Povežimo se

Interijeri

Sauna u vlastitom domu

Svi bismo ponekad poželjeli da se naše kupaonice pretvore u oazu mira i opuštanja. Sauna čisti organizam od raznih toksina te mu vraća izgubljenu snagu i ljepotu.

Pozitivan učinak sauna poznat je već više od tisuću godina. Djelovanje vrućeg zraka otvara pore, pospješuje cirkulaciju, smanjuje psihičku napetost te potiče razgradnju masnog tkiva. Znojenje dakle opušta i obnavlja cijeli organizam te tako pospješuje njegovo jačanje.

Šta je potrebno za saunu u domu

Uvjet za ugradnju saune je suhi prostor, a poželjno je da se nalazi u blizini kupaonice, odnosno tuša. Pošto se u zrak u njima zagrijava i do 100 °C, saune se izrađuju od prirodnog drveta koje je otporno na visoke temperature.

Temperatura pri dnu saune doseže 30 stupnjeva, stoga se postavljaju na gotovo sve vrste podnih obloga, čak i parket. Jedini problem prilikom ugradnje je taj što većina stanova nema trofaznu struju potrebnu za rad grijača. U tom slučaju mogu se upotrijebiti monofazne peći, čija snaga nije dovoljna za postizanje visokih temperatura, ali su pogodne za saune manjih dimenzija.

Kućna sauna Dom2

Srce saune je saunska peć pokrivena vulkanskim kamenjem, dok ostatak opreme za saunu čine klupe za sjedenje/ležanje, saunska lampa sa sjenilom, vjedro i žlica za vodu, pješčani sat te termometar koji mjeri temperaturu i higrotermometar koji mjeri postotak vlage u sauni.

Tipovi sauna

Osim po veličini, saune se razlikuju po načinu grijanja, temperaturi i postotku vlage. Finska suha sauna postiže do 110 °C i uz optimalnu radnu temperaturu, 12% vlage. Temperatura u bio sauni podići će se do maksimalnih 65 stupnjeva i vlagu do 45%, a u infra sauni detoksikacija počinje već pri 35 °C.

Kućna sauna Dom2

Osim klasičnih finskih sauna, u posljednje vrijeme sve su popularnije infra saune koje za zagrijavanje koriste infracrvene grijače. Infracrvene zrake prodiru do tri i pol centimetara pod kožu, stoga imaju pozitivan utjecaj i na zglobove, tetive te dio unutarnjih organa.

Svaka sauna ima mogućnost upravljanja i kontroliranja pomoću daljinskog upravljača koji omogućuje programiranje rada, ali i praćenje podataka o potrošnji. Razvoj tehnologije omogućio je i implementiranje mnogih drugih elemenata u prostor saune – od audio i video opreme do ugradnje stropnih i drugih rasvjetnih tijela, kojima se potiče liječenje bojama odnosno kromoterapija.

Kućna sauna Dom2

U sauni se preporučuje maksimalno 15 minuta boravka i to na temperaturi do 80 stupnjeva, nakon čega slijedi faza kratkotrajnog hlađenja pod hladnim tušem. Prije tuša, poželjno je kratko se odmoriti kako tijelo ne bi doživjelo nagli šok zbog promjene temperature. Saunu nije preporučljivo koristiti više od 4 puta tjedno, a srčani bolesnici bi ju trebali u potpunosti izbjegavati.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Kreativne ideje za uređenje malih stanova: Trikovi za proširenje prostora

Život u malom stanu može biti izazovan kada se suočite s ograničenim prostorom. Međutim, s nekoliko pametnih trikova i kreativnih ideja, možete pretvoriti svoj mali stan u funkcionalan i estetski privlačan prostor.

U ovom članku, istražujemo neke od najboljih ideja za uređenje malih stanova koje će vam pomoći proširiti prostor i maksimalno iskoristiti svaki kutak.

Multifunkcionalni namještaj

Odaberite namještaj koji ima višestruku svrhu. Kreveti s ladicama za dodatno spremanje, sofe koje se pretvaraju u krevete ili stolovi s preklopnom funkcijom su samo neke od mogućnosti.

Ovim pametnim komadima namještaja možete uštedjeti prostor i pružiti više funkcionalnosti.

Iskoristite vertikalni prostor

Kada nemate dovoljno prostora u širini, okrenite se prema vertikalnom prostoru. Postavite police duž cijele visine zida kako biste stvorili dodatni prostor za pohranu knjiga, ukrasa i drugih predmeta.

Također možete objesiti kuke ili vješalice na zidove kako biste organizirali svoje stvari i spriječili nered.

Ogledala za iluziju prostora

Postavljanje ogledala na strateška mjesta u vašem stanu može stvoriti iluziju proširenja prostora. Ogledala reflektiraju svjetlost i stvaraju dubinu, čineći prostor otvorenijim i prozračnijim.

Odaberite velika ogledala ili postavite više manjih ogledala kako biste maksimalno iskoristili njihovu optičku iluziju.

Svijetla rasvjeta

Dobro osvjetljenje može stvoriti dojam prostranosti. Koristite prirodno svjetlo koliko je god moguće i držite zavjese i zavjese otvorenima. Ako nemate pristup prirodnom svjetlu, odaberite svijetle žarulje i postavite ih na strategijska mjesta u stanu kako biste osvijetlili sve kutke.

Pregledna organizacija

Održavanje stvari uredno organiziranima može učiniti čuda za proširivanje prostora. Iskoristite kutije, košare i ladice za spremanje stvari i držite ih van vidokruga. Ovo će stvoriti dojam čistoće i prostranosti, čak i u malom prostoru.

Odaberite svijetle boje

Boje imaju veliki utjecaj na percepciju prostora. Kada uređujete mali stan, birajte svijetle boje za zidove, podove i namještaj. Bijela, bež, svijetlo plava ili svijetlo zelena su odlični izbori jer reflektiraju svjetlost i stvaraju dojam prozračnosti.

Također, možete koristiti svijetle tonove za detalje poput jastuka, prekrivača ili ukrasnih predmeta kako biste dodali malo boje bez da opterećujete prostor.

Minimalizam

Manji prostor izgleda vizualno veći kada je uredan i minimalistički uređen. Smanjite količinu namještaja i ukrasa na minimum. Odaberite funkcionalne komade namještaja koji su estetski privlačni, ali ne opterećuju prostor.

Minimalistički stil uređenja stvara dojam prostranosti i olakšava kretanje kroz prostor.

Prostor za rad

Ako radite od kuće, važno je osigurati prostor za rad u malom stanu. Razmislite o postavljanju stola s preklopnom funkcijom koji možete sklopiti kada ga ne koristite. Također, koristite vertikalni prostor za pohranu radnih materijala i organizaciju.

Otvaranje prostora pregradama

Ako vaš mali stan ima pregrade koje stvaraju zatvorene prostore, razmotrite mogućnost uklanjanja ili smanjenja tih pregrada kako biste stvorili otvoreniji prostor. To će stvoriti dojam kontinuiranog prostora i poboljšati protok svjetlosti i zraka.

Uređivanje malog stana može biti izazovno, ali uz kreativnost i pametno planiranje, možete stvoriti funkcionalan i prostran prostor. Iskoristite ove pametne trikove za proširenje prostora, prilagodite ih svojim potrebama i stvorite svoj mali raj.

Nastavite čitati

Interijeri

Boho stil: Inspiracija i savjeti za uređenje prostora s boho šarmom

Boho stil, skraćenica od “bohemian”, je popularan dizajnerski stil koji privlači sve veću pažnju svojom jedinstvenom kombinacijom udobnosti, topline i razigranosti.

Inspiriran slobodnim duhom umjetnika, nomada i putnika, boho stil stvara atmosferu koja je opuštena, prirodna i šarmantna. U ovom članku istražit ćemo neke ključne elemente boho stila te pružiti inspiraciju i savjete za uređenje prostora s boho šarmom.

Kolorit

Boho stil obiluje bogatim i raznolikim koloritom. Slobodno se poigravajte s jarkim i toplim bojama poput narančaste, crvene, žute, smaragdno zelene i tirkizne. Također, prirodne boje poput smeđe, bež i zemljanih tonova mogu pružiti osjećaj ravnoteže i topline.

Teksture

Teksture su ključne za postizanje autentičnog boho izgleda. Koristite različite tkanine, poput šarenih jastuka, presvlaka, tepiha od prirodnih vlakana poput jute i sisala te zavjesa od laganih tkanina. Drveni namještaj i pleteni predmeti također dodaju dozu teksture.

Biljke i zelenilo

Dodavanje biljaka i zelenila u prostor donosi osjećaj svježine i povezanosti s prirodom, što je karakteristično za boho stil. Odaberite različite vrste biljaka, poput visećih kaktusa, paprati i cvjetova, i postavite ih na različite lokacije u prostoru.

Mješavina stilova

Boho stil se temelji na mješavini različitih stilova. Ne bojte se kombinirati različite uzorke, materijale i stilove namještaja. Reciklirani ili vintage komadi namještaja mogu dodati autentičnost i karakter prostoru.

Umjetnost i detalji

Dodavanje umjetnosti i zanimljivih detalja je važan dio boho stila. Postavite galeriju slika ili okvira na zid, izložite ručno izrađene predmete ili suvenire s putovanja te koristite zanimljive svjetiljke i svijeće kako biste stvorili toplu atmosferu.

Boho stil je izvanredan način da se izrazi kreativnost i osobnost u uređenju prostora. Slijedeći ove inspiracije i savjete, možete stvoriti prostor s boho šarmom.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice