Povežimo se

Interijeri

Očekujete prinovu? Saznajte kako pravilno urediti sobu za novorođenčad

Dolazak djeteta na svijet veliki je događaj za svakog roditelja i obitelj.

U Hrvatskoj se već godinama najviše beba rađa u rujnu. Mnogi budući roditelji stoga upravo u srpnju uređuju sobe za novorođenčad. Kako ih pravilno urediti objasnila nam je arhitektica i majka malene djevojčice, Ida Švaljek.

Ida Švaljek, dipl. ing. arhitekture

Kod opremanja i dizajniranja dječje sobe, često se vodimo estetikom pa zaboravimo na neke bitnije segmente istaknula je na početku našeg razgovora Švaljek.

„Soba za dijete svakako mora biti sigurna, funkcionalna, ugodna, za mamu i za bebu jer će i mama i beba najviše vremena provoditi u njoj.  U najranijoj dobi sobu moramo podijeliti u nekoliko zona. To je zona za spavanje, zona za prematanje, odnosno presvlačenje, zona za igranje i zona za hranjenje“, kaže nam arhitektica Ida Švaljek koja je i sama pred godinu dana postala majka.

Prostor između tih zona mora biti dovoljan za neometano kretanje, a sve treba biti nadohvat ruke.

soba-za-novorođenčad-Lesnina

„U ovom našem primjeru smo uz fotelju za hranjenje smjestili pomoćni stolić za odlaganje bočice ili nekih drugih stvari, a blizu je i krevetić, kako bi što lakše uspavano dijete mogli prenijeti u krevetić. Taj krug je onda zatvoren i komodom za presvlačenje koja također mora biti blizu i lako dostupna“, objašnjava Švaljek.

Preporuka je ormar i komodu staviti uz zidove u koji ih zbog sigurnosti djeteta treba pričvrstiti. Ladice bi trebalo osigurati od neželjenog otvaranja pogotovo kad dijete malo poraste pa postane znatiželjno.

Lesnina-soba-za-bebu

Važno je osigurati i sigurno spavanje za bebu

„Što se tiče posteljine u krevetiću, ona je također dobra za koristit, ali najsigurnije bi bilo kad bi dijete spavalo u vreći za spavanje.  Biljke su također dobrodošle u sobi u uređenju soba za bebe, ali bi ih trebalo pozicionirati izvan dosega malog djeteta. I također treba paziti na odabir biljaka. Nisu sve za dječju sobu“, ističe arhitektica Švaljek.

Lesnina-vreća-za-spavanje

Dijete vrlo brzo poraste te je stoga u sobi potrebno osigurati mu prostor siguran za igru.

„Dobro je imati neku podlogu sigurnu na kojoj će se moći slobodno kretati i istaživati igračke i  ostalo. Isto tako treba imati dovoljno prostora za pohranit te igračke te je dobro imat siguran i stabilan stolac ili fotelju kad dijete počne samostalno sjediti“, objašnjava.

dječja-fotelja-Lesnina

Sobu za novorođenčad uredite multifunkcionalnim namještajem

Dobro je odabrati dječji krevetić koji se kasnije može transformirati u krevet za odraslije dijete kako bi se soba mogla što duže koristiti odnosno kako bi namještaj mogli koristiti duži period.

soba-za-bebe-Lesnina

„Jedna od glavnih funkcija dječje sobe je i da se između ostalog uspostavi redoviti ritam spavanja dijeteta. Zato ju je uvijek pametnije urediti u umirujućim tonovima. Kod uređenja dječje sobe ne moramo se voditi time da plava boja ili plavi tonovi moraju biti za dječaka, odnosno rozi tonovi za djevojčice. Možemo uredit sobu u neutralnim bojama pa onda dodat neki akcent u jarkoj boji. Svakako su boje dobrodošle“, ističe Švaljek.

Igračka-zeko-Lesnina

Sobu neutralnih boja podići će zanimljive police, tapeta, uzorak na posteljini ili na jastuku za presvalačenje.

Na kraju je važno je napomenuti i da namještaj za dječju sobu mora biti dovoljno kvalitetan da izdrži svakodnevnu upotrebu, ali i da je siguran za dijete jer sigurnost djeteta mora biti na prvom mjestu.

www.xxxlesnina.hr

Oglas

Interijeri

Kuhinje po mjeri najbolji su izbor

Do unazad nekoliko godina, za kupnju kuhinje bila  su važna tri osnovna parametra – budžet, mjere i rok izrade. 

Bilo je bitno koliko novaca imate za to, kada vam to treba i koje su dimenzije. Naravno, kao i sve ostalo i kod kuhinja se to uvelike promijenilo. Sada su dosta su u to sve uključene emocije, a kuhinja se predstavlja kao centralni dio doma, kupcima se to pokušava predočit kao nekakvo mjesto za druženje, za provođenje vrijeme s obitelji, zajedničko uz kuhanje, a naravno kuhinje su sad povezane s dnevnim boravkom, nisu više izolirane u nekakvim prostorijama, rekla je Lovorka Bogdanović, voditeljica odjela kuhinja u Lesnini. 

Kuhinje – centralno mjesto doma

Davno su prošli dani kad su kuhinje bile samo sumoran radni prostor. Postavši centralno mjesto doma, kuhinje su dobile boju, veću funkcionalnost i naravno, zanimljiv dizajn. 

Pravo je vrijeme za oslobađanje kreativnosti i stvaranje kuhinje iz snova

Sve više toga se polaže na dizajn i brojne su mogućnosti što se tiče i dekora i elemenata. Kako se sve razvija i napreduje, tako i kuhinjski dodaci. Sve u smislu ugodnijeg provođenja vremena u kuhinji, a opet da bi taj dio koji otpada na rad ostao što kraći, kako bi što više vremena ostalo za druženje, dodala je Bogdanović. 

Pet elemenata na koje treba obratiti pažnju

Pet elemenata tvore kamen temeljac svake kuhinje – stil, raspored, radna ploča, uređaji i napa.  Stil ovisi o kompletnom uređenju interijera, osobito ako se radi o otvorenom tlocrtu, dok se raspored prilagođava veličini i obliku prostora. Ako niste sigurni koji stil i raspored želite, izložbeni prostor u Lesnini pruža odličan pregled  mogućnosti. Njihovi savjetnici napraviti će vam 3D prikaz potencijalne kuhinje u vašem prostoru.

Organizacija kuhinje

Kupac dođe s nekim osnovnim mjerama i onda se prema tim dimenzijama složi ono što se kupcu sviđa. 

Nacrta se nešto što je kupcu interesantno, iskombinira se da je i ta nekakva cijena bude u okvirima koje si je zadao i uplaćuje se akontacija za tu kuhinju. Mi nakon toga nudimo i uslugu naše izmjere, onda naša stručna osoba dolazi u prostor, mjeri kompletan prostor i instalacije,  zatim se onda taj prvo napravljeni nacrt prilagođava tim instalacijama, tom prostoru, objasnila je Bogdanović proces naručivanja kuhinje u Lesnini. 

Kuhinje po mjeri

Tako prilagođene kuhinje, odnosno modularne kuhinje po mjeri, najbolje su rješenje za potpuno iskorištavanje prostora. 

Mi ih nazivamo kuhinje po mjeri, možda neki put krajnji kupac ne doživi to na taj način nego zamišlja da su to elementi po mjeri. Mi ne radimo kao što to rade stolari, to je ipak industrijska proizvodnja ali naravno to se od nekakvih gotovih elemenata u nekakvim određenim dimenzijama, s tim da su sad mogućnosti zaista ogromne i usudila bi se reći da gotovo da nema prostora koji mi ne možemo opremiti kuhinjom, a sama ta industrijska proizvodnja ulijeva kupcima povjerenje, rekla je Bogdanović za Dom na kvadrat. 

Kuhinje po mjeri

Suvremene kuhinje odlikuju pametna rješenja za pohranu, iznimna funkcionalnost i privlačan dizajn, a sve to lako se prilagođava bilo kojoj veličini prostora. 

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Minimalistički stil uređenje interijera

Minimalistički stil uređenja interijera inspiraciju pronalazi u estetici dalekog Istoka, osobito Japana. On njeguje jednostavnost i ima nekoliko osnovnih principa. 

Jedna od važnih karakteristika minimalističkog stila uređenja je nedostatak dekoracija. Točnije rečeno, ako i ima detalja onda su oni u vrlo kontroliranoj količini, to se radi o jednom do dva predmeta. Nemojte se plašiti takvih prostora, mislim da baš nedostatak dekoracija je nešto što vas navodi na razmišljanje. Ta praznina, ta pauza koju minimalizam ima je nešto što daje napetost prostoru. U ostalom, kao i u najpoznatijem dijelu japanske književnosti i poezije, Haiku pjesme govore koje su sklop vrlo kratkih rečenica kojima definirate esenciju života. Japanska poezija, taj Haiku, uvijek ima u svojoj konstrukciji određenu pauzu. Vi sa pauzom u recitiranju takve poezije definirate vrhunac i definirate rješenje, na istom principu funkcionira i estetika minimalističkog stila uređenja, ispričala je Sunčica Mastelić Ivić dipl. ing. arh.

Multi funkcionalnost – važan element minimalizma

Minimalizam potiče pohranjivanje uspomena u srce i time omogućuje oslobađanje prostora od nepotrebnih stvari. 

Ne smijemo zaboraviti važan element minimalističkog stila uređenja interijera funkcionalnost i da podcrtam, multi funkcionalnost. To znači da minimalistički stil voli prostore, oblike, predmete koji imaju višeznačno korištenje. Evo, jedan jednostavni primjer. U minimalističkom stilu interijera ormar postaje zid, zid postaje ormar. To znači da ćete predmete koje koristite, staviti, sakriti, odložiti u ormar. Taj ormar ujedno može biti dobra pregrada između dva prostora, dodala je Mastelić Ivić. 

Nedostatak dekoracija u prostoru omogućuje uživanje u ljepoti površina, materijala i tekstura. 

Ujednačena skala boja bez jakih dekoracija na tkaninama

Minimalizam ne mora određivati jesu li materijali prirodni ili su imitacija, što više, vrlo vjerna i fina imitacija. Dakle, vi možete koristiti prave drvene furnire, isto tako možete koristiti i imitacije furnira drvenih, možete imati pravu kožu, kao tapecirung materijal za sofe i fotelje, a isto tako da koža može biti eko koža, umjetna koža koja će biti fino obrađena i sa svojom teksturom, bojom, dizajnom će davati onaj pravi moment koji trebamo, rekla je Mastelić Ivić. 

Minimalistički stil uređenja interijera ne trpi jake dekoracije na tkaninama, a skala boja mora biti ujednačena, bez obzira radi li se o svijetlim ili tamnim tonovima. 

Kako je minimalistički stil zavodljiv na jedan vrlo spor način očekuje se da su svi elementi međusobno jako usklađeni i da prostor teče. Da nemate velikih skokova, jakih akcenata, čak i kad imate pauzu, ona nije šokantna i to znači da ćete morati uskladiti elemente sa njihovom teksturom, bojom, tonalitetom, volumenom i načinom kako su organizirani u prostoru, dodala je. 

Filozofija dalekog istoka

Mogli bismo reći da je namještaj dalekog istoka nizak, što proističe iz kulture hrane, funkcioniranja unutrašnjeg prostora i vanjskog prostora, kretanja kroz prostor i naravno da minimalistički namještaj u dobrom dijelu zna biti nizak. Minimalizam nije princip života dalekog istoka prihvatio u svoje oblikovanje, međutim, mogli bismo reći da kod jako velikih, voluminoznih komada namještaja poput sofa, se primjećuje ta usmjerenost prema tlu i primjećujem da namještaj koji je jako voluminozan da je obično i nizak, objasnila je Mastelić Ivić. 

Posebna pažnja rasvjeti

Minimalistički stil uređenja voli puno prirodnog svjetla i specifično postavljenu rasvjetu. 

Naravno da sa rasvjetom ćete obratiti pažnju na površine za koje želite da se posebno osvijetle. Sa rasvjetom morate kreirati atmosferu. Ipak minimalistički stil nije hladan, to mora biti zadatak rasvjete koja mora utopliti prostor. Znači da ga nećete osvijetliti na način da on bljesne nego da fokusirano se označe predmeti koji su bitni, rekla je Mastelić Ivić. 

Haiku poezija prožeta je zenom, baš kao i ovaj stil uređenja interijera koji potiče na uživanje u jednostavnosti. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice