Bez kategorije
Kako grijanje na drva može biti još isplativije?
Više od 30% kućanstva u Hrvatskoj grije se na drva i biomasu. Koje su prednosti takvom načina grijanja i kako ga učiniti energetski još učinkovitijim, saznajte u nastavku.

Sve više cijene plina i loživog ulja, mnoge će ponukati da razmotre alternativne načine grijanja i da se okrenu ogrjevu dostupnom na svakom koraku – drvu. Drvo je obnovljiv izvor energije koji zahtjeva promišljeno gospodarenje, sadnju i uzgoj šuma.
Pod biomasom smatramo biorazgradive ostatke, otpad i dijelove proizvoda iz poljoprivede i srodnih industrija, drvni i industrijski otpad. Za grijanje poslovnih i stambenih prostora u pravilu se koristi ogrjevno drvo i ostaci drveta poput kore drveta, piljevine i briketa.
Korištenje biomase u energetske svrhe smanjuje se emisija štetnih tvari i plinova. Sadrži veoma malo ili uopće ne sadrži štetnih tvari poput sumpora koje nalazimo u fosilnim gorivima. U kontekstu grijanja i proizvoda dostupnih za grijanje, pod terminom “biomasa” podrazumijevamo pelete – malene štapiće visoke kalorijske vrijednosti nastale od piljevine i struge drveta.

Valja istaknuti kako je drvo ogrjev koji sadrži mnogo plinova. U ložištu zapravo gore plinovi, a ne kruta tvar. Ložišta sa šamotnim dnom i zidovima gdje drvo leži na čvrstoj podlozi, pokazala su se kao najbolje rješenje za loženje drvima.
Kako ne bi došlo do propuštanja dimnih plinova u interijer, pozovite štručnjaka koji će provjeriti spojeve peći s dimnjakom. Peć mora biti pravilno instalirana te svojim kapacitetom mora odgovarati veličini prostorije.
Drvo držite na suhom mjestu. Vlažne cjepanice teže će izgarati. Također, cjepanice ne bi smjele biti veće od 10-15 centimetara u promjeru. Ložište se ne smije pretrpavati, jer će time smanjiti učinkovitost kamina.

Zamjenom kotla na lož ulje kotlom na biomasu mogu se postići značajne uštede. Cijena drva tj. biomase u prosjeku je 2,2 puta manja od cijene lož ulja.
Nova peć na pelete tako će godišnje uštedjeti 12 tisuća kuna u Zagrebu odnosno 7500 kn u Splitu u odnosu na kotao na lož ulje star 20 godina. Početna investicija od 30 tisuća kuna isplatit će se nakon 2,5 godine u Zagrebu (4 godine u Splitu). U životnom vijeku peći uštedjet će se 180 tisuća kuna (Zagreb) ili 112 tisuća kn (Split).
Bez kategorije
Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji
Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?
Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.
Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.
Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.
Bez kategorije
Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu
Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.
Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.
Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.
A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.
Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.
A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.
You must be logged in to post a comment Login