Povežimo se

Interijeri

DOZNAJEMO Na što sve trebate paziti kada kupujete sudoper

Odabir sudopera u današnje je vrijeme gotovo postala znanost.

Kod uređenja kuhinje, mnogi razmišljaju o odabiru materijala, boji vrata, te organizaciji prostora kojeg treba biti najviše za pohranu. Sudoper je vjerojatno zadnje što im je na pameti jer to je ionako dio kuhinje koji je neophodan. Možda mu baš zato treba posvetiti pažnju. Imamo stručne savjete kako odabrati pravi.

Hoće li biti okrugli ili kvadratni, nadgradni ili podgradni, od kojeg materijala? Odabir sudopera u današnje je vrijeme gotovo postala znanost. Zato smo se mi uputili po stručni savjet.

tena-kosor-dom-na-kvadrat

Klasični sudoper ima prednosti

‘Klasični sudoper s ocjeđivačem, ima svojih prednosti jer ta ploha je zahvalna za odlaganje suđa, naravno, može biti djelomično i kao radna, što se tiče materijala, u pravilu ti sudoperi dolaze u klasičnoj inox varijanti, u raznim obojenim varijantama, to su materijali poput silgranita, akrila, svaki proizvođač ima neku svoju mješavinu’, govori Tena Kosor, dizajnerica interijera.

U manjim kuhinjama koje su većinom opremljene perilicama suđa mnogi biraju sudoper bez ocjeđivača. Takvi sudoperi često znaju biti okrugli. Evo zašto to nije najsretniji izbor.

sudoper-dom-na-kvadrat

‘Nisu zapravo niti pretjerano spretni jer su nezgodni za manipuliranje sa suđem i većinom je danas naglasak na tome da sudoper bude čim prostraniji, ova dubina za samo posuđe s što manjim rubom’, dodaje.

Jednostavni za čišćenje

Uz to, kvadratni su sudoperi jednostavniji za čišćenje. Kad imaju i ocjeđivač, zahtijevaju nadgradnu ugradnju. Tada je rub sudopera vidljiv. A za one koji u kuhinji vole ravne linije, preporučuje se.

‘Na primjeru ovog sudopera vidimo jednu od najtraženijih i najatraktivnijih izvedbi koja se nudi u današnje vrijeme s današnjim kuhinjama. Riječ je o takozvanom podgradnom načinu ugradnje, gdje nam je vidljiv prerez radne ploče, to podrazumijeva da radna ploča mora biti od kompaktnog materijala, pravi kamen, umjetni kamen, razni sintetski materijali, ali svakako je bitno da bude jedinstvena jezgra cijele radne ploče’, nadovezuje se.

sudoper-dom-na-kvadrat

Tehnički zahtjevnije, ali izgledom ljepše

U tom slučaju sudoper može biti izveden iz istog materijala kao i radna ploča. To je tehnički zahtjevnije, ali izgleda ljepše i luksuznije.

‘Ja bih rekla da većinom kad govorimo o trendu, popularno je sudopere maksimalno utopiti u radnu plohu, utopiti i u smislu boje i obrade, i što diskretnije načina ugradnje, tako da dobijemo dojam kontinuirane radne ploče, to je definitivno prevladavajući trend’, tvrdi Tena.

sudoper-dom-na-kvadrat

S druge strane, u rustikalnim ili industrijskim kuhinjama, naglasak često zna biti na sudoperu, pa on dominira prostorom. Kad je riječ o materijalima, jedan još uvijek vlada.

Inox među najpopularnijima

‘Inox je i dalje jedna od najpopularnijih varijanti jer materijal sam po sebi je izuzetno higijenski, maksimalno neporozan i njegov jedini nazovimo nedostatak je da je na njemu vidljiv kamenac i da je eventualno sklon grebanju’, tvrdi.

sudoper-dom-na-kvadrat

Pogotovo ako je lošije kvalitete i nema zaštitni premaz. U današnje vrijeme mnogi prirodni, ali i umjetni materijali poput kamena imaju impregnaciju, pa su minimalno porozni i uz pravilno održavanje mogu biti dugovječni.

Ne preskačite osnovne korake

Uz toliko informacija, zaključili smo da je kod odabira sudopera, možda najbolje odlučiti  ono osnovno – njegovu funkciju – trebaju li vam dva ili jedno korito, s ocjeđivačem, ili bez njega.

sudoper-dom-na-kvadrat

‘Mislim da je idealno potražiti savjet stručnjaka, prije svega treba sagledati cjelinu kuhinje, kada govorimo o dimenziji kuhinje, vrsti radne plohe, položaju sudopera u kuhinji, dakle, nije nebitno je li sudoper uza zid, na radnoj plohi, u kutu, na otoku, sve te pozicije, zapravo dodatno određuju i eventualno proširuju ili smanjuju mogućnosti koje možemo imati kod sudopera’, kaže.

Sudoper je jedno od najkorištenijih mjesta u kuhinji, zato ni njegov odabir ne treba prepustiti slučaju. Jer osim funkcije, ne treba zanemariti estetiku, pogotovo ako se nalazi u centru kuhinje.

Oglas

Interijeri

Slavine su točka na i u dizajnu kupaonice

Kruna dizajna uređenja kupaonice su miješalice. Pažljivim odabirom boje, materijala i oblika dodatno će se naglasiti stil uređenja. Donosimo savjete kada odabrati podžbuknu, a kad nadžbuknu miješalicu.

Svatko će pronaći odgovarajući stil za sebe

Prilikom uređenja kupaonice, izborom slavina dajemo točku na i željenom dizajnu. Ako vam je jednako bitna estetika, funkcionalnost i kvaliteta, njemački proizvođač Kludi nudi slavine koje će pratiti svaku dizajnersku priču, od modernog do retro stila.

Slavine za kupaonice odvažnog uređenja dolaze u raznim bojama, a mogu biti nadžbukne i podžbukne. Podžbukne miješalice kupaonici daju profinjen i elegantan izgled, a njihova ugradnja zahtijeva određene građevinske radove.

Podžbukna miješalica

Podžbukne miješalice su miješalice za koje unaprijed u kupaonici moramo naći mjesto na koje će se montirati iz razloga što one sadrže podžbukno tijelo koje se ugrađuje u zid.

Može se ugrađivati iza tuš kabine, odnosno za korištenje tuš sistema, a možemo ugrađivati iznad umivaonika na točno određena mjesta. Pokrovne kape koje se stavljaju na podžbukna tijela su minimalistička, mogu biti u bojama, mogu biti crna, bijela, kromirana, ovisno o samom interijeru kupaonice.

Nadžbukna miješalica

Nadžbukna miješalica je ona čiji je sistem miješanja vode smješten izvan zida. Obično su to one koje se montiraju pored ili iznad umivaonika ili kade.

Nadžbukne miješalice su miješalice koje možemo češće promijeniti. Primjerice, ako mijenjamo neki stil kupaonice možemo promijeniti boju, možemo promijeniti stil, a ako je recimo klasična i želimo nešto retro, vrlo jednostavno to možemo zamijeniti.

Nadžbukne miješalice vizualno se ističu, zato trebaju biti dizajnom i bojom u skladu s uređenjem kupaonice. One mogu biti kromirane, bijele, crne i zlatne.

Ušteda vode

U Top2Floor-u pronaći ćete veliki izbor miješalica koje apsolutno zadovoljavaju funkcionalnost i upotpunjuju stil svake kupaonice, bilo da želite klasičnu ili termostatsku miješalicu. Termostatske miješalice elegantnog su dizajna i pridonose uštedi vode.

Kod instalacije termostatske miješalice sami možemo regulirati toplinu vode, a to je jako dobro da si možemo ograničiti temperaturu pogotovo ako imamo malu djecu. Nikad neće biti veća temperatura od one koja je prikazana na miješalici.

Samostojeće miješalice

Kludi miješalice svojim elegantnim dizajnom zadovoljavaju moderne trendove pružajući vašem prostoru dašak luksuza za najljepši početak i kraj dana. Beskompromisno samouvjeren stav i novu interpretaciju minimalizma u uređenju kupaonice donose samostojeće miješalice.

Za samostojeće kade u prostorima koristimo Kludi miješalice koje su samostojeće, one su vrlo dekorativne, mogu biti također kromirane, bijele ili crne.

Tuš je jednako dobar izbor

Ako kada nije vaš izbor i više volite tuširanje, tuš sustavi stvorit će spa osjećaj u vašem domu. Bilo da se želite osvježiti ili opustiti nakon napornog radnog dana, Kludi ima odgovor i na to.

Miješalice za umivaonike kombiniramo obzirom na umivaonik kakav koristimo u našem prostoru. Ako je to zdjela, tada mora biti viša miješalica, visine 240 ili 270. Odnosno, postoje umivaonici koji na sebi imaju već određene rupe na kojima se montiraju miješalice. Preporučamo miješalicu visine od 100.

Srebrne krom miješalice nedvojbeno su elegantan završni detalj kupaonice, no zbog konstantne promjene trendova uvijek se traga za odmakom od tradicionalnog.

Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, kreirane su palete zanimljivih završnih obrada miješalica. One kreiraju drugačiju atmosferu u kupaonici i pobuđuju neke nove osjećaje.

Kludi i Top2Floor nude rješenja koja će zadovoljiti sve ukuse i pružiti vam funkcionalne i visokokvalitetne proizvode koji prate svaki stil uređenja kupaonice.

Nastavite čitati

Interijeri

Komplimenti za komplementarnost

Komplementarne boje su one koje stoje jedna nasuprot druge na paleti nijansi. Idealna kombinacija postiže se spajanjem tople i hladne, a kako ih uskladiti u interijeru znaju stručnjaci iz Namještaja Mima.

Boje koje se nadopunjuju

Usklađenost namještaja, boja, tekstura i oblika naziva se komplementarnost u dizajnu interijera, a postiže se bojama koje se međusobno nadopunjuju.

Ako u našem ambijentu prevladaju hladni tonovi kao što su plave ili pak zelene nijanse, dobro ih je na neki način utopliti sa onima na suprotnom spektru, sa nekakvim žutim, narančastim ili pak crvenim tonovima.

“Kod neutralnih nijansi specifična je situacija pošto se sa njima slažu apsolutno bilo koje druge boje. Sve ovisi o tome što vi želite, kako se osjećate i kojim bojama naginjete. Čak i neki jarki tonovi poput jarkih ljubičastih ili jarko zelene boje će se lijepo uklopiti u neutralne ambijente, recimo sa sivim kuhinjama ili pak sa sivom garniturom”, objašnjava Andrea Budić.

Usklađivanje materijala

Osim boja, poželjno je uskladiti i materijale. Drvo, kamen i mramor međusobno se nadopunjuju, a kombiniranjem različitih tekstura dobiti će se interesantna dizajnerska igra.

Ukoliko u interijeru imate veći komad namještaja poput garniture u ljubičastoj boji, ona će vrlo lijepo izgledati sa bijelim jastukom, ali koji je recimo teksturiran, koji ima nekakve resice po sebi ili je možda izvezen na poseban način.

Pomoć oko stilskog usklađivanja uvijek možete potražiti kod Mima@home stručnjaka. Ova jedinstvena usluga na raspolaganju vam je iz udobnosti vašeg doma.

Više o komplementarnosti čitajte ovdje.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice