Povežimo se

Interijeri

LED rasvjeta za buduće naraštaje

U pravilu, LED žarulje koriste 90% manje električne energije od standardnih žarulja. Imaju besprijekoran spektar svjetlosti, a životni vijek im je preko 10 godina. LED rasvjeta pruža najučinkovitiji način za uštedu energije i očuvanje prirodnih resursa.

Ako bismo sadašnju rasvjetu promijenili u LED rasvjetu, ne bismo trebali izgrađivati nove elektrane. Štoviše, eliminirali bi potrebu i za nizom postojećih elektrana!

Da li LED žarulje sadrže živu?
LED žarulje ne sadrže živu. Upravo suprotno, one se mogu reciklirati jer ne sadrže opasne tvari.

Usporedba LED žarulje s CFL žaruljom?
Istraživanja pokazuju kako LED žarulje koriste 50% manje energije nego CFL žarulja te ne trebaju prigušnicu; nema čekanja na punu osvijetljenost, nema rasipanja energije. Možemo zaključiti da LED žarulja koristi i preko 70% manje energije te u mnogim slučajevima traje 10 puta duže nego CFL žarulja. LED žarulja je izdržljivija na trenja, vibracije, udarce i oscilacije napona. Također pruža izvrsnu kvalitetu svjetla, gašenje i paljenje joj ne šteti, a uz to je ekološki prijatelj naše planete. Sve ovo odnosi se na unutarnju i na vanjsku LED rasvjetu.

Da li LED žarulje proizvode više topline od CFL žarulja ili žarulja sa žarnom niti?
Upravo suprotno! LED žarulje emitiraju mnogo manje topline nego CFL žarulje i žarulje sa žarnom niti. U mnogim slučajevima, možete zaista osjetiti razliku temperature ako ste u blizini svjetlosti. LED žarulje će uvijek raditi na nižoj temperaturi nego CFL ili žarulje sa žarnom niti. Uz to, LED rasvjeta će u vrućim danima kada se koriste klima uređaji, smanjiti račune za električnu energiju.

Zašto je LED rasvjeta skuplja?
LED žarulje koriste stvarne pločice za rad i izrađene su od elektroničkih komponenti. U osnovi, ovakav tip žarulja mogu se smatrati elektroničkim uređajem. Ova tehnologija je napravljena da traje dugo, da daje dobro svjetlo, da smanji troškove i dugoročno štedi proračun. Također, ne zagađuje zrak i zemlju, pa je iz tog razloga nazivaju i “zelena energija”.

Da li se Led rasvjeta može koristiti svugdje i je li sigurna?
Da, LED rasvjeta je zdravije svjetlo te je u potpunosti sigurna. Ne proizvodi nikakva ultraljubičasta zračenja koja inače uzrokuju blijeđenje tkanine, umjetnina, sagova i druge osjetljive robe. LED rasvjeta isto tako nema strobo efekat ni treptaje. Američke studije su pokazale da uz korištenje LED rasvjete smanjujemo depresiju i glavobolje, dok vlastiti rad poboljšavamo za čak 30%. Zamjenjuje svu rasvjetu koju koristimo u prostorima za stanovanje, u komercijalnim i industrijskim pogonima. Također, koriste ju i trgovine, galerije, knjižnice, skladišta, autoceste, gradska rasvjeta, vrtići, škole, bolnice.. U svim područjima primjene, poboljšanja su u svakom pogledu osjetna.

Koliko dugo LED svjetlo može raditi?
Zapamtite, trajnost LED rasvjeta može biti 100 tisuća sati. Što znači ne samo velike uštede u struji, nego i velike uštede u održavanju i zamjeni žarulja.

Dakle, LED svjetla traju oko 100 000 sati; žarulja sa žarnom niti oko 1000 sati, a CLF ili Fluorescentne cijevi 6000 do 8000 sati.

Sigurnost/toplina
LED pretvara energiju u svjetlost, a ne u toplinu kao što je to slučaj kod klasične rasvjete. Kao rezultat toga, proizvede se i do 90% manje topline od svjetiljke sa žarnom niti. LED žarulja je topla na dodir te značajno smanjuje rizik od požara ili opeklina.

LED proizvodi u prosjeku oko 3,5 BTU/h, za razliku od 90 BTU/h za žarulju sa žarnom niti. Manje topline znači niže troškove klimatizacije i smanjenje uništene robe.

Što je LED dioda
Dioda je nelinearni poluvodički elektronički element s dva priključka koji posjeduje ispravljačka svojstva. Poluvodičke diode se izvode se temelju pn-spoja ili na temelju spoja metal–poluvodič. Diode se mogu razvrstati po materijalu na kojemu su rađene (silicij, germanij, galijev arsenid, silicijev karbid) i po tipu (ispravljačke, svijetleće, foto-diode, Zener-diode, Schottky-diode, tunel-diode itd.).

Za razliku od drugih rasvjetnih tehnologija, LED rasvjeta kao tehnologija ima svijetlu budućnost. No, dok budućnost stigne, živimo u svijetu Divljeg zapada gdje postoji tek nekoliko pravila, nekoliko standarda i malo kvalitetnih projekata za provedbu unutar industrije. U industriji LED rasvjete pojavili su se mnogi proizvođači sa ciljem brze zarade, a nauštrb kvalitete. Rijetki su posvećeni unapređivanju LED rasvjete za budućnost, a mnogi je samo pokušavaju unovčiti.

Odabir prave LED rasvjete je kao kupnja automobila koji dolazi u svim oblicima i veličinama te treba zadovoljiti različite funkcije u različitim uvjetima. Kao i automobil, LED rasvjeta je kompleksan sustav s brojnim opcijama i značajkama koje su u funkciji da vrše različite aplikacije.

Prednosti u dizajniranju prostora:
· Prikladno za primjenu u novim aplikacijama
· Široki spektar boja

Tehničke prednosti:
· Otporan na udarce i vibracije
· Funkcija pri vrlo niskim i vrlo visokim temperaturama
· Nizak napon
· Precizno usmjeravanje svjetla
· Prebacivanja i pulsni rad moguć (nema vremena kašnjenja, jer je poluvodič)

Ekološke prednosti:
· Smanjeno korištenje resursa
· Smanjena potrošnja energije
· Ne sadrži živu / nema UV zračenja, prijatelj je okoliša
· Solarne aplikacije su moguće

Zašto je dobro imati Led rasvjetu?

★ Niska potrošnja energije
★ Ekologija
★ Dugi životni vijek
★ Robusnost (bez vlakna)
★ Raznolikost boja i dimenzija

www.ledrasvjeta.hr

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Slavine su točka na i u dizajnu kupaonice

Kruna dizajna uređenja kupaonice su miješalice. Pažljivim odabirom boje, materijala i oblika dodatno će se naglasiti stil uređenja. Donosimo savjete kada odabrati podžbuknu, a kad nadžbuknu miješalicu.

Svatko će pronaći odgovarajući stil za sebe

Prilikom uređenja kupaonice, izborom slavina dajemo točku na i željenom dizajnu. Ako vam je jednako bitna estetika, funkcionalnost i kvaliteta, njemački proizvođač Kludi nudi slavine koje će pratiti svaku dizajnersku priču, od modernog do retro stila.

Slavine za kupaonice odvažnog uređenja dolaze u raznim bojama, a mogu biti nadžbukne i podžbukne. Podžbukne miješalice kupaonici daju profinjen i elegantan izgled, a njihova ugradnja zahtijeva određene građevinske radove.

Podžbukna miješalica

Podžbukne miješalice su miješalice za koje unaprijed u kupaonici moramo naći mjesto na koje će se montirati iz razloga što one sadrže podžbukno tijelo koje se ugrađuje u zid.

Može se ugrađivati iza tuš kabine, odnosno za korištenje tuš sistema, a možemo ugrađivati iznad umivaonika na točno određena mjesta. Pokrovne kape koje se stavljaju na podžbukna tijela su minimalistička, mogu biti u bojama, mogu biti crna, bijela, kromirana, ovisno o samom interijeru kupaonice.

Nadžbukna miješalica

Nadžbukna miješalica je ona čiji je sistem miješanja vode smješten izvan zida. Obično su to one koje se montiraju pored ili iznad umivaonika ili kade.

Nadžbukne miješalice su miješalice koje možemo češće promijeniti. Primjerice, ako mijenjamo neki stil kupaonice možemo promijeniti boju, možemo promijeniti stil, a ako je recimo klasična i želimo nešto retro, vrlo jednostavno to možemo zamijeniti.

Nadžbukne miješalice vizualno se ističu, zato trebaju biti dizajnom i bojom u skladu s uređenjem kupaonice. One mogu biti kromirane, bijele, crne i zlatne.

Ušteda vode

U Top2Floor-u pronaći ćete veliki izbor miješalica koje apsolutno zadovoljavaju funkcionalnost i upotpunjuju stil svake kupaonice, bilo da želite klasičnu ili termostatsku miješalicu. Termostatske miješalice elegantnog su dizajna i pridonose uštedi vode.

Kod instalacije termostatske miješalice sami možemo regulirati toplinu vode, a to je jako dobro da si možemo ograničiti temperaturu pogotovo ako imamo malu djecu. Nikad neće biti veća temperatura od one koja je prikazana na miješalici.

Samostojeće miješalice

Kludi miješalice svojim elegantnim dizajnom zadovoljavaju moderne trendove pružajući vašem prostoru dašak luksuza za najljepši početak i kraj dana. Beskompromisno samouvjeren stav i novu interpretaciju minimalizma u uređenju kupaonice donose samostojeće miješalice.

Za samostojeće kade u prostorima koristimo Kludi miješalice koje su samostojeće, one su vrlo dekorativne, mogu biti također kromirane, bijele ili crne.

Tuš je jednako dobar izbor

Ako kada nije vaš izbor i više volite tuširanje, tuš sustavi stvorit će spa osjećaj u vašem domu. Bilo da se želite osvježiti ili opustiti nakon napornog radnog dana, Kludi ima odgovor i na to.

Miješalice za umivaonike kombiniramo obzirom na umivaonik kakav koristimo u našem prostoru. Ako je to zdjela, tada mora biti viša miješalica, visine 240 ili 270. Odnosno, postoje umivaonici koji na sebi imaju već određene rupe na kojima se montiraju miješalice. Preporučamo miješalicu visine od 100.

Srebrne krom miješalice nedvojbeno su elegantan završni detalj kupaonice, no zbog konstantne promjene trendova uvijek se traga za odmakom od tradicionalnog.

Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, kreirane su palete zanimljivih završnih obrada miješalica. One kreiraju drugačiju atmosferu u kupaonici i pobuđuju neke nove osjećaje.

Kludi i Top2Floor nude rješenja koja će zadovoljiti sve ukuse i pružiti vam funkcionalne i visokokvalitetne proizvode koji prate svaki stil uređenja kupaonice.

Nastavite čitati

Interijeri

Komplimenti za komplementarnost

Komplementarne boje su one koje stoje jedna nasuprot druge na paleti nijansi. Idealna kombinacija postiže se spajanjem tople i hladne, a kako ih uskladiti u interijeru znaju stručnjaci iz Namještaja Mima.

Boje koje se nadopunjuju

Usklađenost namještaja, boja, tekstura i oblika naziva se komplementarnost u dizajnu interijera, a postiže se bojama koje se međusobno nadopunjuju.

Ako u našem ambijentu prevladaju hladni tonovi kao što su plave ili pak zelene nijanse, dobro ih je na neki način utopliti sa onima na suprotnom spektru, sa nekakvim žutim, narančastim ili pak crvenim tonovima.

“Kod neutralnih nijansi specifična je situacija pošto se sa njima slažu apsolutno bilo koje druge boje. Sve ovisi o tome što vi želite, kako se osjećate i kojim bojama naginjete. Čak i neki jarki tonovi poput jarkih ljubičastih ili jarko zelene boje će se lijepo uklopiti u neutralne ambijente, recimo sa sivim kuhinjama ili pak sa sivom garniturom”, objašnjava Andrea Budić.

Usklađivanje materijala

Osim boja, poželjno je uskladiti i materijale. Drvo, kamen i mramor međusobno se nadopunjuju, a kombiniranjem različitih tekstura dobiti će se interesantna dizajnerska igra.

Ukoliko u interijeru imate veći komad namještaja poput garniture u ljubičastoj boji, ona će vrlo lijepo izgledati sa bijelim jastukom, ali koji je recimo teksturiran, koji ima nekakve resice po sebi ili je možda izvezen na poseban način.

Pomoć oko stilskog usklađivanja uvijek možete potražiti kod Mima@home stručnjaka. Ova jedinstvena usluga na raspolaganju vam je iz udobnosti vašeg doma.

Više o komplementarnosti čitajte ovdje.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice