Povežimo se

Interijeri

Razigrane mozaik pločice

Ukoliko ste se htjeli riješiti svojih starih i razbijenih keramičkih pločica, ne morate ih baciti. S njima možete ukrasiti interijer te tako stvoriti zanimljivi mozaik ili unikatnu zidnu borduru.

Još u staroj Grčkoj i Rimu, mozaik se koristio za ukrašavanje unutarnjih prostora. Ova umjetnička tehnika svoj procvat doživljava u doba Bizanta, kada su kršćani mozaicima dekorirali podove, zidove i stropove sakralnih objekata.

Od tada se redovito koristi i u stambenoj i arhitekturi javnih prostora, a mnogi mozaici i danas svjedoče o vrijednostima povijesnih razdoblja iz kojih potječu. Mozaik se uspješno integrira i u moderne interijere kojima daje živost te posebnu vrijednost.

Mozaik je tehnika slaganja raznobojnih ili jednobojnih komadića kamena, keramike, stakla ili ogledala u pravilnim ili nepravilnim formama, kojima se stvaraju umjetničke slike, zidne dekoracije i plohe raznih uporabnih predmeta. U interijer mozaik unosi poseban ugođaj, a ovisno o motivu koji prikazuje i površini na kojoj je izveden, privlači pažnju i izaziva divljenje.

Komadići odabranog materijala mogu se izravno lijepiti na željenu podlogu ili se prethodno slažu, a potom u cijelosti prenose na zidnu ili podnu površinu koju želimo istaknuti. Osim što vizualno obogaćuje interijer, mozaik je i vrlo jednostavan i praktičan za čišćenje i održavanje.

Mozaici u suvremenim interijerima

U suvremenim stambenim prostorima najčešće ga susrećemo u prostorijama s mnogo vlage, poput kupaonica i kuhinja. U kupaonici se mozaikom mogu prekriti svi zidovi ili naglasiti tek jedan dio njihove površine. Kod prekrivanja većih površina poželjno je kombinirati jednobojne i višebojne elemente u prostoru te tako stvoriti i mirnije i razigranije zone. Veća je živahnost poželjna u prostoru oko tuš kabine ili ležeće kade, kao i oko umivaonika s ogledalom. Razigranost se u na zidovima može postići i postavljanjem valovite ili pravocrtne mozaik bordure na rubovima ploha, kao i stvaranjem raznobojnog okvira oko ogledala.

Primjena mozaika oplemenit će i kuhinjski prostor, u kome se najčešće postavlja iznad radnih ploha i uređaja. Osobito atraktivno izgledat će stranica radnog pulta ili šanka između kuhinje i blagovaonice ukrašena mozaikom u bojama usklađenim s ostalim elementima u prostoru.

Mozaik vrlo efektno odvaja zone različite namjene unutar istog prostora, pa će tako svoju primjenu pronaći i u dnevnom boravku. Primjerice, dio za odmor i gledanje televizije tako možete odvojiti od radne ili hobi zone. Ovakvo vizualno odvajanje postiže se oblaganjem dijela dekorativnog pregradnog zida ili kompletnog zida koji obuhvaća pojedinu zonu boravka.

Izbor materijala

Profinjeni kameni ili stakleni mozaici mogu biti osnovni element dekoracije dnevnog boravka, s estetskim odmakom od jeftinijih keramičkih koji se najčešće koriste u kupaonicama i kuhinjama.

Komunikacijske zone, odnosno hodnici i ulazni prostor u kuću ili stan primjenom mozaika dobit će novu vrijednost. Posebice će ih obogatiti mozaik od komadića ogledala koji će prostor ujedno vizualno proširiti te učiniti svjetlijim. Prostorima za odmor i opuštanje primjerene su umjerene boje mozaika, koje slaganjem tvore određenu formu ili jednobojnu plohu te se elegantno i nenametljivo integriraju među ostale elemente u interijeru.

Zanimljiv mozaik s umjetničkom vrijednošću, lijepo će se uklopiti u bilo koji dio stambenog prostora. Tehnika slaganja sitnih elemenata, profinjena igra na zidu i konačan efekt, potaknut će vizualno uživanje u interijeru.

Dizajn i trendovi

Koliki je utjecaj rasvjete na ukupan dojam neke prostorije?

Jeste li znali da približno 90% dojma o vašem domu proizlazi iz razmještaja rasvjetnih tijela u domu?

Potpuno je nedvojbeno da je rasvjeta bitan element uređenja doma. Pravilna količina svjetla uz
postav rasvjete, osim atmosfere, stvara karakter nekom prostoru, tj. daje mu konačan ugođaj. Osim toga, svi znamo da svjetlost, ne samo da vizualno mijenja dojam prostora, već i utječe na naše raspoloženje i zdravlje, kao i na našu koncentraciju.

Kako odabrati odgovarajuću rasvjetu?

Rasvjeta stilski zaokružuje cjelinu prostora, čini ga zanimljivijim pa je kod njenog odabira
preporučljivo pripaziti na odgovarajući odabir shodno stilu uređenja, bojama i materijalima koji su zastupljenu u prostoriji. Kombiniranjem više različitih rasvjetnih tijela, stvorit ćemo dobro dizajnirani raspored svjetlosti u domu.

Na tržištu postoji mnogo vrsta svjetala, od raznih stropnih, podnih i stolnih lampi, stoga rasvjetna tijela treba birati ne samo po estetici, već i prema namjeni. U posebnoj ponudi u svim Lesnina trgovinama i na webshopu do 26.2.2023. po posebnim cijenama upoznajte raznoliki izbor rasvjetnih modela i pronađite odgovarajući za svoj dom. Za određene modele u tijeku je i posebna pogodnost 1+1 GRATIS.

Trendovi nalažu kombiniranje različitih rasvjetnih tijela

Današnji trendovi predlažu kombiniranje nekoliko vrsta rasvjetnih tijela koja će unijeti dovoljno svjetla u prostoriju, npr. dodatna ambijentalna rasvjeta za stvaranje željene atmosfere, kao što je rasvjeta u radnom kutku, iznad kuhinjskog šanka, u policama, u kutu sobe i slično.

Kada je riječ o stropnoj rasvjeti potpuni hit su visilice koje se stavljaju u razne prostorije stana, od blagavaonica do kupaonica. Popularne su u raznim varijantama, uske u obliku štapića ili od stakla i u boji.

Kao dodatan izvor rasvjete ističu se i zidne lampe. One istovremeno mogu biti i dekorativni detalj koji će nenametljivo upotpuniti prostoriju, te joj pritom dati potrebnu svjetlost i ugođaj topline.

Kakvu lampu odabrati za moderni, a kakvu za klasični stil uređenja?

Dodatna fleksibilnost postići će se postavljanjem samostojećih lampi. Ponuda ovakve vrste razvjete je zaista impresivna, pa je lako naći odgovarajući model ovisno o cjelokupnom stilu uređenja. U ponudi u Lesnina trgovinama i na webshopu pronaći ćete ih u raznim modelima, od modernog do klasičnog dizajna lampi.


Primjerice, metalni lusteri ili ugradbene zidne svjetiljke s posebnim svjetlosnim efektima više pristaju modernom stilu uređenja, baš kao i stolne svjetiljke s kamenom podlogom ili pak lampe s površinom u zlatnoj, srebrnoj ili bakrenoj nijansi. Za klasičnije uređenje doma nezaobilazni su raskošni kristalni lusteri ili jednostavne linije lampi neutralnih boja koje će se idealno uklopiti u bilo koju prostoriju doma.

Nastavite čitati

Interijeri

Kuhinje snova: kako odabrati idealni salon namještaja za Vašu kuhinju

Kuhinja je srce svake kuće i to je mjesto gdje se obitelj okuplja, kuhaju obroci i provodi vrijeme. Stoga je važno da kuhinja bude funkcionalna, estetski ugodna i prilagođena Vašim potrebama. Kada je riječ o odabiru idealnog salona namještaja za Vašu kuhinju, postoje nekoliko stvari koje trebate uzeti u obzir.

Kuhinja je srce svake kuće i to je mjesto gdje se obitelj okuplja, kuhaju obroci i provodi vrijeme. Stoga je važno da kuhinja bude funkcionalna, estetski ugodna i prilagođena Vašim potrebama. Kada je riječ o odabiru idealnog salona namještaja za Vašu kuhinju, postoje nekoliko stvari koje trebate uzeti u obzir.

Vrste kuhinja

Postoji mnogo različitih vrsta kuhinja, od kojih svaka posjeduje vlastite jedinstvene značajke i stil. Neki od najpopularnijih vrsta kuhinja uključuju tradicionalnesuvremene i prelazne kuhinje.

Tradicionalne kuhinje odlikuju se klasičnim i “vječnim” dizajnom, s elementima poput podignutih panela ormarića, kruništa i ukrašenih rubova, najčešće s malim poličicama za začine. Ove kuhinje često imaju tople, neutralne boje i prirodne materijale poput drva i kamena. Tradicionalne kuhinje savršene su za kuće s formalnijim ili tradicionalnijim estetikom.

Suvremene kuhinje, s druge strane, poznate su po svojem glatkom i modernom dizajnom. Ove kuhinje imaju čiste linije, minimalnu ornamentaciju i fokusiraju se na funkcionalnost. Često uključuju naprednu tehnologiju i materijale poput nerđajućeg čelika i stakla. Suvremene kuhinje savršene su za kuće s modernijom ili minimalističkom estetikom.

Prelazne kuhinje, kao što ime sugerira, su kombinacija tradicionalnog i suvremenog dizajna. Često uključuju mješavinu tradicionalnih i modernih elemenata, te se mogu prilagoditi različitim stilovima, a popularne su kod onih koji žele najbolje od oba svijeta.

Druge vrste kuhinja uključuju seoske i rustikalne kuhinje, koje imaju opušteniju estetiku s elementima poput ormarića sa šipkom i oštećenih završnih radova tzv “shabby-chic”. Često uključuju prirodne materijale poput obnovljenog drva i kamena i savršene su za kuće u ruralnim ili suburbanim područjima.

Moderni spin na seoske kuhinje je shaker stil kuhinje koji ima jednostavne, čiste linije i fokus na funkcionalnost. Često uključuju prirodne materijale poput drva i kamena i imaju manje istaknut dizajn.

Za one koji imaju ograničeni prostor i proračun, kompaktna kuhinja je odlična opcija. Ove kuhinje su dizajnirane kako bi se iskoristio što više ograničenog prostora i često se mogu prilagoditi specifičnim potrebama vlasnika kuće. Često su jeftinije od većih kuhinja i savršene su za stanove, male kuće ili kao sekundarna kuhinja u većoj kući.

Na kraju, postoje i kuhinje po mjeri, koje su prilagođene specifičnim potrebama i preferencijama vlasnika kuće. Ove kuhinje mogu uključivati ​​jedinstvene značajke i završne radove i mogu se napraviti od širokog spektra materijala. Kuhinje po mjeri često su najskuplja opcija, ali omogućuju potpunu kontrolu nad konačnim dizajnom i funkcionalnošću kuhinje.

6 stvari koje morati imati na umu kako biste stvorili kuhinju iz snova 

Prvo, trebate razmisliti o veličini Vaše kuhinje. Ako imate manju kuhinju, trebat će vam manji namještaj, dok će veća kuhinja zahtijevati više namještaja. Također, trebat će vam više prostora za rad i pohranu ako imate veću obitelj ili često kuhate za goste.

Sljedeće, razmislite o stilu Vaše kuhinje. Postoji širok raspon stilova kuhinja, od tradicionalnih do suvremenih. Odaberite stil koji odgovara Vašem ukusu i koji se slaže s ostatkom Vašeg doma. Ako se ne možete odlučiti između dva stila, možete kombinirati elemente oba stila kako biste stvorili unikatnu kuhinju koja odražava osobni stil.

Nadalje, trebate razmisliti o funkcionalnosti Vašeg namještaja. Kuhinja je mjesto gdje se kuhaju obroci, stoga trebate osigurati da imate dovoljno radnog prostora i pohranu za sve kuhinjske potrepštine. Provjerite da li su elementi kuhinje kao što su hladnjak, perilica posuđa i pećnica na odgovarajućem mjestu.

Također, razmislite o materijalima koji se koriste za Vaš namještaj. Postoje različiti materijali koji se koriste za kuhinjske elemente, od drva do kamena. Odaberite materijal koji je izdržljiv, lagan za održavanje i koji se slaže s ostatkom Vaše kuhinje.

Dobro je da razmislite i o svjetlu u Vašoj kuhinji. Dovoljno svjetla je važno za rad i sigurnost, pa biste trebali osigurati da Vaša kuhinja ima dovoljno prirodnog i umjetnog svjetla. Razmislite o postavljanju svjetla iznad radne površine, ispod ormara i pod policama za pohranu.

Još jedna važna stvar koju trebate uzeti u obzir je cijena. Kuhinje su skupe i trebat će Vam vremena i truda da pronađete salon namještaja koji odgovara Vašem proračunu. Razmislite o kompromisima koji možete napraviti kako biste pronašli najbolje moguće rješenje za Vas.

U svakom slučaju, potrudite se da odaberete salon namještaja koji će Vam pružiti funkcionalnost, estetiku i udobnost za godine koje dolaze. Ako se želite dobiti savjet stručnjaka, uvijek možete razgovarati s profesionalnim prodajnim predstavnikom MIMA salona, koji će vam pomoći da stvorite kuhinju iz snova.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice