Interijeri
Kod njih nema jednokratne plastike
Nedavno je pokrenuta inicijativa Plastic free Croatia. U njoj se okupljaju tvrtke koje iz svojeg poslovanja izbacuju takozvanu jednokratnu plastiku. Znate da smo ekološki nastrojeni pa smo odmah pohitali snimiti tu zelenu priču.
Jeste li znali da 7 od 10 riba u Jadranskom moru ima u sebi čestice mikro-plastike? „Vrijeme je da svatko od nas vrati svoj dug moru i napravi sve što može da ga spasimo.“ – poruka je to koja se šalje s web stranica inicijative Postani Plastic free waste tvrtka. O čemu je riječ pitali smo voditelja projekta.
„Projekt je osmišljen da bi pomogao tvrtkama ili organizacijama, uredima da naprave iskorak u smjeru umanjenja korištenja plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Smatramo da je tvrtka danas mjesto druženja, a ne samo mjesto rada i ako se uspijemo pomaknuti u ponašanju u poslovnoj organizaciji bilo kojeg tipa gdje svakodnevno dolazimo, napravit ćemo veći utjecaj čak na osobnoj razini da svatko od nas kod kuće reciklira ili umanjuje korištenje plastičnih vrećica i slično“, objašnjava nam Petar Pavić iz Plastic free Croatia.
Inicijativa propisuje 18 pravila kojih se tvrtke trebaju držati kako bi postale slobodne od plastike. Do sada broje dvadesetak članova, a mi smo posjetili jednog od njih – poznatu hrvatsku agenciju Bruketa&Žinić&Grey.
„Ono što već godinama radimo to je da razdvajamo nekoliko vrsta otpada. Baterije, plastika, papir, aluminij, organski otpad. To je vrlo jednostavno za napraviti. Odete u dućan, kupite kantu s tri pretinca ili sa šest pretinaca i naprosto odlažete svaki u svoju kantu. Ono što je puno kompliciranije, a to je da u svojim poslovnim procesima pokušavate racionalizirati upotrebu plastike. To već, naravno je puno kompleksnije, puno teže ide, ali naravno, mi kao netko tko se bavi oblikovanjem ambalaže, imamo veliki utjecaj na to“ kaže nam Davor Bruketa, kreativni direktor Bruketa&Žinić&Grey.
Oni su svojoj tvrtki recikliraju godinama, a inicijativi Plastic Free Croatia su se pridružili da zaokruže cijeli proces te potaknu druge kompanije, ali i sugrađane da o plastici promišljaju na racionalniji način.
Najveći im je izazov dostava hrane, jer kad stotinjak zaposlenika naruči ručak, on najčešće dolazi u jednokratnoj plastici.
Kuhinja je u ovoj tvrtki opremljena staklenim čašama i trajnim priborom za jelo kako plastika ne bi bila potrebna. I upravo je vrijeme kad se uređuje poslovni interijer, pravo za odluku o tome da budete slobodni o plastike. U Brigadi koja je uređivala ovaj poslovni prostor razmišljaju čak i šire od same plastike.
„Kada smo čistili stare urede, našli dvije pune kutije starih tipkovnica, koje također gotovo nemoguće reciklirati. Međutim, mi smo izvukli sva slova iz njih, i njihova slova smo iskoristili za signalizaciju po uredu, za natpise po uredu, itd. što opet znači da nismo morali proizvesti neke nove elemente. Drvene obloge su sve od otpadnog drveta, tako da s našim stolarima smo dogovorili da sve što je njima zapravo predviđeno za paljenje, jer oni sa starim drvetom uglavnom su radili lomače, mi smo njega iskoristili, pretvorili u nekakvu posebnu estetiku, nekakav izričaj koji je kasnije, sva sreća, postao i popularan“, kaže Damjan Geber iz Brigade.
Reciklirali su i satelitske antene i stvorili jedan sasvim novi originalan proizvod koji je uz to i povoljniji od onog kupljenog veličine prikladne ovom prostoru. Svaki interijer ima svoj početak i kraj, pa je misao vodilja da oni budu dobro napravljeni kako bi i nadživjeli prosječnih pet godina. Jer svako preuređenje je osim troška i ponovno golema količina novih materijala. A evo kako se bez problema jednokratne plastične čaše izbacuju iz ureda.
„Čim već u startu projekta predvidiš da je dovod vode na poziciji gdje će doći aparat koji samo tu vodu filtrira i hladi, a ne aparat koji mora kupovati stalno novu vodu, a ujedno pored toga staviš ormar u kojemu će biti staklena ambalaža koji će svatko imati svoju čašu, ili u lošijem slučaju kada ste recimo u većoj firmi pa nije možda moguće prati toliko staklene ambalaže, papirnata ambalaža. Već kroz taj projekt zaposlenici koji uđu u taj svoj novi ured zapravo nemaju izbora i oni kroz volju vlasnika ili kroz volju direktora te firme automatski počinju živjeti na više ekološki način nego što je bilo da imaju 10.000 plastičnih čaša mjesečno“, kaže Geber.
Možda u današnje vrijeme još uvijek nije dovoljno osviještena važnost zelenosti poslodavca, ali ubrzo će se i tinejdžeri koji danas prosvjeduju za održivu budućnost tražiti i birati poslodavce.
„Mislim da će danas mladi ljudi, kad biraju poslodavca, i ako mogu birati, tražiti poslodavca koji ima osjećaj odgovornosti prema budućnosti koju ostavljaju mladim ljudima“, kaže nam Petar Pavić iz Plastic free Croatia. Dakle, nije riječ o trendu već ulaganju u budućnost – kako onu bez jednokratne plastike, tako i onu poslovnu.
Interijeri
Kako odabrati bezvremenske komade namještaja? Arhitektica otkriva vrijedne trikove
Trendove u uređenju interijera najviše prate javni objekti, poput restorana i hotela. A za uređenje stambenih objekata, stručnjaci preporučuju birati bezvremenske komade namještaja. Arhitekticu Sunčicu Mastelić Ivić pitali smo za smjernice kako ih odabrati.
Prva tema kojom ćemo se baviti u ovoj sezoni je bezvremenski namještaj, za početak, objasni nam što zapravo znači bezvremenski namještaj?
Bezvremenski namještaj kao što mu samo ime kaže, označava nešto što traje za sva vremena. To nam je jako interesantno i pokazat ćemo neke primjere, što to točno zapravo znači. To znači da kad uređujete sebi neki interijer vlastiti, da ćete imati komade namještaja koji će biti takvi po svojem dizajnu i obliku da vam uvijek traju, bez obzira na trendove kakvi vladaju, a onda ćete vi uskočiti u taj trendovski vlak na način da ćete to rješavati sa detaljima koji će se isplesti oko tog bezvremenskog namještaja.
Kad sa nalazimo u dnevnoj sobi, pokaži nam što bi to točno značilo…
Ja uvijek predlažem da to budu veliki, voluminozni komadi zato jer to ujedno predstavlja i najveću investiciju u našem interijeru pa jedan od osnovnih primjera kojim se možemo pozabaviti su sjedeće garniture. Bilo da se radi o kutnoj garnituri ili da se radi o kombinaciji trosjeda i dvosjeda.
Ako želimo da su bezvremenski, onda moraju biti neutralni. Šta znači, neutralni, da ne odskaču nikakvim specijalnim dizajnerskim elementima od onog svog osnovnog volumena?
Na ovom primjeru vidimo da imamo vrlo jednostavan oblik, imamo ravni rukonaslon koji nije zaobljen, nema dodatnih ukrasa, nemamo dodatnih prošitaka, niti na jastucima niti na djelu za sjedenje, boja je stopljena ili sa podom u ovom slučaju ili sa zidom, zašto zato da bi taj veliki komad namještaj se bolje utopio u prostor. I onda kao što na ovom primjeru vidimo, onda sa nekim malim detaljima uvijek možemo svake sezone ako želimo osvježiti i ubaciti se u trend.
Spomenula si da, znači boje to su obično nekakve neutralne boje, kakvi su to oblici kakve preferiramo za bezvremenski namještaj?
Ovdje je jedan primjer koji je interesantan, zašto, jer ima malo drugačiji rukonaslon ali ga navodim zato što nas podsjeća na dizajn trosjeda još od prije 300 godina, to je oblik Chesterfield koji je vezan i za način šivanja i za način oblika samog trosjeda i tipično za taj Chesterfield trosjed su ovakva forma rukonaslona, pa premda je malo neuobičajenija od ostalih komada neutralnog namještaja, ipak možemo i ovu formu odabrati kao jednog kandidata za ono što bismo zvali bezvremenski namještaj.
Rekla si znači mogu biti svijetle boje, neki neutralniji tonovi ali da može biti i neka tamna varijanta?
Možemo se odlučiti za neke tamnije modele pa onda predlažem u nekim konkretnijim tonovima sive. Kao što ovaj primjer govori.
To uvijek moraju biti tonovi u skali sivih boja, u skali bež boja, u skali bijelih boja, u nekim rjeđim slučajevima, antracit i crna boja, ali to uvijek moraju biti neutralni tonovi to je važno. Možeš li nam još pokazati u blagovaonici, što bi to bio bezvremenski namještaj.
Što jednostavnije, to bolje. Uložite u komade i sad ćemo objasniti na kakvu vrstu jednostavnosti treba obratiti pažnju.
Mislim da je dobro koncentrirati se na to da stol ima vrlo jednostavne noge, one mogu biti nešto deblje ili tanje, ovisno o finoći izvedbe, dobro je da su na rubovima, premda nije zabranjeno imati niti centralnu nogu ali onda treba biti jednostavna. Međutim, kod centralne noge onda imate situaciji da morate imati pozamašnu ploču koja će držati taj balast.
A stolac?
A kod stolca, ponovit ćemo pravilo, on po svom obliku naravno mora imati i mora zadovoljiti puno više zahtjeva nego što to treba zadovoljiti stol, jer svi sjedite u tom stolcu, dakle, velika je tema da li taj stolac treba imati rukonaslon ili ne, važno je primijetiti da ukoliko uzmete stolac sa rukonaslonom da morate znati da li je taj rukonaslon takvog tipa da vi možete ga podvući pod stol ili je to nešto više, pa ne možete podvući pod ploču stola.
Po svom oblikovanju, mora biti jednostavan bez suvišnih detalja, bez suvišnih prošitaka, noge također moraju biti jednostavne. Čuvajte se, ukoliko možete, zlatnih i srebrnih detalja jer vam to vrlo brzo može dosaditi.
Intervju: Jasmina Franjić
Josipa Dumančić
Četiri ključna pravila koja treba slijediti kada dizajniramo kuhinju iz snova
Dizajniranje kuhinje za mene je uvijek poseban projekt, jer spaja sve aspekte dizajna – od estetike i funkcionalnosti, do odabira pravih materijala i detalja. Kuhinja je prostor u kojem se osjećam najugodnije, jer tu mogu izraziti svoju ljubav prema detaljima, klasičnom stilu i svakodnevnoj praktičnosti.
Svaka kuhinja koju dizajniram nosi sa sobom osobni pečat vlasnika, ali i moju posvećenost stvaranju prostora koji je topao, funkcionalan i prepun detalja koji ostavljaju trajan dojam.
Kao dizajnerica interijera, smatram da je ključ uspješnog dizajna u balansiranju svih tih elemenata, a kuhinja je savršen primjer prostora gdje taj balans postaje stvarnost. Kuhinja je za mene srce svakog doma i prostor gdje se susreću estetika, praktičnost, funkcionalnost i intimnost. Kuhinja nije samo mjesto gdje se kuha- to je prostor za okupljanje, razgovor i stvaranje uspomena, bilo da se radi o obiteljskom doručku ili opuštenoj večeri s prijateljima. Dizajnirati kuhinju znači uskladiti sve ove elemente na način koji izražava osobnost domaćina.
Dizajn kupaonice: Samo su male promjene dovoljne za veliki dojam
Kuhinja je moj teritorij
To je prostor u kojem se najviše osjećam slobodno, gdje se detalji spajaju s funkcionalnošću kako bi stvorili atmosferu koja potiče kreativnost i okuplja ljude. Bez obzira na stil kuhinje – bila ona klasična, moderna ili rustikalna njezin dizajn mora zadovoljiti različite potrebe ukućana. Pravi karakter kuhinje leži u detaljima. Raskošan luster nad kuhinjskim otokom može biti središnji element koji odmah privuče pažnju i unese dozu elegancije. Ručno izrađeni detalji i ukrasne letvice na kuhinjskim elementima također su nešto što rado koristim. To su mali, ali vrlo važni elementi koji prostoru daju karakter i osjećaj da je svaka kuhinja posebna- jedinstvena.
Detalji poput porculanskih ručkica, ukrasni vijenci, ručno izrezbareni drveni detalji na kuhinjskim elementima ili ukrasne nožice koje su izvrstan detalj i ključni element za dodavanje luksuza ili klasične pločice s uzorkom, koje unose osobnost u svaki kutak. U svojim projektima uvijek nastojim stvoriti kuhinje koje pozivaju na okupljanje. Detalji poput ukrasnih tanjurića, vaze s cvijećem na stolu, otoku ili prozoru, ukrasni okviri sa slikama, svijećnjaci – sve su to dodaci koji stvaraju ugodan i privlačan ambijent. Ovakvi elementi ne samo da unose toplinu u prostor, nego i stvaraju osjećaj luksuza i elegancije.
Svaka kuhinja treba imati svoj specifičan stil, a taj stil treba odgovarati kako osobnosti vlasnika, tako i prostoru u kojem se kuhinja nalazi. Klasične kuhinje imaju bezvremensku ljepotu. No, kako bi se zadovoljile potrebe suvremenog života, uvijek uključujem i moderne elemente, od najsuvremenijih kuhinjskih aparata do ergonomskih rješenja koja olakšavaju svakodnevne aktivnosti. Međutim, ispod te klasične površine postoji moderan sustav organizacije prostora, s pametno osmišljenim ladicama, skrivenim odlagalištima i inovativnim rješenjima za ugradbene aparate.
1. Kuhinjski otok
Kuhinjski otok nije samo praktičan, već je simbol zajedništva gdje se priprema hrana, ali i sjedi s kavom i razgovara. Ne mogu zamisliti kuhinju bez otoka. Kuhinjski otok nije samo komad namještaja – to je središnje mjesto u kuhinji, prostor koji spaja funkcionalnost i društveni život.
Boje imaju moć transformacije prostora – evo koje odabrati prema stilu uređenja
Otok omogućava dodatni prostor za radnu površinu, dodatne elemente ili ladice za pohranu, ali također služi i kao mjesto za neformalne obroke ili druženja. Njegova uloga u kuhinji je toliko značajna da ga gotovo uvijek uključujem u svoje projekte, bilo da se radi o velikom prostranom prostoru ili o nešto manjim kuhinjama gdje je svaki centimetar važan.
U manjim kuhinjama, koristi se fleksibilni i multifunkcionalni otok – oni mogu biti mobilni ili sklopivi, čime se omogućava optimalno korištenje prostora. S druge strane, u većim prostorima volim dodati otoke koji postaju pravi ukras kuhinje, s mramornim pločama, ukrasnim nogama i luksuznim lusterom iznad. Takvi otoci postaju fokusne točke koje definiraju stil čitave kuhinje.
2. Rasvjeta
Za mene je rasvjeta jedan od ključnih elemenata. Ne samo da je važno imati dobru radnu rasvjetu, već volim uključiti i ukrasne rasvjetne elemente poput lustera, zidnih lampi ili led traka koje stvaraju atmosferu. Također, volim koristiti skrivene LED trake ispod kuhinjskih elemenata i u radnim zonama. Ta suptilna rasvjeta ne samo da olakšava rad, već stvara ugodnu atmosferu navečer.
Suptilna, topla svjetlost ispod gornjih kuhinjskih elemenata ( ormarića ) ili unutar otvorenih polica stvara osjećaj intimnosti i ugode, dok veliki, raskošni lusteri iznad otoka ili blagovaonskog stola unose dašak luksuza u prostor. Isto tako, pločice u kuhinji mogu biti odličan način da unesete boju, teksturu i uzorak u prostor.
3. Kuhinja i praktičnost
Dok detalji i estetika igraju ključnu ulogu u mom dizajnu, nikada ne zaboravljam na funkcionalnost i praktičnost. Kuhinja, kao radni prostor, mora biti praktična i lako održiva. To znači da uvijek biram materijale i uređaje koji olakšavaju svakodnevno kuhanje i čišćenje. Također, organizacija prostora u kuhinji je ključna. Svaka ladica, ormarić i polica mora imati svoju funkciju. Volim koristiti organizatore i skrivene sustave za odlaganje otpada i reciklažu, jer omogućuju da kuhinja uvijek izgleda uredno i skladno.
4. Materijali
Kada govorimo o materijalima, moj favorit je uvijek drvo. Drvo unosi toplinu, prirodnost i autentičnost u prostor, no također zahtijeva redovito održavanje, pogotovo u kuhinji. Zbog toga često koristim kombinaciju drveta s modernijim materijalima poput kvarca ili mramora za radne ploče. Ovi materijali nisu samo estetski privlačni, već su i iznimno otporni na habanje i lako se čiste, što je ključno u svakodnevnom životu.
Moderna klasika u predivnom stanu od samo 38 kvadrata – ključnu ulogu imaju boje
Medijapan je još jedan materijal koji volim koristiti, pogotovo za fronte. Iako nije prirodni materijal poput drveta, ima mnoge prednosti – lako se može prilagoditi različitim stilovima i bojama. U klasičnim kuhinjama medijapan može izgledati jednako elegantno i luksuzno kao i drvo, ali bez zahtjeva za čestim održavanjem.
You must be logged in to post a comment Login