Povežimo se

Interijeri

Pravilo broja 3 za dekoriranje klub stolića

Za bilo koju veličinu ili oblik stola, s kombinacijom tri dekorativna predmeta ne možete pogriješiti.

stolić-dnevni -boravak-domnakvadrat

Osim njegove osnovne namjene, klub stolić u dnevnom boravku služi za još mnogo toga. Za odmaranje nogu, za držanje daljinskog upravljača na oku i naravno, kao dekorativni element. Ili barem ima potencijala to biti. No, uz malo nepažnje lako se može pretvoriti u komad zatrpan raznoraznim stvarima. Uz ove savjete, izbjegnite to.

Pravilo broja 3

Kao i u toliko drugih područja dizajna, broj tri je važna brojka za dekoriranje klub stolića. Za bilo koju veličinu ili oblik stola, kombinacija od tri predmeta prilično je sigurna.

Imajte na umu da je ovo “pravilo” broja 3 samo smjernica. Ponekad ono što čini te tri stavke može biti složenije nego što bi se činilo.

Ovdje su tri male skupine predmeta raširene preko klub stolića srednje veličine. Iako se tehnički radi o više od tri stavke, male su skupine raspoređene dovoljno da budu jasne. To daje stolu čarobni dodir. Izgled nije savršeno simetričan, ali nije ni previše natrpan.

Kako primijeniti pravilo broja 3?

Knjiga kao baza

Na ovom stoliću nalaze se raznoliki predmeti, ali izgled je i dalje uredan. To je zato što predmeti dobivaju strukturu smješteni na hrpe knjiga. To stvara razliku između tri pojedinačne skupine.

Krugovi i kvadrati

Knjige dodaju strukturu, ali ako je svaki komad pravokutnog izgleda,to ostavlja dojam zagušljivosti. Tu na scenu stupa krug, odnosno okrugli predmeti. Pokušajte s vazom, zdjelom, svijećom ili utegom za papir ili na kvadratnim predmetima ili između njih kako biste razbili linije i dodali vizualni interes.

Osvježite prostor samo jednim dekorativnim komadom

Poigrajte se visinama predmeta

Još jedan način za dodavanje energije vašem stoliću, je igrajući se visinama predmeta. I ovdje se može primijeniti pravilo tri. Pokušajte postići tri različite visine, koristeći predmete različitih veličina. Postavljanjem najvišeg predmeta u sredinu, može se stvoriti ugodna simetrija.

Svijeće i cvijeće

Cvijeće i sužene svijeće dva su dizajnerska postolja koja će vašem stilu stolića pomoći da dosegne nove visine. Uz to, cvijeće dodaje boju, dok svijećnjaci mogu dodati glamur, pa su još bolji zajedno.

Cvijeće

Biljni život također dodaje energiju, uvodeći organske linije koje kontrastiraju proizvedenim komadima namještaja.

Jednostavna asimetrija

Ako se ova prethodno navedena pravila čine prezahtjevnima, pokušajte s najlakšim pristupom. Jedan predmet (ili hrpa) postavljen asimetrično gotovo do ruba stolića.

Dekoriranje prema obliku stolića

Kvadratni stolići

Možda ćete doći u napast da koristite četiri odgovarajuća komada za savršeno simetričan izgled. Međutim, intrigantniji izgled možete dobiti ako upotrijebite dvije grupe predmeta, po jednu u svakom kutu. Isprobajte visoku vazu ili fenjer u jednom kutu s hrpom od dvije ili tri knjige u drugom (i prozračnim kiparskim naglaskom na vrhu).

Stakleni stolići

Prilikom ukrašavanja staklenog stolića ne zaboravite da nije bitno samo ono što se stavlja na stolić, već i o onome što se nalazi ispod njega. Prozirni stol praktički zahtijeva grafički tepih. Isprobajte crno-bijeli tepih i stolić dekorirajte predmetima različitih oblika. Ili ostavite stolić bez dekoracija i neka tepih bude zvijezda prostora.

Stolići s policom

Ako klub stolić ima nižu policu, ne morate ispuniti obje razine. Ako se ipak odlučite na to, pokušajte poredati predmete na svakoj razini. Upotrijebite dva para umjesto trojki i ne zaboravite igrati se s visinama. Kutija s poklopcem ili mala košarica mogu vam pomoći da donja razina izgleda oštro, a istovremeno vam daje mjesto za pohranu predmeta poput daljinskih upravljača.

Stolići neobičnog oblika

Najpoželjniji dekorativni predmet na stolićima neobičnog oblika su biljke. Uz primjerice tulipane, drugi dekorativni predmeti nisu toliko ni potrebni.

Tapecirani stolići

Upotrijebite jednu ladicu za posluživanje prekrivenu staklenom vazom ili posudom. Kako biste zaokružili ovu priču, prebacite prekrivač preko stolića. To je ležerna elementarna elegancija kojoj je ovakav klub stolić namijenjen.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Kako postaviti stol za romantičnu večeru?

Prigušena svjetla uz svjetlost svijeća, instrumentalna pozadinska glazba i cvijeće, sve su to osnove romantične atmosfere. Pripremate li romantičnu večeru za dvoje, pogledajte prijedlog dizajnerice Danice Maričić kako postaviti stol.

Malo drugačiji stol

Ruže, svijeće i crvena boja klasičan su izbor za Valentinovo. No, mi smo odlučili postaviti moderan stol za romantičnu večeru i boju blisku crvenoj – bakrenu. Prvo smo izabrali posuđe modernog dizajna u bakrenim tonovima i to je diktiralo sve ostale detalje.

U današnje vrijeme u dizajnu imamo puno više slobode, puno više miješanja materijala i kombinacija materijala. Večera može biti u rustikalnom tonu, ali i glamurozna.

U skladu s posuđem, odabrali smo moderan dizajn pribora za jelo u kontrastnoj nijansi. Eklekticizam je sveprisutan u dizajnu, pa tako i postavljanju stola, no neka pravila bi ipak trebalo poštivati.

Stvari su se promijenile

Prije možda deset ili dvadeset godina nisu se toliko miješali različiti metali, međutim, u današnje vrijeme kao što miješamo bez problema klasične i moderne elemente u dizajnu, isto tako možemo i metale.

Jedino pravilo koje Danica ističe kao bitno jest to da je bolje da budu ili kontrast ili sasvim isti. Dakle, ako birate dvije nijanse bakra, možda je bolje da ipak odaberete bakar i nešto što je kontrastno, čime će i sam bakar doći više do izražaja, ali i ovaj kontrastni dio. U ovom slučaju, tu imamo pribor za jelo koji je više u nekim metalnim, srebrnim tonovima, a imamo i crno na tanjurićima za kavu te na čašama za vino i šampanjac.

Korištenjem crnih detalja, bakrena je boja više došla do izražaja.

“Klasična boja za romantiku je crvena, zelena, ne toliko crna, međutim, crna je boja svečanosti i u detaljima kada je stavimo, pogotovo za jedan ovakav stol, ona svemu tome daje još jednu svečaniju notu”, objašnjava Danica.

Na podložak smo stavili prvo dekorativni tanjur, zatim plitki pa duboki.

Sa svijećama ne možete pogriješiti

Za svečanije prilike tu su uvijek čaša ili za bijelo vino ili za crno vino, ovisno o odabiru, čaša za šampanjac. Imamo nekoliko varijanti čaša za šampanjac, a mi smo odabrali nešto klasičniju varijantu koja odgovora uz ovu modernu. Tu je i moderno posuđe koje je odabrano, a svijeće, tj. svijetlo svijeća i romantika uvijek idu jedno uz drugo.

Nekih pravila moramo se pridržavati

Za svečane prilike koriste se platneni ubrusi, a za postavljanje pribora za jelo vodili smo se pravilima bontona. 

Vilica je s lijeve strane, a ako služimo bilo što drugo osim špageta, s desne strane imamo nož i žlicu. Nož je okrenut svojim oštrim vrhom prema tanjuru. Čaše za vino i šampanjac, ali i vodu, nalaze se s desne strane, dakle glavna čaša za vino obično se nalazi odmah iznad noža.

Na našem stolu cvijeće zastupa ljubav i svu njenu ljepotu.

Što se tiče samih motiva vezanih uz romantične večere, ručkove, naravno da su srca na prvom mjestu. Ovog puta smo se opet odlučili na nešto malo drugačije, stoga cvijeće predstavlja tu ljepotu ljubavi, veselje ljubavi, i nalazi se na podlošcima za tanjure, isto tako i svijećnjaci za lučice su također lotus koji i po simbolici povezujemo uz ljepotu, ljubav te svjetlost.

Što su komplementarne boje?

Osim uobičajene crvene, mogu se koristiti pastelne boje, pri tom pazeći na njihovu komplementarnost.

Kada govorimo o kombinaciji boja, tu se nastoji postići jedna simbolika komplementarnih boja, dakle u teoriji boja imamo komplementarne boje koje se nalaze na suprotnoj strani spektra boja i koje djeluju zapravo kao jedan par, same su za sebe dovoljno jake, ali zajedno su još puno jače i uspješnije.

To bi bile primjerice crvena i zelena, koje su obje boje ljubavi, dakle, ne samo boje koje su kao što znamo vezane uz blagdane već isto tako i uz romantična okupljanja i dekoriranja. U drugoj varijanti imamo primjerice plavu i narančastu i u trećoj žutu i ljubičastu, dakle to su sve komplementarne boje, sve one su vrlo jake i vrlo izražajne i same za sebe, ali ako želite da crvena bude najvatrenija, staviti ćete je uz zelenu boju.

Kod postavljanja stola s romantičnom atmosferom ne treba pretjerivati s dekoracijama. Svijeće će obasjati romantiku, a ljubav ionako pobjeđuje sve.

Nastavite čitati

Interijeri

Tapete s potpisom domaće dizajnerice

“Moje zidne tapete i ja vodimo vječnu borbu. Jedno od nas dvoje morat će otići!” rekao je svojedobno Oscar Wilde, a svi oni koji su se ikada našli u prostoriji u kojoj su im uzorci na zidovima zadavali glavobolje, sasvim sigurno suosjećaju s velikim piscem. O velikom povratku tapeta, njihovim vrstama i tome kako ih odabrati razgovarali smo s mladom dizajnericom Martinom Banožić.

Vraćaju se u modu

Nakon nevjerojatne popularnosti koju su imale u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, tapete su se vratile kao veliki dizajnerski trend. Iako mnogi zaziru od njih jer ih povezuju s mučnim skidanjem i odljepljivanjem, današnje tapete su mnogo praktičnije zbog čega su posljednjih nekoliko godina postale neizostavnim dijelom mnogih interijera.

Najbolje to zna mlada dizajnerica Martina Banožić koja je nakon angažmana u raznim tvrtkama specijaliziranim za dizajn tekstila, otvorila svoj obrt za izradu tapeta.

“Zadnjih deset, petnaest godina postale su popularne iz razloga što su se na tržištu pojavili dizajneri i manji brendovi koji su odlučili prezentirati neki svoj stil, bilo to ilustracije, slike, fotografije te ih producirati kao proizvod, kao tapete koje se mogu prilagoditi klijentu za razliku od tapeta iz sedamdesetih koje su bile tvorničke”, govori Martina.

Tapete kao dekorativni element

Tapete se danas uglavnom ne postavljaju na sve zidove prostorija, kao što se to činilo nekoć. Postale su dekorativni element kojim se naglašava dio prostorije, oplemenjuje dječja soba ili stvara čarobna atmosfera u nekom kutu doma.

Najbitnije je da znamo što nam se sviđa, što bismo htjeli s njom postići i odgovara li nam, da li je to nešto što bismo htjeli imati u stanu dugi niz godina jer tapeta nije samo dekoracija, nego je i funkcionalna i dugi niz godina može biti u prostoru.

Prvo dobro promislite…

Vijek trajanja joj je od 10 do 15 godina, stoga treba dobro razmisliti o pozicioniranju, motivima i boji da se ne bi brzo predomislili i išli mijenjati jer je to proces koji zahtijeva dosta vremena. 

Na tržištu postoje tapete različitih vrsta. Od papirnatih, platnenih, plastificiranih, preko interaktivnih, samoljepljivih, perivih pa sve do fototapeta. Martina svoje, ovisno o interijeru u kojem će se postavljati, dijeli u dvije skupine. 

Postoje tapete za privatne i komercijalne prostore, i za suhe i vlažne. Primjerice, lanena tapeta je za privatne prostore i namijenjena je za suhe prostore gdje nema puno doticaja s vlagom. S druge strane, svilene tapete, odnosno tapete svilene teksture koje u sebi imaju antibakterijski i antifungalni premaz mogu se postaviti u prostorije s mnogo vlage.

Treba se pridržavati određenih smjernica

Tapete se mogu postaviti u bilo koji prostor, no, veličina mjesta diktira njihov uzorak. Manji prostor bolje podnosi tapete minimalističkog uzorka. Pogrešno odabrani uzorak, boja i materijal u prostor, a samim time i one koji u njemu borave, mogu unijeti nervozu i nelagodu. S druge strane, dobro odabrana tapeta ima zadatak otvoriti prostor i u njega unijeti sklad. Martina nam je otkrila i koje boje preferiraju njezini klijenti.

“Kod nas su dosta popularne neutralne i bež nijanse, pogotovo ako se radi o privatnim prostorima, stanovima. Ljudi većinom biraju bež svijetle nijanse jer će u tim prostorima boraviti svakodnevno, a ako se radi o apartmanima i hotelima, tu se klijenti odvaže jer su ipak to prostorije gdje ljudi dođu i odu, recimo sobe za odmor, vile…”, objašnjava Martina.

Jednom kad odaberete boju, motiv i donesete konačnu odluku o tome da svoj prostor želite oplemeniti nekom tapetom, još uvijek morate biti na oprezu.

Kontaktirajte stručnjaka

Najgora greška koja se može dogoditi pri izboru tapete nije toliko u dezenu nego u neprofesionalnoj montaži ako se odluče sami postavljati tapete. Najbolje je kontaktirati stručnu osobu, ne postavljati sami ako niste sigurni hoće li to tehnički biti dobro izvedeno.

Na kraju treba istaknuti kako odabir motiva i boja prije svega mora odgovarati osobnosti ljudi koji žive u tom prostoru, a onda, naravno, i uklopiti ga u odabrani interijer.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice