Povežimo se

Interijeri

Kako urediti apartman na moru u koji će se gosti iznova vraćati?

Drugačiji zahtjevi nego kod stambenog prostora

Turistička predsezona već je počela. Ipak, većina naše ponude odnosi se na glavnu sezonu u kojoj prevladava ponuda smještaja u apartmanima. Kako urediti apartman u koji će se gosti poželjeti vratiti, zna arhitektica Ida Švaljek.

Sve je više onih koji su oduševljeni našom jadranskom obalom i znamenitostima koje nudi. Od smještaja dominira onaj apartmanski, kojeg je sve više. Kako bi se izdvojio u masi sličnih i postigao višu cijenu, apartman treba smisleno urediti.

Namijenjeni različitim korisnicima

‘Zahtjevi kod projektiranja apartmana su drugačiji nego kod projektiranja drugih prostora za stalno stanovanje. Apartmani su namijenjeni različitim korisnicima kojih je mnogo. Relativno brzo se izmjenjuju, imaju različite interese i afinitete prema tome je i pristup prostoru drugačiji’, kaže Ida Švaljek, diplomirana inženjerka arhitekture.

ida- švaljek-dom-na-kvadrat

Apartman mora biti funkcionalan, ugodan, prozračan, jednostavan i lak za održavanje. ‘To možemo postići odabirom jednostavnijeg namještaja koji je naravno kvalitetan, neutralnih boja koje ćemo podići onda detaljima’, dodaje.

Važno je da apartman ne bude prenatrpan namještajem te da namještaj ne bude predimenzioniran. ‘Kod blagovaonice je naravno bitan odabir stola i stolica. Bitno je da stol bude dobrih dimenzija u odnosu na prostor u koji se stavlja. Ovdje imamo primjer jednostavnih stolica u sivoj i crnoj boji, koje su lake za održavanje, a cijeli dojam smo upotpunili, odnosno podigli bojom zida i ogledalom sa zlatnim rubom’, kaže.

kuhinja-dom-na-kvadrat

Premalo pažnje dajemo kuhinji

Kuhinja će se izdvojiti ukoliko ima većinu kuhinjskih aparata. ‘Kod uređenja apartmana često premalo pažnje pridajemo uređenju kuhinje, odnosno kuhinje su često uređene u vidu čajnih kuhinja. Kako bi postigli luksuzniji izgled i dojam apartmana, dobro je imat veliku kuhinju i dobro opremljenu kuhinju. Bilo bi poželjno da kuhinja ima hladnjak, zamrzivač, indukcijsku ploču, pećnicu, perilicu za suđe i ostalo’, sigurna je Ida.

Uz sve to te dovoljno spremišnog prostora i radne površine, gosti će se osjećati kao kod kuće. Dobrom osjećaju pridonosi i dekor drva koji je utoplio beton sive fronte iznimno jednostavne za održavanje, kao i dekor drva.

‘Jako dobar detalj koji podiže izgled same kuhinje je ugradbena rasvjeta, gornji elementi sa staklenim vratima koje možemo dodatno naglasiti staklenim obrubom i crnom folijom. Ormarićima dajemo dodatni akcent unutrašnjom rasvjetom’, tvrdi.

Multifunkcionalni namještaj

Na radnu površinu apartmanske kuhinje može se staviti poneki detalj, ali ona mora zapravo ostati slobodna kako bi svaki gost na nju mogao smjestiti svoje stvari. ‘Namještaj u apartmanu bi trebao biti i multifunkcionalan, kako bi sa što manje komada namještaja zadovoljili što više funkcija te oslobodili prostor nepotrebnih elemenata’, dodaje.

Dobar primjer je ova garnitura koja ima dovoljno mjesta za sjediti i ima skladišni prostor te se može razvući u krevet. Moramo paziti da materijal od sjedeće garniture bude lak za održavanje te da ne odaberemo presvijetle tonove.

Multifunkcionalnost je poželjna i u spavaćoj sobi. ‘U spavaćoj sobi je potrebno osigurati dovoljno uporabnog prostora oko kreveta i ispred ormara kako bi komunikacija prostorom tekla neometano. Isto tako je dobro da namještaj bude multifunkcionalan kao ovaj krevet koji ima integriranu klupicu sa prostorom za odlaganje odnosno ladicama’, kaže.

Nit vodilja kod uređenja

Kod uređenja apartmana dobro je imati nit vodilju. Bilo bi dobro da i kupaonica bude stilski povezana sa uređenjem ostatka apartmana. Mi smo se vodili materijalima kao što su dekor svijetlog drva sa crnim detaljima.

kupanonica-dom-na-kvadrat

‘U kupaonici je važno osigurati dovoljno prostora za odlaganje stvari kao u ovom našem primjeru gdje smo odabrali nadgradni umivaonik kako bi na ostatku ormarića imali dovoljno prostora za odlaganje. Isto tako kao i u ostatku apartmana jako je važna rasvjeta pa je dobar primjer ogledala sa integriranom rasvjetom’, dodaje arhitektica.

Stručno i stilski uređen apartman izdvojit će se u moru drugih, osigurati ugodan boravak gostiju i njihov povratak.

Interijeri

Čarobne božićne dekoracije u domu

Advent počinje ovu nedjelju i polako se pripremamo za nadolazeće blagdane. Od kupnje darova i kićenja božićnih drvca, do uređenja doma, blagdanskog stola i naravno adventskog vijenca. Dizajnerica cvijeća za vjenčanja Mirela Sušić, pozvala nas je u svoju pravu šumsku božićnu bajku!

Drugačiji adventski vijenac

Dolazi nam najljepše vrijeme u godini i Mireli najdraže. Dom je već obukla u božićno ruho te nam je odlučila otkriti svoje tajne kako da napravimo drugačiji adventski vijenac, a za svoj je inspiraciju pronašla u okruženju.

Ove godine osmislila je jednu predivnu božićnu šumsku bajku. Inspiracija joj je bilo predivno okruženje u kojem živi – šuma. Upravo je u šumi pronašla materijale potrebne za izradu dekoracija. Prirodni materijali koje svaka osoba može pronaći dok se šeće šumom. Dakle, ne moramo biti konzumenti, kupovati i trošiti na dekoracije, dovoljno je samo otići u šetnju ili iskoristiti ono što već imamo doma.

Iskoristite ono što već imate kod kuće

Da bismo izradili jedan predivan adventski vijenac koji će krasiti naš stol, bitno je da elementi koje biramo nisu strogo nabavljeni baš za tu prigodu, savjetuje Mirela, nego je bolje da koristimo neki detalj koji imamo od prije. 

Primjerice, ovakav pladanj za tortu ima apsolutno svaka kuća. To nam je baza. Nadalje, adventski vijenac ne mora nužno biti napravljen od borovih grančica jer to je nešto što viđamo godinama. Adventski vijenac za ovu prigodu izradila je od mahovine.

Ako imate nešto što već godinama držite kod kuće, dakle jedan elemenat poput kuglice koja će se kasnije ponoviti na vašem boru, također ju možete iskoristiti.

Orašari su nezaobilazni, kao i pliš

Ono što svi jako vole su orašari. Oni su nezaobilazni svake godine, pa tako i u Mirelinoj šumskoj božićnoj bajci. Nakon toga na red dolaze svijeće, u ovom slučaju bijele, kako bi ostali predmeti i boje došli do izražaja.

Kod odabira božiće mašne najbolje je odlučiti se za plišanu. Pliš podsjeća na Božić i daje jednu toplu notu, jer kada ga dodirnemo osjećamo toplinu, mekoću, osjećamo Božić!

Ribizle kao dekoracija

Ribizle obično koristimo kod pravljenja slastica, no Mirela predlaže da ih iskoristimo i za uređenje vijenca.

Prvo ćemo ribizle premazati sa bjelanjkom, umočiti u šećer i onda ćemo ove predivne ribizle posložiti na adventski vijenac. Ne trebate biti neki veliki stručnjak, samo si dajte mašti na volju i budite poput djeteta.

Finalni rezultat je najljepši blagdanski stol

Mirelin poseban adventski vijenac je gotov, a da bi se priča zaokružila, mjesto dobiva u centru blagdanskog stola.

Adventski vijenac usklađen je sa stolnjakom od paprati, ribizlama, predivnim kuglicama iz kojih će se popiti koktel kada dođu gosti. Jako je bitno da razmišljamo o bojama. Ovdje su prisutne sve boje Božića. Sa crvenom bojom ne možete pogriješiti, a bijela, zelena i zlatna predstavljaju pravu svečanu formu.

Prvu svijeću na adventskom vijencu palimo u nedjelju. Do tada imate vremena iskoristiti svaki Mirelin savjet, sigurni smo da nećete pogriješiti!

Nastavite čitati

Interijeri

Napravite sami vijenac za vrata

Za izradu adventskog vijenca treba malo više inspiracije, znanja i vještine. Kako napraviti i uskladiti vijenac za vrata sa adventskim vijencem, objasnit će nam dizajnerica cvijeća Boška Bahtijarević.

Budite sam svoj majstor i pustite mašti na volju

Predblagdansko vrijeme početak je muka mnogih domaćica koje svoj dom žele oplemeniti novim božićnim detaljima kojima će razbiti monotoniju duha prošlih Božića. Prilika je to za nabavku novih ukrasa, ali i za zasukati rukave i samostalno izraditi ponešto, kao npr. viseći vijenac. U idejama za ovo posljednje pomogla nam je Boška.

Ljudi kada se odlučuju za izradu vijenca trebali bi se prvo opustiti kako bi iskoristili svoju maštu, ne opterećivati se i skupiti materijal da imaju sve pri ruci. Kada nešto sami napravite, zasigurno ćete dobiti osjećaj zadovoljstva i sreće.

Neobični zahtjevi klijenata

Svoje vijence Boška radi i prema narudžbi, a još dan danas sjeća se jednog zahtjeva koji ju je od srca nasmijao.

“Radila sam veliko žičano srce i u toj žici je bio bojani asparagus i cvijeće koje se suši. Došao je jedan gospodin koji me pitao može li otkupiti to srce jer bi volio, budući da se rastao, da to srce stavi iznad kreveta kako bi djevojke koje bi dovodio doma mislile da je jako romantičan”, prisjeća se Boška.

Bili romantični ili se samo predstavljali takvima, božićno vrijeme u vama će zasigurno probuditi malo dijete željno igre. Tu želju bolje je utažiti igrama s grančicama, nego pravim srcima, stoga smo zamolili Bošku da nam pokaže kako poput profesionalca izraditi vijenac zbog kojeg će susjedi pozelenjeti od zavisti. 

O Božiću počinje razmišljati još na ljeto

Boška s planovima za Božić počinje već na ljeto. Ove je godine htjela nešto drugačije. Zamislila je ljude koji sjede za stolom, oko njih šumicu i borove koji mirišu vrlo blizu njihovih noseva. Zamislila je da su adventski vijenci poputih malih šumica u kojima se ponekad nađe i neka srnica i vjeverica i da sve skupa bude romantično.

Prilikom nabavke materijala za izradu vijenca trebali biste obratiti pažnju na to koje ćete grančice koristiti. Boška uvijek koristi onu vrstu čempresa s najduljim trajanjem. Najteži dio izrade, kaže Boška, je sama ideja i pokoja rana koja se nađe na rukama predanog radnika.

Trud se na kraju uvijek isplati

“Najteže je doći do ideje i smisliti svake godine nešto novo, a kada u pripremi napraviš pedeset – šezdeset vijenaca na kraju dana imaš potpuno izranjavane ruke”, iskreno govori.

Što se ukrasa na vijencu tiče, Boška drži da se tu ne treba pretjerano paziti.

Doba Božića je doba kiča, veselja, može se raditi što god, možda i nešto što nije tipično. Prošle je godine radila vijence koji su bili u totalno ludim bojama i netipični za ovo godišnje doba, ali ljudima se svidjelo. Kaže kako nam je trebalo veselja nakon svega što se izdogađalo, pa ju je to inspiriralo za “otkačene” vijence.

Za izradu ovakvog vijenca trebat će vam, ovisno o tome koliko ste vješti, od pola sata do sat vremena, tijekom kojih neće biti zgorega da ga iz vodoravnog položaja katkad postavite u okomiti kako biste vidjeli kako će se grane poviti. Jednom kad u potpunosti budete zadovoljni učinjenim, svoj novi ukras možete ponosno objesiti na pripadajuće mjesto.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice