Povežimo se

Gradnja

Solarna elektrana na krovu vlastite kuće!

Jedan od načina kako barem djelomično postati energetski neovisan je postavljanje solarne elektrane na krov vlastite kuće.

San o proizvodnji električne energije za vlastite potrebe do sada je u Hrvatskoj ostvarilo oko 1500 kućanstava. Zbog divljanja cijena energenata na tržištu, za proizvodnju struje putem vlastite sunčane elektrane odlučio se i Ivan Turčin iz Zagreba.

Ivan-Turčin-sunčana-elektrana-Dom-na-kvadrat
Ivan Turčin, vlasnik sunčane elektrane

„Kad smo razmišljali o grijanju kuće, s obzirom da se grijemo na toplinske pumpe i one troše struju, pa smo onda razmišljali dal dogrijavat sa vodom ili sistemom na fotonaponske ćelije, onda malo računajući što se više isplati, što ima dulji životni vijek, onda smo se odlučili najbolje je investirati u fotonaponske ćelije i na taj način si zapravo balansirati tu neku cijenu struje i umanjit nekakve tržišne promjene“, svjedoči Turčin.

Solarna-elektrana-dom-na-kvadrat
Solarna elektrana na krovu kuće Ivana Turčina

Samoopskrba električnom energijom

Mala sunčana elektrana stane na gotovo svaki krov, a trajnost solarnih panela je oko 25 godina. Sunčevim zagrijavanjem solarnih panela proizvodi se istosmjerna struja koja se inverterom pretvara u izmjeničnu struju koju koriste kućanstva. Radi se o modelu za samoopskrbu.

Melanie-Furlan-ZEZ
Melanie Furlan, Zelena energetska zadruga

„Kućanstvo ima priliku kroz neto obračun ostvariti značajne uštede na svom računu za struju. Tu se radi i o godišnjim uštedama od 80-90 posto. Druga varijanta je i da se sva električna energija isporučuje u distribucijsku mrežu i prodaje. No to je nešto što je trenutno za male sustave neisplativo“, objasnila nam je Melanie Furlan iz  Zelene energetske zadruge.

Solarna elektrana prilagođava se planiranoj potrošnji

Sunčana elektrana dimenzionira se prema sadašnjim i planiranim potrebama za električnom energijom.

sunčana-elektrana-dom-na-kvadrat

„Instalirana snaga na krovu trenutno je 10 kilovata. Mi računamo da sa tom snagom uz nekakvu prosječnu potrošnju od 55 kilovata po kvadratu, uz neku našu kvadraturu, mi ćemo vjerojatno pokriti ili bit vrlo blizu možda malo iznad potreba za električnom energijom našeg objekta“, objašnjava nam vlasnik male solarne elektrane Ivan Turčin.

Zakonska regulativa za puštanje solarne elektrane u pogon

Puštanje solarne elektrane u pogon nije moguće bez HEP-a. „Dozvolu još uvijek nismo dobili iako smo zahtjev podnijeli u osmom mjesecu. Tako da je to proces koji još traje. Znači čeka nas sad prva suglasnost da postoji mogućnost priključka i onda samo priključivanje uz mijenjanje brojila. Međutim, obzirom da to traje i traje je neizvjesno kad ćemo mi ući u proizvodnju“, kaže nam  Ivan Turčin.

solarna-elektrana-HEP-solarni-paneli

Cijeli proces zasigurno bi trebao biti brži, jer je Hrvatska veliki potencijal za obnovljive izvore energije. „Neka naša područja u Hrvatskoj, imaju i oko 2300 sunčanih sati godišnje. To je značajni potencijal i puno je veći nego u drugim članicama Europske unije koji taj sunčevi potencijal koriste na puno puno većoj skali nego mi“, objašnjava Melanie Furlan iz  ZEZ-a.

Investicija je relativno brzo isplativa

Investicija za sunčanu elektranu od 4 kilovata, kakva je potrebna za srednju potrošnju od 3 i pol kilovat sati godišnje, je 40 tisuća kuna. Uz uštedu od 80 posto, isplativost investicije bez subvencija je tvrde stručnjaci, 8 godina.

solarni-paneli-isplativost

„Imate svoj vlastiti izvor električne energije koji nakon što isplatite investiciju defacto za vas proizvodi besplatnu struju uz vrlo nizak trošak održavanja. Pojavljuje se značajni trošak zamjene invertera koji može nastat nakon 10 do 12 godina“, objašnjava Melanie Furlan.

Krov je ipak najbolje mjesto za sunčanu elektranu

Zbog praktičnosti, paneli se postavljaju na krov. Bitno je da ih ništa ne zaklanja jer svaka zapreka može utjecati na proizvodnju energije. Tehnologija solarnih panela jako je napredovala.

solarni-paneli-na-krovu

„Unatrag evo 10 godina snaga se praktički tih panela udvostručila. Znači treba duplo manja količina za proizvodnju iste količine energije. A što se tiče samog dizajna, postoje standardni oblici i postoje skroz crni koji efektnije izgledaju“, objasnio nam je distributer solarne opreme Milan Pavlović.

Milan-Pavlović-distributer-solarne- opreme
Milan Pavlović, distributer solarne opreme

Poželite li i imati sunčani pogon za proizvodnju struje, nakon detaljnog početnog informiranja očekuje vas izrada glavnog projekta, odabir instalatera te dozvole i priključak HEP-a.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gradnja

Pametna zaštita doma – ove je tri ključne stvari pametno ugraditi

Razmotrite ove sigurnosne značajke za dodatnu sigurnost u vašem domu…

Vaš dom je vaše utočište, a mir koji dolazi s dodatnim sigurnosnim značajkama apsolutno je neophodan kako biste se osjećali ugodno i sigurno u svom prostoru.

Srećom, značajke pametnog doma i nove tehnologije čine zaštitu vašeg doma i vaših dragocjenosti lakšom nego ikad. Ovaj članak će pogledati nekoliko ključnih kategorija sigurnosnih značajki koje biste mogli uzeti u obzir za dodatni osjećaj sigurnosti.

1. Sigurnosne kamere i video zvona

Sigurnosne kamere i video zvona danas su u modi, a Joe Maxwell, imenovani broker za Better Homes and Gardens Real Estate Pacific Commons, kaže da su sve popularniji među vlasnicima kuća.

Sigurnosne kamere bilježe aktivnosti oko vašeg doma i šalju vam obavijesti kada se otkrije kretanje ili su prisutni ljudi. Video zvona na vratima idu korak dalje i omogućuju vam da komunicirate sa svakim tko vas zove, bez otvaranja vrata.

Savršen primjer pasivne kuće

Ali sigurnosne kamere ne trebaju se koristiti samo za sigurnost. Oni su također jednostavan način da pripazite na pakete, vidite kada članovi obitelji dolaze i odlaze iz vašeg doma, pa čak i da vam pokažu dnevne aktivnosti vaših kućnih ljubimaca ili divljih životinja.

2. Pametni utikači

Pametni utikači jednostavan su način za održavanje svjetla, napajanje određenih kućnih uređaja u određeno vrijeme tijekom dana ili napajanje drugih sigurnosnih značajki.

Također su izvrsni za radne kuhinjske aparate, alate za toplinsko oblikovanje vaše kose i prijenosne grijače. Priključivanje ovih uređaja na pametni utikač znači da možete kontrolirati kada su uključeni ili isključeni, a to možete učiniti čak i daljinski putem aplikacije na svom pametnom telefonu.

Pametna kuća budućnosti

Mogućnost uključivanja i isključivanja ovih uređaja pritiskom na tipku može osigurati bezbrižnost i zaštititi od potencijalnih opasnosti od požara.

3. Pametne brave

Umjesto da brinu o gubitku fizičkog ključa, mnogi se vlasnici okreću unosima putem tipkovnice za svoje domove. Danas je vrlo popularno instalirati čitače za otključavanje vrata ili čak tipkovnice s otiskom palca na ulaznim vratima.

Ovakve brave omogućuju vlasniku kuće da postavi ulaznu kombinaciju za otvaranje vrata. Broj se može promijeniti u bilo kojem trenutku, a često se mogu kupiti i modeli koji omogućuju da svaka osoba u kućanstvu ima svoju kombinaciju broja.

Ovo je posebno korisno ako imate čistača ili čuvara kućnih ljubimaca koji moraju imati pristup vašem domu jer oni ne zahtijevaju da svima date svoj ključ.

Nastavite čitati

Gradnja

Koliki je vijek trajanja električnog bojlera? Odgovor bi vas mogao spasiti od skupih kvarova

Zamjena bojlera prije nego što se pokvari ključna je, a uz ove savjete možete povećati njegov životni vijek i učinkovitost

Razumijevanje životnog vijeka vaše električne grijalice (bojlera) i prepoznavanje znakova njegovog pada ključno je za proaktivno održavanje. Čineći to, možete se pripremiti za zamjenu prije nego što se pokvari.

Iako postoje općenite procjene životnog vijeka bojlera, imajte na umu da na to utječu različiti čimbenici, poput vrste, održavanja, kvalitete vode i načina korištenja. Izračunavanjem specifičnog vremenskog okvira vašeg bojlera možete bolje predvidjeti kada će zamjena biti potrebna.

Trikovi za opremanje kupaonice

Koliko dugo traje električni bojler?

“Životni vijek bojlera nije uklesan u kamen i može varirati ovisno o nekoliko ključnih čimbenika,” objašnjava Mehdi Khachani, izvršni direktor JMK Plumbing. Prvo, značajnu ulogu igra vrsta bojlera koju imate:

Tradicionalni bojleri obično traju između 8 i 12 godina, pod pretpostavkom da se pravilno održavaju. Grijači vode bez spremnika, s druge strane, obično imaju dulji životni vijek, u prosjeku između 10 i 20 godina. To je zahvaljujući njihovom inovativnom dizajnu, koji eliminira potrebu za spremnikom.

Čimbenici koji utječu na trajnost bojlera

  1. Održavanje – jedna od najvećih stvari koje utječu na stvarni životni vijek bojlera je održavanje. Osnovno održavanje grijača vode uključuje saznanje koliko često trebate isprazniti grijač vode i ispiranje spremnika u skladu s tim, provjeru curenja ili korozije, provjeru ventila za smanjenje tlaka i održavanje odgovarajuće temperature.
  2. Kvaliteta vode – tvrda voda s visokim sadržajem minerala može ubrzati koroziju i nakupljanje taloga, skraćujući životni vijek bojlera. Ugradnja omekšivača vode ili korištenje redovitih tretmana za uklanjanje kamenca može pomoći u izbjegavanju nakupljanja kamenca zbog tvrde vode, a povremeno ispiranje može ublažiti ovaj problem i produžiti vijek trajanja vaše jedinice.
  3. Korištenje – teška uporaba, kao što su česti zahtjevi za toplom vodom ili prekomjerni rad grijača vode izvan njegovog kapaciteta, može opteretiti sustav i dovesti do preranog kvara.
  4. Okolišni čimbenici – okruženje u kojem bojler radi također može utjecati na njegov vijek trajanja. Na primjer, izloženost ekstremnim temperaturama, visokoj vlažnosti ili korozivnim kemikalijama može utjecati na njegovu trajnost.
  5. Kvaliteta same električne grijalice vode
  6. Kvaliteta postavljanja bojlera

Zaključak

Ako je moguće, povremeno bi ste trebali dati svoj grijač vode na pregled kvalificiranom vodoinstalateru. To će omogućiti pravovremene popravke ili zamjene i može produžiti ukupni vijek bojlera. Osim toga, povremeno testiranje kvalitete vode može pomoći u otkrivanju problema koji mogu ubrzati koroziju ili nakupljanje taloga u bojleru. Brzo rješavanje problema sa kvalitetom vode može produžiti vijek vašeg električnog grijača vode.

Zašto je mint boja izvrsna opcija za modernu kupaonicu?

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice