Povežimo se

Interijeri

DEKORATIVNI KAMEN Puno kvalitetniji nego prirodni

I ne, ne radi se o umjetnom materijalu

Želite li unijeti dašak Mediterana u svoj dom ili, pak, obogatiti fasadu nečim što odiše prirodom, a opet je lako za održavanje? Predstavljamo vam jedan od najpopularnijih materijala i u  interijerima i u eksterijerima.

U interijerima i eksterijerima svoje mjesto sve češće pronalazi dekorativni kamen. To i ne čudi, jer svojim stilskim izražajem zadovoljava i suvremene i klasične dizajnerske tendencije uređenja prostora.

kamen-dom-na-kvadrat

‘Dnevni, boravci, blagovaonice, kuhinje, čak kupaone, raznorazne konobe, kleti. Što se tiče eksterijera možemo detalje fasade. Ako radimo nekakvu rustikalnu ili neku staru kamenu kući, može ići čitava fasada, znači doslovce, svagdje gdje se može koristit i prirodni kamen, tu možemo koristiti i dekorativni kamen’, kaže nam Igor Ilečić, proizvođač dekorativnog kamena.

Savršena replika

Promatrajući ga, možemo zaključiti kako je najsavršenija replika prirodnog kamena.

‘Prilikom proizvodnje dekorativnog kamena izbjegnute su mnoge nepravilnosti koje postoje u prirodnom kamenu. Pravilna proizvodnja dekorativnog kamena daje puno kvalitetniji proizvod nego što je čak prirodni kamen’, dodaje.

Najveća prednost pred prirodnim kamenom su mu brzina, lakoća i cijena ugradnji. ‘Ne mora se dodatno obrađivati, klesati, on je već napravljen za direktnu ugradnju na površinu koju želimo obložiti’, kaže.

kamen-dom-na-kvadrat

To znači da kod njegovog postavljanja, nema otpada. ‘Dekorativni kamen je napravljen na način da je zadnja strana skroz ravna, nema nikakve dodatne obrade, puno je lakši materijal nego prirodni kamen i s tim je polaganje, odnosno instalacija, puno jednostavnija, puno brža nego kod prirodnog kamena’, dodaje.

Prosijek od 4 do 5 kvadrata

‘Profesionalac napravi otprilike 10 do 15 kvadrata dnevno, dok recimo sam svoj majstor doma uz minimalna iskustva u građevini 4 do 5 kvadrata, to je prosjek da se odradi kako treba’, kaže Igor.

Dekorativni kamen iznimno je otporan na sve vremenske uvjete, a garancija mu je 30 godina. Može ga se postavljati na kućama uz more, a isto tako i u gorskim predjelima Hrvatske. Gotovo da nema podloge na koju se ne može ugraditi.

kamen-dom-na-kvadrat

‘Dekorativni kamen se može lijepiti na knauf, znači na gipsane, pregradne zidove jer je lagan, znači toliko ne opterećuje konstrukciju. Može se lijepiti preko toplinske izolacije, kad se postavlja u eksterijeru. Može se lijepiti direktno na nekakve betonske potporne zidove. Znači samo je stvar primijeniti dobru pripremu podloge kako bi taj kamen dugoročno bio stabilan na takvoj određenoj podlozi’, nadovezuje se.

NIje riječ o umjetnom materijalu

Najveća zabluda o dekorativnom kamenu je ta da se radi o umjetnom materijalu. 

‘U dekorativnom kamenu uglavnom se koriste sve prirodni materijali. Stoga, dekorativni kamen je u proizvod kojem je baza beton i koji se izlijeva u kalupe koji su napravljeni odnosno replicirani od prirodnog kamena. Osnovna sirovina je cement, nakon toga imamo drobljeni kamen, imamo ekspandiranu glinu i imamo pigmente koji su sve na prirodnoj bazi, apsolutno sve prirodni sastojci, raznorazni aditivi koji su na biobazi’, kaže Igor.

kamen-dom-na-kvadrat

Jednom postavljen, dekorativni kamen potrebno je impregnirati kako bi bio zaštićen od mrlja. Međutim, ako obložite samo dio unutrašnjeg zida impregnacija neće biti potrebna. ‘Ako ostavimo proizvod bez impregnacije, taj proizvod će dobiti s vremena još dodatnu patinu i on će s vremena postajati sve prirodniji i prirodniji’, kaže.

Postavljanjem dekorativnog kamena na zidove i podove, u kratkom ćete roku promijeniti vizuru prostora. On će biti obogaćen ljepotom prirodnog kamena na jedan moderniji način.

Interijeri

Villeroy&Boch suđe za najsvečaniji blagdanski stol

Dizajn koji inspirira i prvoklasna izrada porculana, neizostavan su dio u uređenju i dekoriranju najsvečanijih stolova. Tanjuri, zdjele, šalice i raznovrsni pribor marke Villeroy&Boch jamče bezvremensku eleganciju i vrhunsku kvalitetu.

Tradicija koja traje već 270 godina

Mirela Sušić, dizajnerica cvijeća za vjenčanja, otvorila nam je vrata svoga doma. Kao strastveni sakupljač Villeroy&Boch posuđa, Mirela nam ovoga puta predstavlja božićnu priču uređenja blagdanskog stola.

Villeroy&Boch s nama je više od 270 godina, već deseta generacija ga vodi. Oduvijek je predstavljao određeni prestiž, kvalitetu i besprijekorni dizajn. Služio je gostima kultnog Titanika i Orient expressa, a danas je prisutan u skoro svakom domu.

On krasi vrhunske restorane, najprestižnije hotele, a čak ga i Papa ima u svojoj kolekciji, Vatikan je pun Villeroy&Boch posuđa. To je nešto najljepše što si možete poželjet, nešto što ćete možda ostaviti u nasljeđe, gdje ćete suđe prenositi iz generacije u generaciju.

Mirela s ponosom ističe kako je jedna od najvećih kolekcionara u Hrvatskoj

Prisutni su u čak 125 zemalja. Mirela kaže da se nikad neće zasititi tog posuđa. Svi ti oslikani detalji uvijek ju nanovo privlače. Ima mogućnost prostor dekorirati kroz različita godišnja doba i prilike, baš kao i sada u ovom adventskom razdoblju, ususret Božiću.

Baza svakog stola je odabir stolnjaka, a za božićni ugođaj najviše pristaje stolnjak bijele boje sa zlatnim nitima koji daje elegantnu notu. Iako je crvena simbol Božića, kontrast je dobrodošao pa uz bijele plitke tanjure dobro će pasati crni duboki. Oni su vrlo posebni jer su rađeni rukom, unikatni su.

Element dramatičnost uklopljen u božićni ambijent

Sve je začinila predivnim kuglicama, a u ovom slučaju birala je crne matirane kuglice da cijeloj priči da nekakvu dramatičnost.

Nezamislivo je dekorirati božićni stol, a da na tom stolu nemamo predivan jušnik. Ono što je prepoznatljivo kod ovog brenda su ukrasne kape koje podsjećaju na male božićne dijamantiće. Nakon toga definitivno treba odabrati nekakav pladanj za meso i mlince.

Potom slijede čaše za vino, šampanjac, vodu i sok, a ove su zaista posebne jer crvena točka predstavlja boju Božića.

Imamo i čajnik koji to nije. On će poslužiti za paljenje božićne svjećice. I jako poseban detalj, neizostavan Djed Božićnjak u čijoj će se božićnoj vreći možda pronaći nešto od Villeroy&Boch posuđa.

Cijelu priču je zaokružio, naravno adventski vijenac, dekoriran na temu inja začinjen kolačićima koji mirišu na cimet. Preostaje nam samo da se potrudimo i priredimo predivan ručak za naše goste.

Nastavite čitati

Interijeri

Najljepše božićne dekoracije

Stiglo je mnogima omiljeno doba godine, kada uživamo u uređenju naših domova. Blještavilo i šarenilo dio su božićne atmosfere, a svaka godina donosi nove trendove i u uređenju božićnog drvca te smo saznali kakva su drvca u modi ove zime, a bogatu ponudu jelki i božićnih ukrasa pronaći ćete u Pevexu.

Odlučite se za malo drugačije boje

Prema tradiciji, bor se kiti na badnju večer, a sada je idealno vrijeme za obnoviti kolekciju dekoracija. Ove godine posegnite za ružičastom, mint i ljubičastom, jer kombinacijom tih boja možete postići odličan efekt.

Nježni pastelni tonovi dominiraju ove godine stoga nude široke mogućnosti uređenja bora upotrebom mat i sjajnih kuglica, a dodatna razigranost može se ostvariti i bojama, teksturama, mašnama, umjetnim cvijećem kao što su to božićne zvijezde ili ruže.

Za one koji vole glamuroznije ili smjelije odabir, preporučuju se crne kuglice u mat ili sjajnoj varijanti, a koje se jako lijepo slažu sa srebrnim, zlatnim i bijelim kuglama.

S lampicama stvorite pravi božićni ugođaj

Dodaju se lampice u toploj ili hladnoj varijanti kao i razni svjetleći ukrasi u indoor i outdoor primjeni tako da su mogućnosti uistinu vrlo velike. Lampice dolaze u jako puno varijanti, bilo da se radi o toplom svjetlu, hladnom svjetlu, raznobojnim varijantama, varijantama koje svojom bojom prate boju kuglica.

Doista je širok spektar primjene lampica kako na boru tako i na drugim mjestima unutar doma, a tu su i drugi indoor i outdoor svjetleći ukrasi koji daju dodatni blagdanski štih.

Savjetuje se da se manje kuglice stavljaju pri vrhu, veće pri dnu, da se tonski prožimaju. Što puniji i bogatiji bor, okićen raznim dodatcima kao što su mašne, umjetno cvijeće, dat će sigurno posebnu atmosferu u vašem blagdanskom domu.

Umjetni borovi sve su popularniji

Veličinu bora uvijek određuje veličina prostorije, a sve veća ekološka osviještenost stavila je umjetne borove u trend.

Napredna tehnologija proizvodnje je postigla to da izgledaju sve prirodnije i da je ponekad uistinu teško razlikovati da li je bor prirodan ili umjetan. Odlikuje ih praktičnost s obzirom da dolaze na stalku, neki od njih imaju već integrirane lampice, neki čak i miris prirodnog bora, tako da su istinu mogućnosti uređenja velike, a pri tome dolaze u zelenoj i bijeloj varijanti. Vrlo se lako postavljaju a još lakše spremaju bez onečišćenja prostora iglicama tako ih uistinu kupci vole.

Božićni ugođaj neka vlada cijelim domom

Za postizanje što boljeg blagdanskog ugođaja, stil uređenja koji ste izabrali, protkajte kroz sve prostorije doma.

Detalji su ti koji čine razliku i stvaraju atmosferu bilo da smo se odlučili za minimalistički ili industrijski, klasičan ili moderan stil uređenja. Lijepo ga je protkati kroz sve prostorije doma počevši od adventskog vijenca na vratima preko mjesta gdje manje očekujemo božićne ukrase.

Bogate teksture, mekoća pletiva ili umjetnog krzna, lampice na neočekivanim mjestima, sve će to pridonijeti blagdanskoj atmosferi. Ukoliko imate kamin ili konzolu za kamin, neka bude središnje mjesto vašeg okupljanja, a naravno uz blagdanski stol koji će biti svečano uređen elegantnim stolnjakom ili trakom za stol.

Orašari su i dalje hit

Orašar je i ove godine dominantna figura u dekorativnim dodatcima, no hit godine je CRO Orašar posvećen svjetskom nogometnom prvenstvu. U stopu ga hrabro prate simpatični bradati vilenjaci, sobovi i patuljci koji će sigurno uljepšati Božić.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice