Bez kategorije
Feng shui pravila – ovo sigurno niste znali
Feng shui je umijeće uređenja unutrašnjih i vanjskih prostora u skladu s prirodnim ritmovima
Nastao je u drevnoj Kini, odakle je vjerovatno donesen iz Indije, te se razvio kao jedan od pravaca taoističkog učenja. On nas uči da je sve energija i da smo mi u stalnoj razmjeni energije sa svime oko sebe. Zato je vrlo važno stvoriti skladan dom koji ima sretnu i zdravu energiju.
Kad se odlučimo na feng shui uređenje, važno je znati da feng shui počinje čak i prije nego li uselimo u neki stambeni ili poslovni prostor – naime, već i kretanje, tj. preseljenje u određenom pravcu spada u domenu feng shuija. Ta se grana naziva feng shui smjerologija, te nam omogućuje da izaberemo najpovoljniji pravac preseljenja, odnosno da izaberemo najpogodniji trenutak za prelazak u novi prostor ukoliko nam je lokacija unaprijed zadana.
Kako biste osjetili čaroliju feng shuija, ponekad je dovoljno očistiti kuhinju ili presložiti ormare jer time na energetskoj razini uklanjamo toksine iz svog organizma i dovodimo u red svoje misli. Vrlo je često da kada iz svog života – i svog prostora – uklonimo ono nepotrebno, svježa energija u obliku ideja, konstruktivnih susreta ili čak financijski dobici sami pronađu put do nas.
Bez kategorije
Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji
Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?
Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.
Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.
Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.
Bez kategorije
Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu
Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.
Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.
Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.
A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.
Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.
A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.
You must be logged in to post a comment Login