Povežimo se

Interijeri

Kod njih nema jednokratne plastike

Nedavno je pokrenuta inicijativa Plastic free Croatia. U njoj se okupljaju tvrtke koje iz svojeg poslovanja izbacuju takozvanu jednokratnu plastiku. Znate da smo ekološki nastrojeni pa smo odmah pohitali snimiti tu zelenu priču.

Jeste li znali da 7 od 10 riba u Jadranskom moru ima u sebi čestice mikro-plastike? „Vrijeme je da svatko od nas vrati svoj dug moru i napravi sve što može da ga spasimo.“  – poruka je to koja se šalje s web stranica inicijative Postani Plastic free waste tvrtka. O čemu je riječ pitali smo voditelja projekta.

ured-bez-plastike-bruketa-grey-zinic-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

„Projekt je osmišljen da bi pomogao tvrtkama ili organizacijama, uredima da naprave iskorak u smjeru umanjenja korištenja plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Smatramo da je tvrtka danas mjesto druženja, a ne samo mjesto rada i ako se uspijemo pomaknuti u ponašanju u poslovnoj organizaciji bilo kojeg tipa gdje svakodnevno dolazimo, napravit ćemo veći utjecaj čak na osobnoj razini da svatko od nas kod kuće reciklira ili umanjuje korištenje plastičnih vrećica i slično“, objašnjava nam Petar Pavić iz Plastic free Croatia.

Inicijativa propisuje 18 pravila kojih se tvrtke trebaju držati kako bi postale slobodne od plastike. Do sada broje dvadesetak članova, a mi smo posjetili jednog od njih – poznatu hrvatsku agenciju Bruketa&Žinić&Grey.

razdvajanje-otpada-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

„Ono što već godinama radimo to je da razdvajamo nekoliko vrsta otpada. Baterije, plastika, papir, aluminij, organski otpad. To je vrlo jednostavno za napraviti. Odete u dućan, kupite kantu s tri pretinca ili sa šest pretinaca i naprosto odlažete svaki u svoju kantu. Ono što je  puno kompliciranije, a to je da u svojim poslovnim procesima pokušavate racionalizirati upotrebu plastike. To već, naravno je puno kompleksnije, puno teže ide, ali naravno, mi kao netko tko se bavi oblikovanjem ambalaže, imamo veliki utjecaj na to“ kaže nam Davor Bruketa, kreativni direktor Bruketa&Žinić&Grey.

kuhinja-bruketa-zinic-grey-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Oni su svojoj tvrtki recikliraju godinama, a inicijativi Plastic Free Croatia su se pridružili da zaokruže cijeli proces te potaknu druge kompanije, ali i sugrađane da o plastici promišljaju na racionalniji način.

Najveći im je izazov dostava hrane, jer kad stotinjak zaposlenika naruči ručak, on najčešće dolazi u jednokratnoj plastici.

keramicki-tanjuri-plastic-free-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Kuhinja je u ovoj tvrtki opremljena staklenim čašama i trajnim priborom za jelo kako plastika ne bi bila potrebna. I upravo je vrijeme kad se uređuje poslovni interijer, pravo za odluku o tome da budete slobodni o plastike. U Brigadi koja je uređivala ovaj poslovni prostor razmišljaju čak i šire od same plastike.

reciklaza-tipki-stipkovnice-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

„Kada smo čistili stare urede, našli dvije pune kutije starih tipkovnica, koje također gotovo nemoguće reciklirati. Međutim, mi smo izvukli sva slova iz njih, i njihova slova smo iskoristili za signalizaciju po uredu, za natpise po uredu, itd. što opet znači da nismo morali proizvesti neke nove elemente. Drvene obloge su sve od otpadnog drveta, tako da s našim stolarima smo dogovorili da sve što je njima zapravo predviđeno za paljenje, jer oni sa starim drvetom uglavnom su radili  lomače, mi smo njega iskoristili, pretvorili u nekakvu posebnu estetiku, nekakav izričaj koji je kasnije, sva sreća, postao i popularan“, kaže Damjan Geber iz Brigade.

reciklirani-luster-brigada-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Reciklirali su i satelitske antene i stvorili jedan sasvim novi originalan proizvod koji je uz to i povoljniji od onog kupljenog veličine prikladne ovom prostoru. Svaki interijer ima svoj početak i kraj, pa je misao vodilja da oni budu dobro napravljeni kako bi i nadživjeli prosječnih pet godina. Jer svako preuređenje je osim troška i ponovno golema količina novih materijala. A evo kako se bez problema jednokratne plastične čaše izbacuju iz ureda.

ured-bez-plastike-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

„Čim već u startu projekta predvidiš da je dovod vode na poziciji gdje će doći aparat koji samo tu vodu filtrira i hladi, a ne aparat koji mora kupovati stalno novu vodu, a ujedno pored toga staviš ormar u kojemu će biti staklena ambalaža koji će svatko imati svoju čašu, ili u lošijem slučaju kada ste recimo u većoj firmi pa nije možda moguće prati toliko staklene ambalaže, papirnata ambalaža. Već kroz taj projekt zaposlenici koji uđu u taj svoj novi ured zapravo nemaju izbora i oni kroz volju vlasnika ili kroz volju direktora te firme automatski počinju živjeti na više ekološki način nego što je bilo da imaju 10.000 plastičnih čaša mjesečno“, kaže Geber.

reciklirani-uredski-namjestaj-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Možda u današnje vrijeme još uvijek nije dovoljno osviještena važnost zelenosti poslodavca, ali ubrzo će se i tinejdžeri koji danas prosvjeduju za održivu budućnost tražiti i birati poslodavce.

reciklirani-luster-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

 „Mislim da će danas mladi ljudi, kad biraju poslodavca, i ako mogu birati, tražiti poslodavca koji ima osjećaj odgovornosti prema budućnosti koju ostavljaju mladim ljudima“, kaže nam Petar Pavić iz Plastic free Croatia.  Dakle, nije riječ o trendu već ulaganju u budućnost – kako onu bez jednokratne plastike, tako i onu poslovnu.

ured-bez-plastike-bruketa-zinic-grey-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT
Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Uskrsno slavlje uz predivan stol

Uskrsni doručak vrijeme je za obiteljsko okupljanje i radost. Uskrsne dekoracije podići će atmosferu i blagdanski ugođaj, a prigodno postavljen stol, doručak će učiniti posebnim za vašu obitelj.

Duga tradicija

Za Villeroy and Boch ovo je posebna godina, slave 275. rođendan. Od osnutka, uljepšali su milijune domova, a svaki Uskrs obogatili prekrasnim detaljima. Uživati u trenutcima života uz šalicu kave i osjetiti radost Uskrsa cilj je kojeg Villeroy and Boch uspješno ostvaruje.

Rođendan su proslavili posebnom kolekcijom koja razigrano povezuje dva desetljeća i interpretira povijesne dekoracije  s modernim grafičkim elementima. Jednostavnost možete upotpuniti pisanicama rađenim decoupage tehnikom.

Vesele uskršnje pisanice uz pomoć salveta

“Ono što je definitivno potrebno za ovakve čarobne Villeroy and Boch pisanice su prvenstveno salvete. Birat ćemo salvete iz ovog brenda. Villeroy and Boch dao je posebnu pažnju ovakvim veselim uskršnjim pisanicama koje predstavljaju proljeće i Uskrs”, govori Mirela Sušić.

Željene motive ćemo izrezati i odvojiti slojeve salvete. Jaje ćemo premazati bjelanjkom, staviti salvetu te opet bjelanjkom učvrstiti.

Nezaobilazno cvijeće

Raskoš uskršnjeg stola započinje cvijećem. Tulipani u nježnim pastelnim bojama dekorirani u posebnu vazu s uskrsnim motivima, rapsodija je proljeća na stolu.

“Naša uskrsna pisanica na taj će način izgledati čarobno, za mene će ta uskrsna pisanica predstavljati središnji dio stola, znači središnju bazu na koju ću se onda kasnije nadograđivati”, objašnjava Mirela.

Priroda kao vječna inspiracija

Inspiraciju za postav uskršnjeg stola potražite u prirodi. Bujnost njezinih mirisa i spektar boja savršeno će se uklopiti uz moderno i stilizirano posuđe.  

Na stolu se nalazi bazno plitki tanjuri, a Mirela je ovdje razmišljala i o djeci koja bi ujutro možda željela pojesti šarene pahuljice, pa je stavila i predivne cvjetne zdjelice.

Buđenje prirode iz zimskog sna u nama pobuđuje nalet neke nove energije, a ljepotu proljetnog sunca dodatno istaknite toplinom postavljenog stola.

Želimo da se obitelj okupi za uskršnjim stolom, da uživamo jer je ljubav iznad svega, i naravno uz mnoštvo cvijeća, lijepih proljetnih mirisa, to je nešto što Villeroy and Boch posuđe poručuje.

Uskrs preferira tople i vesele boje

“Postav stol za mene je definitivno bilo proljeće, pasteli, a Villeroy nam nudi široku paletu cvjetnih uzoraka, a osobno nikad ne bih Uskrs predstavila u nekim tamnim, zagasitim tonovima, zato što napokon dolazi to predivno vrijeme proljeća, Uskrsa, kada si želimo dati mašti na volju pa ćemo onda koristiti sve te pastelne tonove”, zaključuje.

Sjaj boja i svježina proljetnog zraka ispunjenog mirisima inspiracija su za nove kolekcije posuđa koje se savršeno uklapa u uskršnji stol.

Uvijek nas iznenade

Villeroy and Boch za svaki Uskrs izbacuje novu kolekciju posuđa. Ove godine su stavili naglasak na predivne te oslikane zečeve, na narcise, zumbule.

Zečići Ana i Max glavne su zvijezde ovogodišnje ograničene kolekcije. Izrađeni od finog porculana, idealni su poklon za vaše najmilije.

Nastavite čitati

Interijeri

Zdravija priprema hrane u glinenim posudama

Glina je prirodni materijal koji se oduvijek koristio za izradu posuđa i ukrasnih predmeta. Glinene posude za kuhanje hrani daju posebnu notu i ne propuštaju štetne metale, a čuvamo li u njoj hranu, duže će ostati topla.

Duga tradicija

Valentino Valent petrinjski je lončar koji nastavlja stoljetnu tradiciju izrade uporabnih predmeta od gline.

“Petrinjsko lončarstvo je posebno po uporabnim predmetima koje smo radili od naše autohtone petrinjske gline koja je za tadašnje vrijeme, kada se to počelo proizvoditi, bila sasvim solidna”, govori Valentino.

Potrebne su vješte ruke

Izrada glinenih predmeta na lončarskom kolu zahtjeva vješte ruke i majstorsko znanje, a kvaliteta gline i temperatura pečenja utječu na svojstva uporabne keramike.

“Uporabna keramika podrazumijeva nešto što se u pravilu koristi u kontaktu sa hranom. Da bismo to ostvarili moramo imati završni sloj glazure bez pukotina, bez nekakvih nedostataka, a neke stvari koje se mogu koristiti za kuhanje na otvorenoj vatri moraju biti takvih svojstava da podnose ta nejednolika grijanja i da ne dolazi do pucanja. Nije baš zgodno da lonac u kojem na primjer kuhamo grah, pukne usred kuhanja, to nam upropaštava cijeli ručak”, objašnjava Josip Srabotnak iz Ravitere.

Dok uporabna keramika za serviranje hrane nema tako stroge zahtjeve, ono što koristimo za kuhanje i pripremu, mora imati svojstvo jednolikog zagrijavanja i podnošenja visokih temperatura.

Kvaliteta mora biti na nivou

“Današnje tržište iziskuje kvalitetnije predmete, naročito restorani za koje radimo, poznati hrvatski restorani koji žele kvalitetu, da taj tanjur bude uporaban na razini da ide u perilicu dnevno po 10, 20, 30 puta, a takvi predmeti iziskuju i najkvalitetniju glinu”, kazuje lončar Valentino.

Kako postupati s keramičkim predmetima?

Josip objašnjava da se načelno svaka keramika može prati, koristiti u pećnici, no neka samo jednom, a neka i više puta. Kada želimo imati keramiku veće kvalitete, u pravilu se mora ispeći na višim temperaturama, jer su takvi završni slojevi glazure puno postojaniji i otporniji na pranje, imaju veću čvrstoću i time su dugotrajniji. Ako želimo da naš predmet kratko traje, onda se može upotrijebiti bilo koja glina.

Pekač kao zamjena za peku

Za pripremu hrane najpopularniji je pekač, napravljen od gline koja je pripremljena tako da može podnijeti velike temperaturne razlike.

To je posuda koja se koristi za pripremanje hrane u električnoj pećnici i dobra je zbog toga što dobijete skoro pa identičan okus hrane kao i pod pekom na otvorenoj vatri, ali je puno jednostavnije i ne iziskuje posebnu pripremu.

Hoće li uporabna keramika zadržati svoj sjaj i nakon pranja u perilici, ovisi o završnom sloju, odnosno glazuri.

Visoke temperature pečenja doprinose otpornosti

Keramika koja je pečena na nižoj temperaturi u pravilu puno brže dođe do nekakvih mat površina, odnosno prije stradava završna glazura. Sve što je pečeno na visokim temperaturama, 1000, 1250, je dugotrajnije i puno otpornije na utjecaj takvih stvari u perilici.

Sami ćemo teško prepoznati o kakvoj keramici se radi i na kojoj temperaturi je pečena, no stručnjak će ipak pokušati pomoći.

Iako je izrada na lončarskom kolu prilično brza, dugotrajan je proces sušenja i pečenja uporabne keramike. Izrađuju se manje količine, ali zato je njihova kvaliteta neupitna.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice