Povežimo se

Uradi sam

Koliko često trebate prati posteljinu? Odgovor će vas iznenaditi

U ovom vodiču donosimo vam najbolje metode i korisne savjete

Generalna preporuka je da promjenite svoje plahte jednom tjedno. Treba uzeti u obzir imate li kućne ljubimce (čak iako ne spavaju s vama, dlake lete i nađu svoj put u krevet). Redovitim pranjem plahti rješavate se prljavštine koje stvaraju ljuskice kože, prašine i grinja. Ako preferirate rjeđe pranje, preporučujemo da imate barem još jedan set plahti kako biste ih mogli mjenjati barem jednom tjedno.

No jednako je važno i kako prati posteljinu. Ako to radite ispravno, produžit ćete vijek trajanja plhati i osigurati da se zaista dobro očiste.

Zašto biste trebali prati posteljinu barem jednom tjedno?

Pranje posteljine jednom tjedno prilično univerzalan savjet većine stručnjaka, uključujući i autorice knjige “Laundry” – Cheryl Mendelson.

Ako vam je život užurban, mijenjanje plahti tjedno može se činiti kao gnjavaža i to je zadatak koji vam lako može proći ispod radara. No, s obzirom na to da vjerojatno provodite trećinu svog života u krevetu, vrijedi održavati plahte čistima.

7 domaćih sredstava za čišćenje koja stvarno djeluju

Obradite mrlje prije pranja

Ako na plahtama postoje vidljive mrlje, preporučujemo da ih prethodno obradite sredstvom za uklanjanje mrlja. Ono će djelovati na većinu mrlja od hrane, prljavštine i tjelesnih tekućina. Slijedite upute na pakiranju, koje obično uključuju natapanje zamrljanog područja, stiskanje tkanine s obje strane mrlje i trljanje tkanine zajedno kako bi sredstvo za čišćenje prodrlo u tkaninu plahti. Također možete poprskati zamrljano područje nakon što skinete plahte s kreveta, a zatim ih samo ubacite u košaru za prljavo rublje dok ne budete spremni za pranje.

Za tvrdokornije mrlje, poput krvi, kave ili vina ostavite sredstvo za uklanjanje mrlja preko noći prije nego što stavite plahte u perilicu. Sredstvo za pranje posuđa dobro uklanja masne mrlje od hrane. Koristite ga na isti način kao i bilo koje drugo sredstvo za uklanjanje mrlja.

Mrlje se ne fiksiraju dok se ne osuše kroz vrući ciklus sušenja. Stoga prije nego što prebacite rublje u sušilicu, provjerite prethodno tretirane mrlje nakon svakog pranja i ponovite tretman i ciklus pranja ako je potrebno.

Perite posteljinu na niskim temperaturama

Najbolji način za održavanje dobrog izgleda plahti je pranje na niskim temperaturama – hladna voda je idealna. Ponekad, međutim, trebat ćete koristiti toplije cikluse pranja. Preporučujemo korištenje tople vode za uklanjanje tvrdokornih mrlja, poput kave, jer toplina pomaže otpustiti i ukloniti mrlju. Također preporuka je koristiti vruću vodu za dezinfekciju posteljine nakon bolesti ili za uklanjanje alergena poput grinja.

U knjizi “Laundry” Mendelson sugerira izbjegavanje plahti koje imaju komplicirane upute za njegu zbog toga: “Vaše svakodnevne plahte, posebno one na krevetima beba i djece, trebaju biti jednostavne za pranje i nikada ne bi trebale zahtijevati nježnu ili kompliciranu njegu.”

Što je s izbeljivačem?

Ako želite izbjeljivati svoje plahte kako biste uklonili mrlje, preporučujemo kupnju samo bijelih plahti i – za dodatno posvjetljivanje – korištenje izbjeljivača sigurnog za boje ili kisikovog izbjeljivača na toplijoj postavci. Bijele plahte također vrijedi razmotriti ako imate problema s diskoloracijom, poput izbjeljivanja od benzoil peroksida u kremi za akne. Jednom kada se te mrlje pojave na plahtama, ne mogu se ukloniti, ali na bijelim plahtama bit će gotovo nevidljive.

Mala napomena o novim plahtama

Ako vi ili vaše dijete imate izuzetno osjetljivu kožu, možda ćete htjeti poduzeti dodatni korak prilikom pranja novih plahti. Neki tretmani smole namijenjeni smanjenju gužvanja u tkanini sadrže male količine formaldehida, koji može izazvati kontaktni dermatitis. Ako ste zabrinuti zbog tvorničkih završetaka, možete ukloniti neke od tih tvari dodavanjem ¼ šalice bijelog octa u ciklus pranja. Imajte na umu da završni slojevi daju plahtama otpornost na gužvanje i kontrolu skupljanja, pa možda ne želite biti previše agresivni kad planirate prati posteljinu.

Izbjegavajte korištenje omekšivaća

Pokušajte izbjegavati korištenje omekšivača i maramica za sušenje ili ih barem nemojte koristiti pri svakom pranju. Omekšivači ostavljaju ostatke koji smanjuju prozračnost i upijanje tkanine. A ako se ti ostaci nakupe tijekom vremena, mogli biste se osjećati pregrijano u plahtama. Korištenje male kolićine bijelog octa u ciklusu pranja još jedan trik za održavanje odjeće i posteljine mekim bez korištenja omekšivaća.

Napravite sami omekšivače za rublje s mirisom po želji

Uvijek sušite posteljinu na niskoj temperaturi

Sušite plahte na najnižoj mogućoj postavci jer će to produžiti njihov vijek trajanja. Kako biste spriječili skupljanje, koristite nisku ili srednju toplinu umjesto visoke. To također pomaže zaštititi vlakna od oštećenja toplinom, što može učiniti da plahte postanu grublje. Oštećenje toplinom također može uzrokovati da pamučne tkanine više gube vlakna. Puno je bolje sušiti plahte 45 minuta na niskoj temperaturi nego ih spaliti na visokoj za 15 minuta. Ako trebate prati plahte u vrućoj vodi, i dalje preporučujemo da ih sušite na niskoj postavci kako biste smanjili trošenje stuje.

Jednostavna pravila za održavanje perilice i sušilice rublja

Oglas

Uradi sam

Heklanje za početnike: Za izradu tabletića je potrebna kukica, konac i puno strpljenja

U svakom ovom tabletiću nekoliko je sati rada, puno strpljenja i ljubavi prema tradiciji

Nakon što je Baby Lasagna popularizirao heklane tabletiće, odlučili smo potražili stručnjakinju koja će nas naučiti kako heklati. Adrianu je baka naučila heklati kad je imala samo 5 godina i otad njene ruke vrijedno rade, a napravila je čak i tabletić sa Stipom.
Da bi naheklali jedan tabletić potrebna je kukica, nešto tanji pamučni konac i puno strpljenja.

Tabletići mogu biti rađeni “u redovima”, a tada se s radom kreće odozdo prema gore, ali najčešće se rade ono okrugli, kod kojih se s radom kreće iz sredine te se zrakasto širi u krugovima, navodi Adriana Meglaj, certificirana instruktorica pletenja i kukičanja. Tabletići mogu biti mali ili veliki, ovisno o željama.

“Da bi započeli s izradom ravnog tabletića koji se radi u redovima,  potrebno sve raditi po redu kako bi se stvorili ti redovi, a ako želimo izraditi jedan uobičajeniji tabletić onda ćemo početi iz sredine bilo kojom debljinom i bojom konca. To će odrediti i veličinu rupica i čipke, a prema čemu se kasnije i mjeri filigranija tog cijelog rada”, navodi Meglaj.

Kako započeti s izradom tabletića?

Za početak je potrebno odabrati pređu i paziti da je  debljina kukice u skladu s tom pređom  – kod deblje pređe koriste se deblje kukice. Pređu možete odabrati u raznim bojama, iako je uvriježeno mišljenje da tabletić mora biti bijele boje, odnosno da su heklani od bijelog konca, to ne mora uvijek biti tako – tu su pastelne nijanse, žuta, crvena i slično…

“Ovdje bismo počeli s lančićem kojeg se oblikuje u prsten pa je za to potrebno izraditi prvo jednu omčicu koju stavimo na kukicu i započnemo heklati – nešto što se zove lančić. On je bazni element kod većine heklanih predmeta i ovdje da bi se izradio tabletić uglavnom se žene služe shemama. Izradila sam nisku od deset lančića koju ću povezati u prsten i za prvi krug i izraditi, prebrojali smo 16 visokih štapića između kojih su lančići. Sad njima krenemo raditi u krug.”, navodi stručnjakinja.

Vježbom i iskustvom ćete steći određenu vještinu i sigurnost pri heklanju.

“Kad malo duže pauziram između dva rada, onda ruke malo i zaborave pa su vam tromije ali to je sa svakom vještinom tako, pa je važno prakticirati rad što češće da biste stekli brzinu. Kad gledamo one stare bake koje izrađuju nekakve heklane predmete, na primjer u našim gradovima uz obalu, one prilično brzo i bez gledanja u principu to rade jer često prakticiraju heklanje i jako puno elemenata naprave dnevno.”, dodaje sugovornica te dodaje da nakon prvog kružnog dijela izrade tabletića, dolazi drugi krug s određenim elementima, i tako se nastavlja te se krug širi i nastaje sve veća ploha.

Adriana je autorica heklanog tabletića posvećenog Baby Lasagne, a više od heklanja voli plesti tabletiće.

“Ovo je pletena čipka i za nju je ipak potrebna malo bolja vještina nego možda za heklanje gdje sama kukica olakšava rad. Kod pletenja kukice nema i onda je to malo teže i  radi se s puno debljim iglama nego što ga pređa traži. Kad imate tabletić, on se ne pegla, on bi se trebao vlažan razvući na nekakvu čvrstu plohu tipa stiropora s pribadačama i ostavit ga da se eventualno poprskan štirkom osuši. Takav se onda stavlja na stol. Ne bi se smjelo peglati jer se tako uništava pamuk, skraćuje vijek trajanja, a još uz to sve skupa se zaglađuju  profilni elementi koji su potrebi da bi dobila čipka i postigla dodatna ljepota”, zaključila je Adriana.  

U svakom ovom tabletiću nekoliko je sati rada, puno strpljenja i ljubavi prema tradiciji.

Nastavite čitati

Uradi sam

Ove tri zamke za komarce možete napraviti sami

Toplo vrijeme donosi sve vrste ljetne zabave natrag u naše živote. Dani su duži i imamo više prilike provesti vrijeme na otvorenom. Ali jedna stvar kojoj se niko ne raduje tokom ove sezone? Komarci. Ovi štetnici ne ostavljaju nas samo s crvenim, svrbežnim ugrizima, već su i prenosioci brojnih bolesti.

Ali to ne znači da morate požuriti u trgovinu da kupite zamke za komarce ili repelente. Učinkovito možete držati štetočine podalje tako što ćete napraviti jednu od ove tri jednostavne zamke za komarce.

Nametnici u domu i kako ih se riješiti

Zamka za komarce s kvascem i šećerom

Kombinacija šećera, kvasca i vode je učinkovit način za hvatanje komaraca u vašem vrtu ili terasi.

Trebat će vam:

  • Prazna plastična boca
  • Bijeli šećer
  • Kvasac
  • Voda
  • Crna tkanina ili marama

Odrežite vrh prazne plastične boce, režući odmah ispod vrata. Na dnu boce, pomiješajte otopinu šećera i kvasca (ako koristite bocu od 2 litre, pomiješajte 1 šalicu tople vode, 4 žlice šećera i 1/3 žličice kvasca; za manju bocu koristite isti omjer i prilagodite količinu u skladu s tim). Okrenite vrh boce tako da bude okrenut prema dolje i formira lijevak. Stavite ga na dno boce. Koristite traku ili ljepilo da držite lijevak na mjestu, pazeći da su svi otvori i pukotine oko rubova zapečaćeni .Zamotajte bocu u nešto crno (ostavljajući vrh nepokriven kako bi komarci mogli ući) tako da je i unutrašnjost i vanjština tamna. Svakih nekoliko dana napunite zamku svježim kvascem i šećerom.

Imate li ventilator kod kuće? Iskoristite ga za hvatanje komaraca

“Većina vrsta komaraca su slabi letači i bilo koji značajan vjetar može ih spriječiti da dođu do vas,” kaže Ian Williams, BCE menadžer tehničkih usluga u Orkinu. “Ventilator postavljen na trijemu ili dobro postavljen kutni ventilator koji puše dalje od područja koje pokušavate zaštititi može pomoći smanjenju ugriza komaraca.” Ako komarci dospiju do stražnje strane ventilatora, zrak će ih usisati i na kraju ih zarobiti.

Postavite kutni ventilator na mjesto gdje provodite vrijeme vani, kao što je trijem ili vrt. Ventilator treba biti postavljen tako da puše zrak dalje od područja koje želite zaštititi. Izrežite komadiće mreže ili tanke tkanine dovoljno velike da prekriju stražnju stranu ventilatora i napravite mrežu. Pričvrstite mrežu na stražnju stranu ventilatora koristeći elastične trake ili vezice. Osigurajte da je mreža čvrsto postavljena kako bi spriječila komarce da pobjegnu nakon što ih ventilator usisa. Uključite ventilator i pustite ga da radi. Komarci koji dospiju do stražnje strane ventilatora bit će usisani zrakom i zarobljeni u mreži.

Zamka za komarce s ustajalom vodom

Komarce privlači ustajala voda, što možete iskoristiti kada je pravilno predstavite.

Napunite zdjelu ili kantu vodom i dodajte nekoliko kapi deterdženta za suđe ili tekućeg sapuna i lagano promiješajte, pazeći da ne napravite previše mjehurića.

Sapuni i deterdženti su surfaktanti, koji smanjuju površinsku napetost vode. Kada komarci pokušaju sletjeti na površinu vode kako bi položili jaja, neće moći ostati na površini i na kraju će se utopiti.

Imajte na umu da ovo djeluje samo na određene vrste komaraca. Samo ženke komaraca koje su već sisale krv aktivno traže ustajalu vodu za polaganje jaja. Dakle, ako planirate koristiti ovu zamku unutra, znajte da će većina komaraca prvo ugristi prije nego što se uhvate.

Skrivaju se i u vašem vrtu: Evo što nikada ne smijete napraviti ako vas ugrize krpelj

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice