Povežimo se

Interijeri

Praktični savjeti za dom bez nametnika

Nametnici su, usprkos našim nastojanjima da ih se riješimo, stalno prisutni. Ima ih u našim domovima, na našim ljubimcima, na našim biljkama. Možda će baš jedan od savjeta kojim su se koristile i naše bake pomoći da ih se riješite.

BILJNE UŠI – Evo dva djelotvorna načina da se riješite tih biljnih nametnika. Prikupite pepeo od cigarete i zamotajte ga u dvostruku gazu, pa kroz gazu prosijavajte da pada na biljku. Jednostavniji je način, ako pri ruci nemate gazu, da probušite dno plastične čaše od jogurta i kroz te rupice prosijete pepeo. To će zaštititi nadzemni dio biljke.

No, biljne uši napadaju i podzemni dio. Taj ćete problem riješiti ako nekoliko kopriva namočite u vodu i ostavite da stoje 24 sata, a zatim tom vodom zalijete biljku. Vidjet ćete i sami kako uši izlaze iz zemlje.

Nametnike s povrća i voća koje namjeravate pripremiti za jelo skinut ćete potopite li povrće (voće) u slanu vodu.

BUHE – Nekoliko različitih buha može Vam prouzročiti veliku glavobolju. No ako su buhe došle u Vaš dom, najjednostavnije ćee ih se riješiti ako mjesta na kojima se pojavljuju natopite amonijakom.

Jednako je dobro pod sag ili plahtu staviti nekoliko lovorovih ili orahovih listova.

Vaš se pas stalno češka? Lovorov ili orahov list bit će dobar i u tom slučaju. Psa dobro istrljajte lovorovim ili orahovim listom, pa će na njegovoj dlaci ostati miris koji Vama neće smetati, a psa će osloboditi nemilih nametnika. Nekoliko listova stavite i pod pseći ležaj.

INSEKTI – RAZNI – Vrlo neugodni “sustanari” česta su pojava u našim domovima.

Gmizajuće insekte pokušajte uništiti mješavinom šećera i praška za pecivo. Mješavinu posipajte po mjestima na kojima se insekti pojavljuju. Oni će je pojesti i uginuti.

Jednako je djelotvorna metoda da u lavor istočite bocu piva, stavite ga na pod, a između poda i ruba lavora postavite daščicu kojom će se insekti popeti. Krpu namočenu u pivo spustite na daščicu. Izazvani mirisom insekti će se po krpi popeti do lavora i pasti u njega. Povratka im nema. Taj postupak ponavljajte svaki put kad primijetite da su se pojavili mali kukci. Upornošću ćete ih sasvim istrijebiti.

Dobar insekticid možete pripremiti i od duhana. Prstohvat duhana iz cigarete namočite u 1 dl vode i ostavite da stoji dva dana. Ta je voda izvrstan insekticid. Njome možete poprskati i biljke koje su zaražene biljnim ušima.

KRTICE – Dva su načina da krtice istjerate iz svog vrta. U rupu u krtičnjaku stavite krpu natopljenu petrolejom ili lož uljem. To je miris koji će otjerati krtice baš kao i dim.

Drugi je način da u rupu stavite karbid i polijete ga vodom. Dodir vode i karbida stvorit će jaki dim koji će se proširiti krtičnjakom i istjerati krticu.

KOMARCI – Tih posebno neugodnih insekata nije se lako riješiti. Dobro je znati da komarcima smeta miris rajčice, pa zato, ako imate mogućnost, na prozore stavite lonac s rajčicom.

Drugi će Vam način uzeti malo više vremena, ali ćete biti sigurni da ćete imati miran san. U sobu u kojoj ćete spavati stavite svjetiljku čiji ste rub premazali medom. (Može poslužiti i obična svjetiljka čiji ćete rub oblijepiti širokim selotejpom). Zatvorite prozor, upalite svjetiljku i izađite iz sobe. Za sat vremena svi komarci i ostali insekti bit će zalijepljeni na rubu svjetiljke.

Tople ljetne večeri volimo provoditi na otvorenom. Tako se, nažalost, izlažemo ubodima komaraca. Da biste ih otjerali iz svoje blizine i time se poštedjeli neugodnih uboda, namažite kožu otopinom jabučnog octa.

MIŠ – Zanimljivo je da ta mala životinja ne podnosi miris metvice i to je informacija koju treba dobro iskoristiti. Ako su se u Vašem domu počeli pojavljivati miševi, ili samo jedan miš, pobjeći će putom kojim je i došao ako na više mjesta postavite metvicu. Kad primijetite da ga više nema, otvor zatrpajte istucanim staklom.

Drugi je način da se riješite miševa – mišolovka. To je jednako djelotvorno, ali i jednako okrutno kao i smjesa šećera i gipsa.

MOLJCI – Nije potrebno da u borbi protiv moljaca posežete za sredstvima koja nisu dobra za zdravlje i koja ostavljaju neugodan miris na odjeći. Najjednostavniji način rješavanja problema s moljcima često je i najdjelotvorniji. Možete se odlučiti na koji ćete način postupiti i što ćete koristiti ovisno o tome što je Vama pristupačnije.

Jedan od načina je da skupljate kore od naranče, a kad ih skupite dovoljno, usitnite ih i stavite u vrećicu koju ste napravili od gaze, pa onda vrećice umetnite među odjeću u ormar.

Već je dobro poznata i lavanda, aromatična biljka toplih podneblja. Upakirana u vrećice, ili kao buketić, dat će Vašem ormaru ugodan miris.

No, možda je jednostavnije uzeti nekoliko divljih kestena. Razrežite ih ili propiknite. Šaku kestena stavite u vrećicu od gaze i objesite među odjeću. U odjeću koja je složena na police rasporedite nekoliko propikanih kestena.

Knjiških moljaca neće biti ako među stranice knjiga stavite lovorove listove.

MRAVI – Najmanji, ali i najuporniji. Crni, crveni ili žuti – svi su jednako neželjeni u našim domovima.

Postoji više načina da se oslobodite mrava. Najvažnije je otkriti odakle dolaze i kojim se putovima kreću, a zatim im postaviti prepreku. Mjesto odakle dolaze poštrcajte lakom za kosu, a pred njega stavite polovicu limuna. Mirisi limuna i kiseline odbijaju mrave.

MUHE – Muhe ne morate loviti. Dovoljno je da Vaš dom miriši onako kako se njima ne sviđa. Prerežite limun na pola i u svaku polovicu nabodite klinčiće. Vi gotovo da i nećete primijetiti taj ugodan miris, a muha neće biti ni blizu. Klinčići će dobro upijati i miris cigareta.

Ukoliko na stolu imate lijepi buket, među cvijeće stavite grančicu metvice. Budite sigurni da Vas muhe neće uznemiravati.

Metvicu možete staviti i u slamu kod domaćih životinja da ih muhe i obadi ne grizu.

PUŽEVI – Puževi jako vole mlijeko. Pomoću njega ćete ih se i osloboditi. U prostoriju u kojoj ste primijetili puževe, na pod stavite široku, plitku zdjelicu punu mlijeka. Puževi će dolaziti na mlijeko. Tijekom jednog tjedna, koliko će zdjelica stajati na podu, svakodnevno skupljajte puževe. Možete biti sigurni da iduće godine u toj prostoriji neće biti puževa.

UŠI U KOSI – To su nemili nametnici i sreća je da nisu česti, no kad ih jednom dobijete, morate paziti da ih se u potpunosti oslobodite zajedno s njihovim jajima. Osim šampona za kosu s tom namjenom, pomoći će i ocat. Gustim češljom iščešljajte kosu, a zatim ju natopite jakim octom. Držite ju pokrivenu ručnikom 2-3 sata, a zatim operite. Ponovno je isperite octom, no ovaj put razblaženim. Kosa isprana u jako razblaženom octu više neće imati nametnika, a bit će mekana i sjajna.

ŽIŠCI – Žišci su posebno neugodni mali nametnici u namirnicama. Najsigurnije je baciti sve u čemu su se pojavili žišci. Nažalost time problemi sa žišcima nisu gotovi, jer oni se brzo i lako razmnožavaju i vrlo su otporni. Mogu jako dugo živjeti kao jajašca ili ličinke. Da bi bili sigurni da ih više nećete naći u svojim namirnicama, morate dobro oprati posudu u kojoj ste držali namirnice, a dobro bi bilo da očistite sve police u smočnici. Police umotane u papir ljepše izgledaju od golih, no razmaci između papira i police idealna su mjesta za polaganje jajašaca i život ličinki. Zato, ako ikako možete, ne zamatajte police.

Namirnice možete pokušati spasiti. Rižu i brašno istresite na lim i stavite u pećnicu na 60 stupnjeva. Izvadite nakon 10 minuta i prosijte.

Iz knjige: Mali savjeti, Dea Olup

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Kreativne ideje za uređenje malih stanova: Trikovi za proširenje prostora

Život u malom stanu može biti izazovan kada se suočite s ograničenim prostorom. Međutim, s nekoliko pametnih trikova i kreativnih ideja, možete pretvoriti svoj mali stan u funkcionalan i estetski privlačan prostor.

U ovom članku, istražujemo neke od najboljih ideja za uređenje malih stanova koje će vam pomoći proširiti prostor i maksimalno iskoristiti svaki kutak.

Multifunkcionalni namještaj

Odaberite namještaj koji ima višestruku svrhu. Kreveti s ladicama za dodatno spremanje, sofe koje se pretvaraju u krevete ili stolovi s preklopnom funkcijom su samo neke od mogućnosti.

Ovim pametnim komadima namještaja možete uštedjeti prostor i pružiti više funkcionalnosti.

Iskoristite vertikalni prostor

Kada nemate dovoljno prostora u širini, okrenite se prema vertikalnom prostoru. Postavite police duž cijele visine zida kako biste stvorili dodatni prostor za pohranu knjiga, ukrasa i drugih predmeta.

Također možete objesiti kuke ili vješalice na zidove kako biste organizirali svoje stvari i spriječili nered.

Ogledala za iluziju prostora

Postavljanje ogledala na strateška mjesta u vašem stanu može stvoriti iluziju proširenja prostora. Ogledala reflektiraju svjetlost i stvaraju dubinu, čineći prostor otvorenijim i prozračnijim.

Odaberite velika ogledala ili postavite više manjih ogledala kako biste maksimalno iskoristili njihovu optičku iluziju.

Svijetla rasvjeta

Dobro osvjetljenje može stvoriti dojam prostranosti. Koristite prirodno svjetlo koliko je god moguće i držite zavjese i zavjese otvorenima. Ako nemate pristup prirodnom svjetlu, odaberite svijetle žarulje i postavite ih na strategijska mjesta u stanu kako biste osvijetlili sve kutke.

Pregledna organizacija

Održavanje stvari uredno organiziranima može učiniti čuda za proširivanje prostora. Iskoristite kutije, košare i ladice za spremanje stvari i držite ih van vidokruga. Ovo će stvoriti dojam čistoće i prostranosti, čak i u malom prostoru.

Odaberite svijetle boje

Boje imaju veliki utjecaj na percepciju prostora. Kada uređujete mali stan, birajte svijetle boje za zidove, podove i namještaj. Bijela, bež, svijetlo plava ili svijetlo zelena su odlični izbori jer reflektiraju svjetlost i stvaraju dojam prozračnosti.

Također, možete koristiti svijetle tonove za detalje poput jastuka, prekrivača ili ukrasnih predmeta kako biste dodali malo boje bez da opterećujete prostor.

Minimalizam

Manji prostor izgleda vizualno veći kada je uredan i minimalistički uređen. Smanjite količinu namještaja i ukrasa na minimum. Odaberite funkcionalne komade namještaja koji su estetski privlačni, ali ne opterećuju prostor.

Minimalistički stil uređenja stvara dojam prostranosti i olakšava kretanje kroz prostor.

Prostor za rad

Ako radite od kuće, važno je osigurati prostor za rad u malom stanu. Razmislite o postavljanju stola s preklopnom funkcijom koji možete sklopiti kada ga ne koristite. Također, koristite vertikalni prostor za pohranu radnih materijala i organizaciju.

Otvaranje prostora pregradama

Ako vaš mali stan ima pregrade koje stvaraju zatvorene prostore, razmotrite mogućnost uklanjanja ili smanjenja tih pregrada kako biste stvorili otvoreniji prostor. To će stvoriti dojam kontinuiranog prostora i poboljšati protok svjetlosti i zraka.

Uređivanje malog stana može biti izazovno, ali uz kreativnost i pametno planiranje, možete stvoriti funkcionalan i prostran prostor. Iskoristite ove pametne trikove za proširenje prostora, prilagodite ih svojim potrebama i stvorite svoj mali raj.

Nastavite čitati

Interijeri

Boho stil: Inspiracija i savjeti za uređenje prostora s boho šarmom

Boho stil, skraćenica od “bohemian”, je popularan dizajnerski stil koji privlači sve veću pažnju svojom jedinstvenom kombinacijom udobnosti, topline i razigranosti.

Inspiriran slobodnim duhom umjetnika, nomada i putnika, boho stil stvara atmosferu koja je opuštena, prirodna i šarmantna. U ovom članku istražit ćemo neke ključne elemente boho stila te pružiti inspiraciju i savjete za uređenje prostora s boho šarmom.

Kolorit

Boho stil obiluje bogatim i raznolikim koloritom. Slobodno se poigravajte s jarkim i toplim bojama poput narančaste, crvene, žute, smaragdno zelene i tirkizne. Također, prirodne boje poput smeđe, bež i zemljanih tonova mogu pružiti osjećaj ravnoteže i topline.

Teksture

Teksture su ključne za postizanje autentičnog boho izgleda. Koristite različite tkanine, poput šarenih jastuka, presvlaka, tepiha od prirodnih vlakana poput jute i sisala te zavjesa od laganih tkanina. Drveni namještaj i pleteni predmeti također dodaju dozu teksture.

Biljke i zelenilo

Dodavanje biljaka i zelenila u prostor donosi osjećaj svježine i povezanosti s prirodom, što je karakteristično za boho stil. Odaberite različite vrste biljaka, poput visećih kaktusa, paprati i cvjetova, i postavite ih na različite lokacije u prostoru.

Mješavina stilova

Boho stil se temelji na mješavini različitih stilova. Ne bojte se kombinirati različite uzorke, materijale i stilove namještaja. Reciklirani ili vintage komadi namještaja mogu dodati autentičnost i karakter prostoru.

Umjetnost i detalji

Dodavanje umjetnosti i zanimljivih detalja je važan dio boho stila. Postavite galeriju slika ili okvira na zid, izložite ručno izrađene predmete ili suvenire s putovanja te koristite zanimljive svjetiljke i svijeće kako biste stvorili toplu atmosferu.

Boho stil je izvanredan način da se izrazi kreativnost i osobnost u uređenju prostora. Slijedeći ove inspiracije i savjete, možete stvoriti prostor s boho šarmom.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice