Povežimo se

Interijeri

Stolić kao zanimljiv pečat u dnevnoj sobi

Stolić svakom prostoru daje dozu elegancije i pridonosi ugodnoj atmosferi. Osim što se estetski mora uklapati u stil uređenja, mora biti funkcionalan i odgovarati životnim navikama korisnika. Kako izabrati stolić, koje visine, oblika i materijala, otkrila nam je Tena Kosor iz Art interijera.

Kod izbora stolića za dnevni boravak prvo treba uzeti u obzir dimenzije i konfiguraciju garniture

Kada govorimo o centralnom stoliću, podrazumijeva se da je riječ o malo većem komadu i on nam je idealan zato što mora zadovoljiti više funkcija, prije svega odlaganje.

“U tom smislu nije loše da taj stolić ima donju plohu na koju se mogu složiti knjige, novine i nekakav stalni asesoar, a pri tome, gornja ploha postaje idealan punkt za aranžiranje nečega što bismo mogli nazvati lifestyle kombinacijom – cvijeće, vaza, knjige, časopisi, bilo što što odražava duh vlasnika i daje osjećaj osobnosti tom dnevnom boravku”, objašnjava dizajnerica interijera Tena.

Jedan kvadratni ili pravokutni stolić ima još jednu dodatnu dozu elegancije zato što vrlo često nudi mogućnost biranja više materijala, dakle naglasak je na efektnom rubu, kombinacija gornje plohe i donje od različitih materijala. Kvadratni stolić je možda idealniji za centralni komad jer je naprosto impozantniji, a okrugli stolići su bolji za razmještaj okolo garniture. 

Moguće su razne kombinacije

Uz centralni, mogu se kombinirati stolići drugih oblika i materijala postavljeni po različitim punktovima garniture za sjedenje.

“U zadnje vrijeme su izuzetno zastupljeni okrugli stolići i razni stolići organskih oblika. Oni su se pokazali idealnima za takve kombinacije u grupama i kao takvi su lagani za prenošenje. Ujedno, taj kružni organski oblik je mekan, zadovoljava komunikaciju oko stolića i omogućava korištenje materijala, dakle idealno se ponaša u kamenu, te nema oštrih rubova”, govori Tena.

Materijal stolića dobro je uskladiti s materijalom sjedeće garniture. Drvo uvijek daje određenu dozu elegancije u prostoru, a savršeno se slaže s kamenom i prirodnim materijalima.

Osim funkcionalne, ima i estetsku ulogu

Primijetit ćete da su stolići uglavnom dizajnirani skulpturalno, sve više je tendencija da taj mali komad namještaja, osim funkcionalne, ima i neku estetsku ulogu da privlači pažnju, zato danas često nailazimo na prirodne materijale, plemenite te je dosta zastupljen kamen, keramika sa uzorkom mramora, različita metalna postolja, vrlo često nekakvog zlatnog ili bakrenog efekta.

S druge strane, bitne su i životne navike vlasnika i ukućana, da li je to neki ambijent sa malom djecom i slično gdje je relativno bitno i održavanje samih ploha stolića. Materijali poput kamena ili keramine su idealni jer se lako čiste. Drvo je malo osjetljivije, ali uz pravilno korištenje i taj dio može biti zadovoljen.

Niski ili visoki stolići?

Niskim stolićima smatraju se oni do 30 centimetara, a višima oni iznad 40 centimetara visine. Osnovno načelo kaže da je centralni stolić niži, a grupe stolića mogu biti kombinacija različitih visina.

Česte pogreške prilikom odabira

“Jedna od najčešćih grešaka pri izboru stolića je da je stolić premali, no naravno, greška je i da je stolić prevelik pa da se oko njega ne može obilaziti. No, kada govorimo o nekakvom estetskom neskladu, doista je najčešći moment premalog stolića u odnosu na veličinu garniture što negativno utječe na cjelokupni dojam prostorije”, ističe Tena.

Odabirom prave veličine i kombinacijom različitih materijala i formi dobit će se zanimljiv stil u dizajnu interijera. Kod stolića nema pravila, moguće je birati i kombinirati bilo koju formu, bilo koji materijal.

Krećete li u potragu za stolićem, Art interijeri vas neće iznevjeriti svojom ponudom, a njihova dizajnerica interijera pomoći će vam svojim savjetima. 

Oglas

Interijeri

Kuhinje po mjeri najbolji su izbor

Do unazad nekoliko godina, za kupnju kuhinje bila  su važna tri osnovna parametra – budžet, mjere i rok izrade. 

Bilo je bitno koliko novaca imate za to, kada vam to treba i koje su dimenzije. Naravno, kao i sve ostalo i kod kuhinja se to uvelike promijenilo. Sada su dosta su u to sve uključene emocije, a kuhinja se predstavlja kao centralni dio doma, kupcima se to pokušava predočit kao nekakvo mjesto za druženje, za provođenje vrijeme s obitelji, zajedničko uz kuhanje, a naravno kuhinje su sad povezane s dnevnim boravkom, nisu više izolirane u nekakvim prostorijama, rekla je Lovorka Bogdanović, voditeljica odjela kuhinja u Lesnini. 

Kuhinje – centralno mjesto doma

Davno su prošli dani kad su kuhinje bile samo sumoran radni prostor. Postavši centralno mjesto doma, kuhinje su dobile boju, veću funkcionalnost i naravno, zanimljiv dizajn. 

Pravo je vrijeme za oslobađanje kreativnosti i stvaranje kuhinje iz snova

Sve više toga se polaže na dizajn i brojne su mogućnosti što se tiče i dekora i elemenata. Kako se sve razvija i napreduje, tako i kuhinjski dodaci. Sve u smislu ugodnijeg provođenja vremena u kuhinji, a opet da bi taj dio koji otpada na rad ostao što kraći, kako bi što više vremena ostalo za druženje, dodala je Bogdanović. 

Pet elemenata na koje treba obratiti pažnju

Pet elemenata tvore kamen temeljac svake kuhinje – stil, raspored, radna ploča, uređaji i napa.  Stil ovisi o kompletnom uređenju interijera, osobito ako se radi o otvorenom tlocrtu, dok se raspored prilagođava veličini i obliku prostora. Ako niste sigurni koji stil i raspored želite, izložbeni prostor u Lesnini pruža odličan pregled  mogućnosti. Njihovi savjetnici napraviti će vam 3D prikaz potencijalne kuhinje u vašem prostoru.

Organizacija kuhinje

Kupac dođe s nekim osnovnim mjerama i onda se prema tim dimenzijama složi ono što se kupcu sviđa. 

Nacrta se nešto što je kupcu interesantno, iskombinira se da je i ta nekakva cijena bude u okvirima koje si je zadao i uplaćuje se akontacija za tu kuhinju. Mi nakon toga nudimo i uslugu naše izmjere, onda naša stručna osoba dolazi u prostor, mjeri kompletan prostor i instalacije,  zatim se onda taj prvo napravljeni nacrt prilagođava tim instalacijama, tom prostoru, objasnila je Bogdanović proces naručivanja kuhinje u Lesnini. 

Kuhinje po mjeri

Tako prilagođene kuhinje, odnosno modularne kuhinje po mjeri, najbolje su rješenje za potpuno iskorištavanje prostora. 

Mi ih nazivamo kuhinje po mjeri, možda neki put krajnji kupac ne doživi to na taj način nego zamišlja da su to elementi po mjeri. Mi ne radimo kao što to rade stolari, to je ipak industrijska proizvodnja ali naravno to se od nekakvih gotovih elemenata u nekakvim određenim dimenzijama, s tim da su sad mogućnosti zaista ogromne i usudila bi se reći da gotovo da nema prostora koji mi ne možemo opremiti kuhinjom, a sama ta industrijska proizvodnja ulijeva kupcima povjerenje, rekla je Bogdanović za Dom na kvadrat. 

Kuhinje po mjeri

Suvremene kuhinje odlikuju pametna rješenja za pohranu, iznimna funkcionalnost i privlačan dizajn, a sve to lako se prilagođava bilo kojoj veličini prostora. 

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Minimalistički stil uređenje interijera

Minimalistički stil uređenja interijera inspiraciju pronalazi u estetici dalekog Istoka, osobito Japana. On njeguje jednostavnost i ima nekoliko osnovnih principa. 

Jedna od važnih karakteristika minimalističkog stila uređenja je nedostatak dekoracija. Točnije rečeno, ako i ima detalja onda su oni u vrlo kontroliranoj količini, to se radi o jednom do dva predmeta. Nemojte se plašiti takvih prostora, mislim da baš nedostatak dekoracija je nešto što vas navodi na razmišljanje. Ta praznina, ta pauza koju minimalizam ima je nešto što daje napetost prostoru. U ostalom, kao i u najpoznatijem dijelu japanske književnosti i poezije, Haiku pjesme govore koje su sklop vrlo kratkih rečenica kojima definirate esenciju života. Japanska poezija, taj Haiku, uvijek ima u svojoj konstrukciji određenu pauzu. Vi sa pauzom u recitiranju takve poezije definirate vrhunac i definirate rješenje, na istom principu funkcionira i estetika minimalističkog stila uređenja, ispričala je Sunčica Mastelić Ivić dipl. ing. arh.

Multi funkcionalnost – važan element minimalizma

Minimalizam potiče pohranjivanje uspomena u srce i time omogućuje oslobađanje prostora od nepotrebnih stvari. 

Ne smijemo zaboraviti važan element minimalističkog stila uređenja interijera funkcionalnost i da podcrtam, multi funkcionalnost. To znači da minimalistički stil voli prostore, oblike, predmete koji imaju višeznačno korištenje. Evo, jedan jednostavni primjer. U minimalističkom stilu interijera ormar postaje zid, zid postaje ormar. To znači da ćete predmete koje koristite, staviti, sakriti, odložiti u ormar. Taj ormar ujedno može biti dobra pregrada između dva prostora, dodala je Mastelić Ivić. 

Nedostatak dekoracija u prostoru omogućuje uživanje u ljepoti površina, materijala i tekstura. 

Ujednačena skala boja bez jakih dekoracija na tkaninama

Minimalizam ne mora određivati jesu li materijali prirodni ili su imitacija, što više, vrlo vjerna i fina imitacija. Dakle, vi možete koristiti prave drvene furnire, isto tako možete koristiti i imitacije furnira drvenih, možete imati pravu kožu, kao tapecirung materijal za sofe i fotelje, a isto tako da koža može biti eko koža, umjetna koža koja će biti fino obrađena i sa svojom teksturom, bojom, dizajnom će davati onaj pravi moment koji trebamo, rekla je Mastelić Ivić. 

Minimalistički stil uređenja interijera ne trpi jake dekoracije na tkaninama, a skala boja mora biti ujednačena, bez obzira radi li se o svijetlim ili tamnim tonovima. 

Kako je minimalistički stil zavodljiv na jedan vrlo spor način očekuje se da su svi elementi međusobno jako usklađeni i da prostor teče. Da nemate velikih skokova, jakih akcenata, čak i kad imate pauzu, ona nije šokantna i to znači da ćete morati uskladiti elemente sa njihovom teksturom, bojom, tonalitetom, volumenom i načinom kako su organizirani u prostoru, dodala je. 

Filozofija dalekog istoka

Mogli bismo reći da je namještaj dalekog istoka nizak, što proističe iz kulture hrane, funkcioniranja unutrašnjeg prostora i vanjskog prostora, kretanja kroz prostor i naravno da minimalistički namještaj u dobrom dijelu zna biti nizak. Minimalizam nije princip života dalekog istoka prihvatio u svoje oblikovanje, međutim, mogli bismo reći da kod jako velikih, voluminoznih komada namještaja poput sofa, se primjećuje ta usmjerenost prema tlu i primjećujem da namještaj koji je jako voluminozan da je obično i nizak, objasnila je Mastelić Ivić. 

Posebna pažnja rasvjeti

Minimalistički stil uređenja voli puno prirodnog svjetla i specifično postavljenu rasvjetu. 

Naravno da sa rasvjetom ćete obratiti pažnju na površine za koje želite da se posebno osvijetle. Sa rasvjetom morate kreirati atmosferu. Ipak minimalistički stil nije hladan, to mora biti zadatak rasvjete koja mora utopliti prostor. Znači da ga nećete osvijetliti na način da on bljesne nego da fokusirano se označe predmeti koji su bitni, rekla je Mastelić Ivić. 

Haiku poezija prožeta je zenom, baš kao i ovaj stil uređenja interijera koji potiče na uživanje u jednostavnosti. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice