Povežimo se

Interijeri

Ukrasne tegle Miravila odlična su dekoracija za svaki prostor

Ukrasne tegle za cvijeće s lakoćom objedinjuju funkcionalnost i estetiku, a napravljene su od različitih materijala kako bi se uklopile u svaki prostor i svaki stil uređenja. Kod odabira treba samo pripaziti je li tegla namijenjena interijeru ili eksterijeru, a svaka biljka će u njoj izgledati još ljepše.

Ukrasne tegle osvježit će vaš prostor

Želite li osvježiti svoj dom ili vrt, a ne biste radili kompletnu renovaciju, možete to učiniti pomoću ukrasnih tegli. Odabir tegle može se činiti jednostavnim, ali baš je suprotno. Stil nije jedino što treba uzeti u obzir.

U Vrtnom centru Šestine pronašli smo dizajnerske tegle brenda Miravila koje objedinjuju funkcionalnost i estetiku.

“Miravila tegle su posebne jer su one napravljene od fiber glassa. To je kombinacija plastike i stakla te kao takve pružaju izuzetnu otpornost na sve vremenske uvjete”, objašnjava Terezija Radoš.

Keramičke ili plastične tegle za unutrašnji prostor

Dok tegle za eksterijer dolaze u širokom rasponu materijala, tegle za interijer obično su od keramike ili plastike. Plastične tegle nešto duže zadržavaju vlagu, dok su keramičke poroznije te pomažu u uklanjanju viška vlage iz tla, što je pomoć u drenaži.

Idealna su opcija za one koji imaju tendenciju pretjerano zalijevati svoje biljke. Ukrasna posuda za biljku nadopunjuje i okolinu i biljku.

Neovisno koju teglu odabrali, unutra možete kombinirati raznovrsno cvijeće, cvjetajuće grmove, sve po želji.

Prednost Miravelinih tegla su velike dimenzije, pa je lako igrati se s njima kombinacijom različitih bilja, odnosno cvijeća. Zgodno je kombinirati veće grmove sa puzavicama, ruže sa trajnicama ili crnogoricu s trajnicama.

Koji materijal odabrati?

Materijal tegli koje ćete odabrati ovisi o prostoru koji njima želite ukrasiti. Izdržljiviji materijali, otporniji na atmosferske uvjete, biraju se za eksterijere.

“Prilikom uređenja eksterijera bolji izbor su betonske tegle, a kod interijera keramičke. No, svaku teglu možete kombinirati i za unutarnji i za vanjski prostor. Ako odaberete materijal kao što je fiber glass, imate veliku prednost jer je to izuzetno otporan materijal, visoke kvalitete, a laganog materijala te je zato prikladan za prenašanje u prostor.”

Jednostavno održavanje

Održavanje zanimljivih dizajnerskih tegli za cvijeće ne može biti jednostavnije, a ostavit će vam dovoljno vremena za uživanje u slobodnim aktivnostima u vrtu.

Prilikom kupnje ne trebate obraćati pretjerano pažnju na uvjete, važno je samo da kada dođe sloj prašine obrisati sa blago vlažnom krpom.

Odabir oblika i dimenzija tegle ovisit će o bilju koje u nju želite posaditi, što ne mora nužno značiti da visoka tegla ne može postati dom  niskom grmu i obrnuto. Veličina okrugle tegle mjeri se u promjeru, što se odnosi na udaljenost izmjerenu preko vrha posude.

Držite se ovih savjeta

Preporuka je da tegla uvijek bude barem 15 centimetara veća u opsegu od biljke jer će to omogućiti adekvatno zalijevanje, a time i rast biljke.

“U ovako jednu lijepu četvrtastu teglu je poželjno saditi nešto manje bilja, nešto što će bolje doći do izražaja, neće prevladati tegla, a neće ni sama biljka nad teglom. Za primjer, možemo posaditi paprat koja će sa svojim rastom lijepo upotpuniti prostor, a neće prevladati”, objašnjava Terezija.

S obzirom na to da je riječ o ukrasnim teglama, biljke u njih možete postaviti u zaštitnim plastičnim teglicama u kojima ste ih i kupili.

One imaju i dobru drenažu, ali isto tako možemo samo staviti biljku u već postojećoj posudi, jer će ona jednako dobro upotpuniti prostor, izgledat će lijepo i dekorativno.

Prilikom odabira tegle treba pripaziti da se uklapa u okoliš u koji ćete je smjestiti.

Glinene tegle su nenametljive i tople, dok su kamene čiste i hladne, ali su odlična kombinacija sa zelenilom. Tegle čije su boje inspirirane morem i nebom prostoru će dati zanimljiv izričaj, a Miravila tegle prava su umjetnička djela.

S obzirom da je ljeto i službeno počelo, saznajte kako navodnjavati biljke u vrijeme godišnjih odmora.

vrtni centar Šestine

Oglas

Interijeri

Kuhinje po mjeri najbolji su izbor

Do unazad nekoliko godina, za kupnju kuhinje bila  su važna tri osnovna parametra – budžet, mjere i rok izrade. 

Bilo je bitno koliko novaca imate za to, kada vam to treba i koje su dimenzije. Naravno, kao i sve ostalo i kod kuhinja se to uvelike promijenilo. Sada su dosta su u to sve uključene emocije, a kuhinja se predstavlja kao centralni dio doma, kupcima se to pokušava predočit kao nekakvo mjesto za druženje, za provođenje vrijeme s obitelji, zajedničko uz kuhanje, a naravno kuhinje su sad povezane s dnevnim boravkom, nisu više izolirane u nekakvim prostorijama, rekla je Lovorka Bogdanović, voditeljica odjela kuhinja u Lesnini. 

Kuhinje – centralno mjesto doma

Davno su prošli dani kad su kuhinje bile samo sumoran radni prostor. Postavši centralno mjesto doma, kuhinje su dobile boju, veću funkcionalnost i naravno, zanimljiv dizajn. 

Pravo je vrijeme za oslobađanje kreativnosti i stvaranje kuhinje iz snova

Sve više toga se polaže na dizajn i brojne su mogućnosti što se tiče i dekora i elemenata. Kako se sve razvija i napreduje, tako i kuhinjski dodaci. Sve u smislu ugodnijeg provođenja vremena u kuhinji, a opet da bi taj dio koji otpada na rad ostao što kraći, kako bi što više vremena ostalo za druženje, dodala je Bogdanović. 

Pet elemenata na koje treba obratiti pažnju

Pet elemenata tvore kamen temeljac svake kuhinje – stil, raspored, radna ploča, uređaji i napa.  Stil ovisi o kompletnom uređenju interijera, osobito ako se radi o otvorenom tlocrtu, dok se raspored prilagođava veličini i obliku prostora. Ako niste sigurni koji stil i raspored želite, izložbeni prostor u Lesnini pruža odličan pregled  mogućnosti. Njihovi savjetnici napraviti će vam 3D prikaz potencijalne kuhinje u vašem prostoru.

Organizacija kuhinje

Kupac dođe s nekim osnovnim mjerama i onda se prema tim dimenzijama složi ono što se kupcu sviđa. 

Nacrta se nešto što je kupcu interesantno, iskombinira se da je i ta nekakva cijena bude u okvirima koje si je zadao i uplaćuje se akontacija za tu kuhinju. Mi nakon toga nudimo i uslugu naše izmjere, onda naša stručna osoba dolazi u prostor, mjeri kompletan prostor i instalacije,  zatim se onda taj prvo napravljeni nacrt prilagođava tim instalacijama, tom prostoru, objasnila je Bogdanović proces naručivanja kuhinje u Lesnini. 

Kuhinje po mjeri

Tako prilagođene kuhinje, odnosno modularne kuhinje po mjeri, najbolje su rješenje za potpuno iskorištavanje prostora. 

Mi ih nazivamo kuhinje po mjeri, možda neki put krajnji kupac ne doživi to na taj način nego zamišlja da su to elementi po mjeri. Mi ne radimo kao što to rade stolari, to je ipak industrijska proizvodnja ali naravno to se od nekakvih gotovih elemenata u nekakvim određenim dimenzijama, s tim da su sad mogućnosti zaista ogromne i usudila bi se reći da gotovo da nema prostora koji mi ne možemo opremiti kuhinjom, a sama ta industrijska proizvodnja ulijeva kupcima povjerenje, rekla je Bogdanović za Dom na kvadrat. 

Kuhinje po mjeri

Suvremene kuhinje odlikuju pametna rješenja za pohranu, iznimna funkcionalnost i privlačan dizajn, a sve to lako se prilagođava bilo kojoj veličini prostora. 

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Minimalistički stil uređenje interijera

Minimalistički stil uređenja interijera inspiraciju pronalazi u estetici dalekog Istoka, osobito Japana. On njeguje jednostavnost i ima nekoliko osnovnih principa. 

Jedna od važnih karakteristika minimalističkog stila uređenja je nedostatak dekoracija. Točnije rečeno, ako i ima detalja onda su oni u vrlo kontroliranoj količini, to se radi o jednom do dva predmeta. Nemojte se plašiti takvih prostora, mislim da baš nedostatak dekoracija je nešto što vas navodi na razmišljanje. Ta praznina, ta pauza koju minimalizam ima je nešto što daje napetost prostoru. U ostalom, kao i u najpoznatijem dijelu japanske književnosti i poezije, Haiku pjesme govore koje su sklop vrlo kratkih rečenica kojima definirate esenciju života. Japanska poezija, taj Haiku, uvijek ima u svojoj konstrukciji određenu pauzu. Vi sa pauzom u recitiranju takve poezije definirate vrhunac i definirate rješenje, na istom principu funkcionira i estetika minimalističkog stila uređenja, ispričala je Sunčica Mastelić Ivić dipl. ing. arh.

Multi funkcionalnost – važan element minimalizma

Minimalizam potiče pohranjivanje uspomena u srce i time omogućuje oslobađanje prostora od nepotrebnih stvari. 

Ne smijemo zaboraviti važan element minimalističkog stila uređenja interijera funkcionalnost i da podcrtam, multi funkcionalnost. To znači da minimalistički stil voli prostore, oblike, predmete koji imaju višeznačno korištenje. Evo, jedan jednostavni primjer. U minimalističkom stilu interijera ormar postaje zid, zid postaje ormar. To znači da ćete predmete koje koristite, staviti, sakriti, odložiti u ormar. Taj ormar ujedno može biti dobra pregrada između dva prostora, dodala je Mastelić Ivić. 

Nedostatak dekoracija u prostoru omogućuje uživanje u ljepoti površina, materijala i tekstura. 

Ujednačena skala boja bez jakih dekoracija na tkaninama

Minimalizam ne mora određivati jesu li materijali prirodni ili su imitacija, što više, vrlo vjerna i fina imitacija. Dakle, vi možete koristiti prave drvene furnire, isto tako možete koristiti i imitacije furnira drvenih, možete imati pravu kožu, kao tapecirung materijal za sofe i fotelje, a isto tako da koža može biti eko koža, umjetna koža koja će biti fino obrađena i sa svojom teksturom, bojom, dizajnom će davati onaj pravi moment koji trebamo, rekla je Mastelić Ivić. 

Minimalistički stil uređenja interijera ne trpi jake dekoracije na tkaninama, a skala boja mora biti ujednačena, bez obzira radi li se o svijetlim ili tamnim tonovima. 

Kako je minimalistički stil zavodljiv na jedan vrlo spor način očekuje se da su svi elementi međusobno jako usklađeni i da prostor teče. Da nemate velikih skokova, jakih akcenata, čak i kad imate pauzu, ona nije šokantna i to znači da ćete morati uskladiti elemente sa njihovom teksturom, bojom, tonalitetom, volumenom i načinom kako su organizirani u prostoru, dodala je. 

Filozofija dalekog istoka

Mogli bismo reći da je namještaj dalekog istoka nizak, što proističe iz kulture hrane, funkcioniranja unutrašnjeg prostora i vanjskog prostora, kretanja kroz prostor i naravno da minimalistički namještaj u dobrom dijelu zna biti nizak. Minimalizam nije princip života dalekog istoka prihvatio u svoje oblikovanje, međutim, mogli bismo reći da kod jako velikih, voluminoznih komada namještaja poput sofa, se primjećuje ta usmjerenost prema tlu i primjećujem da namještaj koji je jako voluminozan da je obično i nizak, objasnila je Mastelić Ivić. 

Posebna pažnja rasvjeti

Minimalistički stil uređenja voli puno prirodnog svjetla i specifično postavljenu rasvjetu. 

Naravno da sa rasvjetom ćete obratiti pažnju na površine za koje želite da se posebno osvijetle. Sa rasvjetom morate kreirati atmosferu. Ipak minimalistički stil nije hladan, to mora biti zadatak rasvjete koja mora utopliti prostor. Znači da ga nećete osvijetliti na način da on bljesne nego da fokusirano se označe predmeti koji su bitni, rekla je Mastelić Ivić. 

Haiku poezija prožeta je zenom, baš kao i ovaj stil uređenja interijera koji potiče na uživanje u jednostavnosti. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice