Povežimo se

Interijeri

Ria Devčić radi sapune koji su idealan poklon

Izgledom podsjećaju na slastice

Sve se više vraćamo upotrebi sapuna. Najpoželjniji danas su oni ručno rađeni, a u tom procesu neki kreativci otišli su i korak dalje. Ria Devčić radi sapune koji mogu biti vječna uspomena.

Sladoled, kolačići sa šlagom,velike lizalice, torta. Iako mame izgledom i mirisom, ovo nisu slastice već ručno rađeni sapuni, velike kreativke Rije. Dio svog umijeća podijelila je s nama.

sapuni-dom-na-kvadrat

‘Danas ću vam pokazati kako se u ovim silikonskim kalupićima, može dobiti prirodni sapun. Služit ćemo se sa bazama za sapun. Glicerinske baze koje imamo prozirne baze i također obogaćene baze sa shea maslacem, kakao maslacem, maslinovim uljem i svim hranjivim za našu kožu.

Pravo eterično ulje

U sapune se dodaje i pravo eterično ulje, nikako ne smije biti sintetsko, nego pravo. Osim što će imati ugodan miris, sapunu će dati i obogaćenost. Možemo ih bojati. I to radimo sa prirodnim bojama, najčešće za kolače’, pojašnjava.

Prvi korak je narezati prozirnu glicerinsku bazu na tanke listiće i rastopiti je na štednjaku. Nakon toga treba pričekati minutu da se malo ohladi i u nju staviti eterično ulje.

sapuni-dom-na-kvadrat

‘Prije apliciranja moramo pošpricati s alkoholom naše kalupiće da se ne bi zrak stvorio. Također, stavljamo transparentnu bazu iz razloga što ćemo malo ukrašavati. Idu šljokice, Zatim ulijevamo prozirnu bazu u tankom sloju. Da nam se naše šljokice i ukrasići na kraju vide. 

Nekoliko kapi eteričnog ulja

Kad smo to napravili, obavezno ponovno ide alkohol, također iz istog razloga da nam se zrak ne podvuče i da nam mjehurići ne nastanu. S obzirom da nam ovo nije debeli sloj treba pričekati jedno 10-ak minuta, da se stisne, da se poveže koezistencija’, pojašnjava.

Za to vrijeme treba napraviti srednji sloj sapuna. Postupak je sličan. Narezanu prozirnu glicerinsku bazu treba otopiti i u vruću smjesu dodati jestivu boju i nekoliko kapi eteričnog ulja.

sapuni-dom-na-kvadrat

‘Uljevamo u kalupiće i puštamo opet desetak minuta da se stisne. Dok se hladi naš drugi sloj, pripremit ćemo sloj od bijele glicerinske baze i također ćemo ga obojati’, kaže Ria.

I nju treba rastopiti na štednjaku, dodati joj eterično ulje i jestivu boju. Zatim uliti u željene kalupe i pošpricati alkoholom. ‘Čekamo hlađenje i onda ćemo istisnuti sapunčiće iz kalupića da vidimo šta smo dobili’, dodaje.

Sapuni koji su ukrasi

Istim postupkom mogu se napraviti i sapuni u manjim kalupima koji također mogu služiti i kao ukrasi za sapune u većim kalupima. ‘Naši sapunčići su spremni za vađenje iz kalupića. Pošto su ovo silikonski kalupići, to ide jako jednostavno. I sad ćemo vidjeti šta smo dobili’, dodaje.

sapuni-dom-na-kvadrat

Ovi sapunčići doista oduzimaju dah.  ‘Naš cvjetnjak je gotov. Ovi dekorativni sapunčići su jako zgodni kao poklon, dobroj prijateljici, kao iznenađenje za djevojačku večer, poklon za rođendan, poklon za krštenje, poklon za krizmu, prvu pričest, u svakoj prigodi’, poručuje Ria. Svakako lijepa i trajna uspomena na važne životne događaje.

Interijeri

Osnovne značajke skandinavskog stila uređenja

Skandinavski stil je inspiriran načinom života, tradicijom, kulturom i dizajnom skandinavskih zemalja. Kako urediti stan u ovom stilu i kojih se pravila pritom trebamo pridržavati objasnila nam je arhitektica Sunčica Mastelić Ivić.

Stil jednostavnosti

S arhitekticom Sunčicom krenuli smo u skandinavsku ekspediciju. Iako je većini na spomen skandinavskog stila vjerojatno jasno o čemu se tu zapravo radi, dakle o jednostavnim rješenjima, odlučili smo na primjeru preuređenja jednog prostora potvrditi i utvrditi znanje.

Ako volite prozračne tonove i da svjetlo ulazi u prostor, te ako volite jednostavnost umjesto sitnica koje vam opterećuju interijer, onda je za vas skandinavski stil. Međutim, ako volite glamurozne interijere i ako želite svojim interijerom ostaviti nekoga bez daha, onda skandinavski stil nije za vas.

Karakteristike skandinavskog stila

Skandinavski stil voli svijetle tonove. Nadalje, skandinavski stil ne trpi namještaj velikih dimenzija i formata. Taj namještaj, u smislu dekora i tekstura, voli jake teksture koje su ugodne pod rukom, kao da ste se zavukli u toplu dekicu, a pored vas je ugodan jastuk.

Nadalje, ovaj stil voli biljke u prostoru. U dugim zimskim noćima pružit će vam toplinu jer skandinavski stil preferira keramičke detalje ručne izrade, voli rasvjetu sa širmovima koji propuštaju svjetlo. Nema velikih kontrasta, a ako pričamo o detaljima trebate biti oprezni, a pažnju dajte biljkama.

Skandinavski stil odraz je skandinavskog načina života

Osnovne značajke skandinavskog stila proizlaze iz skandinavskog načina života na koji naravno utječu i hladnija klima, kraći dani te polarne noći.

Moramo znati kako te zemlje nemaju veliku količinu sunčanog svjetla i topline, pa su Skandinavci uvijek u svojim interijerima pokušavali dovući što više vanjskog svjetla sunčeve topline u svoje prostore. Također, svojim načinom života htjeli su razviti određeni dizajn i uređenje interijera s kojim će potaknuti jednostavnost načina života.

Globalni trend

Počeci svjetske prihvaćenosti skandinavskog stila kreću još u razdoblju iza Drugog svjetskog rata kada je sa pojavom masovnije proizvodnje te potrebom da se što više kvalitetnog, ali jednostavnog namještaja proizvede tako da je svima dostupan, a bogata ponuda dostupna je i u Lesnini XXXL.

Treba napomenuti da su Skandinavci također bili posvećeni dizajnu, a tome svjedoče radovi njihovih važnih dizajnera arhitekata, kao što je primjerice Alvar Aalto ili Arne Jacobsen. Njihovi komadi namještaja poput sofa ,naslonjača, stolaca, i danas se koriste te predstavljaju vrijedne bezvremenske klasike koji vrijede ne samo u skandinavskom stilu, već i u drugim stilovima uređenja.

Biljke kao glavna dekoracija

S obzirom na to da ovaj stil zapravo nije navikao na dekoriranje prostora, Skandinavci biraju biljke koje imaju veliku ulogu u obogaćivanju i dekoriranju prostora.

Skandinavski stil predstavlja promišljeni dizajn, vrlo je funkcionalan i predodređen da traje.

Nastavite čitati

Interijeri

Napravite sami svoj adventski vijenac

U ovo predblagdansko vrijeme, kada su dani kraći, a noći hladne i duge, jednu večer mogli biste izdvojiti za ostanak kod kuće i povratak u djetinjstvo. Izrada adventskog vijenca sigurno će vam izmamiti osmijeh na lice. Vodimo vas u Lučko u kojem nas je dočekala naša dekoraterka i otkrila gotovo svoje tajne.

Što simbolizira adventski vijenac?

Adventski vijenci neizostavan su dio blagdanskog uređenja interijera, a mlada dekoraterka Dea Gajdek iz Lučkog otkrila nam je ne samo što je potrebno za pripremu, već i kakva se čarobna poruka krije iza njegovih grančica.

Adventski vijenac simbolizira pobjedu čovjeka, barem su tako smatrali u antičkom dobu, dakle pobjeda čovjeka nad mračnim dijelom života. Zato se na adventskom vijencu nalaze svijeće koje simboliziraju svjetlo iliti tu pobjedu.

Kružni oblik vijenca simbol je jedinstva i vječnosti. Prsten je znak vjernosti pa simbolizira Božju vjernost prema danim obećanjima, a zimzelene grane simbol su nade jer označavaju trajnost i vječni život koji ne prestaje.

Dobra priprema je pola posla

Najkompliciranije kod izrade je to što morate biti strpljivi, a znamo da je to nekada teško, no dobra priprema i grane izrezane na jednake dijelove olakšat će vam kompletnu izradu vijenca.

Osim adventskih vijenaca, Dea izrađuje i viseće vijence.

Razlika između adventskog vijenca i vijenca za zid je dosta očita, a to je da se na adventskom vijencu nalaze svijeće, a vijenac za zid zapravo ima istu bazu kao za adventski vijenac, ali nema svijeće i tu biramo ukrase koji su okomiti, a kod vijenca koji visi na zidu biramo ukrase koji će biti vidljivi kad je on okrenut prema nama.  

Trud se na kraju uvijek isplati

Vrijeme koje će vam biti potrebno za izradu vijenca varira. Ovisit će najviše o spretnosti prstiju onih koji se odluče uhvatiti u koštac s neposlušnim grančicama. Ovisno o tome jeste li stručnjak ili se prvi put upuštate u avanturu izrade adventskog vijenca, morat ćete za nju izdvojiti od pola sata do sat i pol vremena. Stoga, kako bi rekle naše bake – živce na ‘hozntregere’ i pomalo, da ne opečete prste!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice