Povežimo se

Gradnja

Kako odabrati pravi krov za vašu kuću?

Na jednom mjestu doznajte najbitnije informacije

Osim što mogu biti ravni ili kosi, mogu biti od klasičnih ili modernih materijala. U svakom slučaju uz današnje mogućnosti, nije lako odabrati pravi krov za vašu građevinu. Zato smo mi tu da pomognemo.

Kapa glavu čuva, a krov kuću. Svaki krov mora biti dovoljno jak da podnese težinu svog pokrova, ali u konačnici i težinu snijega ili jačinu vjetra specifičnog za područje u kojem ga se postavlja. Krovnih pokrova ima puno, a u Hrvatskoj su najzastupljeniji crijep i lim.

‘Dalmacija u priobalje imaju crijepove mediteranskog oblika i to su crijepovi kanalica i kupa kanalica, i oni se postavljaju drugačije nego kao što se to radi na kontinentu. Na kontinentu idu klasični crijepovi, točnije, falcani, prešani crijepovi. Lika je pak u najvećem dijelu pokrivena s limom’, kaže Miroslav Brodarić, predsjednik Hrvatske udruge krovopokrivača.

krov-dom-na-kvadrat

Osim podneblja, odabir krovnog pokrova i njegovog načina postavljanja određuje još nekoliko stvari.

Nagib određuje vrstu krova

‘Nagib krova. Tu se već određuje koja vrsta pokrova ide. Druga stvar jest konstrukcija krova. Znači, ako je konstrukcija dovoljno jaka ide teži pokrov, ili ide lakši pokrov. Treća stvar je investitor, on bira pokrov. I četvrta stvar je, naravno, cijena’, pojašnjava Brodarić.

Prednost lima je njegova lakoća, niža cijena i mogućnost postavljanja na već postojeći krov, primjerice šindru. ‘Težina crijepa je od 42 od 45 kila, težina lima je negdje oko 5 kg po kvadratu. Limovi se pokrivaju na blagom krovu. Crijepovi moraju ići na malo strmije krovove’, dodaje.

krov-na-kvadrat

Standardni krov sastoji se od nekoliko ključnih elementa. ‘Grede, rogovi, daska, paropropusna folija – vodonepropusna, kontra letva, letva i pokrov’, objašnjava.

Ne zaboravite krovnu foliju

Za mijenjanje krova treba otprilike pet dana, pri čemu nikako ne smijete zaboraviti krovnu foliju koju stari krovovi većinom nisu imali.

‘Ona se postavlja ili na rogove ili se postavlja po daščanoj oplati, na koju ide onda kontraletva, letva i pokrov. Krovna folija je u zapravo paropropusno, vodonepropusna folija koja propušta paru van, a ne da kiši unutra’, dodaje Brodarić.

krov-dom-na-kvadrat

Najvažnije od svega je da krov ne procuri. ‘Možemo bit sigurni u onom trenutku kada ćemo koristiti kvalitetne materijale. Krovne kućice, krovne uvale, vjetrlajsne, dimnjaci. Kad to bude sve odrađeno, kad to rade ovlašteni majstori, nema brige’, poručuje.

Za svako kućanstvo krov je velika investicija, a garancija na krovne pokrove je od 20 godina na više. Osim na tehničkih karakteristika, pripazite i na izgled krova. On će biti „točka na i“ vizualnog identiteta vaše kuće.

Oglas

Gradnja

Zelena obnova doma: Ako vam je prioritet održiva gradnja, slijedite ove savjete

Puno je stvari koje se moraju uzeti u obzir kada planirate renovaciju

Osim estetskog dijela, važno je odrediti budžet, vremenski rok i tim stručnjaka koji će i odraditi sav posao. Danas se smatra prioritetom razmišljati i tome kako dom učiniti zelenim.

Ekološki prihvatljivi projekti označavaju održivost i korištenje eko-prijateljskih resursa, kako bi se smanjio utjecaj na okoliš, što može uključivati i adekvatnu potrošnju energije te adekvatan odabir materijala za izgradnju, pojasnio je stručnjak za uređenje interijera Diedre Gaddy. Za takve se projekte iskorištavaju prirodni resursi, kao što su sunce i vjetar. Toplinska izolacija, potrošnja električne energije te mali završni radovi, važan su dio projekta.

Ne gradite novo, renovirajte

Ako možete, uvijek se odlučite za renovaciju umjesto sasvim novog projekta, a i stručnjaci smatraju da je puno bolje nečem starom vratiti puni sjaj umjesto izgradnje velikog broja novih objekata. Ono što možete očekivati je puno posla, jer stare kuće imaju puno nedostataka i zahtijevaju brojne radove.

Ugradite pametne sustave u kuću

Tehnološki proizvodi su uvijek dobro došli i omogućavaju da pazite na svoj dom i izdaleka, pa tako možete sve kontrolirati bez straha da ste zaboravili ugasiti grijanje ili rasvjetu.

Koji se zidovi smiju rušiti kod renovacije? Evo kako prepoznati nosivi zid

Važnost dobre izolacije

Izolacija je osiguranje da će se energija koristiti efikasno. Provjerite sve otvore i moguće pukotine u prozorima, vratima ili zidovima i posvetite pažnju dobroj izolaciji. Ovaj će korak osigurati manju potrebu za zagrijavanjem prostora i smanjiti troškove.

Ugradite prozore koji su energetski učinkoviti

Stari i slabi prozori mogu uzrokovati veliki gubitak energije, pa je potrebno zamijeniti ih učinkovitijim kako biste zadržali toplinu u prostoru i smanjili potrošnju grijanja.

Dobar primjer energetske obnove višestambenih zgrada

Dodajte solarne panele

Dugoročno, ovo se smatra jako isplativim potezom, iako će u prvi mah opteretiti budžet. Oni će sunce iskoristiti za proizvodnju energije, što za vas znači puno manji trošak.

Koristite prirodne materijale

Pri odabiru materijala za podove, zidove i namještaj razmislite o upotrebi prirodnih i održivih materijala kao što su bambus, drvo iz održivih izvora, kamen i prirodne tkanine. Ovi materijali su ekološki prihvatljiviji od sintetičkih alternativa i obično su dugotrajniji.

Oslonite se na stručnjake

Kakav god vam je projekt na umu, najvažnije je savjet da koristite znanje i iskustvo stručnjaka koji će vas voditi kroz cijelu avanturu i pomoći vam da donosite pravilne odluke.

Nastavite čitati

Gradnja

Koji se zidovi smiju rušiti kod renovacije? Evo kako prepoznati nosivi zid

Važno za savjet upitati stručnjake!

Kada se stan renovira, ponekad je potrebno i pomicati zidovi kako bismo stvorili dodatan prostor. Ipak nisu svi zidovi podatni za rušenje. Morate prije svega saznati koji je zid nosiv. Ako se radi upravo o nosivom zidu kojeg želite dirati, mora se provjeriti struktura zgrade kako bi se osiguralo da sam utjecaj na nosivi zid neće utjecati na cijeli objekt.

Inače, postoji veliki rizik od strukturalnih problema koji čak mogu dovesti i do rušenja zgrade. To nije, naravno, često ali se može dogoditi. Posebno, kada govorimo o starim zgradama, često su tu male sobe kojima ništa ne možemo što napraviti.

Prvo kontaktirajte profesionalca koji ima znanje o statici kuće i može procijeniti što možete a što ne napraviti.

Obično su nosive (glavne) konstrukcije vanjski zidovi i oni koji se nalaze između stanova ili blokova i štite od hladnoće i zvukova. Ostali nosivi zidovi se mogu identificirati prema blizini vanjskih zidova ili poveznicom sa strukturalnim komponentama kao što su grede.

Kako identificirati nosivi zid?

Ako zgrada ima nekoliko katova, možemo krenuti od podruma pa do vrha kako bismo  otkrili kapacitet nosivosti zidova. U takvim je zgradama uobičajeno da su zidovi tanji što je viši kat, a važno je i da su nosivi zidovi na istoj lokaciji u svakom stanu kako bi se težina prenosila s vrha na dno.

Svi koraci renovacije 

Širina zida

debljina zida nam može otkriti radi li se o nosivom ili ne, ali ona može ovisiti o materijalima od kojih je napravljen. Najčešće se u zgradama koristi beton ili ojačani beton, cigle ili cigle od pješčanog vapna. Od čega god da su napravljeni, sigurno su deblji od zidova koji ih okružuju. Često se radi o širini od 17.5 centimetara i po tome možemo prepoznati da je u pitanju nosivi zid.

Kako u zgradi ili kući od cigle otkriti nosivi zid?

Nosivi zidovi od cigle obično stoje samostalno i njihova debljina je oko 25 centimetara. Nisu toliko dobra izolacija ali štite od buke i vatre.

Grede i čelični nosači

Strukture koje će pomoći zidu da nosi težinu služe i kao struktura za izgradnju objekta. Čelični nosači i grede imaju horizontalnu orijentaciju i  strukturnu funkciju. Drvene grede često viđamo i predivno izgledaju kada su izložene pogledu. U modernim građevinama, često se ne skrivaju niti čelični nosači, ali mogu služiti i samo kao dio dizajna.

Zašto je višeslojni parket dobar odabir? Ovo su osobine i prednosti dvoslojnih i troslojnih parketa

Što kada se struktura pomakne?

Često se događa da će se nosači u starim ili loše konstruiranim zgradama pomaknuti, što će utjecati na horizontalnu strukturu zgrade. Ako su u pitanju i loši temelji, može se pomicanje očekivati češće.

Općenito govoreći, takvi su objekti i dalje sigurni, ali to se ne bi trebalo događati s novim zgradama. Za kraj je važno reći da je potrebno u radove uključiti profesionalce, od samog početka pa do kraja izvedbe radova.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice