Bez kategorije
Unesite duh mediterana u svoje interijere
Opuštenost mediteranskog načina života i jednostavan stil uređenja prostora predstavlja pravu oazu za osvježenje duha i tijela.

Kroz boje, materijale i motive, toplinu sunca, plavetnilo mora i neba, bjelinu morskog kamena i zelenilo okolnih šuma, odnosno cjelovitu čaroliju Mediterana lako je preseliti u interijer doma. A pomoć za izbor detalja pomoću kojih ćete i svoj interijer pretvoriti u mediteransku oazu potražili smo u Lesnini uz stručne savjete za uređenje arhitektice Helene Alfirević Arbutine.
Namještaj specifičan za mediteranske krajeve izrađen je od drva, kovanog željeza i pletene trstike, pa čak i kamena. U novije vrijeme sve su zastupljeniji egzotični materijali poput tikovine, bambusa i ratana. Dalmatinska i Istarska tradicija diktiraju jednostavnost i ravne linije namještaja, no u uređenju interijera ima mjesta i za bogato dekoriran rustilani drveni ležaj ili garnituru od kovanog željeza koja će krasiti terasu.
Odmjerenu dozu topline u prostoru možete stvoriti detaljima poput jastučića, vaza i cvijeća žute ili crvene boje. Adekvatnom kombinacijom boja, prozračnim materijalima i kreativnim detaljima u svoj ćete dom unijeti duh Mediterana i opustiti se u ugodnoj atmosferi dizajnerskog uređenja doma nakon napornog radnog dana.
Bez kategorije
Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji
Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?
Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.
Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.
Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.
Bez kategorije
Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu
Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.
Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.
Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.
A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.
Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.
A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.
You must be logged in to post a comment Login