Povežimo se

Interijeri

Kuhinjska drobilica – tako mali, a tako moćan uređaj

U vrijeme kada je zbrinjavanje otpada postala goruća tema svakog kućanstva, mnogi se pitaju kako doskočiti problemu sortiranja biootpada zbog kojeg im se kuhinjom često šire neugodni mirisi. Najučinkovitije rješenje jest ugradnja drobilice, a Iverpan u svojoj ponudi nudi najbolje na tržištu.

Rješenje za zbrinjavanje biootpada

Oni koji su odrastali u devedesetima sigurno se sjećaju trenutka kad su u američkim serijama ugledali čudo zvano “drobilica”, kao i jeze od pomisli da bi im mogla zahvatiti ruku. Danas su drobilice hrane neizostavan dio modernih kuhinjskih interijera, a posebno su važne za sve ekološki osviještene pojedince koje brine problem zbrinjavanja bio otpada i neugodnih mirisa ostataka hrane koji se predugo zadrže u kuhinji.  

Drobilica je jedan jako koristan moderan kućanski uređaj koji se montira na sudoper i  koji nam služi da na jednostavan i brz način zbrinemo sav onaj sitni kućni bio otpad koji nam ostaje nakon obrade namirnica ili nakon samih obroka.

Drobilice funkcioniraju vrlo jednostavno

Otpad koji ubacimo kroz odvod u sudoperu upada u komoru u kojoj se nalazi disk koji se vrti i usitnjava ostatke hrane. Nakon usitnjavanja otpad odvodnom cijevi odlazi u kanalizaciju.

Na tržištu postoji više vrsta drobilica. Razlika je u snazi i motoru koji pokreće drobilicu. Imamo drobilice sa indukcijskim motorima koje su jako štedljive, a imamo i drobilice s permanentnim magnetskim motorima. To su motori koji su još učinkovitiji i koji još više štede energiju.

Mnoge drobilice danas se oplemenjuju ionima srebra

Tretiranje ionima srebra unutrašnjeg dijela drobilice zapravo služi tome da se dobije antibakterijska i antimikrobna zaštita dijelova drobilice kroz koji prolazi sam otpad. 

Odlučite li svoju kuhinju oplemeniti drobilicom, ne smijete zaboraviti da ona zahtijeva poseban sudoper. Pri samom odabiru drobilice treba razmisliti o snazi motora.

Preporučuje se kupiti jače modele drobilica jer će dugoročno biti isplativije. Svaka malo jača drobilica bolje samelje te sitne ostatke koje imamo u kuhinji. 

Pravilno održavanje uređaja

Odlučite li se za kupnju, trebali biste znati  i ponešto o održavanju ovog uređaja.

Nije loše uključiti drobilicu svaki dan, makar je i ne koristili, iz razloga da se ostaci hrane i otpada koji su slijepljeni za stijenku drobilice još jednom isperu. Kada se drobilica pali, uvijek je preporučljivo upaliti i vodu tako da je voda jednom dnevno pročisti.

Isključivo za ubacivanje biootpada

Jednom kad drobilica stigne u vaš dom, vrlo je važno imati na umu da se u nju može ubacivati isključivo bio otpad.

Nije preporučljivo da se u drobilicu ubacuju bilo kakvi umjetni materijali od plastike, stakla, porculana, dijelova tanjur. To ne ide u drobilicu jer to nije kućni bio otpad. Također u drobilicu nije preporučljivo stavljati neke krupnije kosti, kao svinjske i teleće kosti jer se one ne mogu usitniti kroz samu drobilicu.

Jednostavno čišćenje

Što se čišćenja tiče, stvar ne može biti jednostavnija. Sudoper, odnosno otvor, treba tek posuti sodom bikarbonom i alkoholnim octom te ih na nekoliko minuta ostaviti da  odrade svoju čaroliju. Nakon toga, ponovo pustite vodu i spremni ste provesti ostatak svog dana bez brige o sortiranju bio otpada.

Interijeri

Osnovne značajke skandinavskog stila uređenja

Skandinavski stil je inspiriran načinom života, tradicijom, kulturom i dizajnom skandinavskih zemalja. Kako urediti stan u ovom stilu i kojih se pravila pritom trebamo pridržavati objasnila nam je arhitektica Sunčica Mastelić Ivić.

Stil jednostavnosti

S arhitekticom Sunčicom krenuli smo u skandinavsku ekspediciju. Iako je većini na spomen skandinavskog stila vjerojatno jasno o čemu se tu zapravo radi, dakle o jednostavnim rješenjima, odlučili smo na primjeru preuređenja jednog prostora potvrditi i utvrditi znanje.

Ako volite prozračne tonove i da svjetlo ulazi u prostor, te ako volite jednostavnost umjesto sitnica koje vam opterećuju interijer, onda je za vas skandinavski stil. Međutim, ako volite glamurozne interijere i ako želite svojim interijerom ostaviti nekoga bez daha, onda skandinavski stil nije za vas.

Karakteristike skandinavskog stila

Skandinavski stil voli svijetle tonove. Nadalje, skandinavski stil ne trpi namještaj velikih dimenzija i formata. Taj namještaj, u smislu dekora i tekstura, voli jake teksture koje su ugodne pod rukom, kao da ste se zavukli u toplu dekicu, a pored vas je ugodan jastuk.

Nadalje, ovaj stil voli biljke u prostoru. U dugim zimskim noćima pružit će vam toplinu jer skandinavski stil preferira keramičke detalje ručne izrade, voli rasvjetu sa širmovima koji propuštaju svjetlo. Nema velikih kontrasta, a ako pričamo o detaljima trebate biti oprezni, a pažnju dajte biljkama.

Skandinavski stil odraz je skandinavskog načina života

Osnovne značajke skandinavskog stila proizlaze iz skandinavskog načina života na koji naravno utječu i hladnija klima, kraći dani te polarne noći.

Moramo znati kako te zemlje nemaju veliku količinu sunčanog svjetla i topline, pa su Skandinavci uvijek u svojim interijerima pokušavali dovući što više vanjskog svjetla sunčeve topline u svoje prostore. Također, svojim načinom života htjeli su razviti određeni dizajn i uređenje interijera s kojim će potaknuti jednostavnost načina života.

Globalni trend

Počeci svjetske prihvaćenosti skandinavskog stila kreću još u razdoblju iza Drugog svjetskog rata kada je sa pojavom masovnije proizvodnje te potrebom da se što više kvalitetnog, ali jednostavnog namještaja proizvede tako da je svima dostupan, a bogata ponuda dostupna je i u Lesnini XXXL.

Treba napomenuti da su Skandinavci također bili posvećeni dizajnu, a tome svjedoče radovi njihovih važnih dizajnera arhitekata, kao što je primjerice Alvar Aalto ili Arne Jacobsen. Njihovi komadi namještaja poput sofa ,naslonjača, stolaca, i danas se koriste te predstavljaju vrijedne bezvremenske klasike koji vrijede ne samo u skandinavskom stilu, već i u drugim stilovima uređenja.

Biljke kao glavna dekoracija

S obzirom na to da ovaj stil zapravo nije navikao na dekoriranje prostora, Skandinavci biraju biljke koje imaju veliku ulogu u obogaćivanju i dekoriranju prostora.

Skandinavski stil predstavlja promišljeni dizajn, vrlo je funkcionalan i predodređen da traje.

Nastavite čitati

Interijeri

Savršenstvo svjetla s omiljenim pogledom ili uspomenom

Sljedeća pametna rješenja dolaze nam iz Njemačke. S inovativnim Led rasvjetnim panelima vaš dom može zasjati u potpuno novom svjetlu. Kada se radi o atmosferskoj rasvjeti, za vašu kreativnost uistinu više nema ograničenja.

Dodatno naglasite mjesta i predmete koje volite

Završio je radni dan, ulazimo u svoj savršeni dom, u naš svijet. Svijet ispunjen našim uspomenama, predmetima, fotografijama. Usmjeravamo pogled na mjesta koja nas vesele i opuštaju. Njih sada možemo još dodatno naglasiti s rješenjima koja dolaze u obliku led rasvjete, a Kuzman Invision nudi bogatu ponudu.

Led svjetla mogu se primijeniti u dnevnim  boravcima, kao stropna rasvjeta, tada je to tzv. “sky panel” koji služi kao ambijentalno svjetlo, ali i glavno svjetlo u dnevnom boravku te se može mijenjati i u zvjezdano nebo.

Sami kreirajte ugođaj kakav želite

Ovisno o dobu dana i našem raspoloženju, sami stvaramo ugođaj, od jutarnjeg izlaska sunca, do noćnog zvjezdanog neba. I barem na tren, putujemo u drugi svijet. Čak i za vrijeme tuširanja.

U interijeru led svjetla mogu se primijeniti i kao stjenka tuša u kupaonici, ali i kao izolacijski panel na podu, između npr. kamina i poda.

Mogu predstavljati krošnju, mogu biti pogled s našeg omiljenog mjesta, ili pak prizor iz daleke zemlje gdje smo bili na putovanju iz snova. Mjesto s našeg najdražeg godišnjeg odmora ili mjesto gdje se tek spremamo otići.

Svako ponaosob može izabrati ili “uhvatiti” neki dio svog života ili neki pejzaž svojim mobitelom. Tada se ta slika može projicirati na staklo koje se obradi i dobijete takvu projekciju koja izgleda kao da ste tamo.

Brojne opcije i mogućnosti

Od zidnih led elemenata s vašom individualnom fotografijom, led rasvjete za kuhinjske zidne obloge s fotografijom ili uzorkom, podnih ploča do stropne rasvjete s oplatom od pravog kamena.

Fasadni panel također nam daje mogućnost mijenjanja boja.

Ogledalo koje je sastavni dio svake kupaonice, može se integrirati svjetlo koje može biti od hladno bijelog do toplog žutog svjetla. 

Osim interijera, možemo osvijetliti i eksterijer

Led elementi podržavaju moderni stakleni karakter arhitekture. Kad padne mrak, svjetlosni efekti pružaju impresivne naglaske, osvjetljuju fasade i prikazuju ih  potpuno u novom svjetlu.

Svaki panel ima garanciju 5 godina. Svi su otporni na temperature, vodu, sve vremenske utjecaje. Također, ovi paneli su potpuno drugačiji od drugih.

Inovativna led svjetla

Proizvodi Kuzman Invisiona inovativni su po tome što u odnosu na sve druge led rasvjete i panele u cijeloj svojoj difuziji svjetlosti svijetle isto. Prijenos svjetlosti sa jednog kraja panela na drugi je ravnomjeran. Tako on svijetli u punoj svojoj širini i dužini istim intenzitetom.

Zato neka bude svjetlo! Neka bude život. Baš onakav kakav vi želite. Onako kako vi želite da zasja i da svijetli.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice