Povežimo se

Bez kategorije

Filteri za vodu

Bez vode nema života. Potrebna je svakom živom biću kako bi preživjelo. Nažalost, podaci govore da je svega 0,25% od ukupne količine vode na Zemlji tek uvjetno upotrebljivo za piće.

Voda je danas onečišćena već u crpilištima, naknadnom obradom i u distribuciji te time potencijalno opasna za zdravlje. Kao alternativa ponuđena nam je voda u bocama, a u posljednje vrijeme i kućni uređaji za filtraciju vode. No, nude li nam oni zaista spas ili je riječ o marketinškoj obmani?

Prednosti i mane filtriranja vode

Filtriranje i prokuhavanje može biti vrlo korisno za uklanjanje štetnih tvari iz vode, no loše je što iz nje izvlači i korisne minerale poput kalcija, koji vodi za piće daje ugodan okus, neophodan je za kosti i zube i važan za rad srca i mišića. Nasuprot tome tvrda voda, bogata kalcijem, stvara kamenac na perilicama i time skraćuje njihov radni vijek.

Proizvođači sugeriraju da je filter za vodu neophodan dio svake suvremene kupaonice i kuhinje, koje će poštedjeti taloženja kamenca na površinama sudopera, umivaonika i na posuđu. Elegantni uređaji, čiji se rad bazira na mehaničkom pročišćavanju vode, a lako se i jednostavno namještaju ispod kuhinjskog sudopera ili pored slavina, tako postaju beskrajan izvor čiste vode.

Kako se voda filtrira

Vodu propuštaju četiri filtera. Prvi sedimentni iz vode odstranjuje hrđu, zemlju, pijesak i druge sedimente veće od 5 mikrona. Drugi karbonski sa punjenjem aktivnog ugljena, apsorbira spojeve klora i flora, pesticide, herbicide i druge organske spojeve. Glavni je filter onaj koji postupkom obrnute osmoze oslobađa vodu od spojeva poput teških metala, virusa, bakterija i svih preostalih nečistoća.

Završni, ugljeni filter ima ulogu završnog pročišćavanja vode i poboljšavanja njenog ukusa. Proizvođači tvrde da se tako dobivena voda za piće pokazala učinkovitom u liječenju raznih civilizacijskih bolesti, poput alergija, visokog tlaka, kolesterola u krvi i dijabetesa.

Uređaji za filtriranje vode koji se postavljaju na kuhinjske slavine i tuševe, neutraliziraju utjecaj mikroorganizama, hlapljivih organskih spojeva i klora na koži. Priključenjem filtera većeg kapaciteta na glavni vodovodni priključak, pročišćena voda može se distribuirati po cijelom domaćinstvu.

Stručnjaci ističu da se glavnina promidžbe malih kućanskih aparata na temelju reverzne osmoze temelji na obmani potrošača te da je pijenje tako obrađene vode, s uklonjenim kalcijem i magnezijem, zdravstveno opasno. Korisnici bi zbog toga morali biti upućeni da je ove biogene elemente potrebno nadoknaditi iz drugih izvora, primjerice putem namirnica bogatih kalcijem i magnezijem ili u tabletama.

Stručnjaci također upozoravaju i na marketinški utjecaj kod ponude vode u plastičnim bocama. Pod utjecajem svjetlosti i temperature polimeri iz PET ambalaže rastvaraju se i ulaze u vodu, dok se smrzavanjem vode u plastičnoj boci tijekom ljeta otpuštaju poprilične količine vrlo opasne tvari, dioksina.

Odluka o izboru vode u boci, kupnji filtra za vodu ili korištenje vode iz gradskog vodovoda, kao i odluka o vašem zdravlju, na kraju, ipak je u vašim rukama.

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Bez kategorije

Danas je Badnjak, dan kojeg krase brojni običaji

Dio običaja je pao u zaborava, a dio ih se još uvijek njeguje.

božićna-trpeza-domnakvadrat

Badnjak je dan uoči Božića kada se najčešće obavljaju posljednje pripreme za Božić. Čisti se kuća, kiti božićno drvce, peku kolači, radi francuska salata, jede bakalar. U ponoć se tradicionalno ide na polnoćku, a nakon na druženje. Ove godine morat ćemo bez toga kao i velikih obiteljskih okupljanja. No, pitanje je znamo li uopće što je Badnjak? I kakvi se običaji uz njega vežu?

Badnjak je posljednji dan Došašća. Sama riječ dolazi od riječi bdijeti, bdijeti čekajući rođenje Isusa Krista. Nekada se bdjelo uz svijeće u miru i tišini. Vjernici na ovaj dan poste, a na jelovniku je najčešće bakalar. Trpeza na stolu bi trebala biti bogata kako bi i naredna godina bila takva. Žene su na taj dan tradicionalno pekle kruh koji bi krasio stol sve do Sveta tri kralja.

Pred večer domaćin bi unio badnjak i slamu u kuću. Slama se tumači kao sjećanje, da se Isus rodio na slami, čime je simbol jasli u betlehemskoj spilji. U prošlosti se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera na Badnjak, stavi malo slame. Dok se ispod okićenog božićnog drvca stavljalo, a neki to još uvijek rade, žito. Na blagdanski stol stavlja se pšenica posijana na blagdan Svete Lucije.

Odlazak na polnoćku nije se propuštao. Nakon nje, običaj je bio da si ljudi međusobno čestitaju Božić. U nekim krajevima Hrvatske Božić su pjesmom po domovima čestitali koledari. Običaj koledovanja očuvan je u Dubrovniku.

Nastavite čitati

Bez kategorije

Najšarmantnije kolibe u kojima bismo rado proveli zimu

Male su, simpatične i vrlo ugodne za boravak.

koliba-u-šumi-domnakvadrat

Iako nema zime, kolibe u planinama vrlo su atraktivno i poželjno mjesto za provesti zimske dane. Malo mira i tišine bez stresa i gradske vreve mnogima je lijek, a mi smo na Pinterestu pronašli baš takva mjesta. Možda dobijete inspiraciju i odlučite se na pothvat gradnje baš takve kolibe.

Naravno da moraju biti drvene i okružene drvećem.

Kako izvana, tako drvo dominira i iznutra. Rustikalni stil savršen je za ovakve kolibe jer im daje potrebnu toplinu i ugođaj.

A za još bolji ugođaj pobrinut će se i kamin koji je nezaobilazan u ovakvim kućicama. Ili pak peć na drva.

Tepisi i krzno utoplit će i najhladnije zimske dane i noći.

A u ovo vrijeme ne smiju se zaboraviti ni božićni ukrasi.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice