Povežimo se

Bez kategorije

Tri ideje za moderno serviranje hrane

Dobra hrana postaje još bolja uz kvalitetno serviranje – donosimo tri moderne ideje

Gastronomija posljednjih godinama postaje sve popularnija, a fino jesti gotovo da je stvar statusa i životnog stila. Dobra hrana nema smisla bez dobrog serviranja, stoga donosimo prijedloge i savjete serviranja hrane.

gastronomija-moderno-serviranje-sir-voće-drvena-daska-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

Unošenje prirode u dom već je neko vrijeme u modi. A ima li smislenijeg mjesta za to od kuhinje?Zašto za serviranje kulinarskih delicija nebiste odabrali drvo? Na drvu možemo servirati apsolutno sve – od narezaka, sireva, glavnih jela, mesa, do fast food-a.

Posebno je popularno drvo masline, a daske i posude izrađene od njega porepoznatljive su po  zanimljivim šarama. Treba istaknuti kako se drvo izvrsno kombinira s porculanskim posudicama u kojima možete servirati umake ili grickalice.

porculan-gastronomija-moderno-serviranje-sir-voće-drvena-daska-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

Dodatna prednost drva je lakoća održavanja. Ukoliko ste servirali meso, drvo lagano prebrišite alkoholnim octom kako bi se dezinficiralo. Također, drvo je preporučljivo svako toliko premazati jestivim uljem kako bi se održala finoća i glatkoća, te kako se ono ne bi osušilo. Ne preporučuje se pranje u perilicama jer se drvo tako isušuje!

porculan-gastronomija-moderno-serviranje-sir-voće-drvena-daska-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

Gastroljupci će se složiti – fini sir i maslinovo ulje, pa možda i koja čašica vina idealan su način za ugodno večernje druženje.

Sir se najčešće servira na staklenim ili porculanskim daskama. To su daske na kojima se može odmah i rezati i servirati, što je vrlo praktično. Uz njih je praktično imati i set porculanskih posuda za serviranje umaka, maslina ili kapara. A za one koji se pitaju zašto sireve ne servirati na drvu, odgovor je jednostavan – staklo ili porculan se lakše čiste.

porculan-gastronomija-moderno-serviranje-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

A nakon trendova, vrijeme je za klasiku. Svaki gurman koji drži do sebe ima svečani servis za serviranje. Duboki, plitki i desertni tanjur su klasika, a lijepo ih je složiti na podtanjuru.

Uz to je zgodno imati zdjelicu posebno za salatu za svakoga gosta, mali desertni tanjurić za kolačić uz to, a za serviranje jela praktičan je jušnik, i iako se danas rijetko koristi, daje veliku dozu elegancije i svečanosti samom stolu. I dok će mnogi birati klasičan bijeli servis, nećete pogriješiti ako odaberete onaj s uzorkom.

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Bez kategorije

Karirani uzorak u domu je apsolutni hit!

Uz boje, materijale i teksture, veliku ulogu u kreiranju ugođaja u nekom prostoru imaju dezeni. Jedan od najzastupljenijih nesumnjivo je karirani uzorak, a evo kako ga uklopiti u životni prostor.

karirani-uzorak-domnakvadrat

Karirani uzorak sastoji se od okomitih i vodoravnih linija različitih boja koje se međusobno sijeku pod pravim kutom. Izvorno se primjenjivao na vuni, no danas karirani uzorak nalazimo na brojnim materijalima.

Mnogi će ga asocirati sa Škotskom – škotska narodna nošnja, popularni kilt, gotovo uvijek sadrži karirani uzorak. No, ovaj je uzorak karakterističan i za Irsku, sjevernu Španjolsku i zapadnu Francusku.

Danas se karirani uzorak primarno koristi u modnoj industriji i u tapetarstvu, ali i u izradi drugih dekorativnih elemenata poput tapeta, zavjesa i jastuka. Uporaba ovog dezena u dom će unijeti osjećaj topline i udobnosti, a prostoru spavaće ili dnevne sobe podariti tradicionalni štih.

Kako ga unijeti u interijer?

Jedna od prednosti ovog dezena kod uređenja interijera jest što je moguće kombinirati različite mustre kariranog uzorka, no uputno je izbjegavati korištenje drugih vrsta dezena poput točkica ili mornarskih prugica. Ipak, ukoliko ih koristite neka budu u istom tonu.

Za veći efekt primijenite ga tek na pojedinom elementu poput tepiha ili zastora, jer će previše kariranog zagušiti prostor. Kariranim tapetama obložite tek jednu zidnu plohu koja će tako doći do izražaja.

Ako ovakav uzorak niste spremni unijeti na velika vrata, možete to učiniti simpatičnim detaljima u kuhinji; bez obzira je li moderna ili rustikalna, prostor kuhinje osvježit će karirani podlošci, stolnjaci, krpe za suđe…

Bilo da je sastavni dio zimske sheme dekoriranja doma u koju se najbolje uklapa crveno-zeleni uzorak ili pak svijetlo zelena i ružičasta kombinacija za proljetne interijere, karirani elementi unijet će dobrodošlu promjenu u dom.

Nastavite čitati

Bez kategorije

Kamini na bioetanol – dostojna zamjena za prave

Kad razmisle koje sve preduvjete treba zadovoljiti da bi imali pravi kamin u domu …

kamin-na-bioetanol-viseći-domnakvadrat

Mnogima je prizor pucketanje vatre u kaminu tiha patnja, ali kad razmisle o tome koje sve preduvjete trebaju zadovoljiti da bi imali pravi kamin u domu, pristat će i na kompromis. Dostojna zamjena za pucketanje drva bit će kamini na bioetanol.

kamin-na-bioetanol-starinski-domnakvadrat

Takvi kamini sadrže kućište koje u sebi ima keramički kamen. On se prilikom punjenja natopi bietanolom koji gori. Na taj se način stvara u prostoru stvara ugođaj kao da se tamo nalazi pravi kamin.

Nude se zidni, samostojeći, stolni u više različitih dimenzija. I iako se njihova funkcija često shvaća kao isključivo ambijentalna, odnosno dekorativna, treba znati da kamini na bioetanol ograničeno i griju.

kamin-na-bioetanol-zidni-domnakvadrat

Ovisno o veličini kamina, u početku ćete trebati litru do četiri etanola. Jedna litra traje tri do pet sati. Gašenje je vrlo jednostavno. Takvi kamini sa strane imaju strane ručicu koja kad se pomakne, zatvara dovod zraka tom plameniku i automatski se plamen gasi. Vi možete istog trena izaći iz kuće bez bojazni da će se ponovno sam od sebe upaliti.

kamin-na-bioetanol-samostojeći-domnakvadrat

Što se održavanja tiče, posebnih zahtjeva nema. Dobro je s vremena na vrijeme prebrisati plamenik. A uz tako jednostavno održavanje i primjenu moramo priznati da možda i nije tako teško u ovom slučaju pristati na kompromis i pucketanje drva zamijeniti plamenom bioetanola.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice