Povežimo se

Uređenje i opremanje

Industrijski interijeri više nisu u modi – ideja za preuređenje doma

Dizajnerica interijera Jasmin Viner je napravila makeover industrijskog interijera

Foto: DOMnaKVADRAT

 

Proteklih desetak godina interijeri uređeni u industrijskom stilu prštali su na sve strane. Od naslovnica magazina, pa sve do javnih prostora.

 

industrijski stil uredjenja dnevni boravak dom2

Foto: DOMnaKVADRAT

Međutim, industrijski stil više nije u modi i sve ga više mijenjaju elegantniji stilovi poput nordijskog ili, pak, mješavina stilova. S obzirom na upečatljivost industrijskog stila, promijeniti stil uređenja samo detaljima nije nimalo lako.

 

jasmin viner makeover industrijskog interijera dom2

Foto: DOMnaKVADRAT

Pred dizajnericu interijera Jasmin Viner stavili smo izazov – preuređenje industrijskog interijera u moderan, koji je sada u trendu.

Je li savladala izazov? Pogledajte u videu!

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gradnja

Akustična zidna rješenja od reciklirane plastike – dizajnom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

Održiva i svestrana akustična rješenja iz daleke Australije uselila u Iverpanov Izlog ideja

Kad govorimo o akustičnim rješenjima, prva pomisao su akustične letvice i paneli. No, iz Australije stižu posebna rješenja vizualno privlačna, ekološki prihvatljiva i vrlo učinkovita.

Održiva i svestrana akustična rješenja iz daleke Australije uselila su se u Iverpanov Izlog ideja, a svojim dizajnom oduševljavaju već na prvi pogled.

Zintra su ploče dimenzija 280 x 122,5 i 12 milimetara debele koje se dobivaju; 65 posto od plastičnih boca iz mora, do 85, 95 posto od ostataka reciklirane plastike i otprilike 5 posto je PET iz bio izvora. Izgleda kao filc, na dodir ugodne, vizualno dojmljive, a dolazi u temeljne 24 boje. Zintra akustični paneli nisu namijenjeni izolaciji zvuka već njihova isprepletena vlakna smanjuju odjek i pozadinsku buku čineći prostor ugodnijim.

Direktor Iverpana, Mladen Jambrović ističe kako oni ovisno o načinu postavljanja imaju jako dobru apsorpciju zvuka.

“Dakle, alfa vrijednost od 0 do 30, ako je zalijepljena za čvrstu podlogu do 0,95 što znači da od 30 posto do 95 posto zvučnih valova Zintra upije, što znači čišći i bolji zvuk jer to je ono što ljudi često zanemaruju, u prostoru govore o ekologiji i svemu tome, a zanemaruju buku. Buka uvelike umanjuje i radnu sposobnost i osjećaj ugode, tako da je Zintra idealan materijal koji omogućava da se to osjetno poboljša. Kad Zintra je odmaknuta od zida, onda se ta alfa ili NFC vrijednost se poboljšava, što znači da jednostavno se stvara nekakav zračni džep unutar kojeg zvučni valovi opet ostaju zarobljeni na kvalitetniji način, a način postavljanja ovisi o željama dizajnera, odnosno investitora i jednostavno funkcionira super jednostavno, dakle, može postavit Zintru bilo tko.

Imali smo slučajeva gdje smo ju lijepili na panele za knauf, znači ove nosače za knauf, ima varijanti gdje je sa vlastitom konstrukcijom pa se ovjesi na sajle ili opet vlastita konstrukcija koja se ubušit, profili se ubuše u zid, a Zintra se samo umetne u sve to, dakle, prilično jednostavno, treba vam malo znanja, bušilica, nivelirka i to je to. “, pojasnio je.

Materijal identičan u svom cijelom presjeku daje mogućnost personalizacije i jednostavno prilagođavanje svakom prostoru.

“Može se printat po njemu, bilo koji otisak ili fotografiju postaviti na zid i usput dobiti i akustična svojstva, kažete dimenzije zida, oni isprintaju na određen broj panela koliko je potrebno da se pokrije ta površina zida i na to rasporede fotografiju. Neki vole industrijski dizajn, ciglu i beton, i ne žele napustiti taj stil i onda jednostavno se snimi ta cigla, taj beton i printa se na Zintru i imate akustični puno bolji prostor, a vizualno isti onakav kakav ste imali i prije. “, navodi Jambrović.

Zintra akustični paneli idealno su rješenje za prostore koji traže dobre akustičke i estetske performanse. To mogu biti rezidencijalni ali i komercijalni prostori.

“Kao i kod većine naših specijalnih materijala, mašta je apsolutno jedino ograničenje. S tim da kod Zintre akustični inženjeri i tehničari su surađivali i već su unaprijed pripremili vrlo bogat katalog gotovih proizvoda koji se onda dodatno mogu prilagoditi svakome prostoru. Još jedna zgodna stvar kod Zintre kad se uzimaju gotovi predlošci je mogućnost da se i velike površine i veliki zidovi opreme na način da se ne vidi ponavljajući uzorak. Dakle, vidi se samo jedan kontinuitet na tome istome zidu. Budući da su paneli napravljeni tako kad se okrenu jedan uz drugi čine jedinstvenu strukturu.”

Zintru oblikuje bogatstvo boja, uzoraka i tekstura što omogućava kreativna dizajnerska rješenja uz ekološku prihvatljivost i učinkovitu kontrolu buke.

Nastavite čitati

Interijeri

Adaptacijom je stan od 70 kvadrata postao minimalistička oaza za mladog sportaša

Iza uređenja ovog stana stoji Studio Mar, mladi ured je osnovan prije nepunih godinu dana. Unatoč svom kratkom postojanju, studio radi brojne projekte različitih mjerila koji uključuju veće arhitektonske zahvate, interijere ali i (grafički) dizajn. Studio se ističe svojim minimalizmom, jednostavnim korištenjem osnovnih materijala ali i predanosti prema detaljima i funkcionalnosti, uvijek s malim detaljem zaigranosti i osobnosti.

Kako osnivačica studija, Marta Senjanović, kaže: “Svaki projekt je poseban na svoj način, a iznimna je čast biti dio oblikovanja nečijeg privatnog prostora i biti u mogućnosti pretočiti njihove želje u stvarnost u kojoj će uživati još mnogo godina.” Marta je nakon dugogodišnjeg iskustva i rada u poznatom hrvatskom arhitektonskim uredu, odlučila krenuti vlastitim putem i osnovati studio, kako bi mogla svoje ideje i vizije realizirati na još osobniji način.

Spoj minimalizma i industrijskog dizajna

U samom srcu Zagreba, u Bauerovoj ulici, smjestio se jedan minimalistički, suvremeni muški stan. Ni više ni manje, već u zgradi koju je gradio jedan je od najznačajnijih modernih hrvatskih arhitekata 20. Stoljeća – Stjepan Planić. Stan je bio u originalnom stanju, bez značajnijih ulaganja još iz doba izgradnje zgrade 1931. godine. Adaptacija je uključivala rušenje dijela pregradnih zidova, izvođenje novih gipskartonske pregrade, promjena kompletnih instalacije te postavljanje kompletno nove unutarnja i vanjska stolarija, s pažnjom na poštivanje uličnog pročelja i zahtjeva.

Uređenje interijera s niskim budžetom: Uz malo kreativnosti i znanja, sve je moguće

Kako bi prostor bio ugodan i elegantan on treba biti jednostavan, čist i neopterećen suvišnim predmetima. Ovaj muški stan obiluje predmetima od drveta, te sirovim betonskim površinama i tamnijim tonovima. Crna kuhinja, savršeno odgovara tamnim detaljima koji se provlače kroz cijeli stan, počevši od neuobičajenih crnih okvira prozora. Time dolazimo do prvog zanimljivog momenta ovog stana, a to su dvobojni prozori na fasadi zadržavaju orig. bijelu boju, dok su u prostoru tamne antracit boje.

S obzirom na to da je stan rađen za jednog mladog surfera i sportskog entuzijasta koji rijetko vrijeme provodi u kuhinji, već ona služi kao društveni moment, glavni fokus bio je postaviti veliki kuhinjski otok u srce stana, te ga povezati s ostatkom dnevnog boravka. Tako čim uđemo u stan dobivamo osjećaj prostornosti i fokus nam pada upravo na prostor za druženja, dok su privatni dio za spavanje, kupaonica i radna soba/garderoba, sakrivene i fokusirane na dvorišnu – mirniju stranu zgrade.

Prije i poslije

Rušenjem nepotrebnih pregradnih zidova i uklanjanjem apsurdne količine vrata u ovom stanu od 70-ak kvadrata dobio se otvoreni, svijetli, topao i prostran prostor, savršen za okupljanja i druženja.

Moderna klasika u predivnom stanu od samo 38 kvadrata – ključnu ulogu imaju boje

Svaki komad namještaja ima svoju svrhu i mjesto. Istovremeno, stvoren je prostor koji je topao, gostoljubiv i u kojem će se budući vlasnik osjećati ugodno. S obzirom na vječnu potrebu za skladišnim prostorom, ovaj stan ima nekoliko skrivenih ormara, gdje se prvi nalazi kod samog ulaza u stan. Vrata ormara obrađena su u drvu kao i ostatak zida tako da kada uđemo imamo čistu plohu zida iza koje se skriva ugradbeni ormar izrađen po mjeri. Također, pored samog zaglavlja kreveta imamo sakrivena klizna vrata koja vode u dodatnu prostoriju koja služi kao ‘walk in’ ormar te radni prostor.

Tako je stan 69 kvadrata, s 12 vrata i 10 poprilično malih soba postao prostrana oaza za druženja i savršen bijeg od bučnog gradskog života.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice