Povežimo se

Dizajn i trendovi

Ambijentalna rasvjeta – kako ju odabrati i smjestiti

Osim prirodno, svjetlo se u interijer može unijeti i umjetno. Što se sve može postići ambijentalnom rasvjetom otkrila nam je Danica Maričić.

Rasvjeta je važan dio dizajna interijera, bilo da govorimo o funkcionalnom kontekstu ili onom estetskom. „Rasvjeta bi trebala u svakoj prostoriji biti postavljena što fleksibilnije, a to je najlakše izvesti onda kada svjetlost dolazi iz nekoliko izvora. Prirodnih izvora i umjetnih“, kaže dizajnerica interijera Maričić.

ambijentalna-rasvjeta-lesnina-do-na-kvadrat.

Dok se opći izvori umjetne rasvjete nalaze na stropu ili na zidu, stolna i podna rasvjetna tijela nam pomažu naglasiti elemente dizajna u prostoru. Kada je prostor već opremljen, najbolje je birati rasvjetu neutralnog stila kako ne bi dominirala prostorom.

Ambijentalana rasvjeta u dnevnom boravku

Maričić savjetuje da se u dnevnom boravku, ukoliko iznad trosjeda imamo policu, na nju pričvrsti ambijentalna rasvjeta koja može pomoći pri večernjem opuštanju uz knjigu.

„Ovakva lampa odlična je za čitanje. Dosta je fleksibilna, možete je prilagoditi sebi i postaviti tako da ona osvjetljava knjigu ili časopis što već čitate, a ne ulazi vam svjetlost u oči“, kaže dizajnerica interijera.

rasvjeta-za-čitanje-knjige-lesnina-dom-na-kvadrat

Klub stolić je također lijepa pozicija za postavljanje rasvjetnog tijela. Maričić savjetuje da se na takve stoliće stavi ambijentalna stolna lampa koju palite dodirom. Vrlo je elegantna, neutralnog dizajna, uklapa se u većinu stilova u dnevnom boravku.

stolna-ambientalana-lampa-lesnina-dom-na-kvadrat

„Ova prethodna lampa je bila više za jedan intiman ugođaj, a ako pripremate zabavu s prijateljima i poželite osamdesete i disco atmosferu, ova lampa koja ju stvara je pravi odgovor“, kaže nam dizajnerica interijera.

disco-rasvjeta-dom-lesnina-dom-na-kvadrat

U dnevni boravak možete smjestiti i atraktivnu podnu lampu koja ukrašava prostor i kada je ugašena.

atraktivna-podna-ambijentalna-lampa-lesnina-dom-na-kvadrat

„Ovakvu lampu je najbolje postaviti uz nešto tamniju podlogu kako bi više došla do izražaja njena ljepota, njen dizajn, naročito onda kada je upaljena. Također, istaknite je, stavite je na poziciju gdje nema puno namještaja oko nje, opet zbog istog razloga“, kaže Maričić.

atraktivna-podna-ambijentalna-lampa-lesnina-dom-na-kvadrat

Ambijentalna rasvjeta u blagavaonici

Kod rasvjete u blagovaonici, najčešće su glavni izvor viseće svjetiljke koje su usmjerene na stol i pomažu nam u izvršavanju prave funkcije blagovaonice – konzumaciji hrane. Isto tako stvaraju i ugodnu ambijentalnu rasvjetu. Količina i jačina tih takozvanih visilica ovisi o veličini stola.

kuhinja-blagavaonica-ambijentalana-rasvjeta-lesnina-dom-na-kvadrat

Rasvjeta kao umjetničko djelo

Rasvjetna tijela vrlo često izgledaju kao sama umjetnička djela. Postaviti ih treba, ističe, Maričić, na istaknutom mjestu, primjerice na regalu ili klub stoliću. „Što se tiče samog stila ove lampe i samih materijala, ona pristaje i uz moderne stilove, ali i u one nešto klasičnije“, objašnjava dizajnerica interijera.

Rasvjetom možete postići da neki prostor izgleda veći ili manji. U njemu možete stvoriti i nešto intimniju atmosferu, a ne treba zanemariti ni estetsku ulogu rasvjete, kao ni onu da može isticati umjetnička djela, poput slika ili fotografija. U svakom slučaju, osim što će vam omogućiti da bolje vidite svoj dom, rasvjeta je ta koja će njegov interijer učiniti zanimljivijim.

Također, rasvjeta može biti i zanimljiv poklon za useljenje.

lesnina-gogo-dom-na-kvadrat

www.xxxlesnina.hr

Dizajn i trendovi

Estetska vrijednost neutralnih boja

Unutar beskrajnih estetskih mogućnosti koje postoje u dizajnu interijera, neutralne boje su neiscrpna inspiracija.

Bezvremenski trend koji je uvijek prisutan i iznova osmišljen kako bi se stvorili prostori koji odaju neusporediv osjećaj smirenosti, mira i spokoja.

Budući da je važno ne brkati neutralno s “jednostavnim” ili “osnovnim”, vrijedi pregledati novitete koji preuzimaju ove meke i ugodne tonove i prilagođavaju ih suvremenim trendovima. Evo nekih od mogućnosti koje nude nove kolekcije neutralnih boja.

Efekt kamena

Keramika s prirodnim nadahnućima trend je koji posljednjih godina sve više jača. Harmonije koje stvaraju izazivaju osjećaj ugode koji je vrlo teško postići s drugim materijalima. Serija Dome, španjolske kuće Baldocer je jasan primjer, posebno u bojama orah, kost i jasen.

Iz tvrtke Refin dolazi nam kolekcija Orobica koja tumači poznati kamen vađen u lokalitetu Grè na obroncima Monte Clemo, na sjeverozapadnoj obali jezera Iseo: materijal koji karakterizira prisutnost nepravilno raspoređenog kamenja (klasta) različitih veličina.

Kolekcija Orobica - Refin
Kolekcija Orobica – Refin
Estetska vrijednost neutralnih boja
Kolekcija Dome – Baldocer

Venistone, talijanske kuće Sant’Agostino je kolekcija koja reproducira venecijanski kamen, podsjećajući na dizajn i na grad Veneciju, u njezinom najmodernijem značenju. 

Boost Mix, tvrtke Atlas Concorde kolekcija je podnih i zidnih pločica nadahnuta Ceppo di Grèom, kamenom koji podsjeća na Milano 20. stoljeća, jedinstvenog šljunčanog izgleda koji mu daje nepogrešivu osobnost. 

PORCELANOSA nudi širok izbor kolekcija. Otkrijte ih u novom katalogu keramike za 2023. godinu.

Estetska vrijednost neutralnih boja
Kolekcija Venistone – Sant’Agostino
Kolekcija Boost Mix - Atlas Concorde
Kolekcija Boost Mix – Atlas Concorde

Ponovno otkrivanje klasičnih stilova

Iako je mramor materijal s klasičnim izgledom, posebno zahvaljujući dizajnu bijele pozadine, kao što je calacatta, on je inspiracija koja nudi veliku svestranost. Iz tog razloga vrlo je lako primijeniti nove koncepte, uzorke i boje koje ga prilagođavaju trendovima. Ovdje Hampton (Baldocer) predstavlja vrlo nježnu sivu te suptilan i evokativan dizajn koji poboljšava harmonije i stvara vrlo ugodne ambijente u prirodnoj i poliranoj završnici.

Kolekcija Mystic je inspirirana klasicizmom koji graniči s gotovo metafizičkim krajolicima, s mjestima blagostanja, gdje je svaka geološka era ostavila svoj trag. Odličan izbor za unutarnje i vanjske podove i zidove (Sant’Agostino).

Marvel je kolekcija porculanskih podnih pločica i usklađenih zidnih pločica inspiriranih najprestižnijim mramorom talijanske tradicije (Atlas Concorde).

Estetska vrijednost neutralnih boja
Kolekcija Hampton – Baldocer
Kolekcija Mystic - Sant'Agostino
Kolekcija Mystic – Sant’Agostino
Kolekcija Marvel - Atlas Concorde
Kolekcija Marvel – Atlas Concorde

Nove besprijekorne kolekcije velikih formata koje definiraju jedinstvenost i ekskluzivnost prostora. Snažna elegancija prirode odražava se u ovom atraktivnom dizajnu Astana Grey koji kombinira nježnu kromatsku sivu sa smeđim venama. 

Prestigio kolekciji: prirodni mramor vrhunske klase iz najpoznatijih kamenoloma u Italiji i Europi čije su tipične nijanse boja i izvorni uzorci žila – ponekad delikatni, drugi izraženiji – poboljšani te daju prekrasan poliran završni sloj.

Estetska vrijednost neutralnih boja Kolekcija Astana - XTONE
Kolekcija Astana – XTONE
Kolekcija Prestigio - Refin
Kolekcija Prestigio – Refin

Boja, tekstura i reljef

Neutralne boje i prirodna estetika mogu se kombinirati s reljefima i teksturama kako bi se zidovima dao dekorativni ton. Na primjer, Ergon Foresta Faggio ispunjava sve zahtjeve za stvaranje tople, spokojne i ugodne atmosfere.

3D Wall Carve serija nadahnuta prijedlozima ručno obrađenog kamena, kolekcija donosi dekoraciju unutarnjih zidova u novu dimenziju suvremenog dizajna interijera, gdje pozornost posvećena detaljima i autentičnost strukture daju prirodan karakter svakom životnom prostoru. 

Deconcreteom je odlučeno oživjeti bezvremenski terazzo uzorak betona s mozaičnim ljuskicama: uravnotežena kompozicija dizajna, boje i teksture. 

Povezana s drevnim istočnim tkalačkim stanovima, tehniku ikat koristili su prvi tkalci u Maleziji za bojanje tkanina, inspiracija je iza kolekcije Linz iz Porcelanosa.

3D Wall Design - Atlas Concorde
3D Wall Design – Atlas Concorde
Deconcrete - Sant'Agostino
Deconcrete – Sant’Agostino
Kolekcija Linz - Porcelanosa
Kolekcija Linz – Porcelanosa
Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Vrhunski trendovi za 2023.

Ako želite osvježiti najmanji, a ipak jedan od najvažnijih prostora u svom domu, tu smo da vas razveselimo jer vrhunski trendovi za 2023. godinu su stigli.

Iako se radi o prostoriji utemeljenoj na funkciji, kupaonica je savršen prostor za ispoljavanje vaše kreativnosti. Evo što profesionalci i stručnjaci za dizajn predviđaju, od teksturiranih pločica i moderne rasvjete do “nove kupaonice”. 

Sheme dizajna kupaonice trebale bi biti izrađene da traju, ali to ne znači da morate zadržati zastarjelu završnu obradu, elemente ili stilove. Postoji bezbroj načina da osvježite svoj dizajn (bez potpunog preuređenja), bilo s novim kupaonskim umivaonikom, razigranim dizajnom tapeta ili dodatkom modernog kupaonskog dekora.

1. Kupaonice u japanskom stilu: apsolutni sklad u vašem utočištu samonjege

Kupaonice u japanskom stilu su minimalističke, funkcionalne i vrlo zen. Pozivaju nas da putujemo od Japana do Skandinavije, uzimajući najbolje iz svakog mjesta. Spajaju jednostavne oblike japanskog uređenja s neutralnim tonovima nordijskog stila, stvarajući skladne prostore jedinstvene ljepote.

Kupaonica u japanskom stilu
Noken – Tono Finish Studio kada s Tono slavinama od titana i okruglim mat crnim držačima za ručnike

2. Svjetliji tonovi, ali ne bijeli

Potpuno bijeli izgled počinje sve više nestajati. I dalje ćemo imati bit svjetlijih tonova, ali se naginje prema tamno-smeđoj, krem kako bi uravnotežili prostor.

Porcelanosa
Porcelanosa

3. Miješanje stilova

Dajte manjim prostorima, poput toaleta, malo više interesa koji će pridonijeti cjelokupnom karakteru doma, poput umjetničkih spojeva tradicionalnog i različitih razdoblja prošlosti, poput integracije Art Decoa i Art Nouveaua. 

Antic umivaonik, Lignage slavine za umivaonik i stup tuša u brušenom zlatu

4. Elementi inspirirani prirodom

Prirodni tonovi drva i spokojni prostori ključni su dio dizajna 2023. Uključivanje vanjskih elemenata u dom s materijalima i organskim značajkama kao što su drvo, beton, gips, zaobljeni rubovi i zemljani tonovi.

Touch & Feel - Noken
Kolekcija Touch & Feel – Noken

5. Ulaganje u kvalitetne materijale

Svima nam je potrebno mirno mjesto gdje možemo zatvoriti vrata, okupati se i zaboraviti na tu otežavajuću e-poštu. Budući da smo svi tako zauzeti u svakodnevnom životu, dizajneri uviđaju da klijenti daju prednost visokokvalitetnim kupaonicama koje se lako održavaju – i spremni su platiti odgovarajuću cijenu za njih.

Minimalističke kupaonice s porculanskim pločicama velikog formata za jednostavno održavanje i čistim linijama, s prirodnim svjetlom u prostoru, uvijek su tražene. Od kada za kupanje do glava tuša s kišom, kako bi imali kvalitetu koja je potrebna za nekoliko trenutaka koje imamo za sebe.

XTONE Paonazzo Biondo

6. Nepravilna ogledala

U sljedećoj godini vidjet ćemo još jedinstvenih dekoracija ugrađenih u kupaonice. To može varirati od umjetnina i hardverskih komada do ogledala.

Edoné
Edoné

7. Podebljani (i prilagođeni) elementi i tamne završne obrade

Sve je u znaku dojmljive kupaonice 2023. To znači neutralna paleta boja i uključivanje raznih elemenata poput kamena, namještaj po narudžbi, zidnih obloga i prekrasnih dodataka kako bi prostor bio istican.

Edone Crio
Edoné – Crio

Vraćaju se tamnije boje. Primijetit ćete bogatije, toplije tonove drva uparene s tamnim, zasićenijim završecima. Puno tekstura će se pojaviti na sve načine.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice