Povežimo se

Interijeri

Dizajn interijera prema kineskom horoskopu, 1. dio

Kineska astrologija stara je više od 2000 godina i kao takva jedna je od najstarijih kineskih filozofija. Ovaj drevni zodijak sastoji se od 12 godišnjeg ciklusa, unutar kojeg svake godine ‘vlada’ drugi horoskopski znak.

Objavljeno

u

Štakor – 4.2.1936. – 3.2.1937; 4.2.1948. – 3.2.1949; 4.2.1960. – 3.2.1961; 4.2.1972. – 3.2.1973; 4.2.1984. – 3.2.1985.

Bijela, crna i plava su boje karakteristične za maštovit i elegantan znak Štakora. Iako se ne ubrajaju među ‘kućne tipove’, pripadnici ovog praktičnog znaka svoj stambeni prostor često nazivaju utočištem. Dom tipičnog Štakora je udoban, izvrsno opremljen i zaštićen. Kuhinja, blagovaonica i dnevna soba naročito su funkcionalne, elegantne, a često i većih dimenzija kako bi pripadnici ovog komunikativnog znaka mogli uspješno ugostiti i zabaviti svoje brojne poznanike, prijatelje ili poslovne partnere. Naime, Štakori vole biti u velikom društvu čak i kad su kod kuće. Njihov dom najčešće je uredan i dobro organiziran.

kineski horoskop dnevna soba Dom2

Vol – 4.2.1937. – 3.2.1938; 4.2.1949. – 3.2.1950; 4.2.1961. – 3.2.1962; 4.2.1973. – 3.2.1974; 4.2.1985. – 3.2.1986.

Ljubičasta, žuta i plava povezuju se sa kreativnim znakom Vola, a pripadnici ovog znaka žele boraviti u udobnim prostorima, smještenim u slikovitom ruralnom području uz rijeku ili jezero. Ako žive u gradu, prije će odabrati kuću sa vrtom u kojem mogu uzgajati cvijeće i opuštati se u krugu obitelji, nego stan u centru grada. Preferiraju topao rustikalni stil uređenja interijera, a od prostorija važna im je kuhinja, budući da iznimno uživaju u pripremi i konzumaciji hrane, kao i radna soba u kojoj će najčešće vladati kreativni nered.

kineski horoskop kuhinja Dom2

Tigar – 4.2.1938. – 3.2.1939; 4.2.1950. – 3.2.1951; 4.2.1962. – 3.2.1963; 4.2.1974. – 3.2.1975; 4.2.1986. – 3.2.1987.

Zelena, narančasta i zlatna boja, kao i namještaj od bambusa, krasiti će dom pripadnika ovog energičnog i strastvenog znaka, koji veoma cijeni udobnost i neobičan dizajn. Namještaj i dekoracije vrlo su elegantni i zanimljivi te daju uvid u Tigrova mnogobrojna putovanja i životna postignuća. Naime, avanturistički stil života i česte promjene boravišta, način su na koji se pripadnici ovog kraljevskog znaka (u Kini je tigar kralj životinja) bore protiv dosade. Rutinski poslovi poput brisanja prašine ili pranja posuđa užasavaju ih, ali budući da im je jako stalo do izgleda njihovog doma, obave ih što brže i jednostavnije mogu.

kineski horoskop police Dom2

Zec – 4.2.1939. – 3.2.1940; 4.2.1951. – 3.2.1952; 4.2.1963. – 3.2.1964; 4.2.1975. – 3.2.1976; 4.2.1987. – 3.2.1988.

Budući da su ljubitelji umjetnosti, pripadnike ovog znaka često se može susresti u muzejima, kao i dućanima antikviteta. Domovi Zečeva udobne su ‘oaze’, u kojima uživaju u miru i tišini. Stilski namještaj i klasičan pristup uređenju interijera ocrtava njihov tradicionalan pogled na svijet, a pažljivo organiziran i čist dom upućuje na njihovu pedantnost. Buran noćni život i izlasci ne spadaju u životni stil pripadnika ovog znaka, koji večeri najčešće provode u udobnosti elegantnih sjedećih garnitura uz prigušenu i indirektnu rasvjetu. Neutralna bijela i opuštajuća svijetlo zelena boja, vezuju se uz ovaj znak, kao i stablo smokve.

kineski horosko dnevna soba Dom2

Zmaj – 4.2.1940. – 3.2.1941; 4.2.1952. – 3.2.1953; 4.2.1964. – 3.2.1965; 4.2.1976. – 3.2.1977; 4.2.1988. – 3.2.1989.

Zavodljivi i karizmatični Zmajevi često su u društvu prijatelja iz raznih krajeva svijeta, budući da su skloni putovanjima i promjenama boravišta. Preferiraju moderne prostore smještene u blizini mora, kako bi se mogli opuštati uz šum valova. Jednostavnost, ravne linije i otvorenost prostora, karakteristike su interijera u kojima će se pripadnici ovog mitološkog znaka osjećati ‘kao kod kuće’. Akvamarin, žuta i crna, boje su snažnog i inteligentnog Zmaja, a lotus njegov idealni cvijet. Kako bi odagnali dosadu, ali i izrazili svoju kreativnost, Zmajevi vole unositi promjene u svoj dom čestim izmjenama dekora, a zadovoljstvo pronalaze i u pripremi kulinarskih delicija.

kineski horoskop Plava u interijeru Dom2

Tekst napisala: Danica Maričić, a.d’ i.

Interijeri

Stan u živim bojama

Kad su angažirali dizajnericu Maju Mihovilović, investitori su izrazili želju da ne žele stan u sivoj, bež ili bijeloj nijansi. Željeli su življe boje, po mogućnosti, bordo. Dizajnerica ih je poslušala i rezultat tog preuređenja naš je ovotjedni Dom na kvadrat.

Objavljeno

u

Autor

stan-u-zarkim-bojama

Prozračan, veseo, prepun živih boja i pozitivne energije. Tako ovaj stan ogromog potencijala i s prekrasnim pogledom izgleda danas. Ali taj potencijal je u početku bio jako dobro skriven.

„Stan je bio u vrlo lošem stanju sa derutnim zidovima, podovima, ne baš najsretnijim rasporedom. Kuhinja je bila odvojena kako je to nekako uobičajeno u starim stanovima, a htjeli smo dobiti jedan ovako otvoreni prostor“, kaže nam dizajnerica interijera Maja Mihovilović.

stan-u-žarkim-bojama

Velika želja investitora bila je bordo boja

Uz želju za otvorenim prostorom, investitor je htio i da barem dio stana bude u bordo boji. „Prva ideja je bila staviti mahagonij pod, međutim, nekako smo od toga odustali jer bi zatvorio stan male kvadrature. Odlučili smo se za naglaske samo u toj bordo boji kroz zavjese, tepihe, itd.“, ističe dizajnerica. Ti naglasci su vidljivi u dnevnom boravku, ali je dizajnerica morala popustiti zahtjevu bordo boje u spavaćoj sobi.

soba-u-bordo-boji-dom-na-kvadrat

„Popustila sam, da. Baš velika želja investitora su bili ti bordo tonovi i za spavaću sobu je rekao nema kompromisa, bit će bordo, međutim, ubacili smo ovdje da nekako zaokružimo priču cijelog stana, a detalji u toj zelenoj, tamnoj zelenoj, smaragdno zelenoj boji da poveže ovaj zlatni hrast parket i prekrivač, jastuci, nekako smo dodali te tonove i ono što je dalo pečat sobi, ova bordo tapeta sa zlatnim tonovima, tako da nije pretjerana ta bordo, ali definitivno možemo sobu prozvati bordo sobom“, kaže dizajnerica.

I u ovoj je sobi, kao i u ostatku stana, rađen namještaj po mjeri prvenstveno zbog njezina tlocrta koji investitori nisu htjeli mijenjati. Tako je u sobi stvoren dodatan radni kutak u kojem se može raditi za računalom dok se u dnevnoj sobi svira. Jer ipak je ovaj stan dizajniran da u njemu uživaju dvije umjetničke duše.

Smaragdno zeleni komadi i žuti detalji daju ravnotežu poprilično energičnom prostoru

žuti-i-zeleni-detalji-boje

U njemu je vrlo važna bila i rasvjeta. Svaka žarulja ima svoj potenciometar, a birane su u toplim bojama. „Mislim da smo potrošili barem deset sati na odabir žarulja, da budu u tim toplim tonovima, i ono što je važno da su investitori na kraju bili zaista zadovoljni rezultatom“, kaže dizajnerica.

rasvjeta-dom-na-kvadrat

Na kraju dnevnog prostora je zanimljiva niša

„U ovoj tu niši zapravo su skrivene cijevi centralnog grijanja koje bi iznimno nagrdile ovakav jedan prostor koji je umjetnički, kreativan, zaigran. Nema nimalo industrijskog štiha. Tako da smo cijevi zapravo pospremili u knauf i sjetila sam se da bi tu nišu mogli osmisliti tako da se poveže s ovom tapetom kod klavira i da se ubaci jedno malo svjetlo“, objašnjava dizajnerica interijera.

zelena-niša-dom-na-kvadrat

Nije to jedino mjesto gdje su skrivene instalacijske cijevi. „Ja inače volim kada je ovako otvoreni koncept staviti nešto između blagovaonice i kuhinje, međutim, ovdje je to bila i želja i potreba, jer kao što smo u onu nišu sakrili cijevi centralnog grijanja, istu stvar smo napravili i ovdje“, kaže dizajnerica. Radijator je zarotiran na zid pa se stvorio prostor za postavljanje šanka s prekrasnim pogledom.

pogled-iz stana

„Kad sam prvi puta ušla u stan, ono što mi je bilo vau na prvu loptu je upravo ovaj pogled i nekako sam si zamišljala jedno jutro, kada se čovjek budi, ovdje sjeda i želi popiti jutarnju kavu, imati pogled na grad i jednostavno mi je nekako došlo da stavim ovdje ovu ploču i stolce da se takvo jedno jutro može i ostvariti“, objasnila nam je Maja Mihovilović.

Namještaj rađen po mjeri grli vanjske zidove stana

Tako je stvoreno jako puno spremišnog prostora u ovom domu, a istovremeno on ne djeluje prenatrpano. Iza ogledala kriju se police, u kupaonici je skrivena perilica rublja, a cijeli prostor je konceptualno zaokružen.

kuhinja-po-mjeri-zelena-dom-na-kvadrat
Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Boje 2022.

U ovo se vrijeme obično objavljuje koja će boja vladati modom ali i interijerima tokom cijele godine. Autoriteti za boje obično se ne slažu previše po tom pitanju, ali ove su godine odredili prilično bliske nijanse. U svijet boja u trendu u 2022. godini vodi vas Danica Maričić.

Objavljeno

u

Autor

boje-2022.-very-peri-dom-na-kvadrat

U svijet uređenja interijera u 2022. godini titulu boje godine dobila je boja Very Peri. Nastala je spajanjem dvije jake primarne boje, plave i crvene. Plava predstavlja opuštenost, komunikativnost, hladnoću, racionalan način razmišljanja i formalnost, naročito u onim tamnijim tonovima. Dok crvena u cijelu tu priču donosi toplinu, donosi strast, donosi emocionalan pogled na svijet, donosi kreativnost.

Very Peri

„Sam institut Pantone navodi ovu boju kao boju koja će donijeti viziju nove budućnosti, budućnosti u kojoj nas čeka puno više samouvjerenosti, bezbrižnosti, ali i isto tako i kreativnosti. Boja Very Peri znači inovativnost i spajanje digitalnog života sa onim fizičkim“, objašnjava nam savjetnica za dizajn i komunikacije Danica Maričić.

Kada je unosite u interijer, prije svega treba znati koja je funkcija prostorije u koju je unosite. U spavaćoj ju je sobi poželjno kombinirati s ostalim nijansama ljubičaste, plave ili zelene. Tako ćete stvoriti prostor za odmaranje. Ako želite kreirati aktivniji interijer, poput radne sobe, pridružite joj crvenu ili sunčano žutu. A uz sunčano žutu ide i nebesko plava.

Boja vedrog neba

„Britanska tvrtka Dulux proglasila je bojom godine za 2022. godinu nježnu i atraktivnu nijansu plave boje službenog naziva Bright Skies ili u prijevodu vedro nebo. Kao što i sam naziv ove nijanse sugerira, radi se o vrlo vedroj boji, koju možete unijeti u većinu prostorija u vašem interijeru, bilo da se radi o stambenom ili poslovnom interijeru“, objašnjava nam Danica.

bright-skies-jastučići-dom-na-kvadrat

U kombinaciji s bojama poput ružičaste naglasit ćete vedrinu prostora. Boja godine ne mora dominirati interijerom, ona se u njemu može pojavljivati tek u detaljima.

S druge strane možemo i s bojom Bright Skies kreirati i jedan opuštajući interijer. U tom slučaju poželjno je kombinirati je s neutralnim tonovima, i tada imate jedan opušten, možemo reći i mediteranski interijer.

U izazovnim vremenima važno je u svoj interijer unijeti optimizam

A upravo se to tražilo proteklih godina. Prisjetimo se, boja 2021. godine je sunčana žuta, boja optimizma. 2022. godine štafetu preuzimaju plave nijanse Very Peri i Bright Skies.

boje-2022-dom-na-kvadrat

„Obje vedre boje, kreativne boje. Žuta će također biti vrlo prisutna i vrlo popularna u shemama boja, a uz nju, tu je i nekoliko nijansi zelene boje, crvena dominantna strastvena boja, a podloga će i dalje vrlo vjerojatno biti neutralna paleta vrlo popularna“, zaključuje savjetnica za dizajn i komunikacije.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA. DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA.
Izbor uredniceprije 7 dana

Daikin ima rješenje za kućno mjerenje kvalitete zraka, pročišćavanje i ovlaživanje

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorima. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

Izbor uredniceprije 1 mjesec

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Izbor uredniceprije 2 mjeseca

Zašto je bitna kvaliteta zraka u zatvorenim prostorijama?

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorijma. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

marijana-perinic-dom-na-kvadrat marijana-perinic-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 2 mjeseca

Muke po majstorima s komičarkom Marijanom Perinić

Stres, majstori i nepredviđeni troškovi. Sigurno i vas ove riječi asociraju na renovaciju stana. Kao i u brojnim drugim životnim...

hansgrohe-tus-dom-na-kvadrat hansgrohe-tus-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 2 mjeseca

Hansgrohe piše povijest kupaonice od 1901.

Od male radionice u Schwarzwald-u do globalnog igrača. Hansgrohe -120 godina strasti, inovacije i težnje za savršenstvom.

kugle-od-puhanog-stakla-koogle-dom-na-kvadrat kugle-od-puhanog-stakla-koogle-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 2 mjeseca

Genijalni božićni ukrasi – kugle od puhanog stakla

Ručno rađeni ukrasi mogu svaki blagdan učiniti posebnim. Kugle od puhanog stakla nekada su izrađivale brojne obrtničke obitelji u zagrebačkom...

novi-energetski-razredi-ustedi-energiju-dom-na-kvadrat. novi-energetski-razredi-ustedi-energiju-dom-na-kvadrat.
Izbor uredniceprije 2 mjeseca

Vodič za štednju energije u domu

Energetska učinkovitost, potrošnja i štednja energije, potrošnja vode, veličina uređaja ili buka, neke su od karakteristika koje gledamo prilikom odabira...

Dani-Orisa-2021-Dom-na-kvadrat Dani-Orisa-2021-Dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 3 mjeseca

Dani Orisa ponovno UŽIVO!

Dani Orisa međunarodni je arhitektonski festival kojeg organizira Oris Kuća arhitekture iz Hrvatske, a održava se od 2001. godine. Dosad...

stanje-na-trzistu-nekretnina-zgrada-dom-na-kvadrat stanje-na-trzistu-nekretnina-zgrada-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 3 mjeseca

Lete li cijene nekretnina u nebo?

Istražili smo kakvo je stanje na tržištu nekretnina i provjerili jesu li iznimno visoke cijene pravilo ili iznimka.

korejska-hrana-dom-na-kvadrat korejska-hrana-dom-na-kvadrat
Gastroprije 3 mjeseca

Tajne korejske kuhinje

U posljednje je vrijeme korejska pop kultura u modi pa zašto ne biste iskušali i korejsku kuhinju?