Povežimo se

Interijeri

Eames longue fotelja – prestižan komad namještaja

Komad namještaja koji je vrlo funkcionalan zbog dodatka naslona koji se podešava i nogu
koje se rotiraju.

Klasik, svevremenski, prestižan,  kultni komad namještaja samo su neki od pridjeva koji se pridodaju uz Eames Lunge fotelju. A kako i ne bi jer od kada se pojavila na tržištu 50- ih godina do danas, oduzima dah.

Ona je dizajnirana u Eames studiu  od bračnog para C&R Eames. Oni su bili poznati bračni par koji se bavio industrijskim dizajnom, filmom i puno toga je iz njihovog studia izašlo što su danas zapravo ikone dizajna i stvari koje su obilježile moderni dizajn 20. st.

Dizajn bračnog para

‘Oni su bili jako matematički nastrojeni i to se vidi u njihvom dizajnu jer su se jako puno bavilishapeom i mjerama, udobnošću i svime što proizlazi iz te neke matematičke logike’, kaže  Mirta Mujačić Đaković, arhitektica.

Kada je predstavljena, 1956. godine fotelja je doživjela veliki uspjeh i odmah postavila novi standard. Bila elegantnija i modernija, a da pritom nije izgubila na udobnosti. Dapače, i danas  kao i godine kada je predstavljena, svi su iznenađeni njezinom nevjerojatnom udobnošću. Osim toga, fotelja je u ono vrijeme bila i vrlo inovativna.

Visoki standardi udobnosti

‘Prvo funkcionalnost tog naslona koji se podešava i tih nogu zapravo koje se rotiraju, mislim da je tad bila baš inovativna u tom smislu cijele te postavke konstrucije i funkcionalnosti njene’, kaže.

Ručno rađena od najfinijih meterijala ova fotelja postavila je standare estetike i udobnosti. Dugogodišnja istraživanja bračnog para Eames i matematička perfekcija na kojoj su inzistirali, rezultirala su ovim skladom ljepote i udobnosti. A dobitna formula glasi: tri komada šperploče od brazilskog ružinog drveta oblikovane u kalupu, te kožnati dijelovi spojeni tako da ne naštete drvu. Dodatnu dimenziju fotelji daje otoman koji je vizualno uklopljn kao idealan spoj i nastavak, a udobnost koju pruža cijeloj kompoziciji daje dodatnu dimenziju. Ova savršena kombinacija već više od pola stoljeća smatra se ikonom dizajna i udobnosti. S godinama, doživjela je tek manje preinake.

Izbor materijala

‘Baza je dorađivana i usavršavana i mislim da je novi i mislimda je novi model poboljšan u više segmenata i u veličini mislim da je 10 cm povećana u svojim gabaritima kao za veće ljude, tako da je u novom dobu dobila i neke pomake u dizajnu jer se neke stvari mijenjaju kroz godine’, kaže arhitektica.

Uprvo zato, Eames fotelja danas je dostupna u dvije veličine. Osim toga,  danas možete izabrati vrstu drveta. Fotelja se izrađuje od oraha, ebanovine, jasena i palisandra, a osim kožne dostupna je i verzija od mohera.  Iako je crna koža prepoznatljiva za Eames fotelju najnovija inovacija je njezina bijela verzija. No, bez obzira na detalje ova fotelja je uvijek dobar odabir.

‘Ono što je jako dobro kod nje je da vi nju možete stavitiu različite prostore . Recimo u stambenoj arhitekturi  ja ju volim ouno koristiti u prostoru neke biblioteke gdje je ona dio tog prostora ili ako imate dobar pogled u prostoru pa onda neki dio gdje ćete boraviti, uživati u tom pogledu’, tvrdi.

Novi modeli

Mirta ističe da  je Eames fotelja specifična jer dobro funkcionira u skolpu neke  kompozicije, ali i kao samostalan element u prostoru jer predstavlja puno više nego komad namještaja u prostoru.

‘Ona baš daje jedno bogatstvo, stastus.  U prostoru, vi kad nju imate ona je baš neki vau efekt koji si ne može svatko priuštiti jer ima taj svoj značaj u prostoru i svojom elegancijom i svojom izvedbom baš obilježava prostor u koji ju stavite’, kaže.

Nije na odmet niti to što je retro dizaj 60 – ih i 70 – ih opet sve popularniji, pa popularnost Eames fotelje posljednjih godina opet raste. No stavitli ju u retro ili moderno uređen interijer, moramo priznati da unosi dašak glamura i profinjenosti.

Interijeri

Osnovne značajke skandinavskog stila uređenja

Skandinavski stil je inspiriran načinom života, tradicijom, kulturom i dizajnom skandinavskih zemalja. Kako urediti stan u ovom stilu i kojih se pravila pritom trebamo pridržavati objasnila nam je arhitektica Sunčica Mastelić Ivić.

Stil jednostavnosti

S arhitekticom Sunčicom krenuli smo u skandinavsku ekspediciju. Iako je većini na spomen skandinavskog stila vjerojatno jasno o čemu se tu zapravo radi, dakle o jednostavnim rješenjima, odlučili smo na primjeru preuređenja jednog prostora potvrditi i utvrditi znanje.

Ako volite prozračne tonove i da svjetlo ulazi u prostor, te ako volite jednostavnost umjesto sitnica koje vam opterećuju interijer, onda je za vas skandinavski stil. Međutim, ako volite glamurozne interijere i ako želite svojim interijerom ostaviti nekoga bez daha, onda skandinavski stil nije za vas.

Karakteristike skandinavskog stila

Skandinavski stil voli svijetle tonove. Nadalje, skandinavski stil ne trpi namještaj velikih dimenzija i formata. Taj namještaj, u smislu dekora i tekstura, voli jake teksture koje su ugodne pod rukom, kao da ste se zavukli u toplu dekicu, a pored vas je ugodan jastuk.

Nadalje, ovaj stil voli biljke u prostoru. U dugim zimskim noćima pružit će vam toplinu jer skandinavski stil preferira keramičke detalje ručne izrade, voli rasvjetu sa širmovima koji propuštaju svjetlo. Nema velikih kontrasta, a ako pričamo o detaljima trebate biti oprezni, a pažnju dajte biljkama.

Skandinavski stil odraz je skandinavskog načina života

Osnovne značajke skandinavskog stila proizlaze iz skandinavskog načina života na koji naravno utječu i hladnija klima, kraći dani te polarne noći.

Moramo znati kako te zemlje nemaju veliku količinu sunčanog svjetla i topline, pa su Skandinavci uvijek u svojim interijerima pokušavali dovući što više vanjskog svjetla sunčeve topline u svoje prostore. Također, svojim načinom života htjeli su razviti određeni dizajn i uređenje interijera s kojim će potaknuti jednostavnost načina života.

Globalni trend

Počeci svjetske prihvaćenosti skandinavskog stila kreću još u razdoblju iza Drugog svjetskog rata kada je sa pojavom masovnije proizvodnje te potrebom da se što više kvalitetnog, ali jednostavnog namještaja proizvede tako da je svima dostupan, a bogata ponuda dostupna je i u Lesnini XXXL.

Treba napomenuti da su Skandinavci također bili posvećeni dizajnu, a tome svjedoče radovi njihovih važnih dizajnera arhitekata, kao što je primjerice Alvar Aalto ili Arne Jacobsen. Njihovi komadi namještaja poput sofa ,naslonjača, stolaca, i danas se koriste te predstavljaju vrijedne bezvremenske klasike koji vrijede ne samo u skandinavskom stilu, već i u drugim stilovima uređenja.

Biljke kao glavna dekoracija

S obzirom na to da ovaj stil zapravo nije navikao na dekoriranje prostora, Skandinavci biraju biljke koje imaju veliku ulogu u obogaćivanju i dekoriranju prostora.

Skandinavski stil predstavlja promišljeni dizajn, vrlo je funkcionalan i predodređen da traje.

Nastavite čitati

Interijeri

Savršenstvo svjetla s omiljenim pogledom ili uspomenom

Sljedeća pametna rješenja dolaze nam iz Njemačke. S inovativnim Led rasvjetnim panelima vaš dom može zasjati u potpuno novom svjetlu. Kada se radi o atmosferskoj rasvjeti, za vašu kreativnost uistinu više nema ograničenja.

Dodatno naglasite mjesta i predmete koje volite

Završio je radni dan, ulazimo u svoj savršeni dom, u naš svijet. Svijet ispunjen našim uspomenama, predmetima, fotografijama. Usmjeravamo pogled na mjesta koja nas vesele i opuštaju. Njih sada možemo još dodatno naglasiti s rješenjima koja dolaze u obliku led rasvjete, a Kuzman Invision nudi bogatu ponudu.

Led svjetla mogu se primijeniti u dnevnim  boravcima, kao stropna rasvjeta, tada je to tzv. “sky panel” koji služi kao ambijentalno svjetlo, ali i glavno svjetlo u dnevnom boravku te se može mijenjati i u zvjezdano nebo.

Sami kreirajte ugođaj kakav želite

Ovisno o dobu dana i našem raspoloženju, sami stvaramo ugođaj, od jutarnjeg izlaska sunca, do noćnog zvjezdanog neba. I barem na tren, putujemo u drugi svijet. Čak i za vrijeme tuširanja.

U interijeru led svjetla mogu se primijeniti i kao stjenka tuša u kupaonici, ali i kao izolacijski panel na podu, između npr. kamina i poda.

Mogu predstavljati krošnju, mogu biti pogled s našeg omiljenog mjesta, ili pak prizor iz daleke zemlje gdje smo bili na putovanju iz snova. Mjesto s našeg najdražeg godišnjeg odmora ili mjesto gdje se tek spremamo otići.

Svako ponaosob može izabrati ili “uhvatiti” neki dio svog života ili neki pejzaž svojim mobitelom. Tada se ta slika može projicirati na staklo koje se obradi i dobijete takvu projekciju koja izgleda kao da ste tamo.

Brojne opcije i mogućnosti

Od zidnih led elemenata s vašom individualnom fotografijom, led rasvjete za kuhinjske zidne obloge s fotografijom ili uzorkom, podnih ploča do stropne rasvjete s oplatom od pravog kamena.

Fasadni panel također nam daje mogućnost mijenjanja boja.

Ogledalo koje je sastavni dio svake kupaonice, može se integrirati svjetlo koje može biti od hladno bijelog do toplog žutog svjetla. 

Osim interijera, možemo osvijetliti i eksterijer

Led elementi podržavaju moderni stakleni karakter arhitekture. Kad padne mrak, svjetlosni efekti pružaju impresivne naglaske, osvjetljuju fasade i prikazuju ih  potpuno u novom svjetlu.

Svaki panel ima garanciju 5 godina. Svi su otporni na temperature, vodu, sve vremenske utjecaje. Također, ovi paneli su potpuno drugačiji od drugih.

Inovativna led svjetla

Proizvodi Kuzman Invisiona inovativni su po tome što u odnosu na sve druge led rasvjete i panele u cijeloj svojoj difuziji svjetlosti svijetle isto. Prijenos svjetlosti sa jednog kraja panela na drugi je ravnomjeran. Tako on svijetli u punoj svojoj širini i dužini istim intenzitetom.

Zato neka bude svjetlo! Neka bude život. Baš onakav kakav vi želite. Onako kako vi želite da zasja i da svijetli.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice