Interijeri
Kuhinjska drobilica – tako mali, a tako moćan uređaj
U vrijeme kada je zbrinjavanje otpada postala goruća tema svakog kućanstva, mnogi se pitaju kako doskočiti problemu sortiranja biootpada zbog kojeg im se kuhinjom često šire neugodni mirisi. Najučinkovitije rješenje jest ugradnja drobilice, a Iverpan u svojoj ponudi nudi najbolje na tržištu.
Rješenje za zbrinjavanje biootpada
Oni koji su odrastali u devedesetima sigurno se sjećaju trenutka kad su u američkim serijama ugledali čudo zvano “drobilica”, kao i jeze od pomisli da bi im mogla zahvatiti ruku. Danas su drobilice hrane neizostavan dio modernih kuhinjskih interijera, a posebno su važne za sve ekološki osviještene pojedince koje brine problem zbrinjavanja bio otpada i neugodnih mirisa ostataka hrane koji se predugo zadrže u kuhinji.
Drobilica je jedan jako koristan moderan kućanski uređaj koji se montira na sudoper i koji nam služi da na jednostavan i brz način zbrinemo sav onaj sitni kućni bio otpad koji nam ostaje nakon obrade namirnica ili nakon samih obroka.
Drobilice funkcioniraju vrlo jednostavno
Otpad koji ubacimo kroz odvod u sudoperu upada u komoru u kojoj se nalazi disk koji se vrti i usitnjava ostatke hrane. Nakon usitnjavanja otpad odvodnom cijevi odlazi u kanalizaciju.
Na tržištu postoji više vrsta drobilica. Razlika je u snazi i motoru koji pokreće drobilicu. Imamo drobilice sa indukcijskim motorima koje su jako štedljive, a imamo i drobilice s permanentnim magnetskim motorima. To su motori koji su još učinkovitiji i koji još više štede energiju.
Mnoge drobilice danas se oplemenjuju ionima srebra
Tretiranje ionima srebra unutrašnjeg dijela drobilice zapravo služi tome da se dobije antibakterijska i antimikrobna zaštita dijelova drobilice kroz koji prolazi sam otpad.
Odlučite li svoju kuhinju oplemeniti drobilicom, ne smijete zaboraviti da ona zahtijeva poseban sudoper. Pri samom odabiru drobilice treba razmisliti o snazi motora.
Preporučuje se kupiti jače modele drobilica jer će dugoročno biti isplativije. Svaka malo jača drobilica bolje samelje te sitne ostatke koje imamo u kuhinji.
Pravilno održavanje uređaja
Odlučite li se za kupnju, trebali biste znati i ponešto o održavanju ovog uređaja.
Nije loše uključiti drobilicu svaki dan, makar je i ne koristili, iz razloga da se ostaci hrane i otpada koji su slijepljeni za stijenku drobilice još jednom isperu. Kada se drobilica pali, uvijek je preporučljivo upaliti i vodu tako da je voda jednom dnevno pročisti.
Isključivo za ubacivanje biootpada
Jednom kad drobilica stigne u vaš dom, vrlo je važno imati na umu da se u nju može ubacivati isključivo bio otpad.
Nije preporučljivo da se u drobilicu ubacuju bilo kakvi umjetni materijali od plastike, stakla, porculana, dijelova tanjur. To ne ide u drobilicu jer to nije kućni bio otpad. Također u drobilicu nije preporučljivo stavljati neke krupnije kosti, kao svinjske i teleće kosti jer se one ne mogu usitniti kroz samu drobilicu.
Jednostavno čišćenje
Što se čišćenja tiče, stvar ne može biti jednostavnija. Sudoper, odnosno otvor, treba tek posuti sodom bikarbonom i alkoholnim octom te ih na nekoliko minuta ostaviti da odrade svoju čaroliju. Nakon toga, ponovo pustite vodu i spremni ste provesti ostatak svog dana bez brige o sortiranju bio otpada.
Čitavu sezonu stručnjaci su nas podučavali i savjetovali, tako smo i doznali kako izabrati idealan jastuk, zavjese ili kako organizirati ormar… I tih se korisnih savjeta doista vrijedi podsjetiti.
Jastuk birajte prema položaju u kojem spavate
Budite li se ujutro umorni, s glavoboljom ili bolovima u vratu, uzrok tome može biti pogrešan jastuk. Dobar jastuk je onaj koji podupire vrat i glavu te održavaju neutralan položaj kralježnice. Više…
KonMarie metoda – Najbolje rješenje za pohranu odjeće i ljetnu organizaciju ormara
Odličan način da garderobni ormar održite urednim tijekom cijele sezone jest korištenje organizatora i slijeđenjem metode KonMarie, koja se temelji na minimalizmu i kategorizaciji. Još jedno praktično rješenje je slaganje odjeće prema svrsi i bojama, koje će stvoriti vizualni red i omogućiti brži odabir modnih kombinacija. Više…
Jednostavan vodič za odabir zavjesa
Zavjese ne samo što reguliraju svjetlost, već su i odličan način dodavanja tekstura i boja u prostoriji. Velika ponuda materijala i vrsta može biti zbunjujuća, zato smo pitali stručnjake kako odabrati idealne zavjese. Više…
Kako odabrati boju, namještaj i dekoracije za dječju sobu
Uređenje sobe za vaše dijete može biti izazovan zadatak jer zahtijeva odabir stvari koje ne sviđaju samo vama – na umu je potrebno imati i njihove potrebe i želje.
Na sreću, danas je ponuda toliko velika da je ustvari teško pogriješiti u odabiru namještaja i boja za dječju sobu. Iako bismo dječje sobe za djevojčice prvo zamislili u ružičastoj boji, a za dječaka u plavoj, ideje i trendovi za uređenje sobe za novorođenčad uvelike su se promijenili. Više…
Rezultate uređenja prostora uvijek je zanimljivo pratiti, a mi smo ove sezone baš uživali…
Stan koji djeluje veći nego što zapravo je
Stan veličine 53 četvorna metra bio je urbano i lijepo uređen, no proširenjem obitelji, bila je potrebna još jedna spavaća soba. Kupaonica je trebala renovaciju, a namještaj kompletnu promjenu. Tlocrtne promjene napravila je arhitektica Gordana Đerić. Više…
Mali dio Francuske u zagrebačkom stanu
Stan francuske umjetnice sa zagrebačkom adresom, Jessice Gobert obiluje zanimljivim zbirkama umjetnina i namještaja. Pozitivna karakteristika ovog stana leži u pametno iskorištenom prostoru čime je postignut dojam prostranosti. Više…
Kuća Nodi proglašena je najuspješnijim ostvaranjem stambene arhitekture u Hrvatskoj
Svake godine Udruženje hrvatskih arhitekata dodjeljuje nagrade za najbolja ostvarenja u nekoliko kategorija. Ove godine nagradu Drago Galić za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje na području stambene arhitekture dobili su Nikola Fabijanić i Jure Glasnović, a mi smo posjetili nagrađeni objekt. Više…
Renovacija stana od 90 kvadrata
Renovacija ovog stana od 90 četvornih metara trajala je 6 mjeseci, a od derutnog prostora napravljen je moderan i prozračan stan koji reflektira osobnost njegovog vlasnika. Više…