Povežimo se

Interijeri

Otkrili ste nam kako ukrašavate svoje domove

Ukrašavanje domova za Božić ljude uglavnom veseli. A u tome si uvijek možete dati oduška. Pitali smo vas kako to radite.

Oni koji igraju na sigurno uvijek će birati crveno-zelenu kombinaciju ukrasa. Međutim, ima i onih kreativnijih.

„Jako volimo šarat po prozorima. Imamo jako puno staklenih stijena i onda oslikamo sve prozore, s jaslicama, borovima, te raznoraznim kuglicama“, otkrila nam je Hajdi.

Mnogi kuglice za bor prilagođavaju interijeru.

Upravo se zato često božićnog nakita kupi previše pa se godinama koristi isti.

Gordan nam je rekao da ima puno toga od prije: „Jedan bor ide na balkon sa rasvjetom, a drugi veliki ide u sobu.“

Čest je slučaj da se u stare setova kuglica uvijek ubaci i nešto novo.

Maja voli i stare kuglice, ali je jako kreativna: „Izrađujem kuglice od naranče, od limuna, od šišarki“.

Marina i Dragan ponekad sami izrađuju ukrase. Poput svojih djedova i baka izrađuju golubove za bor.

Ukrašavanje doma, svoj puni smisao dobiva u zajedništvu s najmilijima.

„Nas je puna kuća, sedmero nas je braće i sestara. Tak da svi zajedno na Badnjak ukrašavamo sve. I vanjski i unutarnji dio“, kaže nam Ozana.

Kako god ove godine uredite svoj dom za Božić, zapamtite samo jedno, najvažnije je da sve prođe u miru i radosti.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Uskrsno slavlje uz predivan stol

Uskrsni doručak vrijeme je za obiteljsko okupljanje i radost. Uskrsne dekoracije podići će atmosferu i blagdanski ugođaj, a prigodno postavljen stol, doručak će učiniti posebnim za vašu obitelj.

Duga tradicija

Za Villeroy and Boch ovo je posebna godina, slave 275. rođendan. Od osnutka, uljepšali su milijune domova, a svaki Uskrs obogatili prekrasnim detaljima. Uživati u trenutcima života uz šalicu kave i osjetiti radost Uskrsa cilj je kojeg Villeroy and Boch uspješno ostvaruje.

Rođendan su proslavili posebnom kolekcijom koja razigrano povezuje dva desetljeća i interpretira povijesne dekoracije  s modernim grafičkim elementima. Jednostavnost možete upotpuniti pisanicama rađenim decoupage tehnikom.

Vesele uskršnje pisanice uz pomoć salveta

“Ono što je definitivno potrebno za ovakve čarobne Villeroy and Boch pisanice su prvenstveno salvete. Birat ćemo salvete iz ovog brenda. Villeroy and Boch dao je posebnu pažnju ovakvim veselim uskršnjim pisanicama koje predstavljaju proljeće i Uskrs”, govori Mirela Sušić.

Željene motive ćemo izrezati i odvojiti slojeve salvete. Jaje ćemo premazati bjelanjkom, staviti salvetu te opet bjelanjkom učvrstiti.

Nezaobilazno cvijeće

Raskoš uskršnjeg stola započinje cvijećem. Tulipani u nježnim pastelnim bojama dekorirani u posebnu vazu s uskrsnim motivima, rapsodija je proljeća na stolu.

“Naša uskrsna pisanica na taj će način izgledati čarobno, za mene će ta uskrsna pisanica predstavljati središnji dio stola, znači središnju bazu na koju ću se onda kasnije nadograđivati”, objašnjava Mirela.

Priroda kao vječna inspiracija

Inspiraciju za postav uskršnjeg stola potražite u prirodi. Bujnost njezinih mirisa i spektar boja savršeno će se uklopiti uz moderno i stilizirano posuđe.  

Na stolu se nalazi bazno plitki tanjuri, a Mirela je ovdje razmišljala i o djeci koja bi ujutro možda željela pojesti šarene pahuljice, pa je stavila i predivne cvjetne zdjelice.

Buđenje prirode iz zimskog sna u nama pobuđuje nalet neke nove energije, a ljepotu proljetnog sunca dodatno istaknite toplinom postavljenog stola.

Želimo da se obitelj okupi za uskršnjim stolom, da uživamo jer je ljubav iznad svega, i naravno uz mnoštvo cvijeća, lijepih proljetnih mirisa, to je nešto što Villeroy and Boch posuđe poručuje.

Uskrs preferira tople i vesele boje

“Postav stol za mene je definitivno bilo proljeće, pasteli, a Villeroy nam nudi široku paletu cvjetnih uzoraka, a osobno nikad ne bih Uskrs predstavila u nekim tamnim, zagasitim tonovima, zato što napokon dolazi to predivno vrijeme proljeća, Uskrsa, kada si želimo dati mašti na volju pa ćemo onda koristiti sve te pastelne tonove”, zaključuje.

Sjaj boja i svježina proljetnog zraka ispunjenog mirisima inspiracija su za nove kolekcije posuđa koje se savršeno uklapa u uskršnji stol.

Uvijek nas iznenade

Villeroy and Boch za svaki Uskrs izbacuje novu kolekciju posuđa. Ove godine su stavili naglasak na predivne te oslikane zečeve, na narcise, zumbule.

Zečići Ana i Max glavne su zvijezde ovogodišnje ograničene kolekcije. Izrađeni od finog porculana, idealni su poklon za vaše najmilije.

Nastavite čitati

Interijeri

Zdravija priprema hrane u glinenim posudama

Glina je prirodni materijal koji se oduvijek koristio za izradu posuđa i ukrasnih predmeta. Glinene posude za kuhanje hrani daju posebnu notu i ne propuštaju štetne metale, a čuvamo li u njoj hranu, duže će ostati topla.

Duga tradicija

Valentino Valent petrinjski je lončar koji nastavlja stoljetnu tradiciju izrade uporabnih predmeta od gline.

“Petrinjsko lončarstvo je posebno po uporabnim predmetima koje smo radili od naše autohtone petrinjske gline koja je za tadašnje vrijeme, kada se to počelo proizvoditi, bila sasvim solidna”, govori Valentino.

Potrebne su vješte ruke

Izrada glinenih predmeta na lončarskom kolu zahtjeva vješte ruke i majstorsko znanje, a kvaliteta gline i temperatura pečenja utječu na svojstva uporabne keramike.

“Uporabna keramika podrazumijeva nešto što se u pravilu koristi u kontaktu sa hranom. Da bismo to ostvarili moramo imati završni sloj glazure bez pukotina, bez nekakvih nedostataka, a neke stvari koje se mogu koristiti za kuhanje na otvorenoj vatri moraju biti takvih svojstava da podnose ta nejednolika grijanja i da ne dolazi do pucanja. Nije baš zgodno da lonac u kojem na primjer kuhamo grah, pukne usred kuhanja, to nam upropaštava cijeli ručak”, objašnjava Josip Srabotnak iz Ravitere.

Dok uporabna keramika za serviranje hrane nema tako stroge zahtjeve, ono što koristimo za kuhanje i pripremu, mora imati svojstvo jednolikog zagrijavanja i podnošenja visokih temperatura.

Kvaliteta mora biti na nivou

“Današnje tržište iziskuje kvalitetnije predmete, naročito restorani za koje radimo, poznati hrvatski restorani koji žele kvalitetu, da taj tanjur bude uporaban na razini da ide u perilicu dnevno po 10, 20, 30 puta, a takvi predmeti iziskuju i najkvalitetniju glinu”, kazuje lončar Valentino.

Kako postupati s keramičkim predmetima?

Josip objašnjava da se načelno svaka keramika može prati, koristiti u pećnici, no neka samo jednom, a neka i više puta. Kada želimo imati keramiku veće kvalitete, u pravilu se mora ispeći na višim temperaturama, jer su takvi završni slojevi glazure puno postojaniji i otporniji na pranje, imaju veću čvrstoću i time su dugotrajniji. Ako želimo da naš predmet kratko traje, onda se može upotrijebiti bilo koja glina.

Pekač kao zamjena za peku

Za pripremu hrane najpopularniji je pekač, napravljen od gline koja je pripremljena tako da može podnijeti velike temperaturne razlike.

To je posuda koja se koristi za pripremanje hrane u električnoj pećnici i dobra je zbog toga što dobijete skoro pa identičan okus hrane kao i pod pekom na otvorenoj vatri, ali je puno jednostavnije i ne iziskuje posebnu pripremu.

Hoće li uporabna keramika zadržati svoj sjaj i nakon pranja u perilici, ovisi o završnom sloju, odnosno glazuri.

Visoke temperature pečenja doprinose otpornosti

Keramika koja je pečena na nižoj temperaturi u pravilu puno brže dođe do nekakvih mat površina, odnosno prije stradava završna glazura. Sve što je pečeno na visokim temperaturama, 1000, 1250, je dugotrajnije i puno otpornije na utjecaj takvih stvari u perilici.

Sami ćemo teško prepoznati o kakvoj keramici se radi i na kojoj temperaturi je pečena, no stručnjak će ipak pokušati pomoći.

Iako je izrada na lončarskom kolu prilično brza, dugotrajan je proces sušenja i pečenja uporabne keramike. Izrađuju se manje količine, ali zato je njihova kvaliteta neupitna.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice