Povežimo se

Interijeri

STEPENICE Što je u trendu i kakve sve mogu biti?

Dio interijera koji zahtijeva posebnu pažnju

Ako ih u prostoru imamo ili planiramo – stepenice su dio interijera na koji moramo obratiti posebnu pozornost. Pogledajte kakve sve stepenice mogu biti i što je u trendu.

Stepenice koje vode na kat nekad su imale samo funkcionalnu svrhu i najčešće su se smještale u zasebne prostorije. Danas, one  u interijeru imaju i važnu estetsku ulogu.

To vertikalno stajanje se stavlja u prostor dnevnog boravka i onda stepenice imaju i estetsku ulogu, a često znaju izgledati kao skulpture i podići cijeli prostor‘, pojašnjava Kristina Šitum, dizajnerica interijera.

stepenice-dom-na-kvadrat

Oblik je ključan

Stepenice zauzimaju dosta prostora pa je prije projektiranja važno odabrati pravi oblik. Ravne ili stepenice koje idu u više smjerova –  nije svejedno – ako imate ograničen prostor.

Ravne su jednostavnije za korištenje, ali zauzimaju puno više prostora i zato kad imamo male prostore se često odlučujemo za spiralne stepenice.  Optimalna visina gazišta bi bila 17 do 18 centimetara jer to imitira prirodno penjanje, najčešće  širina bi trebala biti minimalno 80 centimetara u nekakvim privatnim prostorima dok je u javnim prostorima obično jedan metar‘, kaže Kristina.

Ovisno o mogućnostima i životnim navikama biramo optimalan oblik, a dizajnerske su opcije danas nepregledne posebno u modernim interijerima.

Moderna gradnja danas dozvoljava i konzularna stubišta kada su gazišta stepenica s jedne ili s obje strane uglavljena u zid,  ali tu je jako bitno provjeriti statiku jer zid mora imati posebnu nosivost‘, dodaje.

stepenice-dom-na-kvadrat

Ograda je važan element

Takva stubišta su jako lijepa i tražena, ali kako nemaju ogradu nisu za svaki prostor, primjerice za onaj u kojem borave mala djeca.  Ograde su važan element koji uz sigurnost daju i naglaske u  interijeru. Trend koji sad prevladava su drvene letvice koje dovoljno zaklanjaju pogled na drugi kat, ali i puštaju dovoljno svjetla na stubište. Sve se češće koristi i staklo jer je prozračno i ne zatvara prostor.

‘Standardna visina ograde je 110 centimetara‘, tvrdi. Konačna cijena stepeništa ovisi u konačnici i o izboru materijala, a oni mogu biti uistinu različiti bilo da ih koristimo samostalno ili u kombinaciji. Najčešće su to kamen, beton, metal… i drvo koje daje posebnu toplinu prostoru. Mogućnosti je uistinu mnogo.

Iskoristite sav prostor

Prostor ispod stepenica je vrlo često neiskorišten pa sam se ovdje napraviti dodatni prostor za odlaganje. Ispod viših gazišta imamo klasično otvaranje dok ispod nižih gazišta imamo elemente  na izvlačenje‘, zaključuje dizajnerica.

Pametnim projektiranjem stepenica  možemo dobiti multifunkcionalni, vizualno istaknuti  prostor koji će svakom stanu ili kući dati jednu posve novu vrijednost.

Interijeri

Osnovne značajke skandinavskog stila uređenja

Skandinavski stil je inspiriran načinom života, tradicijom, kulturom i dizajnom skandinavskih zemalja. Kako urediti stan u ovom stilu i kojih se pravila pritom trebamo pridržavati objasnila nam je arhitektica Sunčica Mastelić Ivić.

Stil jednostavnosti

S arhitekticom Sunčicom krenuli smo u skandinavsku ekspediciju. Iako je većini na spomen skandinavskog stila vjerojatno jasno o čemu se tu zapravo radi, dakle o jednostavnim rješenjima, odlučili smo na primjeru preuređenja jednog prostora potvrditi i utvrditi znanje.

Ako volite prozračne tonove i da svjetlo ulazi u prostor, te ako volite jednostavnost umjesto sitnica koje vam opterećuju interijer, onda je za vas skandinavski stil. Međutim, ako volite glamurozne interijere i ako želite svojim interijerom ostaviti nekoga bez daha, onda skandinavski stil nije za vas.

Karakteristike skandinavskog stila

Skandinavski stil voli svijetle tonove. Nadalje, skandinavski stil ne trpi namještaj velikih dimenzija i formata. Taj namještaj, u smislu dekora i tekstura, voli jake teksture koje su ugodne pod rukom, kao da ste se zavukli u toplu dekicu, a pored vas je ugodan jastuk.

Nadalje, ovaj stil voli biljke u prostoru. U dugim zimskim noćima pružit će vam toplinu jer skandinavski stil preferira keramičke detalje ručne izrade, voli rasvjetu sa širmovima koji propuštaju svjetlo. Nema velikih kontrasta, a ako pričamo o detaljima trebate biti oprezni, a pažnju dajte biljkama.

Skandinavski stil odraz je skandinavskog načina života

Osnovne značajke skandinavskog stila proizlaze iz skandinavskog načina života na koji naravno utječu i hladnija klima, kraći dani te polarne noći.

Moramo znati kako te zemlje nemaju veliku količinu sunčanog svjetla i topline, pa su Skandinavci uvijek u svojim interijerima pokušavali dovući što više vanjskog svjetla sunčeve topline u svoje prostore. Također, svojim načinom života htjeli su razviti određeni dizajn i uređenje interijera s kojim će potaknuti jednostavnost načina života.

Globalni trend

Počeci svjetske prihvaćenosti skandinavskog stila kreću još u razdoblju iza Drugog svjetskog rata kada je sa pojavom masovnije proizvodnje te potrebom da se što više kvalitetnog, ali jednostavnog namještaja proizvede tako da je svima dostupan, a bogata ponuda dostupna je i u Lesnini XXXL.

Treba napomenuti da su Skandinavci također bili posvećeni dizajnu, a tome svjedoče radovi njihovih važnih dizajnera arhitekata, kao što je primjerice Alvar Aalto ili Arne Jacobsen. Njihovi komadi namještaja poput sofa ,naslonjača, stolaca, i danas se koriste te predstavljaju vrijedne bezvremenske klasike koji vrijede ne samo u skandinavskom stilu, već i u drugim stilovima uređenja.

Biljke kao glavna dekoracija

S obzirom na to da ovaj stil zapravo nije navikao na dekoriranje prostora, Skandinavci biraju biljke koje imaju veliku ulogu u obogaćivanju i dekoriranju prostora.

Skandinavski stil predstavlja promišljeni dizajn, vrlo je funkcionalan i predodređen da traje.

Nastavite čitati

Interijeri

Savršenstvo svjetla s omiljenim pogledom ili uspomenom

Sljedeća pametna rješenja dolaze nam iz Njemačke. S inovativnim Led rasvjetnim panelima vaš dom može zasjati u potpuno novom svjetlu. Kada se radi o atmosferskoj rasvjeti, za vašu kreativnost uistinu više nema ograničenja.

Dodatno naglasite mjesta i predmete koje volite

Završio je radni dan, ulazimo u svoj savršeni dom, u naš svijet. Svijet ispunjen našim uspomenama, predmetima, fotografijama. Usmjeravamo pogled na mjesta koja nas vesele i opuštaju. Njih sada možemo još dodatno naglasiti s rješenjima koja dolaze u obliku led rasvjete, a Kuzman Invision nudi bogatu ponudu.

Led svjetla mogu se primijeniti u dnevnim  boravcima, kao stropna rasvjeta, tada je to tzv. “sky panel” koji služi kao ambijentalno svjetlo, ali i glavno svjetlo u dnevnom boravku te se može mijenjati i u zvjezdano nebo.

Sami kreirajte ugođaj kakav želite

Ovisno o dobu dana i našem raspoloženju, sami stvaramo ugođaj, od jutarnjeg izlaska sunca, do noćnog zvjezdanog neba. I barem na tren, putujemo u drugi svijet. Čak i za vrijeme tuširanja.

U interijeru led svjetla mogu se primijeniti i kao stjenka tuša u kupaonici, ali i kao izolacijski panel na podu, između npr. kamina i poda.

Mogu predstavljati krošnju, mogu biti pogled s našeg omiljenog mjesta, ili pak prizor iz daleke zemlje gdje smo bili na putovanju iz snova. Mjesto s našeg najdražeg godišnjeg odmora ili mjesto gdje se tek spremamo otići.

Svako ponaosob može izabrati ili “uhvatiti” neki dio svog života ili neki pejzaž svojim mobitelom. Tada se ta slika može projicirati na staklo koje se obradi i dobijete takvu projekciju koja izgleda kao da ste tamo.

Brojne opcije i mogućnosti

Od zidnih led elemenata s vašom individualnom fotografijom, led rasvjete za kuhinjske zidne obloge s fotografijom ili uzorkom, podnih ploča do stropne rasvjete s oplatom od pravog kamena.

Fasadni panel također nam daje mogućnost mijenjanja boja.

Ogledalo koje je sastavni dio svake kupaonice, može se integrirati svjetlo koje može biti od hladno bijelog do toplog žutog svjetla. 

Osim interijera, možemo osvijetliti i eksterijer

Led elementi podržavaju moderni stakleni karakter arhitekture. Kad padne mrak, svjetlosni efekti pružaju impresivne naglaske, osvjetljuju fasade i prikazuju ih  potpuno u novom svjetlu.

Svaki panel ima garanciju 5 godina. Svi su otporni na temperature, vodu, sve vremenske utjecaje. Također, ovi paneli su potpuno drugačiji od drugih.

Inovativna led svjetla

Proizvodi Kuzman Invisiona inovativni su po tome što u odnosu na sve druge led rasvjete i panele u cijeloj svojoj difuziji svjetlosti svijetle isto. Prijenos svjetlosti sa jednog kraja panela na drugi je ravnomjeran. Tako on svijetli u punoj svojoj širini i dužini istim intenzitetom.

Zato neka bude svjetlo! Neka bude život. Baš onakav kakav vi želite. Onako kako vi želite da zasja i da svijetli.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice