Povežimo se

Interijeri

Pametna kuća budućnosti

U današnjem ubrzanom načinu života, tehnologija uvelike olakšava svakodnevnicu, a posljednjih godina razvijaju se sustavi za pametne kuće koji povezuju upravljanje pojedinim segmentima kućanstva putem interneta. 

Martin Puljić objašnjava da je pametna kuća zapravo sustav koji nam omogućava pojednostavljeno odnosno pametno upravljanje našim objektom. Odnosno funkcijskim cjelinama našeg objekta. Kada pričamo o funkcijskim cjelinama, onda govorimo o klimatizaciji i o sustavu rasvjete. Kada pričamo o sustavu klimatizacije, onda mislimo na sustav grijanja, odnosno sustav hlađenja. Osim samog upravljanja, trebali bismo imati mogućnost uvida odnosno vizualizacije u rad tih naših funkcijskih cjelina, drugim riječima trebali bismo imati korisničko grafičko sučelje na našem odnosno vašem prijenosnom računalu odnosno stolnom računalu, odnosno aplikaciju na mobilnom uređaju. 

Prvi ovakav “smart home” sustav u Hrvatskoj

Martin Puljić sam je razvio sustav koji nadilazi komercijalne sustave dostupne na tržištu, a baziran je na industrijskim kontrolerima koji pružaju više mogućnosti. 

Vi jednostavno iz perspektive inženjera imate puno više mogućnosti za slaganjem jer imate puno veći spektar inženjerskih alata koje možete iskoristiti da biste složili profesionalni sustav. Industrijski kontroleri omogućavaju uvid u analitiku procesa koji se događaju, analitiku rada vašeg sustava, mogućnost uvida u preventivu rada vašeg sustava i mogućnost modularnosti odnosno nadogradnje vašeg sustava, kaže Puljić. 

Martinov sustav je prvi takav razvijen u Hrvatskoj, a izradio ga je za vlastitu kuću. Iako je korištenje vrlo jednostavno, za realizaciju je potrebna infrastruktura koju treba detaljno isplanirati prije gradnje objekta. 

Kako isplanirati svoj pametni dom

Za našu kuću, prvo sam definirao što bi taj „smart home“ sustav trebao imati, na osnovi toga sam napravio prototip sustava, a produkt tog prototipa je bio tehnički nacrt odnosno bazni inženjering infrastrukture koja bi trebala biti zastupljena da bi se taj „smart home“ sustav mogao realizirati, ispričao je Puljić za Dom na kvadrat. 

Sustav prati rad svih komponenata u kućanstvu i upozorava na njihovo održavanje. Primjerice, praćenjem broja uključivanja klima uređaja, upozorava kad je potrebno zamijeniti filter, a ima i veliki doprinos u smanjenju potrošnje energenata. 

Mi pratimo potrošnju električne energije i ovaj nas sustav može informirati primjerice, kolika bi bila potrošnja struje za tekući mjesec. Na osnovi tih podataka može dati informaciju kakvu bismo solarnu elektranu mogli napraviti da bi ista bila optimalna, odnosno da je optimalna mjera između perioda otplate investicije i tehničke korisnosti koju bi ta elektrana mogla pružiti, izjavio je Puljić. 

Kombiniranje pametnih sustava

Hela i Martin svojom pametnom kućom upravljaju putem ekrana s grafičkim korisničkim sučeljem, kojeg je on sam izradio.  Kaže kako putem te aplikacije imaju digitalnog blizanca kuće na ekranu. Imate uvid u sve što se događa, status rada svih vaših komponenti, možete upravljati pomoću tog ekrana, jedan se nalazi na ulazu u dnevni boravak, a drugi je u prostoru u biti strojarnice gdje jednostavno putem laptopa se spajam na taj isti sustav, objasnio je Puljić. 

Kuća je opremljena stropnim grijanjem i hlađenjem koje osigurava idealnu temperaturu u svakom godišnjem dobu. 

Radi u modu hlađenja, preko zime u obrnutom modalitetu grijanja i konkretno u pikovima same, samog ljeta u sustav dobavljate 14 stupnjeva polazne temperature koja kola po stropu i isijavanjem prenose hlađenje odnosno toplinsku energiju, odnosno u ovom slučaju hladnoću u vaš prostor, a nemate pri tom nikakvog puhanja po leđima, kaže Puljić. 

Gradnja pametne kuće trajala je 14 mjeseci, a arhitekt Igor Murtić vješto je iskoristio Martinove podloge i zahtjeve za instalacijama potrebnim za ovakav sustav. Dizajn interijera potpisuje Tena Belavić koja je izvela vrlo ugodan i elegantan dom za mladu obitelj. 

Oglas

Interijeri

Wellness i udobnost u dizajnu interijera: Kako stvoriti harmoniju u domu?

Koncept koji postaje sve važniji

U današnjem ubrzanom svijetu, naš dom postaje utočište mira i opuštanja. Kroz promišljeni dizajn interijera, možemo kreirati prostore koji ne samo da izgledaju lijepo, već i poboljšavaju naše fizičko i mentalno zdravlje.

Temelj ovog pristupa leži u konceptu wellnessa i udobnosti, koji postaje sve važniji u dizajnu interijera.

Optimizacija kvalitete zraka

Kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru izravno utječe na naše zdravlje i dobrobit. Dizajneri interijera sve više pažnje posvećuju ventilaciji i odabiru materijala koji ne ispuštaju štetne kemikalije. Uvođenje biljaka u interijer ne samo da poboljšava estetiku prostora, već i doprinosi pročišćavanju zraka.

Biljke poput aloje, sanseverije i fikusa učinkovito uklanjaju toksine iz zraka.

biljka-aloe-vera-domnakvadrat

Korištenje prirodnog svjetla

Prirodno svjetlo ima pozitivan utjecaj na naše raspoloženje i energiju. Veliki prozori, svjetlarnici i otvoreni prostori omogućuju maksimalan unos dnevnog svjetla.

Strategije kao što su korištenje prozirnih zavjesa ili strateško postavljanje ogledala koje reflektiraju svjetlost, dodatno poboljšavaju osvjetljenje prostora.

Ergonomija i namještaj

Ergonomski dizajniran namještaj smanjuje fizički stres i potiče pravilno držanje tijela. Stolice, stolovi i radni prostori trebali bi biti prilagođeni individualnim potrebama korisnika. Pravilno odabrani ergonomski komadi namještaja mogu smanjiti rizik od bolova u leđima, vratu i ramenima, što je posebno važno za one koji rade od kuće.

Povratak staklenih blokova u interijere: Moderna interpretacija klasičnog elementa

Akustika i zvuk

Zvuk ima značajan utjecaj na našu udobnost i produktivnost. Dobra akustika može smanjiti stres i poboljšati kvalitetu sna. Ugradnja zvučne izolacije, korištenje tepiha, zavjesa i tapeciranog namještaja može značajno smanjiti razinu buke.

Također, uvođenje umirujućih zvukova poput zvukova prirode može dodatno unaprijediti osjećaj mira.

krzneni-tepih-domnakvadrat

Boje i materijali

Boje igraju ključnu ulogu u našem emocionalnom stanju. Neutralne i prirodne boje poput bež, bijele, zelene i plave često se koriste za stvaranje umirujućeg okruženja. Prirodni materijali poput drva, kamena i pamuka također pridonose osjećaju povezanosti s prirodom i stvaraju toplu, ugodnu atmosferu.

Organizacija i skladištenje

Dobro organiziran prostor može smanjiti osjećaj stresa i povećati produktivnost. Pametni sustavi za skladištenje, poput ugrađenih ormara, višenamjenskog namještaja i skrivenih prostora za pohranu, pomažu u održavanju urednosti i funkcionalnosti prostora.

Minimalizam, kao stil dizajna, naglašava važnost rješavanja nepotrebnih stvari i fokusiranja na ono što je zaista važno.

walk-in-ormar-garderoba-domnakvadrat

Personalizacija i individualnost

Važno je da se prostor u kojem živimo osjeća kao naš vlastiti. Dodavanje osobnih detalja, poput fotografija, umjetničkih djela ili suvenira s putovanja, stvara emocionalnu vezu s prostorom. Personalizacija prostora pomaže u stvaranju okruženja koje odražava našu osobnost i stil života, čineći ga ugodnijim i privlačnijim.

Kako urediti mali vrt i balkon poput stručnjaka? Pratite ove važne savjete

Integracija tehnologije za wellness

Pametne kućne tehnologije mogu značajno poboljšati kvalitetu života. Sustavi za pametno upravljanje rasvjetom, grijanjem i hlađenjem omogućuju prilagodbu okruženja prema našim potrebama. Također, uređaji koji prate kvalitetu zraka, razinu vlage i razinu buke mogu pomoći u održavanju optimalnih uvjeta za wellness.

Zaključak

Wellness i udobnost u dizajnu interijera nisu samo trendovi, već nužnost za stvaranje harmoničnih životnih prostora. Kroz pažljivo planiranje i implementaciju ovih elemenata, možemo postići balans koji ne samo da zadovoljava estetske kriterije, već i značajno poboljšava kvalitetu našeg života.

Dizajn interijera koji se usredotočuje na wellness i udobnost potiče zdravlje, produktivnost i sreću, čineći naš dom pravim utočištem mira i blagostanja

Autor teksta: Matej Kušević, Krajobrazni arhitekt, Dizajner interijera i vlasnik studija M1st design

Nastavite čitati

Interijeri

Ove pločice želimo! Ručna izrada i posebna glazura oduševljavaju ljepotom

Svaka od njih je unikat!

Suradnja mlade umjetnice Klasje Habjan i Iverpana rezultirala je predivnim ručno oslikanim pločicama koje čine mural izraženih boja. A izradila ih je jedna vrlo posebna portugalska tvornica.

Klasja Habjan mlada je ilustratorica, dizajnerica i suautorica predivnog murala u Iverpanovom Izlogu ideja koji osim što ukrašava prostor, predstavlja portugalsku tvornicu keramičkih pločica.

Direktor Iverpana, Mladen Jambrović ističe kako su pločice Viuva Lamego portugalske tvrtke posebne po tome što su jedne od rijetkih koje su praktički manufakturno izrađene:

“Izrađene su rukom, nisu industrijske, a posebne su po svojim glazurama. Rijetko ćete naći bilo gdje kod bilo kojeg proizvođača glazure koje imaju isti efekt kao njihove. Riječ je o tradiciji koja traje više od 170 godina i mnogi portugalski, a i svi drugi umjetnici i arhitekti poput Alvaro Siza Viera su veliki pobornici njihovih proizvoda. Kada smo otvarali izlog ideja u Draškovićevoj, ideja je bila da jedan zid napravimo u muralu.

Od brojnih umjetnika mi smo izabrali, odnosno zamolili Klasju i Zitu da se uključe u to i kad su prvi put došle ovdje nije bilo ničega, bili su u tijeku građevinski radovi. Međutim, dopala im se ideja i vrlo brzo su izašle sa 6, 7 prijedloga tog murala. Jedan smo odabrali, a taj vizual je otišao u Portugal, oni su predložili dimenzije pločica. Ispekli su boje zapravo koje su Klasja i Zita odlučile koristiti na ovome zidu. Kako boja ne izgleda isto nakon pečenja, oni su ispekli nekoliko primjera kako bismo postigli pravu boju. Kada su dame rekle da je to to, onda je napravljen mural. On je prvo složen u Portugalu i označen, svaka pločica ima svoje slovo i broj, tako da je naknadno postavljanje super jednostavno.”

Klasja Habjan, ilustratorica i dizajnerica imala je čast s Iverpanom ostvariti taj projekt, a primjer je koji prezentira i svatko se može javiti toj tvornici preko Iverpana i naručit custom pločice koje nisu printane.

“Ručno su aplicirane pa te teksture na drugi način zažive i stvarno je svaka unikat. Oni rade sve ručno, od procesa tih modula do biranja pločica do crtanja po njima, do pečenja i jako je inspirativno vidjet koliko strasti ulažu u svaki taj segment i tako prezentiraju svoju kulturu.”, navela je dizajnerica.

Ove su keramičke pločice limitirane samo u svojoj veličini, 30 puta 30 centimetara, dok ograničenja u dizajnu ne postoje. Sve što umjetnik zamisli, ručno se oslikava na pločice. Detalji im mogu dati i dubinu, a ne samo širinu i visinu. Ova mala tvrtka, Viuva Lamego, ne može se mjeriti s velikim korporacijama po brzini izrade i velikim količinama, ali su apsolutno nenadmašni kada je u pitanju prilagođavanje ideji umjetnika i prostoru, pojasnila je Habjan te dodala:

“Pa meni se sviđa da moji radovi, koji su obično sitni, zažive i na nekom drugom mediju i u nekom drugom formatu, a pločice ipak imaju naravno i utilitarnu stranu, tako da nekako se uklapa u život nekog drugog, neki drugi interijer i ima neku svoju priču, a opet je umjetnički rad koji ima i svoju nezavisnu stranu.”

Klasja ovoga ljeta odlazi u Portugal na rezidenciju gdje će usavršavati svoju vještinu oslikavanja keramičkih pločica.

“Sviđa mi se taj mali format pločice, svaka je za sebe i ono što smo komentirali, možda je jedna dovoljna da jedan zid učini posebnim. Takve pločice koje imaju neku malo grafiku, po meni odgovaraju u možda jednostavniji interijer, u okruženje pločica koje su možda iz te kolekcije samo bez aplikacije.”, zaključila je.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice