Povežimo se

Interijeri

Funkcionalan stan po mjeri

Jedinstveno dizajnersko rješenje, pažljivi odabir boja, materijala i pametno postavljena rasvjeta

Objavljeno

u

Lijepi stanovi su nam uvijek u fokusu. No, pored ljepote u stambenom prostoru mora biti zastupljena i funkcionalnost. Kako uspješno spojiti ta dva elementa pokazala nam je arhitektica Martina Miličević Pojatina.  

Jedinstvenim dizajnerskim rješenjima, odabirom boja, materijala i  pažljivo postavljenom rasvjetom Martina je potpuno preokrenula i preuredila stan od 70 četvornih metara koji je sada pravi spoj ljepote i funkcionalnosti.

Iako se nalazi u novogradnji stan je dugo stajao prazan, priča nam arhitektica. Prije useljenja trebalo je oplemeniti prostor, ali po želji vlasnice – i funkcionalno ga prenamijeniti.

Svijetle boje i prirodni materijali

Martina Miličević Pojatina upustila se u projekt s namjerom da stan pretvori u svevremenski prostor. Ljudi, naime, najčešće žele moderan prostor, ali da on bude i dugotrajan – da ne izađe iz mode za dvije, tri godine. I toj želji se Martina prilagodila i u ovom projektu- tlocrtom i materijalima. Taj pomalo skandinavski ugođaj je stil koji dugo traje i ugodan je. 

Kroz materijale i detalje dogodit će se ta bijela i siva boja, dogodit će se drvo, a ja preferiram hrast kao prirodni domaći materijal, kaže Martina.

Tako neutralan interijer uvijek se može naglasiti bojom u elementu namještaja ili tepihom i naravno – jako je bitna rasvjeta. 

Može stan imati jako lijepe elemente, biti i skupocjeno opremljen, ali ako je loša rasvjeta atmosfera jednostavno neće davati dobar dojam, naglasila je Martina. 

Prije detalja i rasvjete, u stanu su izvedeni i veći radovi, prema novom tlocrtnom rješenju. Blagovaonica je bila uz kuhinju, a sofa je zauzimala središnji dio dnevnog prostora. 

Martina je preokrenula cijelu priču i garnitura talijanskog dizajna sada ima novu komotniju poziciju. Kuhinja je povećana kvadraturom i svo se pospremanje događa unutar nje. 

Blagovaonica po mjeri vlasnice

Veliko blagovanje nije bilo potrebno, tako da su  dovoljna 4 mjesta za sjedenje. 

Dva u jednom, tako je osmišljeno mjesto za odlaganje i blagovanje. 

Ideja je bila da u jednom paketu imamo biblioteku i mjesto za sjedenje, osvijetljeni dio koji će biti centralni dio u stanu. Iz bilo koje kod točke sjedenja imamo pogled na taj prostor, dodaje arhitektica

Stol je svojom plohom oslonjen na biblioteku, te je ojačan čeličnom nogom. Većina namještaja je rađena po mjeri, samo za ovaj prostor.

Zbog novog rasporeda stana,  trebalo je promijeniti i poziciju televizije koja sad stoji na zidu kuhinje, na pomičnom stalku. Problem s kojim se mnogi susreću tek kad je kasno, Martina je preduhitrila. Kabele je sakrila u zidove. 

Rješenje za televiziju smišljeno je unaprijed, naravno, čim je bio odabran tlocrtni postav idejnog rješenja. Sa zida na kojem su osnovne instalacije, kabeli su provučeni kroz zid do nove točke, do nove pozicije televizije. 

Funkcionalna i dobro osvjetljena kuhinja

Na zahtjev vlasnice kuhinja je bijele boje. Kako je prostor ostave postao integralni dio kuhinje trebalo je  osigurati  više mjesta za odlaganje u elementima. 

Zato smo se odlučili za kuhinju s gornjim elementima do stropa. Ubacila sam i malo drva u cijelu priču da nije baš sve kompletno monokromno, objašnjava Martina.  Staklo između elemenata i dalje je popularno jer je funkcionalno, lako se čisti , velike su mogućnosti boja, nekakvih prikaza tako da se i dalje se koriste u kuhinjama.

Crna boja rasvjetnih tijela se provlači kroz sve prostorije. Poseban izazov je prostor osvijetliti na pravi način. Stan je prepun dnevnog svjetla, no vlasnica je ipak htjela sve malo zasjeniti, zakloniti od sunca i buke. 

Prvenstveno je meni bitna atmosfera kada to dnevno svjetlo ode, kaže Miličević Pojatina. Zato imamo puno rasvjetnih tijela koja se točkasto pojavljuju u kutovima stana i indirektnu rasvjetu koja se pojavljuje u više oblika, opet radi atmosfere.

Opuštena atmosfera spavaće sobe

U spavaćoj sobi potpuno je drukčija atmosfera. U želji da se dobije dojam opuštenosti i smirenosti boje su zagasitije. Kombinacija sivosmeđe boje provlači se i kroz zidove i kroz namještaj. 

Treba znati dobro odabrati i spojiti boje sa svim drugim elementima u stanu. 

Ne treba se bojati bojati boja, poručuje Martina. Pogotovo ako imamo interijer koji ima neutralne osnovne elemente. Ovdje gdje se provlače ta nježna siva, bijela, drvo, hrabro možemo uvesti jednu boju. Plava koja se događa u boravku vezana je uz tepih, događa se i u hodniku, a u spavaćoj sobi smo hrabro se išlo na to da je cijela soba u jednoj boji, a elementi su nijansom tamniji.  Tako se dobiva dojam zatvorenosti prostora, a ovdje je to bila individualna želja, ne želi to svatko.

Bilo da je riječ o boji ili ukrasnom predmetu, detalji su ti koji čine razliku u prostoru. A taj završni proces upravo može i pokvariti cijeli dojam. Mnogi se zato i u tom odabiru, primjerice, slika na zidu, prepuštaju arhtektima. 

Za zid spavaće sobe odabrane su slike s motivima cvijeća. Dvije fotografije s detaljima cvijeta kala, prenesene na platno, Martinin su autorski rad. 

Siva i bijela boja, drvo hrasta, tri su osnovna elementa koja se koriste u svevremenskim interijerima. Cijelu atmosferu mogu podići detalji poput plave boje na zidu ili tepihu, ali i jedinstvena dizajnerska rješenja koja i ovaj stan čine ne samo lijepim već i funkcionalnim životnim prostorom.

Dizajn i trendovi

Radijatori s dizajnerskim potpisom!

Na spomen radijatora mnogi zamišljaju neugledan dodatak na zidu koji grije, ali kojeg bi se najradije riješili. No, oni mogu biti i ukras s dizajnerskim potpisom. Predstavljamo vam upravo takve.

Objavljeno

u

Autor

Irsap-tesi-petrokov-radijator-dom-na-kvadrat

Klasične radijatore u obliku ljestava talijanska tvrtka IRSAP proizvodi već godinama. A onda su otišli korak dalje i na njih stavili dizajnerski potpis. Radijatori s dizajnerskim potpisom dolaze u različitim oblicima i bojama, a osim za sušenje ručnika, mogu služiti i kao polica.

Irsap-tratto-bianco-radijator-petrokov-dom-na-kvadrat

Radijatori koji prate trendove

Osnovna funkcija svakog radijatora je da zadovolji potrebe za grijanje u određenom prostoru, a sve ovo ostalo je u biti dodatno. Sad već izgledaju i kao male skulpture u unutarnjim prostorima. Stapaju se s modernim interijerima, namještajem, rasvjetom.

Odabir radijatora prvenstveno ovisi o veličini prostora koji grijete, a s dizajnom, bojom i njihovim izgledom možete se poigrati. Radijatori Irsap dio su prodajnog asortimana Petrokova gdje se prate novi trendovi i tehnologije.

Radijatori također prate nove trendove, prate temperature zadane dizalicama topline, gdje je praktično najmanja potrošnja. Postoje radijatori koji su adekvatni i za niže temperature. Naravno, oni su nešto veći, ali zadovoljavaju potrebe prostora.

Irsap-tesi-radijator-petrokov-dom-na-kvadrat
Irsap-relax-petrokov-dom-na-kvadrat

Pumpe u sustavu su jako bitne

Da bi cijeli sustav i funkcionirao, a ne samo bio lijep, potrebne su neugledne stvari. Svaki sustav da li grijanja, hlađenja, ili navodnjavanja ili napajanja vodom, kupaona, sanitarnih čvorova, mora imati pumpu u sustavu. Pumpe u sustavima grijanja i hlađenja služe da bi distribuirale vodu iz uređaja koji zagrijava ili hladi vodu. Bilo da je riječ o radijatorima, ventilo konvektorima ili podnom grijanju, ovo su čarobnjaci koji rade.

grunfas-pupma-petrokov-dom-na-kvadrat

Novi sustavi i nove pumpe prate tehnologije, sada imaju u sebi ugrađene frekventne pretvarače, spajaju se na pametne uređaje, prate potrebe potrošača, navike potrošača, balansiraju se sami sustavi i sve je to potrebno napraviti prije puštanja bilo kojeg od ovih sustava u pogon.

Grundfos pumpe su dodatno prilagođene vašim potrebama

Grundfos pumpe su specifične jer imaju jednu auto adapt funkciju koju nijedan drugi proizvođač nema u takvom smislu, a to je da pumpa u tom autoadaptu sama prati potrebe, navike potrošača i postavlja se u idealan položaj rada“, objasnio nam je objasnio nam je objasnio nam je Zoran Mikloška, voditelj projektne prodaje strojarstva u Petrokovu.

grunfos-pumpa-petrokov-dom-na-kvadrat

Uz to, njima možete upravljati putem aplikacije na pametnom telefonu. Tako možete pratiti potrošnju električne energije, ali i  količine vode u sustavu. Njihovo je postavljanje vrlo jednostavno. Sama pumpa se stavi u sustav, zavije se, hidraulički se spoji, spaja se na regulaciju i napajanje i dalje ona radi sama nakon onog prvog koraka, odnosno osnovnog podešavanja.

Dakle, cijeli sustav je tu. Uz savjetnike, instalatere i servisere, radijatore s dizajnerskim potpisom i sve što uz njih ide, pronaći na jednom mjestu.

Irsap-tesi_memory-radijato-petrokov-dom-na-kvadrat
Petrokov-logo-zuti-dom-na-kvadrat
grunfos-logo-petrokov-dom-na-kvadrat

www.petrokov.hr

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Zavirite u predivan novi dnevni boravak Lane Klingor Mihić

Lana Klingor Mihić širom nam je otvorila vrata svog doma i uvela nas ravno u dnevni boravak koji je dobio novi izgled. Drveni elementi koje ćemo vam pokazati unijeli su dašak topline u novoizgrađenu kuću velike obitelji.

Objavljeno

u

Autor

lana-klingor-mihic-dnevni-boravak-dom-na-kvadrat

Dnevni boravak preuredila je uz savjete Ante Vrbana

Mihićevi žive u novoizgrađenoj kući s vrtom, a središnje mjesto njihove svakodnevice je veliki dnevni boravak koji je Lana nedavno preuredila uz pomoć svog prijatelja arhitekta Ante Vrbana. On je projektirao i cijelu kuću kad su je gradili.

lana-klingor-mihic-dnevni-boravak-dom-na-kvadrat

Lanino omiljeno mjesto u prostranom boravku svakako je velika sofa smještena u središtu prostorije, ispred kamina.

lana-klingor-mihic-omiljeno-mjesto-dom-na-kvadrat

“Kad imam vremena, makar su to rijetki trenutci, ova kutna garnitura je moj favorite spot. Suprug Ante i ja volimo se opustiti uz ambijentalnu rasvjetu, u miru i tišini  pogledati televizor,  ali, kažem, to su tako rijetki trenuci da to stižemo”, priča nam prezaposlena Lana.

lana-klingor-mihic-dnevni-boravak-psi-dom-na-kvadrat

Drveni elemetni unijeli su dašak topline u dnevni boravak Lane Klingor Mihić

Nakon što su uselili u novosagrađenu kuću došlo je vrijeme za prve promjene – dnevni boravak je oplemenjen  drvenim elementima. Polica kraj ulaznih vrata i cijeli zid iza kamina sad su uz pomoć stručnjaka iz Danijel interijera poprimili novi, topliji izgled zahvaljujući prirodnom materijalu svijetlog drva.

lana-klingor-mihic-drveni-elementi-dom-na-kvadrat

Zid iza kamina ranije je bio u svijetlo- sivoj boji, a na mjestu police stajala je komoda s jako puno detalja, objašnjava nam Lana. No, njezin prijatelj i kum, naš poznati arhitekt Ante Vrban u jednom od posjeta predložio je drukčije rješenje. 

“Ante je rekao:  gle, sve mi je super, ali malo mi je previše detalja. Ovdje je bila jedna komoda i gore je bio nekakav  kao regal i milijardu detalja. Od ne nužno slika nego onak, ja volim te neke vaze, uglavnom previše svega i rekao mi je sve mi je lijepo, ali ove skulpture to sve moramo maknuti to je sve previše”

Danijel interijeri učinili su da sve izgleda baš kako treba

U svakom se dijelu kuće pa i boravka vidi koliko Lana voli lijepe stvari. Usto, uvijek voli nešto proizvesti sama,  odnosno nešto zamisliti i naći prave ljude koji dobro rade svoj posao i koji će to izvesti da izgleda kako to treba izgledati. Takve ljude je, na preporuku Ante Vrbana našla u Danijel interijerima.

lana-klingor-mihic-boravak-dom-na-kvadrat

Umjesto komode s milijardu detalja poželjela je police različitih debljina s unutarnjom rasvjetom. Detalji su, na Antinu preporuku, reducirani i sad je dio boravka najbliži ulaznim vratima dobio drugu dimenziju, a i svrhu.

“Komodu sam, kao  inspiraciju, pronašla u jednom dućanu i nisam znala kako bih je izvela niti tko bi mi je napravio.  Bogu hvala, Ante Vrban sve što projektira radi s tvrtkom Danijel interijeri koja ustvari izvodi sve ovo i koja je uspjela proizvesti sve ono što sam ja zamislila”.

lana-klingor-mihic-danijel-interijeri-dom-na-kvadrat

Na zid iza kamina koji zimi grije cijelu prostoriju došle su oplate, od punog drva hrasta, također s potpisom poznatog arhitekta u izvedbi Danijel interijera.

lana-klingor-mihic-kamin-dom-na-kvadrat

Najprije sam mislila da će Ante predložiti svoje letvice od ogledala po kojima je poznat, priča Lana, ali onda mi je rekao da ipak ovdje pašu drvene letvice a čim  sam se onda i ja složila.  Jako su ugodne, svi pitaju je li ih teško za održavati? Nije! Ja ne znam jesu li one s nečim premazane ili ne, to bi trebalo  pitati, ali u principu prašine nema i vrlo se lako očisti. Jedinstveno rješenje u svjetlijoj boji drveta u boravak Mihićevih je unijelo dašak topline.

Open space dnevni boravak

Zamišljen i izgrađen kao open space, dnevni boravak se nadovezuje na kuhinju koja je samo jedna od tri u Laninoj kući. Dok u dvije profesionalno kuha, u kuhinji na donjoj etaži priprema  svakodnevne obroke svojoj obitelji.

lana-klingor-mihic-stol-dom-na-kvadrat

“Obožavam ovaj veliki stol na kojem ručamo. To je nekako uvijek mjesto gdje svi zajedno sjednemo za stol, pojedemo zajedno i kad je hektično”, opisuje nam Lana svoju svakodnevicu.

lana-klingor-mihic-kuhinja-dom-na-kvadrat

U svemu što radi važna joj je urednost. “Čini se da je možda ekstra pospremljeno radi snimanja, ali nije.  Moram reći da se svi trudimo i djeca i mi da ovo uvijek ovako izgleda. Makar je dnevni boravak  prostor u kojem najviše svi boravimo, u kojem se najviše zadržavamo svatko sprema za sobom i to bude ok.”

lana-klingor-mihic-police-dom-na-kvadrat

S originalnim idejama i vrhunskim rješenjima stručnjaka iz Danijel interijera Lana je uspješno privela kraju i ovaj project – novi dnevni boravak. 

Nastavite čitati
Lesnina - kreirajmo dom zajedno

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

wienerberger-brick-award-2022-dom-na-kvadrat wienerberger-brick-award-2022-dom-na-kvadrat
Arhitekturaprije 4 dana

Objavljeni projekti koji ulaze u uži krug nagrade Brick 2022

50 nominiranih projekata natječu se za nagradu Brick 2022, a dobitnici nagrada znat će se u lipnju 2022.

Lesnina-sjedeca-garnitura- Beldomo-Allegra Lesnina-sjedeca-garnitura- Beldomo-Allegra
Dizajn i trendoviprije 4 dana

Sjedeća garnitura – kako odabrati savršenu?

Želimo li osvježiti izgled dnevnog boravka vrlo je jasno da će najveći efekt promjene biti vidljiv ako promijenimo sjedeću garnituru.

Izbor uredniceprije 7 dana

Kako se u Hrvatskoj gospodari otpadom?

Papir, plastika, metal, staklo, tekstil, drvo... vrijedne su sirovine, koje je potrebno odvojeno sakupljati

Izbor uredniceprije 2 tjedna

Uloga kućanstva u pretvaranju otpada u resurse

Odvojeno prikupljanje sirovina - ključna stvar u gospodarenju otpadom

Izbor uredniceprije 4 mjeseca

Inovativni kuhinjski noževi Samura Premium od sada ekskluzivno dostupni u Lesnini!

Spoj japanske preciznosti i europske pouzdanosti

Izbor uredniceprije 4 mjeseca

Otvorena izložba domaćeg brenda Prostoria povodom dobivanja nagrada

Izložba je otvorena do 19. lipnja, radnim danom od 10 -20 sati, subota od 9 – 15 sati

klizna-stijena-terasa-rehau-domnakvadrat klizna-stijena-terasa-rehau-domnakvadrat
Gradnjaprije 6 mjeseci

Klizni elementi koji udovoljavaju najpreciznijim zahtjevima

REHAU predstavlja svoj SINEGO SLIDE sustav - novi mehanizam za lako otvaranje i rukovanje

ispumpavanje-al-ko-domnakvadrat ispumpavanje-al-ko-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Savršena pumpa za sve zahtjeve i svaku primjenu

To su vrlo korisni uređaji. Osim što mogu ispumpati vodu, mogu se koristiti i u kući za ekonomičniji rad kućanskih...

tegle-za-cvijeće-lesnina-xxxl-domnakvadrat tegle-za-cvijeće-lesnina-xxxl-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Inspirativne ideje za proljetno i uskrsno dekoriranje doma

Personalizirajte svoj prostor kombinacijom proljetnih boja, uzoraka i tkanina!

robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Vodič za odabir prave kosilice

U lijepom se vrtu najljepše živi i opušta – pronađite uređaj kojim ćete svoj vrt pretvoriti u oazu mira koju...