Povežimo se

Bez kategorije

Kako koristiti kućanske aparate i pritom uštedjeti

Kućanski aparati i elektronički uređaji značajni su potrošači energije na koje najčešće i ne obraćamo pozornost. Uz nekoliko jednostavnih smjernica, takvi uređaji mogu uštedjeti energiju, a time barem malo smanjiti račune

Izbjegavajte rad električnih uređaja u “stand-by” modu. Brojni kućanski uređaji u takvom načinu rada, posebice TV i DVD, troše i do 6% ukupne električne energije.

• Zbog kraće pripreme hrane i činjenice da ju nije potrebno unaprijed zagrijavati, mikrovalna pećnica troši do 50% manje energije od klasične pećnice. U mikrovalnoj se hrana zagrijava od vanjske strane prema unutarnjoj pa veće komade stavite na rubne dijelove, a manje u sredinu.

• Električni grijači za vodu brže će zagrijati tekućinu nego električni štednjak. Kod kupnje grijača, bitno je nabaviti onaj koji ima opciju automatskog gašenja kad voda dosegne željenu temperaturu. Električni grijač uredno čistite pošto će nakupljeni kamenac smanjiti njegovu učinkovitost, a time će biti potrebno više energije i vremena kako bi se voda zagrijala.

 

Kućanski aparati Dom2

• U današnje vrijeme gotovo da nema kućanstva koji nema televizor i osobno računalo. Mnogi suvremeni domovi puni su elektroničkih uređaja koji nam služe kao sredstvo komunikacije, za razonodu ili obavljanje posla. Računalo ugasite ukoliko ga ne koristite. Osim što tako štedite energiju, na taj način produžuje se i životni vijek uređaja. Ako kompjuter ipak mora ostati upaljen dok ne radite, ugasite monitor. Monitor troši više od pola energije cijelog sustava. Važno je napomenuti i kako screen saver ne štedi energiju, već samo ekran.

• Pojedini punjači za baterije i mobitele troše energiju i kad su uređaji napunjeni, pa čak i odvojeni od punjača. Punjač će u tom slučaju biti topao na dodir.

 

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Bez kategorije

Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji

Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

božićna-trpeza-domnakvadrat

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?

Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.

Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.

Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.

Nastavite čitati

Bez kategorije

Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu

Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

koliba-u-šumi-domnakvadrat

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.

Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.

Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.

A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.

Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.

A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice