Povežimo se

Gradnja

Namještaj od pluta – visoko funkcionalni materijal za opremanje interijera i eksterijera

Iako je dizajn u fokusu, ne treba zanemariti njegova izolacijska i akustična svojstva.

Suvremen dizajn i visoka funkcionalnost stavili su u fokus namještaj od pluta. Može se koristiti u interijeru i eksterijeru, a taj je materijal vrlo zanimljiv i zbog svojih izolacijskih svojstava.
Pluto je prirodni materijal dobiven iz kore hrasta plutnjaka koja se može brati svakih devet godina bez oštećenja stabla, što ga čini obnovljivim resursom.

“Prije svega on je krenuo kao građevinski materijal, kao izolator, zato što su njegova termoizolacijska svojstva, izolacija od buke izuzetna, pa recimo u odnosu na klasične izolacijske materijale termomaterijala, duplo tanje, pluto daje ista termo svojstva kao i duplo veće kamene vune i stiropori… Međutim, za izradu namještaja ideja je došla iz tvornice koja je radila izolacije i shvatili su da zapravo kroz dizajn mogu dati i više i krenuli su sa zidnim oblogama GenCork i nakon toga njihov dizajner Tony Grilo je počeo i sa linijom namještaja BlackCork. “, pojašnjava direktor Iverpana, Mladen Jambrović.

Prednosti pluta

Pluto kod nas nije popularan materijal za izradu namještaja, ali u Portugalu se koristi oduvijek, a njegove prednosti su brojne – osim što je prirodni materijal koji diše zajedno s prostorom, upija zvukove i vibracije.

Iverpan kroz humanitarni projekt unio vesele boje u dječje vrtiće

“Za razliku od većine ostalih materijala, pluto jako dobro apsorbira i vibraciju što je bilo zgodno na jednom projektu gdje su u kafiću zvučnici bili obješeni na žice, a stanari iznad su se bunili na buku, iako su bili vrlo posebni sustavi koji usmjeravaju zvuk samo prema dolje, vibracije su se preko tih žica prenosile na samu zgradu i oni su imali određenu buku, kad smo stavili pluto i provukli žice kroz pluto, te su vibracije nestale.”, dodaje.

Namještaj od pluta poznat je po svojoj izdržljivosti i svestranosti, a dovoljno je fleksibilan da se od njega može izraditi baš sve, a sugovornik ističe da je ideja ta da mašta dizajnera bude ono što je ograničavajući faktor. “Uz neke sitnice, ne smije biti pretanko. Dakle, oni rade sjedalice, fotelje, naslonjače, rade taburee, rade stolove, rade sjenila za lampe, rade, pa gotovo sve što je moguće. Mislim, nije riječ o mekanom materijalu, dakle i sjedenje na ovom plutu nije mekani užitak ali je svakako užitak.”, dodao je.

Ekspandirano pluto može se koristiti za interijer ali i eksterijer. Što se tiče završnog sloja, odnosno nekakve impregnacije, ona nije potrebna jer pluto jednostavno propušta vodu, on ju ne zadržava, ne upija ju na bilo koji način. “Međutim, budući da je dobiveno kuhanjem, onda je ono vruće bilo i postoji mogućnost da zaprlja površinu i onda se na određeni način impregnira lakovima bezbojnima ili s pigmentom smeđim i na taj način se zapravo mi kao korisnici štitimo od prljavštine. Ono što je istina je da pluto vremenom stari, dakle, kao bilo koji prirodni materijal, ono će s vremenom, poput moje brade, dobiti određenu patinu i to možemo malo usporiti opet korištenjem tih završnih premaza.”, pojašnjava sugovornik.

Pluto se koristi i za zidne obloge. Iako je dizajn u fokusu, ne treba zanemariti njegova izolacijska i akustična svojstva.

“Sve te zidne obloge mogu se postavljati i u interijeru i u eksterijeru što smo nedavno imali priliku vidjeti u Velikoj Gorici smo radili jedan eksterijerni pluto i ta je zgrada dobila nagradu Big See awards za privatne kuće.Osim formi koje su oni predložili, postoji mogućnost da dizajner sam složi nešto što želi i osim ovih vrlo složenijih formi, postoji sad i varijanta da se ide na jednostavnije i cjenovno jeftinije varijante. To bi moglo malo pojačati i primjenu i ovim našim podnebljima koja nisu toliko navikla na pluto. “, zaključio je sugovornik.

Namještaj od pluta je antibakterijski, vizualno zanimljiv i u interijer unosi posebnu toplinu.

Iz pluta se rade čudesne obloge i fantastičan ekološki održiv namještaj koji budi sjećanja i tek ga trebamo prihvatiti u svoje domove.

Oglas

Gradnja

Do visoke energetske učinkovitosti uz ugradnju suvremenih sustava za grijanje, hlađenje i ventilaciju

Pažljivo su birana mjesta za smještaj vanjskih jedinica kako bi se smanjio vizualni i akustični utjecaj na okružen

Obnova kurije Mihalović sama po sebi je bila zahtjevna, a ugradnja suvremenih sustava za grijanje i hlađenje, nimalo nisu olakšali taj proces. No, ipak je pronađeno rješenje.
Kurija Mihalović zbog svoje povijesne i kulturne važnosti zaštićena je građevina, zbog čega je tijekom obnove trebalo poštivati konzervatorske zahtjeve kako se ne bi narušila njezina autentičnost.

Jedan od izazova bila je ugradnja suvremenih sustava za grijanje, hlađenje i ventilaciju. Roman Radmilović, voditelj prodaje u Daikin Hrvatska ističe kako je svaka instalacija u principu zahtjevna, bilo da se radi o novogradnji ili rekonstrukciji, a posebno kada se radi o objektu koji je pod zaštitom kulturne baštine.

“I tu Daikin dolazi do izražaja sa svojih sto godina tradicije isključivo u sustavima grijanja, klimatizacije, ventilacije i hlađenja. Te rashladne tehnike su nam omogućile da pristupimo ovom projektu na način da zadovoljimo ono što je najbitnije: prije svega investitora, nakon toga arhitekte, a naravno i konzervatore.”, pojasnio je.

Kata Marunica, dipl. ing. arh. suautorica obnove kurije Mihalović navodi kako na povijesnim strukturama nije vjerojatno da će se raditi standardni sustavi grijanja i hlađenja, što znači da se nije mogla koristiti fotonaponska elektrana.

“Nismo mogli koristiti izolaciju na vanjskoj fasadi iako imamo jako debele zidove, ali korištene su suvremene dizalice topline koje ovaj prostor zaista čine ugodnim za korištenje, određeni prostori su i ventilirani, poput vinskog podruma ili cigar salona i glavnih prostorija u potkrovlju, tako da osjećaj ugode je na visokom nivou iako kažem, ne vidimo puno toga što nas zapravo grije ili hladi.”, dodaje.

Pažljivo su se birala mjesta za smještaj vanjskih jedinica kako bi se smanjio vizualni i akustični utjecaj na okruženje, a unutarnje jedinice su nevidljive.

Za unutarnje jedinice su korištene podne parapetne jedinice koje se skrivaju u parapetu, dakle, iza samog zida, odnosno stavljene su rešetke kojima su uređaji zaklonjeni od pogleda, a zadržana je njihova funkcionalnost i naravno, utjecaj buke je isto tako reduciran, sveden na minimum kako ne bi imao utjecaj na komfor krajnjeg korisnika.”, ističe Roman Radmilović te dodaje kako je Daikin već dugi niz godina u samom vrhu po pitanju energetske učinkovitosti, nešto što je danas standard koji svi zahtijevaju, i to je nešto na čemu tvrtka radi zadnjih 100 godina.

Za ovaj objekt korištene su visoko učinkovite dizalice zrak voda, EWYT 064, svaka po 64 kilovata, koje se koriste za grijanje, hlađenje, ventilaciju u ovim prostorima i pripremu potrošne tople vode.

Za postizanje visoke energetske učinkovitosti bila je potrebna suradnja svih struka uključenih u proces obnove i to je možda stavka koja je predstavljala jedan od većih izazova u ovom projektu, a da bi se to postiglo nužna je suradnja svih strana u procesu.

“Suradnja investitora s arkhitektima, arhitekata s projektantima, kao i projektanta sa samim proizvođačem opreme, i na kraju – faza izvođenja. Sve su to faze koje se moraju zadovoljiti kako bismo dobili upravo ono što je u kuriji Mihalović na kraju i postignuto. Kombinacija tehničkog znanja i poštovanja prema povijesnoj kulturnoj baštini zgrade, nužan je preduvjet za uspješnost jednog ovakvog projekta.”, zaključio je.

Modernizacija konzervatorski zaštićenih zgrada zahtijeva pažljivo planiranje i poštovanje prema njihovoj vrijednosti, a integracija suvremenih sustava mora biti izvedena s minimalnim utjecajem na originalnu strukturu, kako bi se kulturna baština sačuvala za buduće generacije

Nastavite čitati

Gradnja

Akustična zidna rješenja od reciklirane plastike – dizajnom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

Održiva i svestrana akustična rješenja iz daleke Australije uselila u Iverpanov Izlog ideja

Kad govorimo o akustičnim rješenjima, prva pomisao su akustične letvice i paneli. No, iz Australije stižu posebna rješenja vizualno privlačna, ekološki prihvatljiva i vrlo učinkovita.

Održiva i svestrana akustična rješenja iz daleke Australije uselila su se u Iverpanov Izlog ideja, a svojim dizajnom oduševljavaju već na prvi pogled.

Zintra su ploče dimenzija 280 x 122,5 i 12 milimetara debele koje se dobivaju; 65 posto od plastičnih boca iz mora, do 85, 95 posto od ostataka reciklirane plastike i otprilike 5 posto je PET iz bio izvora. Izgleda kao filc, na dodir ugodne, vizualno dojmljive, a dolazi u temeljne 24 boje. Zintra akustični paneli nisu namijenjeni izolaciji zvuka već njihova isprepletena vlakna smanjuju odjek i pozadinsku buku čineći prostor ugodnijim.

Direktor Iverpana, Mladen Jambrović ističe kako oni ovisno o načinu postavljanja imaju jako dobru apsorpciju zvuka.

“Dakle, alfa vrijednost od 0 do 30, ako je zalijepljena za čvrstu podlogu do 0,95 što znači da od 30 posto do 95 posto zvučnih valova Zintra upije, što znači čišći i bolji zvuk jer to je ono što ljudi često zanemaruju, u prostoru govore o ekologiji i svemu tome, a zanemaruju buku. Buka uvelike umanjuje i radnu sposobnost i osjećaj ugode, tako da je Zintra idealan materijal koji omogućava da se to osjetno poboljša. Kad Zintra je odmaknuta od zida, onda se ta alfa ili NFC vrijednost se poboljšava, što znači da jednostavno se stvara nekakav zračni džep unutar kojeg zvučni valovi opet ostaju zarobljeni na kvalitetniji način, a način postavljanja ovisi o željama dizajnera, odnosno investitora i jednostavno funkcionira super jednostavno, dakle, može postavit Zintru bilo tko.

Imali smo slučajeva gdje smo ju lijepili na panele za knauf, znači ove nosače za knauf, ima varijanti gdje je sa vlastitom konstrukcijom pa se ovjesi na sajle ili opet vlastita konstrukcija koja se ubušit, profili se ubuše u zid, a Zintra se samo umetne u sve to, dakle, prilično jednostavno, treba vam malo znanja, bušilica, nivelirka i to je to. “, pojasnio je.

Materijal identičan u svom cijelom presjeku daje mogućnost personalizacije i jednostavno prilagođavanje svakom prostoru.

“Može se printat po njemu, bilo koji otisak ili fotografiju postaviti na zid i usput dobiti i akustična svojstva, kažete dimenzije zida, oni isprintaju na određen broj panela koliko je potrebno da se pokrije ta površina zida i na to rasporede fotografiju. Neki vole industrijski dizajn, ciglu i beton, i ne žele napustiti taj stil i onda jednostavno se snimi ta cigla, taj beton i printa se na Zintru i imate akustični puno bolji prostor, a vizualno isti onakav kakav ste imali i prije. “, navodi Jambrović.

Zintra akustični paneli idealno su rješenje za prostore koji traže dobre akustičke i estetske performanse. To mogu biti rezidencijalni ali i komercijalni prostori.

“Kao i kod većine naših specijalnih materijala, mašta je apsolutno jedino ograničenje. S tim da kod Zintre akustični inženjeri i tehničari su surađivali i već su unaprijed pripremili vrlo bogat katalog gotovih proizvoda koji se onda dodatno mogu prilagoditi svakome prostoru. Još jedna zgodna stvar kod Zintre kad se uzimaju gotovi predlošci je mogućnost da se i velike površine i veliki zidovi opreme na način da se ne vidi ponavljajući uzorak. Dakle, vidi se samo jedan kontinuitet na tome istome zidu. Budući da su paneli napravljeni tako kad se okrenu jedan uz drugi čine jedinstvenu strukturu.”

Zintru oblikuje bogatstvo boja, uzoraka i tekstura što omogućava kreativna dizajnerska rješenja uz ekološku prihvatljivost i učinkovitu kontrolu buke.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice