Povežimo se

Interijeri

Pravilo broja 3 za dekoriranje klub stolića

Za bilo koju veličinu ili oblik stola, s kombinacijom tri dekorativna predmeta ne možete pogriješiti.

stolić-dnevni -boravak-domnakvadrat

Osim njegove osnovne namjene, klub stolić u dnevnom boravku služi za još mnogo toga. Za odmaranje nogu, za držanje daljinskog upravljača na oku i naravno, kao dekorativni element. Ili barem ima potencijala to biti. No, uz malo nepažnje lako se može pretvoriti u komad zatrpan raznoraznim stvarima. Uz ove savjete, izbjegnite to.

Pravilo broja 3

Kao i u toliko drugih područja dizajna, broj tri je važna brojka za dekoriranje klub stolića. Za bilo koju veličinu ili oblik stola, kombinacija od tri predmeta prilično je sigurna.

Imajte na umu da je ovo “pravilo” broja 3 samo smjernica. Ponekad ono što čini te tri stavke može biti složenije nego što bi se činilo.

Ovdje su tri male skupine predmeta raširene preko klub stolića srednje veličine. Iako se tehnički radi o više od tri stavke, male su skupine raspoređene dovoljno da budu jasne. To daje stolu čarobni dodir. Izgled nije savršeno simetričan, ali nije ni previše natrpan.

Kako primijeniti pravilo broja 3?

Knjiga kao baza

Na ovom stoliću nalaze se raznoliki predmeti, ali izgled je i dalje uredan. To je zato što predmeti dobivaju strukturu smješteni na hrpe knjiga. To stvara razliku između tri pojedinačne skupine.

Krugovi i kvadrati

Knjige dodaju strukturu, ali ako je svaki komad pravokutnog izgleda,to ostavlja dojam zagušljivosti. Tu na scenu stupa krug, odnosno okrugli predmeti. Pokušajte s vazom, zdjelom, svijećom ili utegom za papir ili na kvadratnim predmetima ili između njih kako biste razbili linije i dodali vizualni interes.

Osvježite prostor samo jednim dekorativnim komadom

Poigrajte se visinama predmeta

Još jedan način za dodavanje energije vašem stoliću, je igrajući se visinama predmeta. I ovdje se može primijeniti pravilo tri. Pokušajte postići tri različite visine, koristeći predmete različitih veličina. Postavljanjem najvišeg predmeta u sredinu, može se stvoriti ugodna simetrija.

Svijeće i cvijeće

Cvijeće i sužene svijeće dva su dizajnerska postolja koja će vašem stilu stolića pomoći da dosegne nove visine. Uz to, cvijeće dodaje boju, dok svijećnjaci mogu dodati glamur, pa su još bolji zajedno.

Cvijeće

Biljni život također dodaje energiju, uvodeći organske linije koje kontrastiraju proizvedenim komadima namještaja.

Jednostavna asimetrija

Ako se ova prethodno navedena pravila čine prezahtjevnima, pokušajte s najlakšim pristupom. Jedan predmet (ili hrpa) postavljen asimetrično gotovo do ruba stolića.

Dekoriranje prema obliku stolića

Kvadratni stolići

Možda ćete doći u napast da koristite četiri odgovarajuća komada za savršeno simetričan izgled. Međutim, intrigantniji izgled možete dobiti ako upotrijebite dvije grupe predmeta, po jednu u svakom kutu. Isprobajte visoku vazu ili fenjer u jednom kutu s hrpom od dvije ili tri knjige u drugom (i prozračnim kiparskim naglaskom na vrhu).

Stakleni stolići

Prilikom ukrašavanja staklenog stolića ne zaboravite da nije bitno samo ono što se stavlja na stolić, već i o onome što se nalazi ispod njega. Prozirni stol praktički zahtijeva grafički tepih. Isprobajte crno-bijeli tepih i stolić dekorirajte predmetima različitih oblika. Ili ostavite stolić bez dekoracija i neka tepih bude zvijezda prostora.

Stolići s policom

Ako klub stolić ima nižu policu, ne morate ispuniti obje razine. Ako se ipak odlučite na to, pokušajte poredati predmete na svakoj razini. Upotrijebite dva para umjesto trojki i ne zaboravite igrati se s visinama. Kutija s poklopcem ili mala košarica mogu vam pomoći da donja razina izgleda oštro, a istovremeno vam daje mjesto za pohranu predmeta poput daljinskih upravljača.

Stolići neobičnog oblika

Najpoželjniji dekorativni predmet na stolićima neobičnog oblika su biljke. Uz primjerice tulipane, drugi dekorativni predmeti nisu toliko ni potrebni.

Tapecirani stolići

Upotrijebite jednu ladicu za posluživanje prekrivenu staklenom vazom ili posudom. Kako biste zaokružili ovu priču, prebacite prekrivač preko stolića. To je ležerna elementarna elegancija kojoj je ovakav klub stolić namijenjen.

Interijeri

Predstavljamo NUNC – Hrvatski brend namještaja inspiriran slavonskom ravnicom

Na Design weeku smo imali priliku upoznati i hrvatski brend namještaja koji uspješno kombinira ruralno i urbano. Evo kako to izgleda.

Na Design weeku smo imali priliku upoznati i hrvatski brend namještaja koji uspješno kombinira ruralno i urbano. Evo kako to izgleda.

Kombinacija ruralnog i urbanog

Slavonske ravnice, rijeke koje je okružuju, zelenilo, priroda. Sve je to preneseno u oblikovanje ovog dizajnerskog namještaja.

‘Nunc inače znači na latinskom sada. I to je zapravo koncept prenošenja nečeg što je bilo, starih slavonskih kuća i dvoraca, u današnje sada, u današnju sadašnjost i na neki način se pokušava ta priča, šuma, prenijeti, slavonskih šuma i livada prenijeti u razigrani minimalistički namještaj brenda Nunc’, kaže Ana Banić Göttlicher dizajnerica interijera u Nuncu.

Modul polica Sfumato reinterpretacija je slavonskih šuma na jedan urbani način. Pune i prazne police dinamično se izmjenjuju u prostoru, a i same mogu poprimiti više lica. Ukrašene biljkama djeluju poput šume, a bez njih podsjećaju na siluetu modernog grada.

Korištenje prirodnih materijala

‘Koristimo prirodne materijale, ponajviše hrast naš najpoznatiji, sa kvalitetnom površinskom obradom i proizvodnjom. Nadalje, koristimo američki orah koji ima svoju posebnu teksturu i boju i daje jednu, jedan jako lijepi, jednu jako lijepu teksturu i posebnu toplinu unosi u dom’, dodaje.

blagovaonski stol ALA

Važno je znati da je sav ovaj namještaj modularan. Polica Aman taman, sukladno svojem imenu, tako će se vrlo jednostavno prilagoditi svakom prostoru. Takav je i blagovaonski stol ALA.

‘Tako da to je prednost recimo baš stola, s obzirom da on može funkcionirati i, kako sam rekla i za dom i za ured, sve ovisi o načinu kako se prilagođavaju elementi na stolu, tako on dobiva svoju namjenu’, tvrdi.

Izgled namještaja

Današnji moderni interijeri traže prilagodljiv, a opet jednostavan namještaj. Uz to, važno je da on ima određenu toplinu. U ovom slučaju taj je cilj postignut pažljivo brušenim rubovima koji djeluju poput vode koja teče slavonskim rijekama i zasigurno je jedan od elemenata inspiracije za originalan dizajn.

‘Imamo razvojni centar u Đakovu gdje se ispituju novi proizvodi, tamo je centar za istraživanje, i ispitivanje prototipa i razvoj svih novih proizvoda tako da tamo razvijamo daljnje, nove proizvode uz sve ove koje imamo’, kaže.

Jer eksperimentiranje je uvijek dobrodošlo. Bilo da je riječ o doradi proizvoda ili nekoj novoj kombinaciji boja.

‘ S obzirom da smo mi relativno mladi brend, zapravo u to kratko vrijeme smo postigli dosta puno na, postigli smo na vidljivosti u javnosti zato što smo se izdvojili sa svojom posebnošću’, dodaje.

A tu posebnost ovom brendu daju mladi dizajneri koji su tradiciju i prirodnost Slavonije odlučili unijeti u naše domove na jedan jako originalan način.

Nastavite čitati

Interijeri

Trend report – Zagreb Design Week 2022.

Početkom mjeseca održan je deveti zagrebački tjedan dizajna – ove godine tema mu je bila „Bez ograničenja“.

Početkom mjeseca održan je deveti zagrebački tjedan dizajna – ove godine tema mu je bila „Bez ograničenja“. Evo kako je to izgledalo. Deveto izdanje Zagreb Design Weeka ugostila je zagrebačka Akademija likovnih umjetnosti.

‘Nakon dvije godine korone, kada je bilo puno ograničenja, lani smo imali QR kod, trebalo je imati potvrde i tako, ove godine sve je slobodno, povratak normalnom životu, a upravo ta komunikacija i mogućnost putovanja, druženja, društvenog kontakta je jako bitna za kreativnost, za razmjenu ideja, za razmjenu, za komunikaciju općenito. To je osnova za dizajn i zato smo ove godine uzeli tu temu’ , kaže Daniel Tomičić surganizator Zagreb Design Week-a.

METODA – namještaj od masivnog drveta

Zagreb Design Week pravo je mjesto za predstavljanje noviteta na tržištu. Mnogi su svoje prve korake napravili upravo na tjednu dizajna. Za to su se odlučili i u novom hrvatskoj brendu koji surađuje s timom etabliranih hrvatskih dizajnera.

‘Mi zapravo koristimo taj tradicionalni slavonski hrast koji je oplemenjen i dodan sa tim novim vrijednostima i ljudskim dodirom i zapravo površinskom obradom i na taj način smo još sa tim kreativnom industrijom dobili nove komade namještaja koji će, evo, nadam se, bit prepoznati u budućnosti’ , kaže Marija Jelčić Markanović, direktorica.

SADAR + VUGA – arhitektonski ured iz susjedstva

Hrvatskom se je tržištu predstavio i jedan slovenski studio koji je osmislio namještaj posvećen slovenskim prirodnim bogatstvima.

DNNA – brand tenisačice Donne Vekić

Vidjeli smo i kako je miris za prostorije zamislila naša poznata tenisačica Donna Vekić.

Najuspješniji hrvatski brand

Na tjednu dizajna često imamo prilike i naučiti nešto iz povijesti dizajna. Ove su godine organizatori odlučili odati počast Slavoljubu Penkali, čovjeku koji je stvorio najuspješniju hrvatsku robnu marku.

‘Bazirana je na patentima Slavoljuba Penkale i kad se govori o Penkali, uvijek se govori o njemu kao izumitelji i zato je jedan od najvećih izumitelja u povijesti, preko 80 izuma, termofor, termosica, prvi funkcionalni prašak za rublje, ima jako puno izuma koje upotrebljavamo danas, a ne znamo da ih je on izmislio, ali ono što je nama najinteresantnije su njegovi patenti vezani za pisaći pribor, na osnovu kojih je izgradio globalni brend’ , dodaje Daniel Tomičić.

Mađarski pametni dizajn

Osim iz povijesti, naučiti se može i nešto iz sadašnjosti. Pokazali su nam to susjedi s izložbom Pametna Mađarska.

To je jedan super koncept da mađarska država promovira svoje gospodarstvo putem dizajna. Dakle, to je serija putujućih izložbi, postoji već par godina i uvijek predstavlja uspješne izvozne proizvode, koji su nastali u Mađarskoj, na bazi nekog izuma, patenta, koji su dizajnirani, i proizvode se u Mađarskoj, ali se izvoze po cijelom svijetu. Dakle, oni promoviraju svoju državu, svoje gospodarstvo putem dizajna, šta je nešto, šta nažalost, Hrvatska ne radi, objašnjava.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Za bezbrižne i sigurne trenutke s vašim najmilijima

Inspiracija i ideje za uređenje originalnog dječjeg kutka nalazi se u svim Lesnina XXXL trgovinama i na webshopu!

nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Kako do prve vlastite nekretnine subvencioniranim kreditom?

Kupnju svog prvog doma mnogima su olakšali subvencionirani krediti APN-a, namijenjeni mladima. Osim pronalaska odgovarajuće nekretnine, treba odabrati i dobru...

robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Vodič za odabir prave kosilice

U lijepom se vrtu najljepše živi i opušta – pronađite uređaj kojim ćete svoj vrt pretvoriti u oazu mira koju...

Stambene-zgrade-u-Zagrebu Stambene-zgrade-u-Zagrebu
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Isplati li se kupovati nekretnine uz državne subvencije?

Na proljeće kreće novi krug prijava za APN-ove kredite.

stablo stablo
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Otpad koji stvaramo guši naš planet. Što učiniti?

Otpad koji stvaramo guši naš planet, a u stanje ekološkog duga svake godine ulazimo sve ranije. Kada bismo samo koristili...

DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA. DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA.
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Daikin ima rješenje za kućno mjerenje kvalitete zraka, pročišćavanje i ovlaživanje

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorima. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

korejska-hrana-dom-na-kvadrat korejska-hrana-dom-na-kvadrat
Gastroprije 9 mjeseci

Tajne korejske kuhinje

U posljednje je vrijeme korejska pop kultura u modi pa zašto ne biste iskušali i korejsku kuhinju?

Izbor uredniceprije 9 mjeseci

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Izbor uredniceprije 10 mjeseci

Zašto je bitna kvaliteta zraka u zatvorenim prostorijama?

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorijma. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

marijana-perinic-dom-na-kvadrat marijana-perinic-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 10 mjeseci

Muke po majstorima s komičarkom Marijanom Perinić

Stres, majstori i nepredviđeni troškovi. Sigurno i vas ove riječi asociraju na renovaciju stana. Kao i u brojnim drugim životnim...