Povežimo se

Interijeri

LED rasvjeta za buduće naraštaje

U pravilu, LED žarulje koriste 90% manje električne energije od standardnih žarulja. Imaju besprijekoran spektar svjetlosti, a životni vijek im je preko 10 godina. LED rasvjeta pruža najučinkovitiji način za uštedu energije i očuvanje prirodnih resursa.

Ako bismo sadašnju rasvjetu promijenili u LED rasvjetu, ne bismo trebali izgrađivati nove elektrane. Štoviše, eliminirali bi potrebu i za nizom postojećih elektrana!

Da li LED žarulje sadrže živu?
LED žarulje ne sadrže živu. Upravo suprotno, one se mogu reciklirati jer ne sadrže opasne tvari.

Usporedba LED žarulje s CFL žaruljom?
Istraživanja pokazuju kako LED žarulje koriste 50% manje energije nego CFL žarulja te ne trebaju prigušnicu; nema čekanja na punu osvijetljenost, nema rasipanja energije. Možemo zaključiti da LED žarulja koristi i preko 70% manje energije te u mnogim slučajevima traje 10 puta duže nego CFL žarulja. LED žarulja je izdržljivija na trenja, vibracije, udarce i oscilacije napona. Također pruža izvrsnu kvalitetu svjetla, gašenje i paljenje joj ne šteti, a uz to je ekološki prijatelj naše planete. Sve ovo odnosi se na unutarnju i na vanjsku LED rasvjetu.

Da li LED žarulje proizvode više topline od CFL žarulja ili žarulja sa žarnom niti?
Upravo suprotno! LED žarulje emitiraju mnogo manje topline nego CFL žarulje i žarulje sa žarnom niti. U mnogim slučajevima, možete zaista osjetiti razliku temperature ako ste u blizini svjetlosti. LED žarulje će uvijek raditi na nižoj temperaturi nego CFL ili žarulje sa žarnom niti. Uz to, LED rasvjeta će u vrućim danima kada se koriste klima uređaji, smanjiti račune za električnu energiju.

Zašto je LED rasvjeta skuplja?
LED žarulje koriste stvarne pločice za rad i izrađene su od elektroničkih komponenti. U osnovi, ovakav tip žarulja mogu se smatrati elektroničkim uređajem. Ova tehnologija je napravljena da traje dugo, da daje dobro svjetlo, da smanji troškove i dugoročno štedi proračun. Također, ne zagađuje zrak i zemlju, pa je iz tog razloga nazivaju i “zelena energija”.

Da li se Led rasvjeta može koristiti svugdje i je li sigurna?
Da, LED rasvjeta je zdravije svjetlo te je u potpunosti sigurna. Ne proizvodi nikakva ultraljubičasta zračenja koja inače uzrokuju blijeđenje tkanine, umjetnina, sagova i druge osjetljive robe. LED rasvjeta isto tako nema strobo efekat ni treptaje. Američke studije su pokazale da uz korištenje LED rasvjete smanjujemo depresiju i glavobolje, dok vlastiti rad poboljšavamo za čak 30%. Zamjenjuje svu rasvjetu koju koristimo u prostorima za stanovanje, u komercijalnim i industrijskim pogonima. Također, koriste ju i trgovine, galerije, knjižnice, skladišta, autoceste, gradska rasvjeta, vrtići, škole, bolnice.. U svim područjima primjene, poboljšanja su u svakom pogledu osjetna.

Koliko dugo LED svjetlo može raditi?
Zapamtite, trajnost LED rasvjeta može biti 100 tisuća sati. Što znači ne samo velike uštede u struji, nego i velike uštede u održavanju i zamjeni žarulja.

Dakle, LED svjetla traju oko 100 000 sati; žarulja sa žarnom niti oko 1000 sati, a CLF ili Fluorescentne cijevi 6000 do 8000 sati.

Sigurnost/toplina
LED pretvara energiju u svjetlost, a ne u toplinu kao što je to slučaj kod klasične rasvjete. Kao rezultat toga, proizvede se i do 90% manje topline od svjetiljke sa žarnom niti. LED žarulja je topla na dodir te značajno smanjuje rizik od požara ili opeklina.

LED proizvodi u prosjeku oko 3,5 BTU/h, za razliku od 90 BTU/h za žarulju sa žarnom niti. Manje topline znači niže troškove klimatizacije i smanjenje uništene robe.

Što je LED dioda
Dioda je nelinearni poluvodički elektronički element s dva priključka koji posjeduje ispravljačka svojstva. Poluvodičke diode se izvode se temelju pn-spoja ili na temelju spoja metal–poluvodič. Diode se mogu razvrstati po materijalu na kojemu su rađene (silicij, germanij, galijev arsenid, silicijev karbid) i po tipu (ispravljačke, svijetleće, foto-diode, Zener-diode, Schottky-diode, tunel-diode itd.).

Za razliku od drugih rasvjetnih tehnologija, LED rasvjeta kao tehnologija ima svijetlu budućnost. No, dok budućnost stigne, živimo u svijetu Divljeg zapada gdje postoji tek nekoliko pravila, nekoliko standarda i malo kvalitetnih projekata za provedbu unutar industrije. U industriji LED rasvjete pojavili su se mnogi proizvođači sa ciljem brze zarade, a nauštrb kvalitete. Rijetki su posvećeni unapređivanju LED rasvjete za budućnost, a mnogi je samo pokušavaju unovčiti.

Odabir prave LED rasvjete je kao kupnja automobila koji dolazi u svim oblicima i veličinama te treba zadovoljiti različite funkcije u različitim uvjetima. Kao i automobil, LED rasvjeta je kompleksan sustav s brojnim opcijama i značajkama koje su u funkciji da vrše različite aplikacije.

Prednosti u dizajniranju prostora:
· Prikladno za primjenu u novim aplikacijama
· Široki spektar boja

Tehničke prednosti:
· Otporan na udarce i vibracije
· Funkcija pri vrlo niskim i vrlo visokim temperaturama
· Nizak napon
· Precizno usmjeravanje svjetla
· Prebacivanja i pulsni rad moguć (nema vremena kašnjenja, jer je poluvodič)

Ekološke prednosti:
· Smanjeno korištenje resursa
· Smanjena potrošnja energije
· Ne sadrži živu / nema UV zračenja, prijatelj je okoliša
· Solarne aplikacije su moguće

Zašto je dobro imati Led rasvjetu?

★ Niska potrošnja energije
★ Ekologija
★ Dugi životni vijek
★ Robusnost (bez vlakna)
★ Raznolikost boja i dimenzija

 

www.ledrasvjeta.hr

 

Interijeri

Predstavljamo NUNC – Hrvatski brend namještaja inspiriran slavonskom ravnicom

Na Design weeku smo imali priliku upoznati i hrvatski brend namještaja koji uspješno kombinira ruralno i urbano. Evo kako to izgleda.

Na Design weeku smo imali priliku upoznati i hrvatski brend namještaja koji uspješno kombinira ruralno i urbano. Evo kako to izgleda.

Kombinacija ruralnog i urbanog

Slavonske ravnice, rijeke koje je okružuju, zelenilo, priroda. Sve je to preneseno u oblikovanje ovog dizajnerskog namještaja.

‘Nunc inače znači na latinskom sada. I to je zapravo koncept prenošenja nečeg što je bilo, starih slavonskih kuća i dvoraca, u današnje sada, u današnju sadašnjost i na neki način se pokušava ta priča, šuma, prenijeti, slavonskih šuma i livada prenijeti u razigrani minimalistički namještaj brenda Nunc’, kaže Ana Banić Göttlicher dizajnerica interijera u Nuncu.

Modul polica Sfumato reinterpretacija je slavonskih šuma na jedan urbani način. Pune i prazne police dinamično se izmjenjuju u prostoru, a i same mogu poprimiti više lica. Ukrašene biljkama djeluju poput šume, a bez njih podsjećaju na siluetu modernog grada.

Korištenje prirodnih materijala

‘Koristimo prirodne materijale, ponajviše hrast naš najpoznatiji, sa kvalitetnom površinskom obradom i proizvodnjom. Nadalje, koristimo američki orah koji ima svoju posebnu teksturu i boju i daje jednu, jedan jako lijepi, jednu jako lijepu teksturu i posebnu toplinu unosi u dom’, dodaje.

blagovaonski stol ALA

Važno je znati da je sav ovaj namještaj modularan. Polica Aman taman, sukladno svojem imenu, tako će se vrlo jednostavno prilagoditi svakom prostoru. Takav je i blagovaonski stol ALA.

‘Tako da to je prednost recimo baš stola, s obzirom da on može funkcionirati i, kako sam rekla i za dom i za ured, sve ovisi o načinu kako se prilagođavaju elementi na stolu, tako on dobiva svoju namjenu’, tvrdi.

Izgled namještaja

Današnji moderni interijeri traže prilagodljiv, a opet jednostavan namještaj. Uz to, važno je da on ima određenu toplinu. U ovom slučaju taj je cilj postignut pažljivo brušenim rubovima koji djeluju poput vode koja teče slavonskim rijekama i zasigurno je jedan od elemenata inspiracije za originalan dizajn.

‘Imamo razvojni centar u Đakovu gdje se ispituju novi proizvodi, tamo je centar za istraživanje, i ispitivanje prototipa i razvoj svih novih proizvoda tako da tamo razvijamo daljnje, nove proizvode uz sve ove koje imamo’, kaže.

Jer eksperimentiranje je uvijek dobrodošlo. Bilo da je riječ o doradi proizvoda ili nekoj novoj kombinaciji boja.

‘ S obzirom da smo mi relativno mladi brend, zapravo u to kratko vrijeme smo postigli dosta puno na, postigli smo na vidljivosti u javnosti zato što smo se izdvojili sa svojom posebnošću’, dodaje.

A tu posebnost ovom brendu daju mladi dizajneri koji su tradiciju i prirodnost Slavonije odlučili unijeti u naše domove na jedan jako originalan način.

Nastavite čitati

Interijeri

Trend report – Zagreb Design Week 2022.

Početkom mjeseca održan je deveti zagrebački tjedan dizajna – ove godine tema mu je bila „Bez ograničenja“.

Početkom mjeseca održan je deveti zagrebački tjedan dizajna – ove godine tema mu je bila „Bez ograničenja“. Evo kako je to izgledalo. Deveto izdanje Zagreb Design Weeka ugostila je zagrebačka Akademija likovnih umjetnosti.

‘Nakon dvije godine korone, kada je bilo puno ograničenja, lani smo imali QR kod, trebalo je imati potvrde i tako, ove godine sve je slobodno, povratak normalnom životu, a upravo ta komunikacija i mogućnost putovanja, druženja, društvenog kontakta je jako bitna za kreativnost, za razmjenu ideja, za razmjenu, za komunikaciju općenito. To je osnova za dizajn i zato smo ove godine uzeli tu temu’ , kaže Daniel Tomičić surganizator Zagreb Design Week-a.

METODA – namještaj od masivnog drveta

Zagreb Design Week pravo je mjesto za predstavljanje noviteta na tržištu. Mnogi su svoje prve korake napravili upravo na tjednu dizajna. Za to su se odlučili i u novom hrvatskoj brendu koji surađuje s timom etabliranih hrvatskih dizajnera.

‘Mi zapravo koristimo taj tradicionalni slavonski hrast koji je oplemenjen i dodan sa tim novim vrijednostima i ljudskim dodirom i zapravo površinskom obradom i na taj način smo još sa tim kreativnom industrijom dobili nove komade namještaja koji će, evo, nadam se, bit prepoznati u budućnosti’ , kaže Marija Jelčić Markanović, direktorica.

SADAR + VUGA – arhitektonski ured iz susjedstva

Hrvatskom se je tržištu predstavio i jedan slovenski studio koji je osmislio namještaj posvećen slovenskim prirodnim bogatstvima.

DNNA – brand tenisačice Donne Vekić

Vidjeli smo i kako je miris za prostorije zamislila naša poznata tenisačica Donna Vekić.

Najuspješniji hrvatski brand

Na tjednu dizajna često imamo prilike i naučiti nešto iz povijesti dizajna. Ove su godine organizatori odlučili odati počast Slavoljubu Penkali, čovjeku koji je stvorio najuspješniju hrvatsku robnu marku.

‘Bazirana je na patentima Slavoljuba Penkale i kad se govori o Penkali, uvijek se govori o njemu kao izumitelji i zato je jedan od najvećih izumitelja u povijesti, preko 80 izuma, termofor, termosica, prvi funkcionalni prašak za rublje, ima jako puno izuma koje upotrebljavamo danas, a ne znamo da ih je on izmislio, ali ono što je nama najinteresantnije su njegovi patenti vezani za pisaći pribor, na osnovu kojih je izgradio globalni brend’ , dodaje Daniel Tomičić.

Mađarski pametni dizajn

Osim iz povijesti, naučiti se može i nešto iz sadašnjosti. Pokazali su nam to susjedi s izložbom Pametna Mađarska.

To je jedan super koncept da mađarska država promovira svoje gospodarstvo putem dizajna. Dakle, to je serija putujućih izložbi, postoji već par godina i uvijek predstavlja uspješne izvozne proizvode, koji su nastali u Mađarskoj, na bazi nekog izuma, patenta, koji su dizajnirani, i proizvode se u Mađarskoj, ali se izvoze po cijelom svijetu. Dakle, oni promoviraju svoju državu, svoje gospodarstvo putem dizajna, šta je nešto, šta nažalost, Hrvatska ne radi, objašnjava.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Za bezbrižne i sigurne trenutke s vašim najmilijima

Inspiracija i ideje za uređenje originalnog dječjeg kutka nalazi se u svim Lesnina XXXL trgovinama i na webshopu!

nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Kako do prve vlastite nekretnine subvencioniranim kreditom?

Kupnju svog prvog doma mnogima su olakšali subvencionirani krediti APN-a, namijenjeni mladima. Osim pronalaska odgovarajuće nekretnine, treba odabrati i dobru...

robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Vodič za odabir prave kosilice

U lijepom se vrtu najljepše živi i opušta – pronađite uređaj kojim ćete svoj vrt pretvoriti u oazu mira koju...

Stambene-zgrade-u-Zagrebu Stambene-zgrade-u-Zagrebu
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Isplati li se kupovati nekretnine uz državne subvencije?

Na proljeće kreće novi krug prijava za APN-ove kredite.

stablo stablo
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Otpad koji stvaramo guši naš planet. Što učiniti?

Otpad koji stvaramo guši naš planet, a u stanje ekološkog duga svake godine ulazimo sve ranije. Kada bismo samo koristili...

DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA. DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA.
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Daikin ima rješenje za kućno mjerenje kvalitete zraka, pročišćavanje i ovlaživanje

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorima. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

korejska-hrana-dom-na-kvadrat korejska-hrana-dom-na-kvadrat
Gastroprije 9 mjeseci

Tajne korejske kuhinje

U posljednje je vrijeme korejska pop kultura u modi pa zašto ne biste iskušali i korejsku kuhinju?

Izbor uredniceprije 9 mjeseci

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Izbor uredniceprije 10 mjeseci

Zašto je bitna kvaliteta zraka u zatvorenim prostorijama?

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorijma. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

marijana-perinic-dom-na-kvadrat marijana-perinic-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 10 mjeseci

Muke po majstorima s komičarkom Marijanom Perinić

Stres, majstori i nepredviđeni troškovi. Sigurno i vas ove riječi asociraju na renovaciju stana. Kao i u brojnim drugim životnim...