Povežimo se

Interijeri

Razigrane mozaik pločice

Ukoliko ste se htjeli riješiti svojih starih i razbijenih keramičkih pločica, ne morate ih baciti. S njima možete ukrasiti interijer te tako stvoriti zanimljivi mozaik ili unikatnu zidnu borduru.

Još u staroj Grčkoj i Rimu, mozaik se koristio za ukrašavanje unutarnjih prostora. Ova umjetnička tehnika svoj procvat doživljava u doba Bizanta, kada su kršćani mozaicima dekorirali podove, zidove i stropove sakralnih objekata.

Od tada se redovito koristi i u stambenoj i arhitekturi javnih prostora, a mnogi mozaici i danas svjedoče o vrijednostima povijesnih razdoblja iz kojih potječu. Mozaik se uspješno integrira i u moderne interijere kojima daje živost te posebnu vrijednost.

Mozaik je tehnika slaganja raznobojnih ili jednobojnih komadića kamena, keramike, stakla ili ogledala u pravilnim ili nepravilnim formama, kojima se stvaraju umjetničke slike, zidne dekoracije i plohe raznih uporabnih predmeta. U interijer mozaik unosi poseban ugođaj, a ovisno o motivu koji prikazuje i površini na kojoj je izveden, privlači pažnju i izaziva divljenje.

Komadići odabranog materijala mogu se izravno lijepiti na željenu podlogu ili se prethodno slažu, a potom u cijelosti prenose na zidnu ili podnu površinu koju želimo istaknuti. Osim što vizualno obogaćuje interijer, mozaik je i vrlo jednostavan i praktičan za čišćenje i održavanje.

Mozaici u suvremenim interijerima

U suvremenim stambenim prostorima najčešće ga susrećemo u prostorijama s mnogo vlage, poput kupaonica i kuhinja. U kupaonici se mozaikom mogu prekriti svi zidovi ili naglasiti tek jedan dio njihove površine. Kod prekrivanja većih površina poželjno je kombinirati jednobojne i višebojne elemente u prostoru te tako stvoriti i mirnije i razigranije zone. Veća je živahnost poželjna u prostoru oko tuš kabine ili ležeće kade, kao i oko umivaonika s ogledalom. Razigranost se u na zidovima može postići i postavljanjem valovite ili pravocrtne mozaik bordure na rubovima ploha, kao i stvaranjem raznobojnog okvira oko ogledala.

Primjena mozaika oplemenit će i kuhinjski prostor, u kome se najčešće postavlja iznad radnih ploha i uređaja. Osobito atraktivno izgledat će stranica radnog pulta ili šanka između kuhinje i blagovaonice ukrašena mozaikom u bojama usklađenim s ostalim elementima u prostoru.

Mozaik vrlo efektno odvaja zone različite namjene unutar istog prostora, pa će tako svoju primjenu pronaći i u dnevnom boravku. Primjerice, dio za odmor i gledanje televizije tako možete odvojiti od radne ili hobi zone. Ovakvo vizualno odvajanje postiže se oblaganjem dijela dekorativnog pregradnog zida ili kompletnog zida koji obuhvaća pojedinu zonu boravka.

Izbor materijala

Profinjeni kameni ili stakleni mozaici mogu biti osnovni element dekoracije dnevnog boravka, s estetskim odmakom od jeftinijih keramičkih koji se najčešće koriste u kupaonicama i kuhinjama.

Komunikacijske zone, odnosno hodnici i ulazni prostor u kuću ili stan primjenom mozaika dobit će novu vrijednost. Posebice će ih obogatiti mozaik od komadića ogledala koji će prostor ujedno vizualno proširiti te učiniti svjetlijim. Prostorima za odmor i opuštanje primjerene su umjerene boje mozaika, koje slaganjem tvore određenu formu ili jednobojnu plohu te se elegantno i nenametljivo integriraju među ostale elemente u interijeru.

Zanimljiv mozaik s umjetničkom vrijednošću, lijepo će se uklopiti u bilo koji dio stambenog prostora. Tehnika slaganja sitnih elemenata, profinjena igra na zidu i konačan efekt, potaknut će vizualno uživanje u interijeru.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Najljepši božićni doručak uz Villeroy and Boch

Čekanje je konačno gotovo, Božić je pred vratima! Blagdansko razdoblje donosi posebnu toplinu i radost, a božićnu atmosferu stvaramo ukrašavanjem svojih domova. Stol za božićni doručak može postati pravo malo umjetničko djelo, gdje se posebno ističu Villeroy and Boch dekoracije. 

Djed Božićnjak dolazi u posjet

Kad bi pričali o jednom  postavu kako će nam Djed Božićnjak doći na doručak, u postavu stola imamo saonice, znači nešto što nas podsjeća na djetinjstvo, možda će nam Djed Mraz odnosno Božićnjak doći sa vlakom, a jedna od najnovijih, najmodernijih tema definitivno, on će doći sa svojim okićenim autom, rekla je Mirela Sušić, dizajnerica cvjetnih aranžmana za vjenčanja. 

Božićno izdanje posuđa Villeroy and Boch budi ljubav prema tradicionalnom božićnom ozračju koje dijelimo s našim najbližima. Ovi posebni setovi posuđa ne samo da dodaju elegantnost blagdanskom stolu, već i bude osjećaj topline i zajedništva koji je jedinstven za blagdanski period. 

Villeroy and Boch posuđe nam svake godine pruža predivnu paletu tog božićnog posuđa gdje svaki detalj na tom tanjuru ili posuđu podsjeća na Božić. Tu su mali medenjaci, lizalice, mali borići, mašne, medvjedići, a svake godine se božićna kolekcija proširuje. Tu su prekrasne muzičke kutije, šalice, vrčevi i  Villeroy and Boch nam pruža da upravo u vrijeme Božića uživamo u njihovom posuđu, izjavila je Sušić za Dom na kvadrat.  

Kako dekoracijama ispričati božićnu priču

Dekoracija na božićnom stolu nikada nije previše. To blagdansko vrijeme nudi nam glamur, sjaj i sreću.

Božić je vrijeme kad nam Villeroy and Boch posuđe najavljuje svečanost, veselje i gozbu oko stola tako da nikad ne možemo pretjerati. Smatram da možete pustiti mašti na volju, ali svake godine birajte neku novu temu oko koje ćete ispričati svoju božićnu priču, kaže Sušić. 

Ja sam ove godine izabrala crnu kao podlogu na kojoj će posuđe, šalice, tanjurići doći do izražaja, a onda na tu crnu podlogu, kao baznu, temeljnu podlogu stavljamo te nekakve vesele detalje poput crvene, mahovine, poput šipka, da nam sve to zamiriši i da nas prilikom ulaska u prostor odmah osjetimo tu dozu Božića, nastavila je Sušić. 

Dodajte osobni pečat detaljima na stolu koji za vašu obitelj i goste imaju poseban značaj. Mirela se ove godine odlučila za slasne, zelene boriće. 

Zeleni borić iz razloga što se zeleni bor uvijek i ponavlja na Villeroy and Boch posuđu i dakle imamo ga u svim segmentima, šalice, salvete, čajnici, apsolutno zeleni bor uvijek je prisutan, objasnila je Sušić. 

Ukrasi za božićno drvce

Središnji element ukrašavanja doma uvijek je božićno drvce. Bez obzira odabirete li umjetno ili pravo, okitite ga s ljubavlju. 

Ja definitivno biram da lampice koje su na boru budu neutralne, zato što će svaki detalj biti vrlo poseban i osebujan. Tu će biti Villeroy and Boch medvjedić, anđeli, prekrasna zvona i bomboni, sve ono što nas podsjeća na Božić. Jako je bitno da taj bor izgleda vrlo putopisno i da bude pun uspomena, ispričala je Mirela Sušić. 

S ovim posebnim ukrasima stvaramo jedinstvenu atmosferu koja sjedinjuje tradiciju i suvremenost, dodajući poseban ugođaj iščekivanju Božića te radosti dijeljenja s obitelji i prijateljima. 

Nastavite čitati

Interijeri

Božićna čarolija u Ljubljani

Za Marku Karpan Božić traje cijelu godinu. Izložbeni prostor svoje trgovine Pro mak u Ljubljani počinje uređivati već u kolovozu, a uvijek krene od ideje kako svojim klijentima dočarati postavljanje i usklađivanje božićnih dekoracija u stvarnom prostoru. Njena božićna bajka prikazuje trendove i tradiciju uz obilje kreativnosti. 

Ove godine, kao i posljednje tri ili četiri godine, naglašena je zlatna boja. Zato sam napravila kombinaciju zlatna i bijela, zatim ide crvena, nakon nje ide bordo i ružičasta i zatim ove godine imamo puno noviteta, poput dekoracija u obliku slatkiša, ružičaste boje s kontrastom tirkizne, mint boje, žute. Taj Barbie svijet nas je privukao. Cijeli svijet je privukao, pa tako i nas mora privući taj Barbie film, rekla je Marka Karpan iz trgovine Pro Mak. 

Umjetna božićna drvca nove generacije

Sva okićena drvca u ovom prostoru su umjetna. Radi se o novom, izdržljivom i fleksibilnom materijalu koji se može oblikovati, stvarajući tako realniji dojam bora. 

Božićna drvca su nove generacije, nisu više napravljene od PVC-a već su polietilenska. Svaka grančica je za sebe napravljena pa jednostavno možemo dobiti različite vrste poput jelke, bora, ariša, sve vrste crnogoričnih drva. Imamo ih u različitim veličinama, od vrlo malih, od 90 centimetara ali mogu biti i manji, od 30 centimetara do tri metra, četiri metara, rekla je Marka. 

Marka je s nama podijelila nekoliko savjeta kako okititi božićno drvce, a prvo ćemo odabrati vrh. 

Matematika ukrašavanja božićnog drvca

Ove godine, kao i prošle, naglašavamo vrhove za borove da to nisu one klasične špice koje su se koristile zadnjih sto godina, i to je lijepo, ali danas nije potrebno s time podizati božićna drvca nego ih želimo napraviti raspršene, bogate, s različitim granama, cvijećem, pticama, s različitim dekoracijama, raširimo taj vrh, objasnila je Marka. 

Za idealno ukrašeno drvce, postoji jednostavna matematika koju treba pratiti ako ovakvu božićnu bajku želite napraviti u svom domu. 

Prvo si postavimo jednu centralnu kuglicu, na tu centralnu kuglicu u obliku trokuta postavljamo druge kuglice i unutar tog trokuta dobijemo prostor za iduću vrstu kuglica. I tako jednostavno te trokute ponavljamo preko cijelog drvca i tako se dobije jedno vrlo uravnoteženo božićno drvce, objasnila je Marka za Dom na kvadrat. 

Svaka jelka priča svoju priču, bilo da odiše klasičnim šarmom, slatkom slastičarskom kreativnošću ili razigranim šašavim detaljima, a svaki se ukras nadopunjava s drugim. 

Kako kombinirati ukrase za božićno drvce

Široka mašna obavijena oko cijelog božićnog drvca može biti vrlo efektna, ona napravi okvir u koji onda stavljamo ukrase. Također ih možemo rasporediti u trokute ili u spirale i dobijemo neki novi oblik. Takve nove stvari obično se rade za ugostiteljske objekte, za izloge trgovina, zato što su vrlo efektne i privlače klijente. Posebno se trudimo pokazati takve modele koji su učinkoviti za izloge. Te dekoracije nisu preskupe, ali su pridonijele prodaji, izjavila je Karpan. 

Ako su vaše kuglice različitih veličina, nije svejedno gdje ćete ih staviti, a Marka ima savjet kako postići atraktivan i raskošan izgled božićne jelke. 

Velike kuglice, najveće naravno, idu od dna pa sve do sredine gdje još uvijek idu velike kuglice, a zatim se nižu manje kuglice. Te velike kuglice stvaraju vrlo impozantna božićna drvca. One manje kuglice, od 6 centimetara, uopće ne raspoređujemo po boru, takve male kuglice, ako ih imate kod kuće, grupirajte ih u skupine po tri kuglice, različitih kombinacija, tako ćete dobiti od malih kuglica jednu veliku masu koju onda stavimo na božićno drvce, objasnila je Marka. 

Ispreplitanje svjetlosti i boja savršeno ukrašenih božićnih jelki u prostor unose radost i veselje stvarajući čarobnu atmosferu koja nas obuzima. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice