Povežimo se

Interijeri

Pravilo broja 3 za dekoriranje klub stolića

Za bilo koju veličinu ili oblik stola, s kombinacijom tri dekorativna predmeta ne možete pogriješiti.

stolić-dnevni -boravak-domnakvadrat

Osim njegove osnovne namjene, klub stolić u dnevnom boravku služi za još mnogo toga. Za odmaranje nogu, za držanje daljinskog upravljača na oku i naravno, kao dekorativni element. Ili barem ima potencijala to biti. No, uz malo nepažnje lako se može pretvoriti u komad zatrpan raznoraznim stvarima. Uz ove savjete, izbjegnite to.

Pravilo broja 3

Kao i u toliko drugih područja dizajna, broj tri je važna brojka za dekoriranje klub stolića. Za bilo koju veličinu ili oblik stola, kombinacija od tri predmeta prilično je sigurna.

Imajte na umu da je ovo “pravilo” broja 3 samo smjernica. Ponekad ono što čini te tri stavke može biti složenije nego što bi se činilo.

Ovdje su tri male skupine predmeta raširene preko klub stolića srednje veličine. Iako se tehnički radi o više od tri stavke, male su skupine raspoređene dovoljno da budu jasne. To daje stolu čarobni dodir. Izgled nije savršeno simetričan, ali nije ni previše natrpan.

Kako primijeniti pravilo broja 3?

Knjiga kao baza

Na ovom stoliću nalaze se raznoliki predmeti, ali izgled je i dalje uredan. To je zato što predmeti dobivaju strukturu smješteni na hrpe knjiga. To stvara razliku između tri pojedinačne skupine.

Krugovi i kvadrati

Knjige dodaju strukturu, ali ako je svaki komad pravokutnog izgleda,to ostavlja dojam zagušljivosti. Tu na scenu stupa krug, odnosno okrugli predmeti. Pokušajte s vazom, zdjelom, svijećom ili utegom za papir ili na kvadratnim predmetima ili između njih kako biste razbili linije i dodali vizualni interes.

Osvježite prostor samo jednim dekorativnim komadom

Poigrajte se visinama predmeta

Još jedan način za dodavanje energije vašem stoliću, je igrajući se visinama predmeta. I ovdje se može primijeniti pravilo tri. Pokušajte postići tri različite visine, koristeći predmete različitih veličina. Postavljanjem najvišeg predmeta u sredinu, može se stvoriti ugodna simetrija.

Svijeće i cvijeće

Cvijeće i sužene svijeće dva su dizajnerska postolja koja će vašem stilu stolića pomoći da dosegne nove visine. Uz to, cvijeće dodaje boju, dok svijećnjaci mogu dodati glamur, pa su još bolji zajedno.

Cvijeće

Biljni život također dodaje energiju, uvodeći organske linije koje kontrastiraju proizvedenim komadima namještaja.

Jednostavna asimetrija

Ako se ova prethodno navedena pravila čine prezahtjevnima, pokušajte s najlakšim pristupom. Jedan predmet (ili hrpa) postavljen asimetrično gotovo do ruba stolića.

Dekoriranje prema obliku stolića

Kvadratni stolići

Možda ćete doći u napast da koristite četiri odgovarajuća komada za savršeno simetričan izgled. Međutim, intrigantniji izgled možete dobiti ako upotrijebite dvije grupe predmeta, po jednu u svakom kutu. Isprobajte visoku vazu ili fenjer u jednom kutu s hrpom od dvije ili tri knjige u drugom (i prozračnim kiparskim naglaskom na vrhu).

Stakleni stolići

Prilikom ukrašavanja staklenog stolića ne zaboravite da nije bitno samo ono što se stavlja na stolić, već i o onome što se nalazi ispod njega. Prozirni stol praktički zahtijeva grafički tepih. Isprobajte crno-bijeli tepih i stolić dekorirajte predmetima različitih oblika. Ili ostavite stolić bez dekoracija i neka tepih bude zvijezda prostora.

Stolići s policom

Ako klub stolić ima nižu policu, ne morate ispuniti obje razine. Ako se ipak odlučite na to, pokušajte poredati predmete na svakoj razini. Upotrijebite dva para umjesto trojki i ne zaboravite igrati se s visinama. Kutija s poklopcem ili mala košarica mogu vam pomoći da donja razina izgleda oštro, a istovremeno vam daje mjesto za pohranu predmeta poput daljinskih upravljača.

Stolići neobičnog oblika

Najpoželjniji dekorativni predmet na stolićima neobičnog oblika su biljke. Uz primjerice tulipane, drugi dekorativni predmeti nisu toliko ni potrebni.

Tapecirani stolići

Upotrijebite jednu ladicu za posluživanje prekrivenu staklenom vazom ili posudom. Kako biste zaokružili ovu priču, prebacite prekrivač preko stolića. To je ležerna elementarna elegancija kojoj je ovakav klub stolić namijenjen.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Wellness i udobnost u dizajnu interijera: Kako stvoriti harmoniju u domu?

Koncept koji postaje sve važniji

U današnjem ubrzanom svijetu, naš dom postaje utočište mira i opuštanja. Kroz promišljeni dizajn interijera, možemo kreirati prostore koji ne samo da izgledaju lijepo, već i poboljšavaju naše fizičko i mentalno zdravlje.

Temelj ovog pristupa leži u konceptu wellnessa i udobnosti, koji postaje sve važniji u dizajnu interijera.

Optimizacija kvalitete zraka

Kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru izravno utječe na naše zdravlje i dobrobit. Dizajneri interijera sve više pažnje posvećuju ventilaciji i odabiru materijala koji ne ispuštaju štetne kemikalije. Uvođenje biljaka u interijer ne samo da poboljšava estetiku prostora, već i doprinosi pročišćavanju zraka.

Biljke poput aloje, sanseverije i fikusa učinkovito uklanjaju toksine iz zraka.

biljka-aloe-vera-domnakvadrat

Korištenje prirodnog svjetla

Prirodno svjetlo ima pozitivan utjecaj na naše raspoloženje i energiju. Veliki prozori, svjetlarnici i otvoreni prostori omogućuju maksimalan unos dnevnog svjetla.

Strategije kao što su korištenje prozirnih zavjesa ili strateško postavljanje ogledala koje reflektiraju svjetlost, dodatno poboljšavaju osvjetljenje prostora.

Ergonomija i namještaj

Ergonomski dizajniran namještaj smanjuje fizički stres i potiče pravilno držanje tijela. Stolice, stolovi i radni prostori trebali bi biti prilagođeni individualnim potrebama korisnika. Pravilno odabrani ergonomski komadi namještaja mogu smanjiti rizik od bolova u leđima, vratu i ramenima, što je posebno važno za one koji rade od kuće.

Povratak staklenih blokova u interijere: Moderna interpretacija klasičnog elementa

Akustika i zvuk

Zvuk ima značajan utjecaj na našu udobnost i produktivnost. Dobra akustika može smanjiti stres i poboljšati kvalitetu sna. Ugradnja zvučne izolacije, korištenje tepiha, zavjesa i tapeciranog namještaja može značajno smanjiti razinu buke.

Također, uvođenje umirujućih zvukova poput zvukova prirode može dodatno unaprijediti osjećaj mira.

krzneni-tepih-domnakvadrat

Boje i materijali

Boje igraju ključnu ulogu u našem emocionalnom stanju. Neutralne i prirodne boje poput bež, bijele, zelene i plave često se koriste za stvaranje umirujućeg okruženja. Prirodni materijali poput drva, kamena i pamuka također pridonose osjećaju povezanosti s prirodom i stvaraju toplu, ugodnu atmosferu.

Organizacija i skladištenje

Dobro organiziran prostor može smanjiti osjećaj stresa i povećati produktivnost. Pametni sustavi za skladištenje, poput ugrađenih ormara, višenamjenskog namještaja i skrivenih prostora za pohranu, pomažu u održavanju urednosti i funkcionalnosti prostora.

Minimalizam, kao stil dizajna, naglašava važnost rješavanja nepotrebnih stvari i fokusiranja na ono što je zaista važno.

walk-in-ormar-garderoba-domnakvadrat

Personalizacija i individualnost

Važno je da se prostor u kojem živimo osjeća kao naš vlastiti. Dodavanje osobnih detalja, poput fotografija, umjetničkih djela ili suvenira s putovanja, stvara emocionalnu vezu s prostorom. Personalizacija prostora pomaže u stvaranju okruženja koje odražava našu osobnost i stil života, čineći ga ugodnijim i privlačnijim.

Kako urediti mali vrt i balkon poput stručnjaka? Pratite ove važne savjete

Integracija tehnologije za wellness

Pametne kućne tehnologije mogu značajno poboljšati kvalitetu života. Sustavi za pametno upravljanje rasvjetom, grijanjem i hlađenjem omogućuju prilagodbu okruženja prema našim potrebama. Također, uređaji koji prate kvalitetu zraka, razinu vlage i razinu buke mogu pomoći u održavanju optimalnih uvjeta za wellness.

Zaključak

Wellness i udobnost u dizajnu interijera nisu samo trendovi, već nužnost za stvaranje harmoničnih životnih prostora. Kroz pažljivo planiranje i implementaciju ovih elemenata, možemo postići balans koji ne samo da zadovoljava estetske kriterije, već i značajno poboljšava kvalitetu našeg života.

Dizajn interijera koji se usredotočuje na wellness i udobnost potiče zdravlje, produktivnost i sreću, čineći naš dom pravim utočištem mira i blagostanja

Autor teksta: Matej Kušević, Krajobrazni arhitekt, Dizajner interijera i vlasnik studija M1st design

Nastavite čitati

Interijeri

Ove pločice želimo! Ručna izrada i posebna glazura oduševljavaju ljepotom

Svaka od njih je unikat!

Suradnja mlade umjetnice Klasje Habjan i Iverpana rezultirala je predivnim ručno oslikanim pločicama koje čine mural izraženih boja. A izradila ih je jedna vrlo posebna portugalska tvornica.

Klasja Habjan mlada je ilustratorica, dizajnerica i suautorica predivnog murala u Iverpanovom Izlogu ideja koji osim što ukrašava prostor, predstavlja portugalsku tvornicu keramičkih pločica.

Direktor Iverpana, Mladen Jambrović ističe kako su pločice Viuva Lamego portugalske tvrtke posebne po tome što su jedne od rijetkih koje su praktički manufakturno izrađene:

“Izrađene su rukom, nisu industrijske, a posebne su po svojim glazurama. Rijetko ćete naći bilo gdje kod bilo kojeg proizvođača glazure koje imaju isti efekt kao njihove. Riječ je o tradiciji koja traje više od 170 godina i mnogi portugalski, a i svi drugi umjetnici i arhitekti poput Alvaro Siza Viera su veliki pobornici njihovih proizvoda. Kada smo otvarali izlog ideja u Draškovićevoj, ideja je bila da jedan zid napravimo u muralu.

Od brojnih umjetnika mi smo izabrali, odnosno zamolili Klasju i Zitu da se uključe u to i kad su prvi put došle ovdje nije bilo ničega, bili su u tijeku građevinski radovi. Međutim, dopala im se ideja i vrlo brzo su izašle sa 6, 7 prijedloga tog murala. Jedan smo odabrali, a taj vizual je otišao u Portugal, oni su predložili dimenzije pločica. Ispekli su boje zapravo koje su Klasja i Zita odlučile koristiti na ovome zidu. Kako boja ne izgleda isto nakon pečenja, oni su ispekli nekoliko primjera kako bismo postigli pravu boju. Kada su dame rekle da je to to, onda je napravljen mural. On je prvo složen u Portugalu i označen, svaka pločica ima svoje slovo i broj, tako da je naknadno postavljanje super jednostavno.”

Klasja Habjan, ilustratorica i dizajnerica imala je čast s Iverpanom ostvariti taj projekt, a primjer je koji prezentira i svatko se može javiti toj tvornici preko Iverpana i naručit custom pločice koje nisu printane.

“Ručno su aplicirane pa te teksture na drugi način zažive i stvarno je svaka unikat. Oni rade sve ručno, od procesa tih modula do biranja pločica do crtanja po njima, do pečenja i jako je inspirativno vidjet koliko strasti ulažu u svaki taj segment i tako prezentiraju svoju kulturu.”, navela je dizajnerica.

Ove su keramičke pločice limitirane samo u svojoj veličini, 30 puta 30 centimetara, dok ograničenja u dizajnu ne postoje. Sve što umjetnik zamisli, ručno se oslikava na pločice. Detalji im mogu dati i dubinu, a ne samo širinu i visinu. Ova mala tvrtka, Viuva Lamego, ne može se mjeriti s velikim korporacijama po brzini izrade i velikim količinama, ali su apsolutno nenadmašni kada je u pitanju prilagođavanje ideji umjetnika i prostoru, pojasnila je Habjan te dodala:

“Pa meni se sviđa da moji radovi, koji su obično sitni, zažive i na nekom drugom mediju i u nekom drugom formatu, a pločice ipak imaju naravno i utilitarnu stranu, tako da nekako se uklapa u život nekog drugog, neki drugi interijer i ima neku svoju priču, a opet je umjetnički rad koji ima i svoju nezavisnu stranu.”

Klasja ovoga ljeta odlazi u Portugal na rezidenciju gdje će usavršavati svoju vještinu oslikavanja keramičkih pločica.

“Sviđa mi se taj mali format pločice, svaka je za sebe i ono što smo komentirali, možda je jedna dovoljna da jedan zid učini posebnim. Takve pločice koje imaju neku malo grafiku, po meni odgovaraju u možda jednostavniji interijer, u okruženje pločica koje su možda iz te kolekcije samo bez aplikacije.”, zaključila je.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice