načinu na koji vam je najjednostavnije pronaći knjigu koju tražite.

Kućne knjižnice također mogu biti odličan način da dijelite svoju ljubav prema knjigama s drugima. Možete organizirati čitanja knjiga s prijateljima ili čak pokrenuti svoj klub čitatelja. Također možete razmijeniti knjige s drugima ili ih pokloniti prijateljima i obitelji.

Uz sve prednosti koje kućna knjižnica pruža, još jedna velika prednost je što ona može biti odličan način da se potakne čitanje kod djece. Djeca koja rastu u kućama s knjigama imaju veću vjerojatnost da će postati čitatelji u kasnijem životu. Stoga, ako želite potaknuti ljubav prema čitanju kod vaše djece, stvorite im prostor u kućnoj knjižnici gdje će moći pronaći knjige koje su zanimljive za njihovu dob i interes.

Također, kućna knjižnica može biti ekonomična opcija za one koji vole čitati. Umjesto kupovine knjiga po punoj cijeni, možete posjetiti lokalnu knjižnicu, rabljenu knjižaru ili čak razmjenu knjiga s prijateljima. Na taj način možete uštedjeti novac i ujedno imati puno knjiga za čitanje.

Iako se čini da u današnje vrijeme tehnologija i dalje zamjenjuje knjige, kućne knjižnice su i dalje važne za očuvanje pisane riječi i kulture čitanja. One nam omogućuju da uzmemo vrijeme za sebe i uronimo u svijet mašte i znanja koje nam knjige pružaju.

U konačnici, kućna knjižnica može biti ono što god poželite. Ona može biti mjesto za čitanje i opuštanje, mjesto za organiziranje vaše zbirke knjiga, mjesto za dijeljenje svoje ljubavi prema knjigama s drugima ili sve to zajedno. Bez obzira na to kako je organizirate, kućna knjižnica će uvijek biti mjesto u vašem domu koje će donijeti radost i nadu da će se čitanje nastaviti cijeli život.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice