Povežimo se

Interijeri

Dizajn interijera prema kineskom horoskopu, 1. dio

Kineska astrologija stara je više od 2000 godina i kao takva jedna je od najstarijih kineskih filozofija. Ovaj drevni zodijak sastoji se od 12 godišnjeg ciklusa, unutar kojeg svake godine ‘vlada’ drugi horoskopski znak.

Štakor – 4.2.1936. – 3.2.1937; 4.2.1948. – 3.2.1949; 4.2.1960. – 3.2.1961; 4.2.1972. – 3.2.1973; 4.2.1984. – 3.2.1985.

Bijela, crna i plava su boje karakteristične za maštovit i elegantan znak Štakora. Iako se ne ubrajaju među ‘kućne tipove’, pripadnici ovog praktičnog znaka svoj stambeni prostor često nazivaju utočištem. Dom tipičnog Štakora je udoban, izvrsno opremljen i zaštićen. Kuhinja, blagovaonica i dnevna soba naročito su funkcionalne, elegantne, a često i većih dimenzija kako bi pripadnici ovog komunikativnog znaka mogli uspješno ugostiti i zabaviti svoje brojne poznanike, prijatelje ili poslovne partnere. Naime, Štakori vole biti u velikom društvu čak i kad su kod kuće. Njihov dom najčešće je uredan i dobro organiziran.

kineski horoskop dnevna soba Dom2

Vol – 4.2.1937. – 3.2.1938; 4.2.1949. – 3.2.1950; 4.2.1961. – 3.2.1962; 4.2.1973. – 3.2.1974; 4.2.1985. – 3.2.1986.

Ljubičasta, žuta i plava povezuju se sa kreativnim znakom Vola, a pripadnici ovog znaka žele boraviti u udobnim prostorima, smještenim u slikovitom ruralnom području uz rijeku ili jezero. Ako žive u gradu, prije će odabrati kuću sa vrtom u kojem mogu uzgajati cvijeće i opuštati se u krugu obitelji, nego stan u centru grada. Preferiraju topao rustikalni stil uređenja interijera, a od prostorija važna im je kuhinja, budući da iznimno uživaju u pripremi i konzumaciji hrane, kao i radna soba u kojoj će najčešće vladati kreativni nered.

kineski horoskop kuhinja Dom2

Tigar – 4.2.1938. – 3.2.1939; 4.2.1950. – 3.2.1951; 4.2.1962. – 3.2.1963; 4.2.1974. – 3.2.1975; 4.2.1986. – 3.2.1987.

Zelena, narančasta i zlatna boja, kao i namještaj od bambusa, krasiti će dom pripadnika ovog energičnog i strastvenog znaka, koji veoma cijeni udobnost i neobičan dizajn. Namještaj i dekoracije vrlo su elegantni i zanimljivi te daju uvid u Tigrova mnogobrojna putovanja i životna postignuća. Naime, avanturistički stil života i česte promjene boravišta, način su na koji se pripadnici ovog kraljevskog znaka (u Kini je tigar kralj životinja) bore protiv dosade. Rutinski poslovi poput brisanja prašine ili pranja posuđa užasavaju ih, ali budući da im je jako stalo do izgleda njihovog doma, obave ih što brže i jednostavnije mogu.

kineski horoskop police Dom2

Zec – 4.2.1939. – 3.2.1940; 4.2.1951. – 3.2.1952; 4.2.1963. – 3.2.1964; 4.2.1975. – 3.2.1976; 4.2.1987. – 3.2.1988.

Budući da su ljubitelji umjetnosti, pripadnike ovog znaka često se može susresti u muzejima, kao i dućanima antikviteta. Domovi Zečeva udobne su ‘oaze’, u kojima uživaju u miru i tišini. Stilski namještaj i klasičan pristup uređenju interijera ocrtava njihov tradicionalan pogled na svijet, a pažljivo organiziran i čist dom upućuje na njihovu pedantnost. Buran noćni život i izlasci ne spadaju u životni stil pripadnika ovog znaka, koji večeri najčešće provode u udobnosti elegantnih sjedećih garnitura uz prigušenu i indirektnu rasvjetu. Neutralna bijela i opuštajuća svijetlo zelena boja, vezuju se uz ovaj znak, kao i stablo smokve.

kineski horosko dnevna soba Dom2

Zmaj – 4.2.1940. – 3.2.1941; 4.2.1952. – 3.2.1953; 4.2.1964. – 3.2.1965; 4.2.1976. – 3.2.1977; 4.2.1988. – 3.2.1989.

Zavodljivi i karizmatični Zmajevi često su u društvu prijatelja iz raznih krajeva svijeta, budući da su skloni putovanjima i promjenama boravišta. Preferiraju moderne prostore smještene u blizini mora, kako bi se mogli opuštati uz šum valova. Jednostavnost, ravne linije i otvorenost prostora, karakteristike su interijera u kojima će se pripadnici ovog mitološkog znaka osjećati ‘kao kod kuće’. Akvamarin, žuta i crna, boje su snažnog i inteligentnog Zmaja, a lotus njegov idealni cvijet. Kako bi odagnali dosadu, ali i izrazili svoju kreativnost, Zmajevi vole unositi promjene u svoj dom čestim izmjenama dekora, a zadovoljstvo pronalaze i u pripremi kulinarskih delicija.

kineski horoskop Plava u interijeru Dom2

Tekst napisala: Danica Maričić, a.d’ i.

Interijeri

Čarobne božićne dekoracije u domu

Advent počinje ovu nedjelju i polako se pripremamo za nadolazeće blagdane. Od kupnje darova i kićenja božićnih drvca, do uređenja doma, blagdanskog stola i naravno adventskog vijenca. Dizajnerica cvijeća za vjenčanja Mirela Sušić, pozvala nas je u svoju pravu šumsku božićnu bajku!

Drugačiji adventski vijenac

Dolazi nam najljepše vrijeme u godini i Mireli najdraže. Dom je već obukla u božićno ruho te nam je odlučila otkriti svoje tajne kako da napravimo drugačiji adventski vijenac, a za svoj je inspiraciju pronašla u okruženju.

Ove godine osmislila je jednu predivnu božićnu šumsku bajku. Inspiracija joj je bilo predivno okruženje u kojem živi – šuma. Upravo je u šumi pronašla materijale potrebne za izradu dekoracija. Prirodni materijali koje svaka osoba može pronaći dok se šeće šumom. Dakle, ne moramo biti konzumenti, kupovati i trošiti na dekoracije, dovoljno je samo otići u šetnju ili iskoristiti ono što već imamo doma.

Iskoristite ono što već imate kod kuće

Da bismo izradili jedan predivan adventski vijenac koji će krasiti naš stol, bitno je da elementi koje biramo nisu strogo nabavljeni baš za tu prigodu, savjetuje Mirela, nego je bolje da koristimo neki detalj koji imamo od prije. 

Primjerice, ovakav pladanj za tortu ima apsolutno svaka kuća. To nam je baza. Nadalje, adventski vijenac ne mora nužno biti napravljen od borovih grančica jer to je nešto što viđamo godinama. Adventski vijenac za ovu prigodu izradila je od mahovine.

Ako imate nešto što već godinama držite kod kuće, dakle jedan elemenat poput kuglice koja će se kasnije ponoviti na vašem boru, također ju možete iskoristiti.

Orašari su nezaobilazni, kao i pliš

Ono što svi jako vole su orašari. Oni su nezaobilazni svake godine, pa tako i u Mirelinoj šumskoj božićnoj bajci. Nakon toga na red dolaze svijeće, u ovom slučaju bijele, kako bi ostali predmeti i boje došli do izražaja.

Kod odabira božiće mašne najbolje je odlučiti se za plišanu. Pliš podsjeća na Božić i daje jednu toplu notu, jer kada ga dodirnemo osjećamo toplinu, mekoću, osjećamo Božić!

Ribizle kao dekoracija

Ribizle obično koristimo kod pravljenja slastica, no Mirela predlaže da ih iskoristimo i za uređenje vijenca.

Prvo ćemo ribizle premazati sa bjelanjkom, umočiti u šećer i onda ćemo ove predivne ribizle posložiti na adventski vijenac. Ne trebate biti neki veliki stručnjak, samo si dajte mašti na volju i budite poput djeteta.

Finalni rezultat je najljepši blagdanski stol

Mirelin poseban adventski vijenac je gotov, a da bi se priča zaokružila, mjesto dobiva u centru blagdanskog stola.

Adventski vijenac usklađen je sa stolnjakom od paprati, ribizlama, predivnim kuglicama iz kojih će se popiti koktel kada dođu gosti. Jako je bitno da razmišljamo o bojama. Ovdje su prisutne sve boje Božića. Sa crvenom bojom ne možete pogriješiti, a bijela, zelena i zlatna predstavljaju pravu svečanu formu.

Prvu svijeću na adventskom vijencu palimo u nedjelju. Do tada imate vremena iskoristiti svaki Mirelin savjet, sigurni smo da nećete pogriješiti!

Nastavite čitati

Interijeri

Napravite sami vijenac za vrata

Za izradu adventskog vijenca treba malo više inspiracije, znanja i vještine. Kako napraviti i uskladiti vijenac za vrata sa adventskim vijencem, objasnit će nam dizajnerica cvijeća Boška Bahtijarević.

Budite sam svoj majstor i pustite mašti na volju

Predblagdansko vrijeme početak je muka mnogih domaćica koje svoj dom žele oplemeniti novim božićnim detaljima kojima će razbiti monotoniju duha prošlih Božića. Prilika je to za nabavku novih ukrasa, ali i za zasukati rukave i samostalno izraditi ponešto, kao npr. viseći vijenac. U idejama za ovo posljednje pomogla nam je Boška.

Ljudi kada se odlučuju za izradu vijenca trebali bi se prvo opustiti kako bi iskoristili svoju maštu, ne opterećivati se i skupiti materijal da imaju sve pri ruci. Kada nešto sami napravite, zasigurno ćete dobiti osjećaj zadovoljstva i sreće.

Neobični zahtjevi klijenata

Svoje vijence Boška radi i prema narudžbi, a još dan danas sjeća se jednog zahtjeva koji ju je od srca nasmijao.

“Radila sam veliko žičano srce i u toj žici je bio bojani asparagus i cvijeće koje se suši. Došao je jedan gospodin koji me pitao može li otkupiti to srce jer bi volio, budući da se rastao, da to srce stavi iznad kreveta kako bi djevojke koje bi dovodio doma mislile da je jako romantičan”, prisjeća se Boška.

Bili romantični ili se samo predstavljali takvima, božićno vrijeme u vama će zasigurno probuditi malo dijete željno igre. Tu želju bolje je utažiti igrama s grančicama, nego pravim srcima, stoga smo zamolili Bošku da nam pokaže kako poput profesionalca izraditi vijenac zbog kojeg će susjedi pozelenjeti od zavisti. 

O Božiću počinje razmišljati još na ljeto

Boška s planovima za Božić počinje već na ljeto. Ove je godine htjela nešto drugačije. Zamislila je ljude koji sjede za stolom, oko njih šumicu i borove koji mirišu vrlo blizu njihovih noseva. Zamislila je da su adventski vijenci poputih malih šumica u kojima se ponekad nađe i neka srnica i vjeverica i da sve skupa bude romantično.

Prilikom nabavke materijala za izradu vijenca trebali biste obratiti pažnju na to koje ćete grančice koristiti. Boška uvijek koristi onu vrstu čempresa s najduljim trajanjem. Najteži dio izrade, kaže Boška, je sama ideja i pokoja rana koja se nađe na rukama predanog radnika.

Trud se na kraju uvijek isplati

“Najteže je doći do ideje i smisliti svake godine nešto novo, a kada u pripremi napraviš pedeset – šezdeset vijenaca na kraju dana imaš potpuno izranjavane ruke”, iskreno govori.

Što se ukrasa na vijencu tiče, Boška drži da se tu ne treba pretjerano paziti.

Doba Božića je doba kiča, veselja, može se raditi što god, možda i nešto što nije tipično. Prošle je godine radila vijence koji su bili u totalno ludim bojama i netipični za ovo godišnje doba, ali ljudima se svidjelo. Kaže kako nam je trebalo veselja nakon svega što se izdogađalo, pa ju je to inspiriralo za “otkačene” vijence.

Za izradu ovakvog vijenca trebat će vam, ovisno o tome koliko ste vješti, od pola sata do sat vremena, tijekom kojih neće biti zgorega da ga iz vodoravnog položaja katkad postavite u okomiti kako biste vidjeli kako će se grane poviti. Jednom kad u potpunosti budete zadovoljni učinjenim, svoj novi ukras možete ponosno objesiti na pripadajuće mjesto.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice