Povežimo se

Gradnja

Klizne stijene

Proljeće nam je stiglo i mnogi bi tijekom ugodnih i toplih dana što više vremena provodili u prirodi. Zašto svoj dom ne biste učinili dijelom prirodnog okruženja?

Najugodnije je živjeti u objektima koji su kvalitetno izolirani od hladnoće, kiše, propuha, buke i vrućine. Sposobnost propuštanja sunčeve svjetlosti, uz istodobno dobra izolacijska svojstva očekujemo od kvalitetne građevinske stolarije, a s obzirom da je danas dobrodošla svaka ušteda u prostoru, najbolje otvaranje prema prirodnom okruženju omogućit će nam staklene klizne stijene. One mogu biti dio drvene, PVC ili aluminijske stolarije.

Otklopne klizne stijene

Otklopne klizne stijene su izvrstan izbor kada želite maksimalno iskoristiti prostor i u svom domu imati više dnevnog svjetla, a iz njega panoramski pogled na svijet. Sistem otvaranja vrlo je jednostavan, a uz to štedi prostor.

Klizne stijene koje se otvaraju na dva ili više paralelnih klizača idealne su za izlaz na terasu ili u vrt. Klizna vrata tako postaju elegantna zamjena za standardna vrata izrađena od drveta ili metala, a mogu se izvesti u bezbroj varijanti, ovisno o želji i potrebi kupca.

Dvokrilna klizna stijena

Dvokrilna klizna stijena sastoji se od kliznog i fiksnog dijela. Klizni dio tako klizi na fiksni i otvara samo jednu polovinu te stijene, a moguće je ugraditi i četverodjelnu stijenu. Postoje automatske i poluautomatske klizne stijene, a razlikuju se u okovu.

Jeftiniji je poluautomatski okov kod kojega klizno krilo prilikom zatvaranja u kip položaj ne nasjeda automatski, već ga je potrebno potisnuti rukom. Nakon toga krilo se potisne do okvira i tada se zakrene kvaka. Druga vrsta je automatski okov za klizna vrata kod kojega krilo kod zatvaranja samo upadne u kip položaj. Zakretanjem kvake koja je nešto veća, dolazi do automatskog zatvaranja bez potrebe pritiskanja krila prema okviru.

Klizna vrata su idealno rješenje kod uskih hodnika ili drugih skučenih prostorija, u kojima bi otvaranje klasičnih vrata dodatno zauzimalo prostor. Tako dolazi do uštede dragocjenog prostora, a raspon kliznih stijena može biti od 1,60 do čak 6 metara.

Klizne stijene Dom2

Sklopiva harmonika vrata

Jedan od tipova kliznih vrata su i sklopiva harmonika vrata na klizačima koja su sastavljena od više preklopivih segmenata. Najčešće ih koristimo za ostakljivanje i otvaranje većih površina pored kojih nema dovoljno slobodnog prostora iza kojeg bi se sklonila jednodjelna staklena stijena.

Klizne stijene su praktično rješenje i ukoliko kuhinju želimo odvojiti od prostora dnevnog boravka, a svoju su široku primjenu našle i u uredskim prostorima. Pošto se njima mogu zatvoriti i otvoriti veće površine, idealne su i za zatvaranje balkona, većih terasa i zimskih vrtova. Preko zime će tako biti povećan koristan prostor unutar doma, dok će od proljeća do jeseni povezivati interijer s okruženjem.

Kada je izložena atmosferskim utjecajima PVC stolarija ima prednosti u odnosu na elemente izrađene od drugih materijala. Osim što ispunjava estetske i sigurnosne zahtjeve, postojanija je i dugotrajnija. Zahvaljujući idealno glatkoj površini, lako se čisti i jednostavna je za održavanje pošto ne traži dodatnu zaštitu i redovito bojanje. PVC stolarija je otporna i na veće temperaturne oscilacije, tako da nema bojazni od bilo kakvih fizičkih promjena oblika.

Klizna vrata se prvenstveno ugrađuju kako bi se ostvarila ušteda prostora, bilo da je riječ o povezivanju interijera s terasom ili okućnicom, ili da se koriste za pregrađivanje unutar interijera. Klizne stijene mogu biti potpuno ili djelomično ostakljene, a ukoliko želimo da vrata budu potpuno neprozirna, jedna od opcija je i korištenje mutnog stakla.

Kvalitetan okov garantira glatko zatvaranje vrata, dobro brtvljenje te zvučnu i toplinsku izolaciju. S obzirom da se obično radi o velikim staklenim površinama, staklo je vrlo važan faktor pri odabiru klizne stijene. Preporučljivo je koristiti low-e staklo koje ima poboljšanu toplinsku izolaciju. Laminirano staklo također je popularno jer sadrži sigurnosnu foliju koja sprječava rasipanje stakla ukoliko dođe do njegovog razbijanja. Time su izbjegnute potencijalne ozljede osoba koje se nalaze u prostoru. Ukoliko želimo smanjiti dotok svjetla u prostoriji, ugradit ćemo tonizirana stakla.

Opcija je zaista mnogo, a boju profila kliznih vrata moguće je prilagoditi boji fasade ili nekog drugog elementa. Na taj način i stolarija može biti ukras vašega doma.

Gradnja

Očekuju li nas novi natječaji za energetsku obnovu?

O planovima Vlade za energetsku obnovu obiteljskih kuća te potencijalnim natječajima u ovoj godini razgovarali smo s ravnateljicom uprave za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, projekte i programe Europske unije – Irenom Križ Šelendić.

Cilj programa energetske obnove obiteljskih kuća

Fond je imao alokaciju od 390 milijuna kuna, a upravo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sve pozive koji se zaprime provodi. Pristiglo je preko 8000 prijava, a oko 5000 prijava je odobreno i ti su pozivi u fazi realizacije.

Poziv je bio raspisan krajem prošle godine, u rujnu 2022., za zgrade oštećene u potresu koje bi uz konstruktivnu ili nekonstruktivnu obnovu provele i energetsku, zajedno ili nakon obnove od potresa.

To je bila alokacija od 100 milijuna kuna, a poziv je trajao do 31.12. S 390 milijuna pokrilo se oko 5000 prijava.

Ovaj program je u fazi nacrta, još uvijek nije donesen, a predviđen je za razdoblje do 2030., te se bavi segmentom obiteljskih kuća koje čine gotovo 50 posto ukupnog fonda.

Ciljevi su podupiranje zelene tranzicije i dekarbonizacije zgrada. Glavni cilj je izražen u metrima kvadratnim, a potrebno je obnoviti oko 11 milijuna kvadratnih metara u obiteljskim kućama do 2030., a ostali ciljevi su izraženi u uštedama energije.

Koje mjere će se sufinancirati?

Izolacija vanjskih zidova, izolacija kosog krova prema negrijanom tavanu, izolacija ravnog krova, izolacija poda prema tlu, vanjska stolarija, zatim mjere ugradnje obnovljivih izvora energije za grijanje, za toplu vodu, za proizvodnju struje, fotonaponski sustavi, solarni sustavi za proizvodnju tople vode, kotlovi na bio masu i dizalice topline.

Ideja je da više ne bude posebnih poziva za obnovljive izvore, nego da to sve bude jedan poziv, pa ovisno o kriterijima građani će odabrati koje mjere žele sufinancirati. Isto tako može se sufinancirati jedna pojedinačna mjera ili više mjera.

Što se očekuje od novog programa za razdoblje do 2030. godine?

Za pojedinačne mjere sufinanciranja predviđa se maksimalna stopa od 40 posto, a one koje idu na integralnu obnovu s kojom se postižu više uštede idu s maksimalnom stopom od 60 posto.

Mogu se očekivati neki noviteti koji će na vrijeme biti objavljeni. Bitno je reći da osim ovih energetskih koristi, kao što je ušteda, energetska neovisnost, također tu je i smanjenje rizika od energetskog siromaštva, smanjenje loših utjecaja na zdravlje, raste vrijednost nekretnina, također u gospodarstvu raste proizvodnja građevinskih proizvoda, povećava se broj radnih mjesta.

Koristi od programa su višestruke, a ono što je najvažnije jest da se iz dugoročne strategije zadovolje ciljevi.

Energetska obnova višestambenih zgrada

U 2023. stupa na snagu zaključak Vlade koji u Ministarstvu moraju provesti. Zaduženje je dobio i Fond, a to je da do rujna raspiše javne pozive i za obiteljske kuće i za višestambene zgrade, a sve skupa to je alokacija od gotovo jedne milijarde kuna.

Pola će ići na obiteljske kuće, pola na višestambene zgrade. Uz to višestambene zgrade se također financiraju i europskim sredstvima. Uz nacionalna sredstva za višestambene zgrade, tu su i europska sredstva za obnovu.

Nastavite čitati

Gradnja

Zdraviji interijeri u energetski samoodrživom domu

Kuća sa suvremenim sistemima za korištenje obnovljivih izvora energije ima puno prednosti. Ona je energetski samoodrživa, a zrak u prostorijama je kvalitetniji. Stručnjaci iz tvrtke Inova Pro pokazali su nam kako stvoriti zdrave interijere s niskom energetskom potrošnjom.

Pametnim kombiniranjem tehnologije do smanjene potrošnje

Kuće gotovo nulte energije standard su već gotovo dvije godine, a da bi se takve kuće izgradile potrebni su izračuni stručnjaka. Kad je riječ o sustavima grijanja, hlađenja i ventilacije, stručnjake smo potražili u tvrtki Inova Pro.

Podno grijanje je električno i u sprezi sa fotonaponskim sustavom, zato jer je na struju i neovisno je od dizalica topline. Sustav je neovisan jer nema vanjsku jedinicu, već radi isključivo na struju i tako umanjujemo potrošnju pomoću fotonaponskog sustava.

U dobro izoliranim novogradnjama jako je važno da imaju dobru ventilaciju. U ovom slučaju s rekuperacijom.

Kako funkcionira?

Na fasadi je postavljen rekuperator topline koji radi reverzibilno. On 70 sekundi izbacuje toplinu van korištenjem keramičkog izmjenjivača topline na kojem se ona skuplja i onda nakon 70 sekundi on u suprotnom smjeru upuhuje svježi zrak. Keramički izmjenjivač u procesu predaje toplinu svježem zraku koheg upuhuje, a sam zrak se u procesu i filtrira.

Tako se iz prostora izbacuje vlaga te se stvaraju zdraviji interijeri. Osim zdravlja, ne treba zanemariti nisku potrošnju takvih sustava.

Osigurava 90% energetskih potreba

“Režije ne bi trebale ići u nebo, zapravo bi fotonaponska elektrana zajedno sa rekuperatorima, zajedno sa ovom stolarijom, dobrom izolacijom, fasadom, termotopom, trebala osigurati nam zadovoljenje 90% naših potreba, ako ne i nešto više, sve ovisi o broju sunčanih sati, tako da dugoročno gledano, iako je u ovoj kući gotovo sve na struju, mi bismo te struje trebali sami proizvoditi dovoljno za svoje potrebe.” predviđa gospodin Mijić.

Grijanje i hlađenje

Za toplu vodu koristit će se dizalica topline zrak – zrak. One mogu služiti i za grijanje i hlađenje, ali u tvrtci Inova Pro uvijek nastoje sustav hlađenja odvojiti od ostalih sustava.

Razlog je taj što u ljetnim danima kada se hladi prostor, a u slučaju kada trebate toplu vodu, morate stati sa hlađenjem i obrnuti cijeli proces dizalice topline i prebaciti se na potrošnu toplu vodu. Time se smanjuje životni vijek samoga izmjenjivača.

Ovo će dom hladiti pomoću split sustava koji ima zidne unutarnje jedinice i vanjske koje služe i za dogrijavanje, pa u slučaju da imamo jako ekstremno niske temperature zimi, moguće je na brzinu dogrijati prostor, a onda ćemo podnim grijanjem nastaviti temperirati taj dio prostora i povećati ugođaj.

Prilagodba vlastitim potrebama

Stručnjaci u Inova Pro uvijek se trude zamršene strojarske sustave prilagoditi svojim korisnicima, a s razinom prilagodbe sustava u ovom je slučaju zadovoljan i investitor.

Kuće koje proizvode gotovo svu energiju koju troše definitivno su budućnost.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice