Povežimo se

Interijeri

DOZNAJEMO Na što sve trebate paziti kada kupujete sudoper

Odabir sudopera u današnje je vrijeme gotovo postala znanost.

Kod uređenja kuhinje, mnogi razmišljaju o odabiru materijala, boji vrata, te organizaciji prostora kojeg treba biti najviše za pohranu. Sudoper je vjerojatno zadnje što im je na pameti jer to je ionako dio kuhinje koji je neophodan. Možda mu baš zato treba posvetiti pažnju. Imamo stručne savjete kako odabrati pravi.

Hoće li biti okrugli ili kvadratni, nadgradni ili podgradni, od kojeg materijala? Odabir sudopera u današnje je vrijeme gotovo postala znanost. Zato smo se mi uputili po stručni savjet.

tena-kosor-dom-na-kvadrat

Klasični sudoper ima prednosti

‘Klasični sudoper s ocjeđivačem, ima svojih prednosti jer ta ploha je zahvalna za odlaganje suđa, naravno, može biti djelomično i kao radna, što se tiče materijala, u pravilu ti sudoperi dolaze u klasičnoj inox varijanti, u raznim obojenim varijantama, to su materijali poput silgranita, akrila, svaki proizvođač ima neku svoju mješavinu’, govori Tena Kosor, dizajnerica interijera.

U manjim kuhinjama koje su većinom opremljene perilicama suđa mnogi biraju sudoper bez ocjeđivača. Takvi sudoperi često znaju biti okrugli. Evo zašto to nije najsretniji izbor.

sudoper-dom-na-kvadrat

‘Nisu zapravo niti pretjerano spretni jer su nezgodni za manipuliranje sa suđem i većinom je danas naglasak na tome da sudoper bude čim prostraniji, ova dubina za samo posuđe s što manjim rubom’, dodaje.

Jednostavni za čišćenje

Uz to, kvadratni su sudoperi jednostavniji za čišćenje. Kad imaju i ocjeđivač, zahtijevaju nadgradnu ugradnju. Tada je rub sudopera vidljiv. A za one koji u kuhinji vole ravne linije, preporučuje se.

‘Na primjeru ovog sudopera vidimo jednu od najtraženijih i najatraktivnijih izvedbi koja se nudi u današnje vrijeme s današnjim kuhinjama. Riječ je o takozvanom podgradnom načinu ugradnje, gdje nam je vidljiv prerez radne ploče, to podrazumijeva da radna ploča mora biti od kompaktnog materijala, pravi kamen, umjetni kamen, razni sintetski materijali, ali svakako je bitno da bude jedinstvena jezgra cijele radne ploče’, nadovezuje se.

sudoper-dom-na-kvadrat

Tehnički zahtjevnije, ali izgledom ljepše

U tom slučaju sudoper može biti izveden iz istog materijala kao i radna ploča. To je tehnički zahtjevnije, ali izgleda ljepše i luksuznije.

‘Ja bih rekla da većinom kad govorimo o trendu, popularno je sudopere maksimalno utopiti u radnu plohu, utopiti i u smislu boje i obrade, i što diskretnije načina ugradnje, tako da dobijemo dojam kontinuirane radne ploče, to je definitivno prevladavajući trend’, tvrdi Tena.

sudoper-dom-na-kvadrat

S druge strane, u rustikalnim ili industrijskim kuhinjama, naglasak često zna biti na sudoperu, pa on dominira prostorom. Kad je riječ o materijalima, jedan još uvijek vlada.

Inox među najpopularnijima

‘Inox je i dalje jedna od najpopularnijih varijanti jer materijal sam po sebi je izuzetno higijenski, maksimalno neporozan i njegov jedini nazovimo nedostatak je da je na njemu vidljiv kamenac i da je eventualno sklon grebanju’, tvrdi.

sudoper-dom-na-kvadrat

Pogotovo ako je lošije kvalitete i nema zaštitni premaz. U današnje vrijeme mnogi prirodni, ali i umjetni materijali poput kamena imaju impregnaciju, pa su minimalno porozni i uz pravilno održavanje mogu biti dugovječni.

Ne preskačite osnovne korake

Uz toliko informacija, zaključili smo da je kod odabira sudopera, možda najbolje odlučiti  ono osnovno – njegovu funkciju – trebaju li vam dva ili jedno korito, s ocjeđivačem, ili bez njega.

sudoper-dom-na-kvadrat

‘Mislim da je idealno potražiti savjet stručnjaka, prije svega treba sagledati cjelinu kuhinje, kada govorimo o dimenziji kuhinje, vrsti radne plohe, položaju sudopera u kuhinji, dakle, nije nebitno je li sudoper uza zid, na radnoj plohi, u kutu, na otoku, sve te pozicije, zapravo dodatno određuju i eventualno proširuju ili smanjuju mogućnosti koje možemo imati kod sudopera’, kaže.

Sudoper je jedno od najkorištenijih mjesta u kuhinji, zato ni njegov odabir ne treba prepustiti slučaju. Jer osim funkcije, ne treba zanemariti estetiku, pogotovo ako se nalazi u centru kuhinje.

Interijeri

Čarobne božićne dekoracije u domu

Advent počinje ovu nedjelju i polako se pripremamo za nadolazeće blagdane. Od kupnje darova i kićenja božićnih drvca, do uređenja doma, blagdanskog stola i naravno adventskog vijenca. Dizajnerica cvijeća za vjenčanja Mirela Sušić, pozvala nas je u svoju pravu šumsku božićnu bajku!

Drugačiji adventski vijenac

Dolazi nam najljepše vrijeme u godini i Mireli najdraže. Dom je već obukla u božićno ruho te nam je odlučila otkriti svoje tajne kako da napravimo drugačiji adventski vijenac, a za svoj je inspiraciju pronašla u okruženju.

Ove godine osmislila je jednu predivnu božićnu šumsku bajku. Inspiracija joj je bilo predivno okruženje u kojem živi – šuma. Upravo je u šumi pronašla materijale potrebne za izradu dekoracija. Prirodni materijali koje svaka osoba može pronaći dok se šeće šumom. Dakle, ne moramo biti konzumenti, kupovati i trošiti na dekoracije, dovoljno je samo otići u šetnju ili iskoristiti ono što već imamo doma.

Iskoristite ono što već imate kod kuće

Da bismo izradili jedan predivan adventski vijenac koji će krasiti naš stol, bitno je da elementi koje biramo nisu strogo nabavljeni baš za tu prigodu, savjetuje Mirela, nego je bolje da koristimo neki detalj koji imamo od prije. 

Primjerice, ovakav pladanj za tortu ima apsolutno svaka kuća. To nam je baza. Nadalje, adventski vijenac ne mora nužno biti napravljen od borovih grančica jer to je nešto što viđamo godinama. Adventski vijenac za ovu prigodu izradila je od mahovine.

Ako imate nešto što već godinama držite kod kuće, dakle jedan elemenat poput kuglice koja će se kasnije ponoviti na vašem boru, također ju možete iskoristiti.

Orašari su nezaobilazni, kao i pliš

Ono što svi jako vole su orašari. Oni su nezaobilazni svake godine, pa tako i u Mirelinoj šumskoj božićnoj bajci. Nakon toga na red dolaze svijeće, u ovom slučaju bijele, kako bi ostali predmeti i boje došli do izražaja.

Kod odabira božiće mašne najbolje je odlučiti se za plišanu. Pliš podsjeća na Božić i daje jednu toplu notu, jer kada ga dodirnemo osjećamo toplinu, mekoću, osjećamo Božić!

Ribizle kao dekoracija

Ribizle obično koristimo kod pravljenja slastica, no Mirela predlaže da ih iskoristimo i za uređenje vijenca.

Prvo ćemo ribizle premazati sa bjelanjkom, umočiti u šećer i onda ćemo ove predivne ribizle posložiti na adventski vijenac. Ne trebate biti neki veliki stručnjak, samo si dajte mašti na volju i budite poput djeteta.

Finalni rezultat je najljepši blagdanski stol

Mirelin poseban adventski vijenac je gotov, a da bi se priča zaokružila, mjesto dobiva u centru blagdanskog stola.

Adventski vijenac usklađen je sa stolnjakom od paprati, ribizlama, predivnim kuglicama iz kojih će se popiti koktel kada dođu gosti. Jako je bitno da razmišljamo o bojama. Ovdje su prisutne sve boje Božića. Sa crvenom bojom ne možete pogriješiti, a bijela, zelena i zlatna predstavljaju pravu svečanu formu.

Prvu svijeću na adventskom vijencu palimo u nedjelju. Do tada imate vremena iskoristiti svaki Mirelin savjet, sigurni smo da nećete pogriješiti!

Nastavite čitati

Interijeri

Napravite sami vijenac za vrata

Za izradu adventskog vijenca treba malo više inspiracije, znanja i vještine. Kako napraviti i uskladiti vijenac za vrata sa adventskim vijencem, objasnit će nam dizajnerica cvijeća Boška Bahtijarević.

Budite sam svoj majstor i pustite mašti na volju

Predblagdansko vrijeme početak je muka mnogih domaćica koje svoj dom žele oplemeniti novim božićnim detaljima kojima će razbiti monotoniju duha prošlih Božića. Prilika je to za nabavku novih ukrasa, ali i za zasukati rukave i samostalno izraditi ponešto, kao npr. viseći vijenac. U idejama za ovo posljednje pomogla nam je Boška.

Ljudi kada se odlučuju za izradu vijenca trebali bi se prvo opustiti kako bi iskoristili svoju maštu, ne opterećivati se i skupiti materijal da imaju sve pri ruci. Kada nešto sami napravite, zasigurno ćete dobiti osjećaj zadovoljstva i sreće.

Neobični zahtjevi klijenata

Svoje vijence Boška radi i prema narudžbi, a još dan danas sjeća se jednog zahtjeva koji ju je od srca nasmijao.

“Radila sam veliko žičano srce i u toj žici je bio bojani asparagus i cvijeće koje se suši. Došao je jedan gospodin koji me pitao može li otkupiti to srce jer bi volio, budući da se rastao, da to srce stavi iznad kreveta kako bi djevojke koje bi dovodio doma mislile da je jako romantičan”, prisjeća se Boška.

Bili romantični ili se samo predstavljali takvima, božićno vrijeme u vama će zasigurno probuditi malo dijete željno igre. Tu želju bolje je utažiti igrama s grančicama, nego pravim srcima, stoga smo zamolili Bošku da nam pokaže kako poput profesionalca izraditi vijenac zbog kojeg će susjedi pozelenjeti od zavisti. 

O Božiću počinje razmišljati još na ljeto

Boška s planovima za Božić počinje već na ljeto. Ove je godine htjela nešto drugačije. Zamislila je ljude koji sjede za stolom, oko njih šumicu i borove koji mirišu vrlo blizu njihovih noseva. Zamislila je da su adventski vijenci poputih malih šumica u kojima se ponekad nađe i neka srnica i vjeverica i da sve skupa bude romantično.

Prilikom nabavke materijala za izradu vijenca trebali biste obratiti pažnju na to koje ćete grančice koristiti. Boška uvijek koristi onu vrstu čempresa s najduljim trajanjem. Najteži dio izrade, kaže Boška, je sama ideja i pokoja rana koja se nađe na rukama predanog radnika.

Trud se na kraju uvijek isplati

“Najteže je doći do ideje i smisliti svake godine nešto novo, a kada u pripremi napraviš pedeset – šezdeset vijenaca na kraju dana imaš potpuno izranjavane ruke”, iskreno govori.

Što se ukrasa na vijencu tiče, Boška drži da se tu ne treba pretjerano paziti.

Doba Božića je doba kiča, veselja, može se raditi što god, možda i nešto što nije tipično. Prošle je godine radila vijence koji su bili u totalno ludim bojama i netipični za ovo godišnje doba, ali ljudima se svidjelo. Kaže kako nam je trebalo veselja nakon svega što se izdogađalo, pa ju je to inspiriralo za “otkačene” vijence.

Za izradu ovakvog vijenca trebat će vam, ovisno o tome koliko ste vješti, od pola sata do sat vremena, tijekom kojih neće biti zgorega da ga iz vodoravnog položaja katkad postavite u okomiti kako biste vidjeli kako će se grane poviti. Jednom kad u potpunosti budete zadovoljni učinjenim, svoj novi ukras možete ponosno objesiti na pripadajuće mjesto.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice