Povežimo se

Interijeri

Dekorativne zidne obloge i premazi

Dosta vam je hladnih i dosadnih zidova u interijeru, no ipak nemate dovoljno hrabrosti oživjeti ih dinamičnim nijansama boja: žute, zelene ili ljubičaste. Razmislite barem o detalju koji će se vizualno istaknuti, a vaš životni prostor učiniti privlaćnim i posebnim.

Foto: DOMnaKVADRAT

 

To može biti tapeta s cvijetnim motivima ili fototapeta s animalnim uzorkom kojom ćete oblijepiti tek dio zida. Možda drvena zidna obloga reljefne strukture, dekorativni kamen oko kamina ili na uskom zidu ispod slike. Zidove je moguće utopliti i dekorativnim zidnim premazima. Dekoracijom zidova ili tek jednog zida te primjenom raličitih boja u interijeru prostoriji pojačava se estetski doživljaj prostora. Primjenom različitih tehnika, materijala, tekstura i boja stvaraju se ambijenti različitih stilskih odrednica i ugođaja prema vlastitoj želji i ukusu.

Kako bi u tome bili uspješni, kvalitetne dekorativne premaze Valpaint potražite u Interijer centru Solidum u Zagrebu. Moguće ih je aplicirati na bilo koju vrstu ravne i čiste podloge: na betonski ili fino ožbukani zid, gips-kartonske ploče, kamen, metal i plastiku, drvene zidine obloge ili na stari drveni namještaj, koji je moguće vizualno povezati sa zidnim dekorom.

Valpaintovi dekorativni premazi udahnut će novi život starim pločicama, neuvjerljivom umjetnom kamenu, jeftinim tapetama s reljefnim dekorom, stropovima i elementima stolarije čijim izgledom niste zadovoljni. Poseban efekt postiže se osvjetljenjem zidnih ploha i elemenata u prostoru, poput kamina ili šanka u ugostiteljskom objektu, odnosno retro šanka u konobi.

I sami premazi mogu stvoriti efekt baršunasto mekanog, mramornog, betonskog ili otmjeno svjetluvacog zida. Ljubiteljima prirode, avanturizma i životnija ponuđena je cijela kolekcija Jungle koja simulira krokodilsku, slonovsku ili tigrovu kožu, odnosno reljefne dekore s efektom kore drveta. Valpaint premazi su vodoperivi, te se jednostavno i lako održavaju.

Kamene zidne obloge vizualno mogu varirati od minimalistički jednostavnog do raskošnog stila. Završni efekt ovisi o vrsti, boji te o obradi kamena. Izbor se nudi u rasponu od vrlo tamnih do potpuno svijetlih vrsta kamena u sjajnoj, mat ili hrapavoj završnoj obradi. Ljepota kamena u interijeru još je izražajnija kada ga se kombinira s drugim materijalima – drvom, staklom ili metalom. Iako pripada hladnim materijalima, kamen u interijeru stvara topli ugođaj, naglašava ambijentalnost i određuje identitet prostora.

Zbog visoke cijene prirodnog kamena, kao jednako efektna alternativa koriste se zidne obloge od umjetnog kamena. Cijenom su pristupačnije, a izgledom su vjerne prirodnom kamenu. Umjetni kamen izrađen je od prirodnih materijala: gline, kvarcnog pijeska i cementa.

Kamen najčešće povezujemo s mediteranskim stilom uređenja interijera, no kao dekorativni detalj moguće ga je, bez straha od pogreške, uklopiti i u moderne prostore. S količinom kamena u interijeru ne smije se pretjerati. Dovoljno je obložiti tek jedan zid ili dio zida, koji treba osloboditi suvišnih detalja: slika, satova ili zrcala. Mozaik koji kamen stvara na površini, u kombinaciji s rasvjetom, podarit će prostoru zanimljivu igru svjetla i sjene.

Dekorativne kamene obloge jednostavno se postavljaju, pa to može napraviti i osoba koja nije stručnjak. Mogućnosti dekoriranja zidova su neograničene, a primjenom boja, dekora i zidnih obloga stvaraju se jedinstveni prostori koji odražavaju stil života i karakter korisnika prostora.

 

 

www.solidum.hr

 

Dizajn i trendovi

Koliki je utjecaj rasvjete na ukupan dojam neke prostorije?

Jeste li znali da približno 90% dojma o vašem domu proizlazi iz razmještaja rasvjetnih tijela u domu?

Potpuno je nedvojbeno da je rasvjeta bitan element uređenja doma. Pravilna količina svjetla uz
postav rasvjete, osim atmosfere, stvara karakter nekom prostoru, tj. daje mu konačan ugođaj. Osim toga, svi znamo da svjetlost, ne samo da vizualno mijenja dojam prostora, već i utječe na naše raspoloženje i zdravlje, kao i na našu koncentraciju.

Kako odabrati odgovarajuću rasvjetu?

Rasvjeta stilski zaokružuje cjelinu prostora, čini ga zanimljivijim pa je kod njenog odabira
preporučljivo pripaziti na odgovarajući odabir shodno stilu uređenja, bojama i materijalima koji su zastupljenu u prostoriji. Kombiniranjem više različitih rasvjetnih tijela, stvorit ćemo dobro dizajnirani raspored svjetlosti u domu.

Na tržištu postoji mnogo vrsta svjetala, od raznih stropnih, podnih i stolnih lampi, stoga rasvjetna tijela treba birati ne samo po estetici, već i prema namjeni. U posebnoj ponudi u svim Lesnina trgovinama i na webshopu do 26.2.2023. po posebnim cijenama upoznajte raznoliki izbor rasvjetnih modela i pronađite odgovarajući za svoj dom. Za određene modele u tijeku je i posebna pogodnost 1+1 GRATIS.

Trendovi nalažu kombiniranje različitih rasvjetnih tijela

Današnji trendovi predlažu kombiniranje nekoliko vrsta rasvjetnih tijela koja će unijeti dovoljno svjetla u prostoriju, npr. dodatna ambijentalna rasvjeta za stvaranje željene atmosfere, kao što je rasvjeta u radnom kutku, iznad kuhinjskog šanka, u policama, u kutu sobe i slično.

Kada je riječ o stropnoj rasvjeti potpuni hit su visilice koje se stavljaju u razne prostorije stana, od blagavaonica do kupaonica. Popularne su u raznim varijantama, uske u obliku štapića ili od stakla i u boji.

Kao dodatan izvor rasvjete ističu se i zidne lampe. One istovremeno mogu biti i dekorativni detalj koji će nenametljivo upotpuniti prostoriju, te joj pritom dati potrebnu svjetlost i ugođaj topline.

Kakvu lampu odabrati za moderni, a kakvu za klasični stil uređenja?

Dodatna fleksibilnost postići će se postavljanjem samostojećih lampi. Ponuda ovakve vrste razvjete je zaista impresivna, pa je lako naći odgovarajući model ovisno o cjelokupnom stilu uređenja. U ponudi u Lesnina trgovinama i na webshopu pronaći ćete ih u raznim modelima, od modernog do klasičnog dizajna lampi.


Primjerice, metalni lusteri ili ugradbene zidne svjetiljke s posebnim svjetlosnim efektima više pristaju modernom stilu uređenja, baš kao i stolne svjetiljke s kamenom podlogom ili pak lampe s površinom u zlatnoj, srebrnoj ili bakrenoj nijansi. Za klasičnije uređenje doma nezaobilazni su raskošni kristalni lusteri ili jednostavne linije lampi neutralnih boja koje će se idealno uklopiti u bilo koju prostoriju doma.

Nastavite čitati

Interijeri

Kuhinje snova: kako odabrati idealni salon namještaja za Vašu kuhinju

Kuhinja je srce svake kuće i to je mjesto gdje se obitelj okuplja, kuhaju obroci i provodi vrijeme. Stoga je važno da kuhinja bude funkcionalna, estetski ugodna i prilagođena Vašim potrebama. Kada je riječ o odabiru idealnog salona namještaja za Vašu kuhinju, postoje nekoliko stvari koje trebate uzeti u obzir.

Kuhinja je srce svake kuće i to je mjesto gdje se obitelj okuplja, kuhaju obroci i provodi vrijeme. Stoga je važno da kuhinja bude funkcionalna, estetski ugodna i prilagođena Vašim potrebama. Kada je riječ o odabiru idealnog salona namještaja za Vašu kuhinju, postoje nekoliko stvari koje trebate uzeti u obzir.

Vrste kuhinja

Postoji mnogo različitih vrsta kuhinja, od kojih svaka posjeduje vlastite jedinstvene značajke i stil. Neki od najpopularnijih vrsta kuhinja uključuju tradicionalnesuvremene i prelazne kuhinje.

Tradicionalne kuhinje odlikuju se klasičnim i “vječnim” dizajnom, s elementima poput podignutih panela ormarića, kruništa i ukrašenih rubova, najčešće s malim poličicama za začine. Ove kuhinje često imaju tople, neutralne boje i prirodne materijale poput drva i kamena. Tradicionalne kuhinje savršene su za kuće s formalnijim ili tradicionalnijim estetikom.

Suvremene kuhinje, s druge strane, poznate su po svojem glatkom i modernom dizajnom. Ove kuhinje imaju čiste linije, minimalnu ornamentaciju i fokusiraju se na funkcionalnost. Često uključuju naprednu tehnologiju i materijale poput nerđajućeg čelika i stakla. Suvremene kuhinje savršene su za kuće s modernijom ili minimalističkom estetikom.

Prelazne kuhinje, kao što ime sugerira, su kombinacija tradicionalnog i suvremenog dizajna. Često uključuju mješavinu tradicionalnih i modernih elemenata, te se mogu prilagoditi različitim stilovima, a popularne su kod onih koji žele najbolje od oba svijeta.

Druge vrste kuhinja uključuju seoske i rustikalne kuhinje, koje imaju opušteniju estetiku s elementima poput ormarića sa šipkom i oštećenih završnih radova tzv “shabby-chic”. Često uključuju prirodne materijale poput obnovljenog drva i kamena i savršene su za kuće u ruralnim ili suburbanim područjima.

Moderni spin na seoske kuhinje je shaker stil kuhinje koji ima jednostavne, čiste linije i fokus na funkcionalnost. Često uključuju prirodne materijale poput drva i kamena i imaju manje istaknut dizajn.

Za one koji imaju ograničeni prostor i proračun, kompaktna kuhinja je odlična opcija. Ove kuhinje su dizajnirane kako bi se iskoristio što više ograničenog prostora i često se mogu prilagoditi specifičnim potrebama vlasnika kuće. Često su jeftinije od većih kuhinja i savršene su za stanove, male kuće ili kao sekundarna kuhinja u većoj kući.

Na kraju, postoje i kuhinje po mjeri, koje su prilagođene specifičnim potrebama i preferencijama vlasnika kuće. Ove kuhinje mogu uključivati ​​jedinstvene značajke i završne radove i mogu se napraviti od širokog spektra materijala. Kuhinje po mjeri često su najskuplja opcija, ali omogućuju potpunu kontrolu nad konačnim dizajnom i funkcionalnošću kuhinje.

6 stvari koje morati imati na umu kako biste stvorili kuhinju iz snova 

Prvo, trebate razmisliti o veličini Vaše kuhinje. Ako imate manju kuhinju, trebat će vam manji namještaj, dok će veća kuhinja zahtijevati više namještaja. Također, trebat će vam više prostora za rad i pohranu ako imate veću obitelj ili često kuhate za goste.

Sljedeće, razmislite o stilu Vaše kuhinje. Postoji širok raspon stilova kuhinja, od tradicionalnih do suvremenih. Odaberite stil koji odgovara Vašem ukusu i koji se slaže s ostatkom Vašeg doma. Ako se ne možete odlučiti između dva stila, možete kombinirati elemente oba stila kako biste stvorili unikatnu kuhinju koja odražava osobni stil.

Nadalje, trebate razmisliti o funkcionalnosti Vašeg namještaja. Kuhinja je mjesto gdje se kuhaju obroci, stoga trebate osigurati da imate dovoljno radnog prostora i pohranu za sve kuhinjske potrepštine. Provjerite da li su elementi kuhinje kao što su hladnjak, perilica posuđa i pećnica na odgovarajućem mjestu.

Također, razmislite o materijalima koji se koriste za Vaš namještaj. Postoje različiti materijali koji se koriste za kuhinjske elemente, od drva do kamena. Odaberite materijal koji je izdržljiv, lagan za održavanje i koji se slaže s ostatkom Vaše kuhinje.

Dobro je da razmislite i o svjetlu u Vašoj kuhinji. Dovoljno svjetla je važno za rad i sigurnost, pa biste trebali osigurati da Vaša kuhinja ima dovoljno prirodnog i umjetnog svjetla. Razmislite o postavljanju svjetla iznad radne površine, ispod ormara i pod policama za pohranu.

Još jedna važna stvar koju trebate uzeti u obzir je cijena. Kuhinje su skupe i trebat će Vam vremena i truda da pronađete salon namještaja koji odgovara Vašem proračunu. Razmislite o kompromisima koji možete napraviti kako biste pronašli najbolje moguće rješenje za Vas.

U svakom slučaju, potrudite se da odaberete salon namještaja koji će Vam pružiti funkcionalnost, estetiku i udobnost za godine koje dolaze. Ako se želite dobiti savjet stručnjaka, uvijek možete razgovarati s profesionalnim prodajnim predstavnikom MIMA salona, koji će vam pomoći da stvorite kuhinju iz snova.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice