Povežimo se

Interijeri

Sve tajne dobro osmišljenog radnog prostora kod kuće

Donosimo inspirativne ideje za uređenje

Rad od kuće posljednjih je godina postao uobičajen. A da bi se posao kvalitetno napravio, treba vam i radni prostor. Bio on mali i veliki, imamo nekoliko inspirativnih ideja za njegovo uređenje. S nama ih je podijelila Danica Maričić.

Samo stol i stolica više nisu dovoljni. Radni prostor u domu treba djelovati poticajno na nas. Kombinacija različitih stilova definitivno je jedan od najvećih trendova u dizajnu interijera današnjice. Osnova ovog prostora je industrijski stil koji je nadograđen elementima drugih stilova.

Zelena boja za inspiraciju

‘Primjerice, imamo namještaj od drva. Drvo je izuzetno popularno. Baršun kao tkanina za tapeciranje, puno zelenila, ne samo kroz same biljke, bilo da su one prirodne ili umjetne, nego i kroz zelenu boju u interijeru’, kaže Danica Maričić, savjetnica za dizajn i komunikacije.

Ovakav radni prostor izvrstan je odabir za, primjerice, kreativne djelatnosti. ‘Naročito kada u taj ured primate svoje suradnike, svoje klijente na sastanke i slično. Od trendova koje sam spomenula, tu su i jake boje u naglasku. Mislim pritom na narančastu boju zida, tu su i zidne dekoracije koje su vrlo zanimljive, primjerice neonski ukrasi na zidovima sve su češći, ne samo u kućnim uredima, nego naročito u kafićima, restoranima i sličnim prostorima’, dodaje.

Adekvatni osnovni elementi

Ugođaj u prostoru je važan, ali treba paziti i na osnovne elemente. Najvažnija je adekvatna rasvjeta, radni stol i stolica. ‘Radni stolac, naravno, treba biti fleksibilan, treba biti prilagođen dimenzijama tijela, pokretima tijela. Naravno da, kada sjedimo, da su nam stopala na podu, da se ruke odmaraju na rukonaslonima i da, ako nešto želimo dosegnuti, ili uzeti, da možemo to bez problema i u sjedećem stavu’, pojašnjava.

Koliko god udoban bio, preporučuje se da svakih 90 minuta iz stolca ustanete i prošećete po svojem kućnom uredu. Osim toga, za zdrav ured je vrlo važno da ima izvor prirodne rasvjete, bilo da je riječ o prozoru, ili, još bolje, balkonskim vratima. Ponekad radni prostor treba ugurati u mali kutak doma. Međutim, i za to postoji rješenje.

‘Radi se o modernoj verziji komada namještaja koji se zove sekreter. Riječ dolazi iz francuskog jezika, znači tajnik. I radi se o komadu namještaja koji je prethodnih stoljeća bio u tadašnjim salonima, današnjim dnevnim boravcima, dakle dnevnim sobama i ukratko, on u sebi skriva, kao što su tadašnji sekreteri u sebi skrivali, stol za pisanje, tada su se, naravno, pisala pisma, ali u današnje vrijeme najčešće skrivaju laptope i prostor za rad’, objašnjava nam Danica.

Mjesto za sastanke

Takozvani hibridni način rada sve je popularniji, pa će vjerojatno većina ipak trebati razmišljati o tome da za kućni ured nađe malo više mjesta. Ovo je primjer jednog umjetničkog interijera. Osim radnog prostora, u njemu ima mjesta i za sastanke uživo.

‘Tu imamo jednu poziciju za održavanje sastanaka, međutim, i dan danas se sastanci često održavaju online pomoću raznih aplikacija. U tom slučaju uvijek je dobro stvoriti neku pozadinu za održavanje sastanaka, pa primjerice, ako imate radni stol, a iza njega je cijeli stan koji možda želite da se ne vidi na tom sastanku, onda možda dobro dođe i jedan ovakav paravan. Paravani su izuzetno in u raznim prostorijama interijera’, dodaje.

Mali ili veliki, jednostavan ili kreativan – radni prostor sve više postaje dijelom našeg doma. Pomno ga uredite kako biste se u njemu osjećali ugodno. Jer tako ćete zasigurno biti i produktivniji.

Oglas

Interijeri

Uskrsno slavlje uz predivan stol

Uskrsni doručak vrijeme je za obiteljsko okupljanje i radost. Uskrsne dekoracije podići će atmosferu i blagdanski ugođaj, a prigodno postavljen stol, doručak će učiniti posebnim za vašu obitelj.

Duga tradicija

Za Villeroy and Boch ovo je posebna godina, slave 275. rođendan. Od osnutka, uljepšali su milijune domova, a svaki Uskrs obogatili prekrasnim detaljima. Uživati u trenutcima života uz šalicu kave i osjetiti radost Uskrsa cilj je kojeg Villeroy and Boch uspješno ostvaruje.

Rođendan su proslavili posebnom kolekcijom koja razigrano povezuje dva desetljeća i interpretira povijesne dekoracije  s modernim grafičkim elementima. Jednostavnost možete upotpuniti pisanicama rađenim decoupage tehnikom.

Vesele uskršnje pisanice uz pomoć salveta

“Ono što je definitivno potrebno za ovakve čarobne Villeroy and Boch pisanice su prvenstveno salvete. Birat ćemo salvete iz ovog brenda. Villeroy and Boch dao je posebnu pažnju ovakvim veselim uskršnjim pisanicama koje predstavljaju proljeće i Uskrs”, govori Mirela Sušić.

Željene motive ćemo izrezati i odvojiti slojeve salvete. Jaje ćemo premazati bjelanjkom, staviti salvetu te opet bjelanjkom učvrstiti.

Nezaobilazno cvijeće

Raskoš uskršnjeg stola započinje cvijećem. Tulipani u nježnim pastelnim bojama dekorirani u posebnu vazu s uskrsnim motivima, rapsodija je proljeća na stolu.

“Naša uskrsna pisanica na taj će način izgledati čarobno, za mene će ta uskrsna pisanica predstavljati središnji dio stola, znači središnju bazu na koju ću se onda kasnije nadograđivati”, objašnjava Mirela.

Priroda kao vječna inspiracija

Inspiraciju za postav uskršnjeg stola potražite u prirodi. Bujnost njezinih mirisa i spektar boja savršeno će se uklopiti uz moderno i stilizirano posuđe.  

Na stolu se nalazi bazno plitki tanjuri, a Mirela je ovdje razmišljala i o djeci koja bi ujutro možda željela pojesti šarene pahuljice, pa je stavila i predivne cvjetne zdjelice.

Buđenje prirode iz zimskog sna u nama pobuđuje nalet neke nove energije, a ljepotu proljetnog sunca dodatno istaknite toplinom postavljenog stola.

Želimo da se obitelj okupi za uskršnjim stolom, da uživamo jer je ljubav iznad svega, i naravno uz mnoštvo cvijeća, lijepih proljetnih mirisa, to je nešto što Villeroy and Boch posuđe poručuje.

Uskrs preferira tople i vesele boje

“Postav stol za mene je definitivno bilo proljeće, pasteli, a Villeroy nam nudi široku paletu cvjetnih uzoraka, a osobno nikad ne bih Uskrs predstavila u nekim tamnim, zagasitim tonovima, zato što napokon dolazi to predivno vrijeme proljeća, Uskrsa, kada si želimo dati mašti na volju pa ćemo onda koristiti sve te pastelne tonove”, zaključuje.

Sjaj boja i svježina proljetnog zraka ispunjenog mirisima inspiracija su za nove kolekcije posuđa koje se savršeno uklapa u uskršnji stol.

Uvijek nas iznenade

Villeroy and Boch za svaki Uskrs izbacuje novu kolekciju posuđa. Ove godine su stavili naglasak na predivne te oslikane zečeve, na narcise, zumbule.

Zečići Ana i Max glavne su zvijezde ovogodišnje ograničene kolekcije. Izrađeni od finog porculana, idealni su poklon za vaše najmilije.

Nastavite čitati

Interijeri

Zdravija priprema hrane u glinenim posudama

Glina je prirodni materijal koji se oduvijek koristio za izradu posuđa i ukrasnih predmeta. Glinene posude za kuhanje hrani daju posebnu notu i ne propuštaju štetne metale, a čuvamo li u njoj hranu, duže će ostati topla.

Duga tradicija

Valentino Valent petrinjski je lončar koji nastavlja stoljetnu tradiciju izrade uporabnih predmeta od gline.

“Petrinjsko lončarstvo je posebno po uporabnim predmetima koje smo radili od naše autohtone petrinjske gline koja je za tadašnje vrijeme, kada se to počelo proizvoditi, bila sasvim solidna”, govori Valentino.

Potrebne su vješte ruke

Izrada glinenih predmeta na lončarskom kolu zahtjeva vješte ruke i majstorsko znanje, a kvaliteta gline i temperatura pečenja utječu na svojstva uporabne keramike.

“Uporabna keramika podrazumijeva nešto što se u pravilu koristi u kontaktu sa hranom. Da bismo to ostvarili moramo imati završni sloj glazure bez pukotina, bez nekakvih nedostataka, a neke stvari koje se mogu koristiti za kuhanje na otvorenoj vatri moraju biti takvih svojstava da podnose ta nejednolika grijanja i da ne dolazi do pucanja. Nije baš zgodno da lonac u kojem na primjer kuhamo grah, pukne usred kuhanja, to nam upropaštava cijeli ručak”, objašnjava Josip Srabotnak iz Ravitere.

Dok uporabna keramika za serviranje hrane nema tako stroge zahtjeve, ono što koristimo za kuhanje i pripremu, mora imati svojstvo jednolikog zagrijavanja i podnošenja visokih temperatura.

Kvaliteta mora biti na nivou

“Današnje tržište iziskuje kvalitetnije predmete, naročito restorani za koje radimo, poznati hrvatski restorani koji žele kvalitetu, da taj tanjur bude uporaban na razini da ide u perilicu dnevno po 10, 20, 30 puta, a takvi predmeti iziskuju i najkvalitetniju glinu”, kazuje lončar Valentino.

Kako postupati s keramičkim predmetima?

Josip objašnjava da se načelno svaka keramika može prati, koristiti u pećnici, no neka samo jednom, a neka i više puta. Kada želimo imati keramiku veće kvalitete, u pravilu se mora ispeći na višim temperaturama, jer su takvi završni slojevi glazure puno postojaniji i otporniji na pranje, imaju veću čvrstoću i time su dugotrajniji. Ako želimo da naš predmet kratko traje, onda se može upotrijebiti bilo koja glina.

Pekač kao zamjena za peku

Za pripremu hrane najpopularniji je pekač, napravljen od gline koja je pripremljena tako da može podnijeti velike temperaturne razlike.

To je posuda koja se koristi za pripremanje hrane u električnoj pećnici i dobra je zbog toga što dobijete skoro pa identičan okus hrane kao i pod pekom na otvorenoj vatri, ali je puno jednostavnije i ne iziskuje posebnu pripremu.

Hoće li uporabna keramika zadržati svoj sjaj i nakon pranja u perilici, ovisi o završnom sloju, odnosno glazuri.

Visoke temperature pečenja doprinose otpornosti

Keramika koja je pečena na nižoj temperaturi u pravilu puno brže dođe do nekakvih mat površina, odnosno prije stradava završna glazura. Sve što je pečeno na visokim temperaturama, 1000, 1250, je dugotrajnije i puno otpornije na utjecaj takvih stvari u perilici.

Sami ćemo teško prepoznati o kakvoj keramici se radi i na kojoj temperaturi je pečena, no stručnjak će ipak pokušati pomoći.

Iako je izrada na lončarskom kolu prilično brza, dugotrajan je proces sušenja i pečenja uporabne keramike. Izrađuju se manje količine, ali zato je njihova kvaliteta neupitna.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice