Povežimo se

Gradnja

Solarna elektrana na krovu vlastite kuće!

Jedan od načina kako barem djelomično postati energetski neovisan je postavljanje solarne elektrane na krov vlastite kuće.

San o proizvodnji električne energije za vlastite potrebe do sada je u Hrvatskoj ostvarilo oko 1500 kućanstava. Zbog divljanja cijena energenata na tržištu, za proizvodnju struje putem vlastite sunčane elektrane odlučio se i Ivan Turčin iz Zagreba.

Ivan-Turčin-sunčana-elektrana-Dom-na-kvadrat
Ivan Turčin, vlasnik sunčane elektrane

„Kad smo razmišljali o grijanju kuće, s obzirom da se grijemo na toplinske pumpe i one troše struju, pa smo onda razmišljali dal dogrijavat sa vodom ili sistemom na fotonaponske ćelije, onda malo računajući što se više isplati, što ima dulji životni vijek, onda smo se odlučili najbolje je investirati u fotonaponske ćelije i na taj način si zapravo balansirati tu neku cijenu struje i umanjit nekakve tržišne promjene“, svjedoči Turčin.

Solarna-elektrana-dom-na-kvadrat
Solarna elektrana na krovu kuće Ivana Turčina

Samoopskrba električnom energijom

Mala sunčana elektrana stane na gotovo svaki krov, a trajnost solarnih panela je oko 25 godina. Sunčevim zagrijavanjem solarnih panela proizvodi se istosmjerna struja koja se inverterom pretvara u izmjeničnu struju koju koriste kućanstva. Radi se o modelu za samoopskrbu.

Melanie-Furlan-ZEZ
Melanie Furlan, Zelena energetska zadruga

„Kućanstvo ima priliku kroz neto obračun ostvariti značajne uštede na svom računu za struju. Tu se radi i o godišnjim uštedama od 80-90 posto. Druga varijanta je i da se sva električna energija isporučuje u distribucijsku mrežu i prodaje. No to je nešto što je trenutno za male sustave neisplativo“, objasnila nam je Melanie Furlan iz  Zelene energetske zadruge.

Solarna elektrana prilagođava se planiranoj potrošnji

Sunčana elektrana dimenzionira se prema sadašnjim i planiranim potrebama za električnom energijom.

sunčana-elektrana-dom-na-kvadrat

„Instalirana snaga na krovu trenutno je 10 kilovata. Mi računamo da sa tom snagom uz nekakvu prosječnu potrošnju od 55 kilovata po kvadratu, uz neku našu kvadraturu, mi ćemo vjerojatno pokriti ili bit vrlo blizu možda malo iznad potreba za električnom energijom našeg objekta“, objašnjava nam vlasnik male solarne elektrane Ivan Turčin.

Zakonska regulativa za puštanje solarne elektrane u pogon

Puštanje solarne elektrane u pogon nije moguće bez HEP-a. „Dozvolu još uvijek nismo dobili iako smo zahtjev podnijeli u osmom mjesecu. Tako da je to proces koji još traje. Znači čeka nas sad prva suglasnost da postoji mogućnost priključka i onda samo priključivanje uz mijenjanje brojila. Međutim, obzirom da to traje i traje je neizvjesno kad ćemo mi ući u proizvodnju“, kaže nam  Ivan Turčin.

solarna-elektrana-HEP-solarni-paneli

Cijeli proces zasigurno bi trebao biti brži, jer je Hrvatska veliki potencijal za obnovljive izvore energije. „Neka naša područja u Hrvatskoj, imaju i oko 2300 sunčanih sati godišnje. To je značajni potencijal i puno je veći nego u drugim članicama Europske unije koji taj sunčevi potencijal koriste na puno puno većoj skali nego mi“, objašnjava Melanie Furlan iz  ZEZ-a.

Investicija je relativno brzo isplativa

Investicija za sunčanu elektranu od 4 kilovata, kakva je potrebna za srednju potrošnju od 3 i pol kilovat sati godišnje, je 40 tisuća kuna. Uz uštedu od 80 posto, isplativost investicije bez subvencija je tvrde stručnjaci, 8 godina.

solarni-paneli-isplativost

„Imate svoj vlastiti izvor električne energije koji nakon što isplatite investiciju defacto za vas proizvodi besplatnu struju uz vrlo nizak trošak održavanja. Pojavljuje se značajni trošak zamjene invertera koji može nastat nakon 10 do 12 godina“, objašnjava Melanie Furlan.

Krov je ipak najbolje mjesto za sunčanu elektranu

Zbog praktičnosti, paneli se postavljaju na krov. Bitno je da ih ništa ne zaklanja jer svaka zapreka može utjecati na proizvodnju energije. Tehnologija solarnih panela jako je napredovala.

solarni-paneli-na-krovu

„Unatrag evo 10 godina snaga se praktički tih panela udvostručila. Znači treba duplo manja količina za proizvodnju iste količine energije. A što se tiče samog dizajna, postoje standardni oblici i postoje skroz crni koji efektnije izgledaju“, objasnio nam je distributer solarne opreme Milan Pavlović.

Milan-Pavlović-distributer-solarne- opreme
Milan Pavlović, distributer solarne opreme

Poželite li i imati sunčani pogon za proizvodnju struje, nakon detaljnog početnog informiranja očekuje vas izrada glavnog projekta, odabir instalatera te dozvole i priključak HEP-a.

Gradnja

Teksture i boje za dizajn trendi podova

Pod definira svaku konstrukciju

Pod definira svaku konstrukciju ili reformu i postaje ključni element dizajna interijera. Izbor materijala, boje ili završne obrade koji je odabran dat će jedno ili drugo značenje prostoru, ovisno o namjeni koju mu želite dati.

U trenutnom dizajnu sve je češće kombinirati prirodne teksture i neutralne boje za stvaranje višenamjenskih prostora korištenjem drva, kamena ili keramike.

Foto: Porcelanosa

Teksture i boje za dizajn dinamičnih okruženja

Ograničenje prostorije može biti jednostavno upotrebom vrata ili mješavinom različitih podova. Ova dekorativna tehnika, koja se također može koristiti za postizanje ‘efekta tepiha’, omogućuje stvaranje dva ili više područja u istoj prostoriji.

Foto: Porcelanosa

Ova linija uključuje mješavinu Craft hidraulične keramike; Palace, Crown, Butterfly i Gray s modelom od prirodnog kamena Aston Classico , sve iz L’Antic Coloniala, branda Porcelanosa, čije proizvode možete kupiti u prodavaonicama ABC interijera. Kroz fuziju tekstura kao što su kamen i cement, prostori poprimaju veći sklad i mogu se nadopuniti organskim dekorativnim elementima.

Drvo i keramika, savršen spoj

Drvo može poslužiti kao temeljni materijal u uređenju prostora. Zbog svoje otpornosti i topline ovaj materijal se može nadopuniti keramikom, staklom ili aluminijem u glavnim ili dodatnim prostorijama (svlačionicama i hodnicima). Kombinacija Harlem čelika 120 cm x 120 cm tvrtke STON-KER® i Delaware oraha 29,4 cm x 180 cm tvrtke PAR-KER® , obje tvrtke Porcelanosa , još je jedna od postojećih mogućnosti, a njezina primjena u zatvorenom prostoru omogućuje prividno diferenciranje.

Foto: Porcelanosa

Kako bi se poboljšao dizajn dijelova, uključujući ukrasne profile dat će svakom komadu prepoznatljiv dodir u završnim obradama u boji. Butechovu kolekciju Texture karakterizira boja i površina otporna na promet . Ovaj tip profila, koji je u istoj razini s podom, koristi se za označavanje prijelaza između podova izrađenih od različitih materijala.

Nastavite čitati

Gradnja

Wienerberger predstavlja elegantan glineni crijep Planoton 10

Osigurat će izgradnju modernog i sigurnog doma

Wienerberger je vodeći svjetski dobavljač građevinskog materijala i infrastrukturnih rješenja. Poslovanje Wienerberger grupe temelji se na inovacijama i cjelovitim rješenjima za izgradnju doma koja poboljšavaju kvalitetu življenja. Novost u ponudi Wienerbergera je elegantan glineni crijep Planoton 10 s mnogim estetskim i funkcionalnim prednostima koje će vam osigurati izgradnju modernog i sigurnog doma spremnog za sve izazove koje godine donose.

Crijep dostupan u najtraženijim bojama

Planoton 10 je crijep modernog dizajna velikog formata, dostupan je u najtraženijim bojama i dolazi uz sigurnost koju pruža dobro poznata Tondach kvaliteta. Kompletno rješenje za siguran krov dolazi uz 33 godine jamstva, a dobro je rješenje i za krovove blagih nagiba.

Inspira antracit Solymár 2020

Kod izgradnje doma svatko ima puno pitanja, a kako bi potraga za savršenim crijepom bila što manje stresna, pobrinut će se Tondach stručnjaci. Crijep Planoton 10 preporučuju kupcima koji žele dom s modernim i elegantnim crijepom. Atraktivan izgled s minimalističkim dizajnom ima odličnu funkcionalnost budući da zahvaljujući svojoj strukturi i korištenju najsuvremenijih metoda pečenja gline s površinskom zaštitom, osigurava optimalnu težinu i izvrsnu mehaničku čvrstoću.

Pozitivno djeluje na okoliš

Budući da je Planoton 10 napravljen od prirodne gline i ne sadržava kemijske dodatke djeluje pozitivno na okoliš i stvara zdravije okruženje za ukućane. Njegova konzistencija je takva da tijekom dana upija vlagu, pogotovo tijekom ljetnih noći i ispušta je u okoliš i tako djeluje kao da dom diše u skladu s prirodom. Ako želite crijep velikog formata, jednostavnog oblika, koji se lako postavlja na krov, idealno rješenje je Planoton 10 jer samo 10 crjepova je dovoljno za pokrivanje 1 kvadratnog metra.

Wienerbergov tim profesionalaca stoji na raspolaganju kupcima za sva pitanja, dileme, a tu je i projektno-tehnička podrška koja je spremna riješiti svaki izazov i uštedjeti vrijeme prilikom potrage i odabira za kompletnim rješenjima za izgradnju kvalitetnog i postojanog doma. Cjelovita rješenja za krov jamče kvalitetu i kompatibilnost, a dodatnu sigurnost svakom kupcu osigurat će Tondach jamstvo za krovni sustav.

Idealno rješenje za modernu arhitekturu

Planton 10 je idealno rješenje za modernu arhitekturu u kojoj će moći uživati sljedeće tri generacije zahvaljujući revolucionarnoj površinskoj zaštiti i visokoj kvaliteti koja jamči dugi vijek trajanja i postojan izgled. Trenutno jedan od najmodernijih crjepova na tržištu u ponudi je Wienerberger grupe i dostupan kod svih Wienerberger partnera, a i preko web shopa. Ponudu za moderan i elegantan krov s crijepom Planoton 10 zatražite putem web shopa ili posjetite neka od brojnih prodajnih mjesta Wienerberger partnera.

Wienerberger neprestano radi na poboljšanju ponude koja će biti estetski privlačna, funkcionalna, racionalizirati potrošnju energije, čuvati okoliš i osigurati zdravlje i sigurnost svih ukućana. Aktivno doprinosi boljoj kvaliteti življenja i poslovanja na održivi način – s ekološkog, socijalnog i ekonomskog aspekta. Saznajte više o poslovanju i kompletnoj ponudi na wienerberger.hr

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Za bezbrižne i sigurne trenutke s vašim najmilijima

Inspiracija i ideje za uređenje originalnog dječjeg kutka nalazi se u svim Lesnina XXXL trgovinama i na webshopu!

nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Kako do prve vlastite nekretnine subvencioniranim kreditom?

Kupnju svog prvog doma mnogima su olakšali subvencionirani krediti APN-a, namijenjeni mladima. Osim pronalaska odgovarajuće nekretnine, treba odabrati i dobru...

robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Vodič za odabir prave kosilice

U lijepom se vrtu najljepše živi i opušta – pronađite uređaj kojim ćete svoj vrt pretvoriti u oazu mira koju...

Stambene-zgrade-u-Zagrebu Stambene-zgrade-u-Zagrebu
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Isplati li se kupovati nekretnine uz državne subvencije?

Na proljeće kreće novi krug prijava za APN-ove kredite.

stablo stablo
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Otpad koji stvaramo guši naš planet. Što učiniti?

Otpad koji stvaramo guši naš planet, a u stanje ekološkog duga svake godine ulazimo sve ranije. Kada bismo samo koristili...

DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA. DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA.
Izbor uredniceprije 9 mjeseci

Daikin ima rješenje za kućno mjerenje kvalitete zraka, pročišćavanje i ovlaživanje

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorima. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

korejska-hrana-dom-na-kvadrat korejska-hrana-dom-na-kvadrat
Gastroprije 9 mjeseci

Tajne korejske kuhinje

U posljednje je vrijeme korejska pop kultura u modi pa zašto ne biste iskušali i korejsku kuhinju?

Izbor uredniceprije 9 mjeseci

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Izbor uredniceprije 10 mjeseci

Zašto je bitna kvaliteta zraka u zatvorenim prostorijama?

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorijma. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

marijana-perinic-dom-na-kvadrat marijana-perinic-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 10 mjeseci

Muke po majstorima s komičarkom Marijanom Perinić

Stres, majstori i nepredviđeni troškovi. Sigurno i vas ove riječi asociraju na renovaciju stana. Kao i u brojnim drugim životnim...