Povežimo se

Interijeri

Sve tajne dobro osmišljenog radnog prostora kod kuće

Donosimo inspirativne ideje za uređenje

Rad od kuće posljednjih je godina postao uobičajen. A da bi se posao kvalitetno napravio, treba vam i radni prostor. Bio on mali i veliki, imamo nekoliko inspirativnih ideja za njegovo uređenje. S nama ih je podijelila Danica Maričić.

Samo stol i stolica više nisu dovoljni. Radni prostor u domu treba djelovati poticajno na nas. Kombinacija različitih stilova definitivno je jedan od najvećih trendova u dizajnu interijera današnjice. Osnova ovog prostora je industrijski stil koji je nadograđen elementima drugih stilova.

Zelena boja za inspiraciju

‘Primjerice, imamo namještaj od drva. Drvo je izuzetno popularno. Baršun kao tkanina za tapeciranje, puno zelenila, ne samo kroz same biljke, bilo da su one prirodne ili umjetne, nego i kroz zelenu boju u interijeru’, kaže Danica Maričić, savjetnica za dizajn i komunikacije.

Ovakav radni prostor izvrstan je odabir za, primjerice, kreativne djelatnosti. ‘Naročito kada u taj ured primate svoje suradnike, svoje klijente na sastanke i slično. Od trendova koje sam spomenula, tu su i jake boje u naglasku. Mislim pritom na narančastu boju zida, tu su i zidne dekoracije koje su vrlo zanimljive, primjerice neonski ukrasi na zidovima sve su češći, ne samo u kućnim uredima, nego naročito u kafićima, restoranima i sličnim prostorima’, dodaje.

Adekvatni osnovni elementi

Ugođaj u prostoru je važan, ali treba paziti i na osnovne elemente. Najvažnija je adekvatna rasvjeta, radni stol i stolica. ‘Radni stolac, naravno, treba biti fleksibilan, treba biti prilagođen dimenzijama tijela, pokretima tijela. Naravno da, kada sjedimo, da su nam stopala na podu, da se ruke odmaraju na rukonaslonima i da, ako nešto želimo dosegnuti, ili uzeti, da možemo to bez problema i u sjedećem stavu’, pojašnjava.

Koliko god udoban bio, preporučuje se da svakih 90 minuta iz stolca ustanete i prošećete po svojem kućnom uredu. Osim toga, za zdrav ured je vrlo važno da ima izvor prirodne rasvjete, bilo da je riječ o prozoru, ili, još bolje, balkonskim vratima. Ponekad radni prostor treba ugurati u mali kutak doma. Međutim, i za to postoji rješenje.

‘Radi se o modernoj verziji komada namještaja koji se zove sekreter. Riječ dolazi iz francuskog jezika, znači tajnik. I radi se o komadu namještaja koji je prethodnih stoljeća bio u tadašnjim salonima, današnjim dnevnim boravcima, dakle dnevnim sobama i ukratko, on u sebi skriva, kao što su tadašnji sekreteri u sebi skrivali, stol za pisanje, tada su se, naravno, pisala pisma, ali u današnje vrijeme najčešće skrivaju laptope i prostor za rad’, objašnjava nam Danica.

Mjesto za sastanke

Takozvani hibridni način rada sve je popularniji, pa će vjerojatno većina ipak trebati razmišljati o tome da za kućni ured nađe malo više mjesta. Ovo je primjer jednog umjetničkog interijera. Osim radnog prostora, u njemu ima mjesta i za sastanke uživo.

‘Tu imamo jednu poziciju za održavanje sastanaka, međutim, i dan danas se sastanci često održavaju online pomoću raznih aplikacija. U tom slučaju uvijek je dobro stvoriti neku pozadinu za održavanje sastanaka, pa primjerice, ako imate radni stol, a iza njega je cijeli stan koji možda želite da se ne vidi na tom sastanku, onda možda dobro dođe i jedan ovakav paravan. Paravani su izuzetno in u raznim prostorijama interijera’, dodaje.

Mali ili veliki, jednostavan ili kreativan – radni prostor sve više postaje dijelom našeg doma. Pomno ga uredite kako biste se u njemu osjećali ugodno. Jer tako ćete zasigurno biti i produktivniji.

Interijeri

Čarobne božićne dekoracije u domu

Advent počinje ovu nedjelju i polako se pripremamo za nadolazeće blagdane. Od kupnje darova i kićenja božićnih drvca, do uređenja doma, blagdanskog stola i naravno adventskog vijenca. Dizajnerica cvijeća za vjenčanja Mirela Sušić, pozvala nas je u svoju pravu šumsku božićnu bajku!

Drugačiji adventski vijenac

Dolazi nam najljepše vrijeme u godini i Mireli najdraže. Dom je već obukla u božićno ruho te nam je odlučila otkriti svoje tajne kako da napravimo drugačiji adventski vijenac, a za svoj je inspiraciju pronašla u okruženju.

Ove godine osmislila je jednu predivnu božićnu šumsku bajku. Inspiracija joj je bilo predivno okruženje u kojem živi – šuma. Upravo je u šumi pronašla materijale potrebne za izradu dekoracija. Prirodni materijali koje svaka osoba može pronaći dok se šeće šumom. Dakle, ne moramo biti konzumenti, kupovati i trošiti na dekoracije, dovoljno je samo otići u šetnju ili iskoristiti ono što već imamo doma.

Iskoristite ono što već imate kod kuće

Da bismo izradili jedan predivan adventski vijenac koji će krasiti naš stol, bitno je da elementi koje biramo nisu strogo nabavljeni baš za tu prigodu, savjetuje Mirela, nego je bolje da koristimo neki detalj koji imamo od prije. 

Primjerice, ovakav pladanj za tortu ima apsolutno svaka kuća. To nam je baza. Nadalje, adventski vijenac ne mora nužno biti napravljen od borovih grančica jer to je nešto što viđamo godinama. Adventski vijenac za ovu prigodu izradila je od mahovine.

Ako imate nešto što već godinama držite kod kuće, dakle jedan elemenat poput kuglice koja će se kasnije ponoviti na vašem boru, također ju možete iskoristiti.

Orašari su nezaobilazni, kao i pliš

Ono što svi jako vole su orašari. Oni su nezaobilazni svake godine, pa tako i u Mirelinoj šumskoj božićnoj bajci. Nakon toga na red dolaze svijeće, u ovom slučaju bijele, kako bi ostali predmeti i boje došli do izražaja.

Kod odabira božiće mašne najbolje je odlučiti se za plišanu. Pliš podsjeća na Božić i daje jednu toplu notu, jer kada ga dodirnemo osjećamo toplinu, mekoću, osjećamo Božić!

Ribizle kao dekoracija

Ribizle obično koristimo kod pravljenja slastica, no Mirela predlaže da ih iskoristimo i za uređenje vijenca.

Prvo ćemo ribizle premazati sa bjelanjkom, umočiti u šećer i onda ćemo ove predivne ribizle posložiti na adventski vijenac. Ne trebate biti neki veliki stručnjak, samo si dajte mašti na volju i budite poput djeteta.

Finalni rezultat je najljepši blagdanski stol

Mirelin poseban adventski vijenac je gotov, a da bi se priča zaokružila, mjesto dobiva u centru blagdanskog stola.

Adventski vijenac usklađen je sa stolnjakom od paprati, ribizlama, predivnim kuglicama iz kojih će se popiti koktel kada dođu gosti. Jako je bitno da razmišljamo o bojama. Ovdje su prisutne sve boje Božića. Sa crvenom bojom ne možete pogriješiti, a bijela, zelena i zlatna predstavljaju pravu svečanu formu.

Prvu svijeću na adventskom vijencu palimo u nedjelju. Do tada imate vremena iskoristiti svaki Mirelin savjet, sigurni smo da nećete pogriješiti!

Nastavite čitati

Interijeri

Napravite sami vijenac za vrata

Za izradu adventskog vijenca treba malo više inspiracije, znanja i vještine. Kako napraviti i uskladiti vijenac za vrata sa adventskim vijencem, objasnit će nam dizajnerica cvijeća Boška Bahtijarević.

Budite sam svoj majstor i pustite mašti na volju

Predblagdansko vrijeme početak je muka mnogih domaćica koje svoj dom žele oplemeniti novim božićnim detaljima kojima će razbiti monotoniju duha prošlih Božića. Prilika je to za nabavku novih ukrasa, ali i za zasukati rukave i samostalno izraditi ponešto, kao npr. viseći vijenac. U idejama za ovo posljednje pomogla nam je Boška.

Ljudi kada se odlučuju za izradu vijenca trebali bi se prvo opustiti kako bi iskoristili svoju maštu, ne opterećivati se i skupiti materijal da imaju sve pri ruci. Kada nešto sami napravite, zasigurno ćete dobiti osjećaj zadovoljstva i sreće.

Neobični zahtjevi klijenata

Svoje vijence Boška radi i prema narudžbi, a još dan danas sjeća se jednog zahtjeva koji ju je od srca nasmijao.

“Radila sam veliko žičano srce i u toj žici je bio bojani asparagus i cvijeće koje se suši. Došao je jedan gospodin koji me pitao može li otkupiti to srce jer bi volio, budući da se rastao, da to srce stavi iznad kreveta kako bi djevojke koje bi dovodio doma mislile da je jako romantičan”, prisjeća se Boška.

Bili romantični ili se samo predstavljali takvima, božićno vrijeme u vama će zasigurno probuditi malo dijete željno igre. Tu želju bolje je utažiti igrama s grančicama, nego pravim srcima, stoga smo zamolili Bošku da nam pokaže kako poput profesionalca izraditi vijenac zbog kojeg će susjedi pozelenjeti od zavisti. 

O Božiću počinje razmišljati još na ljeto

Boška s planovima za Božić počinje već na ljeto. Ove je godine htjela nešto drugačije. Zamislila je ljude koji sjede za stolom, oko njih šumicu i borove koji mirišu vrlo blizu njihovih noseva. Zamislila je da su adventski vijenci poputih malih šumica u kojima se ponekad nađe i neka srnica i vjeverica i da sve skupa bude romantično.

Prilikom nabavke materijala za izradu vijenca trebali biste obratiti pažnju na to koje ćete grančice koristiti. Boška uvijek koristi onu vrstu čempresa s najduljim trajanjem. Najteži dio izrade, kaže Boška, je sama ideja i pokoja rana koja se nađe na rukama predanog radnika.

Trud se na kraju uvijek isplati

“Najteže je doći do ideje i smisliti svake godine nešto novo, a kada u pripremi napraviš pedeset – šezdeset vijenaca na kraju dana imaš potpuno izranjavane ruke”, iskreno govori.

Što se ukrasa na vijencu tiče, Boška drži da se tu ne treba pretjerano paziti.

Doba Božića je doba kiča, veselja, može se raditi što god, možda i nešto što nije tipično. Prošle je godine radila vijence koji su bili u totalno ludim bojama i netipični za ovo godišnje doba, ali ljudima se svidjelo. Kaže kako nam je trebalo veselja nakon svega što se izdogađalo, pa ju je to inspiriralo za “otkačene” vijence.

Za izradu ovakvog vijenca trebat će vam, ovisno o tome koliko ste vješti, od pola sata do sat vremena, tijekom kojih neće biti zgorega da ga iz vodoravnog položaja katkad postavite u okomiti kako biste vidjeli kako će se grane poviti. Jednom kad u potpunosti budete zadovoljni učinjenim, svoj novi ukras možete ponosno objesiti na pripadajuće mjesto.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice